اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
سرور اسفندیاری؛ مژگان مظهری؛ امیدعلی اسماعیلی پور؛ حسین دوماری
چکیده
بهمنظور ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.) و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلیگرم در ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.) و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلیگرم در کیلوگرم جیره ویتامین C، جیره پایه + 0.5 درصد پودر برگ شبدر ترشک و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدر ترشک بودند. جهت اعمال تنش گرمایی، جوجهها از 25 تا 42 روزگی بهمدت 8 ساعت در روز در معرض دمای 2±34 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. صفات عملکردی شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریبتبدیل غذایی در انتهای آزمایش اندازهگیری شدند. همچنین در پایان آزمایش، از هر تکرار دو پرنده بهطور تصادفی انتخاب، کشتار و صفات مربوط به کیفیت گوشت اندازهگیری شدند. میزان ترکیبهای فنولی کل در عصاره متانولی گیاه شبدرترشک، 11.73 میلیگرم گالیک اسید در هر گرم ماده خشک بود. درصد حذف رادیکالهای آزاد (ارزیابی DPPH) و میزان ویتامین C این گیاه بهترتیب 46.36 درصد و 88 میلیگرم در هرگرم ماده خشک بهدست آمد. مصرف یک درصد پودر برگ گیاه منجر به افزایش مصرف خوراک و وزن جوجههای گوشتی در مقایسه با شاهد شد (p <0.05). کمترین ضریب تبدیل خوراک در گروه یک درصد پودر برگ گیاه و ویتامین C مشاهده شد (p <0.05). بیشترین ظرفیت نگهداری آب و رطوبت گوشت در جوجههای تغذیه شده با پودر برگ شبدرترشک در مقایسه با شاهد مشاهده گردید (p <0.05). همه تیمارها منجر به کاهش افت پخت و افت خونابه گوشت در مقایسه با شاهد شدند (p <0.05). بنابر نتایج این آزمایش، تیمارهای جیره پایه + 250 میلیگرم در کیلوگرم جیره ویتامین C و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدرترشک توانستند موجب بهبود عملکرد رشد و برخی پارامترهای کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی مفید شوند.
صبا سیادت جمیان؛ مجید آقاعلیخانی؛ علی مختصی بیدگلی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.819.97.5.1593.1586 بهمنظور بررسی تأثیر تراکم کاشت بر ویژگیهای کمّی و کیفی کنگرفرنگی (Cynara cardunculus L. var. scolymus L.Fiori) در شرایط حضور و عدم حضور علفهای هرز، یک آزمایش مزرعهای در سال 1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.819.97.5.1593.1586 بهمنظور بررسی تأثیر تراکم کاشت بر ویژگیهای کمّی و کیفی کنگرفرنگی (Cynara cardunculus L. var. scolymus L.Fiori) در شرایط حضور و عدم حضور علفهای هرز، یک آزمایش مزرعهای در سال 1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شامل چهار تراکم کاشت (2، 4، 6 و 8 بوته در مترمربع) در دو شرایط وجود و عدم وجود علف هرز بودند. در این مطالعه صفات مختلفی شامل تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ، وزن خشک کل، کلروفیل a و b و کل، کافئیک اسید و کلروژنیک اسید اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که تعداد برگ، وزن تر و وزن خشک کنگرفرنگی بهطور معنیداری تحت تأثیر تراکم بوته و رقابت علفهای هرز قرار گرفتند. بهطوری که رقابت علفهای هرز وزن خشک کنگرفرنگی را 4/22% کاهش داد. بیشترین شاخص سطح برگ (29/2) و وزن خشک کنگرفرنگی (44/253 گرم در مترمربع) در تراکم 6 بوته در مترمربع حاصل شد، در حالیکه بیشترین تعداد برگ در بوته (16.33) متعلق به تراکم 2 بوته در مترمربع بود. در میان صفات کیفی، کلروفیل a، b و کل فقط تحت تأثیر تیمار علف هرز و عملکرد کافئیک اسید، کلروژنیک اسید و پلیفنول تام تحت تأثیر تراکم کاشت قرار گرفتند. اثر تراکم بوته کنگرفرنگی بر سطح برگ و وزن خشک علفهای هرز نیز معنیدار بود. در مجموع بیشترین عملکرد متابولیتهای ثانویه اصلی در کنگرفرنگی شامل کافئیک اسید، کلروژنیک اسید و پلیفنول تام بهترتیب برابر 5.99، 9.55 و 5.89 گرم در مترمربع از تراکم 6 بوته در مترمربع حاصل شد که بهطور کامل تحت تأثیر عملکرد ماده خشک قرار داشتند.
زهرا رفیعی؛ سید مهدی جعفری؛ مهران اعلمی؛ مرتضی خمیری
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی اثر استخراج به روش خیساندن و استخراج به کمک امواج مایکروویو بر میزان ترکیبهای فنولی برگهای زیتون (Olea Europaea L.) واریته میشن با حلالهای آب، متانول 80% و استون بود. عصاره متانولی در روش استخراج به کمک مایکروویو بیشترین میزان ترکیبهای فنولی (13/0±385/211 میلیگرم معادل تانیکاسید در گرم عصاره) را ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی اثر استخراج به روش خیساندن و استخراج به کمک امواج مایکروویو بر میزان ترکیبهای فنولی برگهای زیتون (Olea Europaea L.) واریته میشن با حلالهای آب، متانول 80% و استون بود. عصاره متانولی در روش استخراج به کمک مایکروویو بیشترین میزان ترکیبهای فنولی (13/0±385/211 میلیگرم معادل تانیکاسید در گرم عصاره) را به خود اختصاص داد. در مقایسه دو روش استخراج، عصارههای مایکروویوی در مورد هر سه حلال مورد آزمون کارایی استخراج بالاتری داشتند. در بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصاره برگ زیتون، کمترین غلظت بازدارندگی (315 میکروگرم در میلیلیتر) و کمترین غلظت کشندگی (2500 میکروگرم در میلیلیتر) در برابر Staphylococcus aureus بهترتیب مربوط به عصاره استونی حاصل از روش مایکروویو و عصارههای متانولی در مورد هر دو روش استخراج بود. در مورد باکتری Escherichia coli کمترین میزان غلظت بازدارندگی، 625 میکروگرم در میلیلیتر بود و کمترین غلظت کشندگی (5000 میکروگرم در میلیلیتر) برای نابودی این باکتری در عصارههای آبی و متانولی استخراجی به کمک روش مایکروویو بدست آمد. در مورد Salmonella typhi کمترین غلظت بازدارندگی و کمترین غلظت کشندگی بهترتیب 315 و 10000 میکروگرم در میلیلیتر بود. بنابراین مشخص شد که S. typhi مقاومترین باکتری نسبت به عصارهها بوده و در بیشتر موارد، عصارههای مایکروویوی نسبت به عصارههای استخراج شده با روش خیساندن، فعالیت ضدمیکروبی بیشتری داشتند.
مریم قادری قهفرخی؛ مهران اعلمی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمدحسین عزیزی؛ محمد قربانی
چکیده
بلوط (Quercus branti var persica Lindl.) متعلق به خانواده Fagaceae و جنس Quercus میباشد. میوه بلوط از دیرباز کاربرد زیادی در طب سنتی داشتهاست و برای درمان بیماریهایی نظیر اسهال، درد معده، بواسیر، نرمی استخوان، کمخونی، سوختگی، اگزما و واریس مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Q. branti var persica) با سامانههای ...
بیشتر
بلوط (Quercus branti var persica Lindl.) متعلق به خانواده Fagaceae و جنس Quercus میباشد. میوه بلوط از دیرباز کاربرد زیادی در طب سنتی داشتهاست و برای درمان بیماریهایی نظیر اسهال، درد معده، بواسیر، نرمی استخوان، کمخونی، سوختگی، اگزما و واریس مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Q. branti var persica) با سامانههای مختلف حلال و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان بود. ترکیبهای فنولی عصارهها با حلالهای متانول (80%)، اتانول (70%) و آب با روش غوطهوری استخراج و میزان ترکیبهای فنولی آنها با روش فولین سیوکالتو اندازهگیری شد. جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، عصارهها در 3 سطح غلظت 250، 500 و 1000 پیپیام، BHA و BHT در دو سطح 100 و 200 پیپیام و TBHQ با غلظت 200 پیپیام به روغن آفتابگردان بدون آنتیاکسیدان افزوده و نمونهها به مدت 12 روز در گرمخانه با دمای C°70 نگهداری شدند. اثر محافظتکنندگی عصارهها با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در فواصل زمانی مشخص مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار کل ترکیبهای فنولی در عصارههای آبی، اتانولی و متانولی بهترتیب 28/79، 49/138 و 96/183 میلیگرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره بود. عدد پراکسید نمونه شاهد از 23/26 به 88/328 میلیاکیوالان و عدد تیوباربیتوریک از 073/0 به 58/0 میلیگرم در کیلوگرم رسید. نمونههای روغن حاوی TBHQ بیشترین ثبات اکسیداتیو را طی روزهای آزمایش داشتند. با افزایش غلظت عصاره، فعالیت آنتیاکسیدانی افزایش یافت. البته از بین عصارههای فنولی نیز عصاره متانولی (500 و 1000 پیپیام) بهترین عملکرد را داشت و بهتر از BHT قابل رقابت بود. سایر عصارهها نیز با BHA و BHT در سطوح مختلف قابل رقابت بودند. بنابراین میوه بلوط میتواند بهعنوان منبعی سرشار از ترکیبهای آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی مورد توجه قرار بگیرد.
مهدی قرهخانی؛ محمد قربانی؛ محمدعلی ابراهیمزاده؛ سیدمهدی جعفری؛ علیرضا صادقی ماهونک
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر روشهای استخراج غرقابی، استخراج به کمک اولتراسوند و استخراج به کمک مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از برگهای گزنه (Urtica dioica L.) به همراه سه حلال استخراجی آب، متانول 80% و کلروفرم بود. در روش غرقابی، حلال آب و کلروفرم بهترتیب بیشترین مقدار ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را استخراج کردند. ...
بیشتر
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر روشهای استخراج غرقابی، استخراج به کمک اولتراسوند و استخراج به کمک مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از برگهای گزنه (Urtica dioica L.) به همراه سه حلال استخراجی آب، متانول 80% و کلروفرم بود. در روش غرقابی، حلال آب و کلروفرم بهترتیب بیشترین مقدار ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را استخراج کردند. در دو روش استخراج به کمک اولتراسوند و مایکروویو تأثیر زمانهای مختلف اشعهدهی امواج نیز به همراه نوع حلال مصرفی بررسی شد. بهطوری که در روش استخراج به کمک اولتراسوند، حلال آب و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و حلال کلروفرم و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فلاونوئیدی را داشته است. همچنین بین دو زمان 60 و 90 دقیقه تفاوت معنیداری در سطح احتمال پنج درصد مشاهده نشد. بنابراین بهترین تیمار حلال- زمان با بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی در روش استخراج به کمک مایکروویو بهترتیب مربوط به تیمارهای حلال آب- زمان 9 دقیقه و حلال متانول- زمان 9 دقیقه بود. حلال کلروفرم در روش استخراج به کمک مایکروویو کمترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را داشت و تأثیر زمان اشعهدهی امواج مایکروویو بر میزان استخراج معنیدار نبود. در مقایسه بین روشها، روش استخراج به کمک مایکروویو با حلال آب- زمان 9 دقیقه بالاترین قدرت استخراجکنندگی ترکیبهای فنولی (41/0±57/11 میلیگرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و روش غرقابی (ساعت) با حلال کلروفرم بیشترین میزان ترکیبهای فلاونوئیدی (533/0±64/13 میلیگرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد.