خدیجه احمدی؛ حشمت امیدی
چکیده
خشکی خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمیایی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد و اثرات عمدهای بر تولیدات کشاورزی میگذارد. به همین منظور مطالعهای با عنوان ارزیابی اثر خشکی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه جمعیتهای گیاه دارویی بالنگو (Lallemantia royleana Benth.)، در مزرعه پژوهشی گیاهان دارویی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد ...
بیشتر
خشکی خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمیایی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد و اثرات عمدهای بر تولیدات کشاورزی میگذارد. به همین منظور مطالعهای با عنوان ارزیابی اثر خشکی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه جمعیتهای گیاه دارویی بالنگو (Lallemantia royleana Benth.)، در مزرعه پژوهشی گیاهان دارویی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 94-1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح خشکی از مرحله گلدهی بهعنوان فاکتور اصلی (قابلیت رطوبت خاک 0.5-، 6.5- و 9.5- اتمسفر) و جمعیتهای بالنگو شامل یک جمعیت از استان کردستان و چهار جمعیت از استان اصفهان (اصفهان3، اصفهان5، اصفهان6، اصفهان7) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه، وزن هزاردانه، رنگریزههای فتوسنتزی، محتوای پرولین، محتوای فنل برگ، محتوای مالوندیآلدئید، شاخص پایداری غشاء و فعالیت آنزیم پراکسیداز بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی بر صفات مورد مطالعه بجز محتوای کلروفیل b و نسبت کلروفیل a/b معنیدار بود. جمعیت و اثر متقابل آن بر تمامی صفات مورد ارزیابی بجز محتوای آنتوسیانین تأثیر معنیداری داشت. خشکی باعث کاهش محتوای رنگریزههای فتوسنتزی، شاخص پایداری غشاء، وزن هزاردانه و عملکرد دانه شد. با افزایش تنش خشکی فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوای پاداکسایشهای غیرآنزیمی مانند ترکیبهای فنلی، کاروتنوئید، آنتوسیانین و محتوای پرولین برای القاء تحمل به خشکی افزایش یافت. جمعیت اصفهان3 در تنش نسبتاً شدید بیشترین عملکرد دانه را با میانگین 312.77 کیلوگرم در هکتار و محتوای پرولین را با میانگین 14.02 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ داشت.
جلیل اصلانی؛ اکبر حاجیزاده مقدم؛ ضیاء فلاح محمدی؛ امیرحسین اسماعیلی؛ راضیه محمدی
چکیده
گل گیاه ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica Lindl.) دارای اثرات آنتیاکسیدانی و محافظتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حفاظت نورونی با عصاره هیدروالکلی گل گیاه ازگیل ژاپنی بر سطوح CDNF، مالون دیآلدهید و سوپراکسیددیسموتاز قشر مخ در مدل تجربی بیماری پارکینسون در موش بزرگ نر بود. در این مطالعه تجربی، حیوانات بهطور تصادفی به سه گروه 9 تایی: کنترل، ...
بیشتر
گل گیاه ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica Lindl.) دارای اثرات آنتیاکسیدانی و محافظتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حفاظت نورونی با عصاره هیدروالکلی گل گیاه ازگیل ژاپنی بر سطوح CDNF، مالون دیآلدهید و سوپراکسیددیسموتاز قشر مخ در مدل تجربی بیماری پارکینسون در موش بزرگ نر بود. در این مطالعه تجربی، حیوانات بهطور تصادفی به سه گروه 9 تایی: کنترل، ضایعه دیده و ضایعه دیده تحت تیمار با عصاره (تیمار-عصاره) تقسیم شدند. ابتدا موشهای گروه دوم و سوم بهترتیب حلال عصاره (سالین) و عصاره (200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) را به مدت دوازده هفته و هر هفته سه روز بهصورت درون صفاقی دریافت کردند. برای ایجاد پارکینسون در موشها، پس از 12 هفته، 6-OHDA به داخل بطن راست مغز تزریق شد و در نهایت پنج روز بعد از تزریق داخل بطنی، بافتبرداری انجام و سطوح CDNF، SOD و MDA در قشر مخ اندازهگیری شد. دادهها به روش آزمون آماری واریانس یکطرفه بین گروهها مورد مقایسه قرارگرفت. نتیجه این پژوهش نشان داد که پیش درمان با استفاده از عصاره گل ازگیل ژاپنی احتمالاً بهدلیل وجود ترکیبهای فنولیک در کنار ترکیبهای فلاونوئیدی این گیاه که خواص آنتیاکسیدانی قوی دارد از راه افزایش سطح CDNF و SOD موجب کاهش سطح MDA قشر مخ شده، بنابراین به حفاظت از نورونها در برابر تخریب اکسیداتیو ناشی از سمّیت 6-OHDA کمک میکند. در نتیجه، میتوان گفت که عصاره این گیاه نقش حفاظتی در برابر بیماری پارکینسون دارد.
نجمه کبیری؛ صدیقه عسگری؛ پریوش رحیمی
چکیده
هایپرکلسترولمی، رژیمهای سرشار از کلسترول و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول تام و در نتیجه سبب پیشرفت آترواسکلروز میشوند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در بازدارندگی و جمعآوری رادیکالهای آزاد دارند. گیاه تاجخروس (Amaranthus caudatus L.) کاهشدهنده لیپید و یک عامل آنتیاکسیدانی میباشد. هنوز مشخص نیست که تاجخروس ...
بیشتر
هایپرکلسترولمی، رژیمهای سرشار از کلسترول و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول تام و در نتیجه سبب پیشرفت آترواسکلروز میشوند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در بازدارندگی و جمعآوری رادیکالهای آزاد دارند. گیاه تاجخروس (Amaranthus caudatus L.) کاهشدهنده لیپید و یک عامل آنتیاکسیدانی میباشد. هنوز مشخص نیست که تاجخروس موجب کاهش آترواسکلروز میشود. هدف از این مطالعه نشان دادن اثر تاجخروش در کاهش برخی از ریسک فاکتورهای مؤثر در آترواسکلروز است که با کاهش فشارهای اکسیداتیو ارتباط دارد. در این تحقیق، خرگوشها بهطور تصادفی در 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه اول با رژیم غذایی استاندارد به مدت 75 روز، گروه دوم با رژیم پرکلسترول (کلسترول 1% وزن غذا) به مدت 75 روز، خرگوشها در گروه 3 و 4 برای 45 روز رژیم پرکلسترول 1٪ و پس از آن بهترتیب در گروه سوم رژیم معمولی و گروه چهارم عصاره تاجخروس (mg/kg.bw150) به مدت 30 روز دریافت نمودند. نمونه خون در ابتدا، 45 روز و بعد از 75 روز بهترتیب رژیم غذایی برای اندازهگیری آپولیپوپروتئین B (apoB)، مالون دیآلدئید (MDA)، آپولیپوپروتئین A (apoA) و OX-LDL جمعآوری گردید. نتایج مطالعات نشان داد که تیمار با تاجخروس برای 30 روز موجب کاهش معنیدار apoB، MDA و کاهش OX-LDL میشود. همچنین سطح apoA افزایش معنیداری داشتهاست. حیواناتی که رژیم معمولی را به مدت 30 روز دریافت کرده بودند کاهش معنیداری در این فاکتورها نشان ندادند. تأثیر تاجخروس احتمالاً به دلیل کاهش فشارهای اکسیداتیو میباشد و احتمالاً دارای اثر آنتیآتروژنیک بوده و میتواند بهعنوان یک رژیم غذایی مهم در کاهش آترواسکلروز نقش داشته باشد.
مجید بهرامی؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: کنترل (بدون افزودنی)، عصاره آویشن، عصاره نعناع و ویتامین E (ppm 200) در دو دمای متفاوت سالن نگهداری مرغها (گرمای متناوب و دمای معمولی) اعمال گردید. میزان عصاره استفاده شده برای سالن خنک 1% و برای سالن گرم 6/0% بهصورت محلول در آب آشامیدنی بود. میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای جمعآوری شده در پایان دوره آزمایش بهصورت تازه و نگهداری شده به مدت 14 روز در دماهای متفاوت (4 و 27-23 درجه سلسیوس) مورد ارزیابی قرار گرفتند. قبل و 14 روز بعد از واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل (لاسوتا)، خونگیری و میزان پاسخ ایمنی به فاکتورهای مورد بررسی تعیین شد. برای تعیین اثر عوامل مورد بررسی بر تولید آنتیبادی ضد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC) در روزهای 42 و 47 آزمایش آنتیژن تزریق شد. ویتامین E باعث افزایش مقدار آنتیبادی علیه واکسن نیوکاسل مرغهای نگهداری شده در دمای خنک شد (05/0 < P). عیار آنتیبادی اولیه و ثانویه علیه SRBC تحت تأثیر دمای محیط بهصورت عددی کاهش یافته بود، اما این کاهش معنیداری نبود. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر عیار آنتیبادی علیه SRBC نداشتند (05/0<P). بهطوری که میزان مالون دیآلدهید تحت تأثیر تنش دمای محیطی بالا بهطور معنیدار افزایش یافت. تیمارهای آزمایشی موجب کاهش مالون دیآلدهید تخممرغ شدند (05/0P<). بهنحوی که مقدار مالون دیآلدهید در زرده تخممرغ تازه و نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس بهطور معنیداری تحت تأثیر ویتامین E، آویشن و نعناع کاهش یافته است (05/0P<)، در حالیکه در تیمار ویتامین E کمترین مقدار MDA مشاهده گردید.