مریم بهداد؛ نعمتالله اعتمادی؛ ابراهیم بهداد؛ حسین زینلی
چکیده
برای کنترل آلودگیهای قارچی محصولات باغبانی گاهی از محلولهای قارچکش استفاده میشود که برای سلامت انسان مضر هستند. هدف از این تحقیق بررسی اسانسهای ضدقارچی چند گیاه دارویی در کنترل این قارچها و جایگزین کردن آنها به جای قارچکشهای شیمیایی بود. مهمترین قارچ بیماریزا در دوره پس از برداشت توتفرنگی، Rhizopus stolonifer ...
بیشتر
برای کنترل آلودگیهای قارچی محصولات باغبانی گاهی از محلولهای قارچکش استفاده میشود که برای سلامت انسان مضر هستند. هدف از این تحقیق بررسی اسانسهای ضدقارچی چند گیاه دارویی در کنترل این قارچها و جایگزین کردن آنها به جای قارچکشهای شیمیایی بود. مهمترین قارچ بیماریزا در دوره پس از برداشت توتفرنگی، Rhizopus stolonifer است که برای کنترل آن، اثر ضدقارچی اسانسهای مرزه (Satureja hortensis)، آویشن شیرازی (Zataria multiflora)و زنیان (Carum copticom) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به دو صورت in vitro و in vivo انجام شد. اسانسها با غلظتهای 10000، 2000، 1000، 500، 300، 200 و 100 پیپیام در محیط کشت PDA و روی میوههای توتفرنگی برداشت شده علیه قارچ Rhizopus انجام شد. آزمایش in vivo شامل 6 تیمار (3 اسانس، 1 قارچکش و 2 شاهد) و هر تیمار شامل سه تکرار و هر تکرار شامل 5 عدد میوه (حدود 70 گرم) بود. میوهها را پس از ضدعفونی سطحی در سوسپانسیون 106 (اسپور در میلیلیتر) Rhizopus بهطور جداگانه فرو برده و بعد در سوسپانسیون 3 اسانس ذکر شده و قارچکش ایپرودیون + کاربندازیم 5/52% (پودر وتابل) فرو برده شد و در شرایط حرارت اتاق حدود 1 ± 24 درجه سانتیگرادقرار گرفت. نتایج آزمایش روی آگار نشان داد که غلظت مهارکننده رشد میسلیوم قارچ ریزوپوس برای مرزه و زنیان 300 پیپیام و برای آویشن شیرازی 500 پیپیام بود. همچنین نتایج آزمایش در شرایط in vivo نشان داد که بیشترین میزان آلودگی بهترتیب در اسانس شاهد، سپس زنیان، آویشن شیرازی و مرزه بود.
الهام نیکخواه؛ مسعود خیامی؛ رضا حیدری
دوره 25، شماره 1 ، اردیبهشت 1388، ، صفحه 120-128
چکیده
گونههای اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که میتوانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمدهای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایندهای پیری، سرطان و آترواسکلروزیس میباشد. بهعکس، آنتیاکسیدانها به روشهای مختلف میتوانند رادیکالهای آزاد ...
بیشتر
گونههای اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که میتوانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمدهای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایندهای پیری، سرطان و آترواسکلروزیس میباشد. بهعکس، آنتیاکسیدانها به روشهای مختلف میتوانند رادیکالهای آزاد را مهار نمایند. مهار آزادسازی رادیکالهای آزاد بهخصوص رادیکالهای نیتریک اکسید که جزء RNSها میباشند، یک راهبرد بالقوه جهت کنترل التهاب میباشد. بسیاری از داروهای ضد التهابی، گوارشی و حفاظتکننده عصبی، مکانیسمهای آنتیاکسیدانی و یا جمعکنندگی رادیکال را دارند. مطالعات بسیاری فعالیتهای آنتیاکسیدانی و فواید سلامتی آنتوسیانینهای موجود در میوهها و سبزیجات را شرح میدهند. آنتوسیانینها مشتقات گلیکوزیله پلیهیدروکسی و پلیمتوکسی از نمکهای فلاویلیوم بوده و بهعنوان رنگهای طبیعی از خانواده فلاونوئیدها میباشند و بهطور گستردهای در گلها، میوهها و سبزیجات وجود دارند. انگورها و توتها منابع غذایی اصلی آنتوسیانینها هستند. توتها غنی از آنتوسیانین هستند که این ترکیبها موجب ایجاد رنگ در میوه شده و همچنین بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی محسوب میشوند. مطالعات اولیه نشان داده که آنتوسیانینها در کاهش پیری همراه با آسیبهای اکسیداتیو مفیدند. هدف از این مطالعه، سنجش میزان فعالیت مهاری آنتوسیانینهای سه گونه توت در برابر رادیکالهای نیتریت بود. برای این کار عصاره آنتوسیانینی با استفاده از روش Francis و Cribago استخراج شده و سپس این عصاره آنتوسیانینی جهت سنجش مهار رادیکالهای نیتریت توسط واکنش Griess Illosvoy بکار گرفته شد. در کل نمونهها مشاهده شد که ظرفیت مهار نیتریت توسط عصاره آنتوسیانینی توتها همزمان با افزایش غلظت عصاره افزایش مییابد. این نتایج تأییدی بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنتوسیانینها میباشد.