محمد بهزاد امیری؛ پرویز رضوانیمقدم؛ محسن جهان؛ میلاد صالح آبادی؛ نگار ناصری
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تراکم بوته و مقایسه نهادههای اکولوژیک و شیمیایی بر برخی خصوصیات کیفی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch. & Mey.) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرتهای اصلی و فرعی بهترتیب ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تراکم بوته و مقایسه نهادههای اکولوژیک و شیمیایی بر برخی خصوصیات کیفی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch. & Mey.) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرتهای اصلی و فرعی بهترتیب شامل 3 تراکم کاشت (10، 5 و 3 بوته در مترمربع) و سه نوع کود آلی و یک نوع کود شیمیایی (کمپوست، ورمیکمپوست، کود گاوی، کود شیمیایی نیتروژن و شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در تراکم 10 بوته در مترمربع (79 میلیگرم در میلیلیتر) و بیشترین میزان فنول کل در تراکم 5 بوته در مترمربع (51 میلیگرم اسید گالیک در گرم وزن خشک گل) مشاهده شد. کودهای کمپوست، ورمیکمپوست، گاوی و شیمیایی در تراکم 10 بوته در مترمربع، میزان فنول کل را بهترتیب 51، 35، 40 و 63 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. کاربرد کودهای کمپوست و ورمیکمپوست در تراکم 3 بوته در مترمربع بهترتیب منجر به افزایش 39 و 38 درصدی میزان فلاونوئید کل نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان آنتوسیانین کل در تراکم 5 بوته در مترمربع حاصل شد. کودهای ورمیکمپوست و گاوی بهترتیب افزایش 10 و 13 درصدی روغن دانه و افزایش 34 و 13 درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد سبب شدند. بهطور کلی با توجه به یافتههای این پژوهش، به نظر میرسد با استفاده از نهادههای بومسازگار و تعیین تراکم مطلوب گاوزبان ایرانی، میتوان ضمن بهبود کیفیت و سلامت محصول، خسارتهای ناشی از نهادههای شیمیایی را به حداقل رساند.
سارا صفارپور؛ محمدهادی گیویانراد؛ پیمان بهشتی
چکیده
این مقاله اولین مطالعه در ایران پیرامون شناسایی و تعیین کمّیت ترکیبهای دارای خواص آنتیاکسیدانی در روغن دانه گیاه غذایی و دارویی کاپاریس اسپینوزا (Capparis spinosa L.) که از منطقه دشت مغان جمعآوری شده میباشد. نتایج بدستآمده بهصورت میانگین در سه تکرار گزارش میشوند. در روغن دانه استخراج شده به روش سوکسله با استفاده از حلال ...
بیشتر
این مقاله اولین مطالعه در ایران پیرامون شناسایی و تعیین کمّیت ترکیبهای دارای خواص آنتیاکسیدانی در روغن دانه گیاه غذایی و دارویی کاپاریس اسپینوزا (Capparis spinosa L.) که از منطقه دشت مغان جمعآوری شده میباشد. نتایج بدستآمده بهصورت میانگین در سه تکرار گزارش میشوند. در روغن دانه استخراج شده به روش سوکسله با استفاده از حلال هگزان درصد کل ترکیبهای غیرصابونی شونده برابر با 36/2% اندازهگیری شد. شناسایی و تعیین کمّیت تعدادی از اجزای تشکیلدهنده ترکیبهای غیرقابل صابونیشونده روغن که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند نشان میدهد که مقدار 27/0% روغن مربوط به استرولها بوده که غالب این دسته را بتاسیتوسترول 60%، کمپسترول 13% و استیگمااسترول 10% شامل میشود. همچنین محتوی پتانسیل خوبی از منبع 7% 5 اونااسترول میباشد. ترکیب استرولی روغن دانه کاپاریس اسپینوزا با روغن بادامزمینی و روغن زیتون قابلمقایسه است. مقدار ppm93 در روغن، مجموع توکوفرولها و توکوترینولها اندازهگیری شد که این میزان بسیار به روغن زیتون نزدیک است و نیز غنی از ایزومر گاماتوکوفرول میباشد. این روغن غنی از بتا-کاروتن ppm 280 است که این میزان نزدیک به حداقل مقدار موجود در روغن پالم رنگبری نشدهاست. میزان کل ترکیبهای فنولیک در روغن ppm 61/86 ، بود که بسیار ناچیز میباشد.