اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
زهرا نوربخش؛ ایمان حاج خدادادی؛ حسینعلی قاسمی؛ محمد حسین مرادی
چکیده
سابقه و هدف: امروزه در صنعت طیور برای دستیابی به بالاترین تولید با کمترین هزینه از افزودنیهای خوراکی استفاده میشود. محرکهای رشد و افزودنیهای خوراکی، مجموعههایی از ترکیبهای شیمیایی، بیولوژیکی یا طبیعی هستند که به آب و خوراک اضافه شده و با فرض بهبود رشد و بهبود کارایی خوراک و بدست آوردن بالاترین و اقتصادیترین تولید استفاده ...
بیشتر
سابقه و هدف: امروزه در صنعت طیور برای دستیابی به بالاترین تولید با کمترین هزینه از افزودنیهای خوراکی استفاده میشود. محرکهای رشد و افزودنیهای خوراکی، مجموعههایی از ترکیبهای شیمیایی، بیولوژیکی یا طبیعی هستند که به آب و خوراک اضافه شده و با فرض بهبود رشد و بهبود کارایی خوراک و بدست آوردن بالاترین و اقتصادیترین تولید استفاده میشوند. استفاده از گیاهان دارویی در تغذیه طیور نشان داد که این گیاهان علاوه بر تحریک مصرف خوراک، خاصیت آنتیبیوتیکی و ضد کوکسیدیوزی نیز دارند. این مطالعه به منظور بررسی اثرهای سطوح مختلف پودر گیاه دارویی بیلهر بر عملکرد، هماتولوژی، جمعیت تفریقی گلبولهای سفید و کیفیت گوشت ران و سینه در جوجههای گوشتی اجرا شد.مواد و روشها: در این مطالعه، تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 با 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی پرورش داده شدند. در طول دوره پرورش، دسترسی جوجهها به آب و خوراک آزاد بود و مراقبتهای لازم منطبق با اصول علمی پرورش و روشهای توصیه شده کاتالوگهای تجاری بود. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره کنترل، 2- جیره کنترل همراه با 0.1% آنتیبیوتیک فلاوفسفولیپول، جیره 3، 4 و 5 بهترتیب کنترل همراه با 0.1، 0.3 و 0.5 درصد پودر بیلهر (در مرحله آغازین و رشد و 0.05، 0.15 و 0.25 درصد در مرحله پایانی). در طول آزمایش، وزن بدن و مصرف خوراک در پایان دورههای آغازین، رشد و پایانی اندازهگیری شد. در روز 42، یک قطعه جوجه از هر تکرار بهطور تصادفی انتخاب و از طریق ورید بال خونگیری انجام گردید. دو نمونه خون یکی به داخل لولههای ونوجکت محتوی cc0.5 ماده ضد انعقاد اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA) جمعآوری و بهمنظور اندازهگیری فراسنجههای هماتولوژی خون (میزان گلبول قرمز، گلبول سفید، هموگلوبین، هماتوکریت و جمعیت تفریقی گلبولهای سفید) و بخش دیگری از خون به داخل لولههای عاری از ماده ضد انعقاد به منظور جداسازی سرم خون، برای اندازهگیری متابولیتهای بیوشیمیایی سرم منتقل شد.نتایج: افزودن پودر بیلهر به جیره بهطور معنیداری سبب افزایش وزن جوجههای گوشتی در روز 24 و 42 پرورش گردید (0.05>P). خوراک مصرفی در دورههای آغازین و رشد تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (0.05>P)، امّا در دوران پایانی و کل دوره اختلاف معنیداری بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (05/0<P). افزودن سطوح مختلف پودر بیلهر به جیره بر تعداد گلبولهای قرمز خون تأثیر معنیداری نداشت (0.05<P). ولی بر درصد هموگلوبین، درصد هماتوکریت، تعداد گلبول سفید و تعداد ترومبوسیتها تأثیر معنیداری داشت (0.05>P). آنتیبیوتیک و سطوح مختلف پودر بیلهر بر روی جمعیت تفریقی گلبولهای سفید (درصد لنفوسیت، بازوفیل، مونوسیت، هتروفیل، ائوزینوفیل) و نسبت هتروفیل به لنفوسیت تأثیر معنیدار نداشتند (0.05<P). سطوح مختلف پودر بیلهر و آنتیبیوتیک بر ارتفاع پرز، ضخامت پرز و مساحت پرز در دئودنوم تأثیر معنیدار داشت (0.05>P). ولی عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در دئودنوم از لحاظ آماری بین تیمارها تأثیر معنیداری نشان نداد (0.05<P). تیمارهای آزمایشی بر ظرفیت نگهداری آب، اُفت ناشی از خونابه و اُفت ناشی از پخت گوشت سینه تأثیر معنیدار نداشتند (0.05<P)، امّا سبب کاهش معنیدار pH گوشت سینه شدند (0.05>P). تیمارهای آزمایشی ظرفیت نگهداری آب، اُفت ناشی از خونابه و pH گوشت ران را تحت تأثیر قرار دادند (0.05>P)، ولی سبب تغییر معنیداری در اُفت ناشی از پخت گوشت ران نشدند (0.05<P).نتیجهگیری: در مورد بیشتر صفات بهویژه صفات عملکردی تیمار سه بهترتیب0.1، 0.1 و 0.05 درصد بیلهر در دوره آغازین، رشد و پایانی نسبت به تیمار کنترل بهبود داشت. ازاینرو میتوان از این گیاه در سطح اشاره شده بهعنوان یک افزودنی گیاهی در جیره جوجههای گوشتی برای بهبود صفات عملکردی و بافتشناسی استفاده کرد.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
بنت الهدی بهادر؛ جمیل بهرام پور؛ امیر موسایی؛ حسین دوماری
چکیده
برگ حنا (Lawsonia inermis L.) بهواسطه داشتن مقادیر زیادی از ترکیبهای فنولیک ازجمله تاننها از خواص دارویی منحصر بهفردی همچون خواص آنتیبیوتیکی برخوردار میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تغذیه با برگ حنا بر عملکرد رشد، برخی فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی 20 رأس بره نر نژاد کرمانی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تکرار ...
بیشتر
برگ حنا (Lawsonia inermis L.) بهواسطه داشتن مقادیر زیادی از ترکیبهای فنولیک ازجمله تاننها از خواص دارویی منحصر بهفردی همچون خواص آنتیبیوتیکی برخوردار میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تغذیه با برگ حنا بر عملکرد رشد، برخی فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی 20 رأس بره نر نژاد کرمانی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل (T1) جیره پایه (شاهد)، (T2) جیره پایه+30 گرم برگ حنا، (T3) جیره پایه+60 گرم برگ حنا و (T4) جیره پایه+90 گرم برگ حنا بودند. نتایج نشان داد که اگرچه تیمارها روی عملکرد تأثیر معنیدار نداشتند، ولی بیشترین و کمترین میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی بهترتیب مربوط به تیمارهای شاهد و 4 و همچنین بیشترین و کمترین مقدار افزایش وزن روزانه بهترتیب مربوط به تیمارهای 4 و شاهد بود. غلظتهای گلوکز و نیتروژن اورهای خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (0.05≥P). با افزایش میزان برگ حنا در جیره، غلظتهای کلسترول، تریگلیسرید و پروتئین تام بهطور معنیداری افزایش یافتند (0.05≥P). کمترین غلظت آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) در تیمار 3 بدست آمد (0.05≥P). بهطور کلی مشخص شد که استفاده از سطوح مختلف گیاه حنا در جیره غذایی برههای کرمانی، عملکرد رشد و گلوکز آنها را تحت تأثیر قرار نداد، ولی بهطور معنیداری سبب افزایش کلسترول، تریگلیسرید و پروتئین تام و کاهش AST و ALT گردید.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
زهرا تهامی؛ سید محمد حسینی؛ امین ولیزاده قلعه بیگ
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl)، نعناع (Mentha pulegium L.) و فلفل (Capsicum annuum L.) بر وزن نسبی اندامهای داخلی و گوارشی، اسیدیته دستگاه گوارش، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان درشتنی جوجههای گوشتی سویه راس 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl)، نعناع (Mentha pulegium L.) و فلفل (Capsicum annuum L.) بر وزن نسبی اندامهای داخلی و گوارشی، اسیدیته دستگاه گوارش، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان درشتنی جوجههای گوشتی سویه راس 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه، جیره پایه+500 میلیگرم در کیلوگرم اکسیتتراسایکلین، جیره پایه+50 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط، جیره پایه+100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط و جیره پایه+200 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط بودند. بعد از 42 روز پرورش جوجهها با عصاره مخلوط، نمونهگیری بهمنظور ارزیابی صفات موردنظر انجام شد. نتایج نشان داد مصرف 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط سبب افزایش وزن پانکراس و قلب، طول نسبی ایلئوم و ژژنوم و وزن و طول نسبی استخوان درشتنی و کاهش معنیدار اسیدیته دئودنوم و ژژنوم نسبت به شاهد شد (0.05>p ). نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی بر روی غلظت عناصر خون جوجههای گوشتی تأثیرگذار نبودند، اما میزان عناصر منیزیم و فسفر استخوان درشتنی تحتتأثیر (0.05>p ) 50 و 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط قرار گرفتند. بر اساس یافتههای این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که مصرف 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط با افزایش طول و وزن نسبی اندامهای گوارشی و کاهش اسیدیته دستگاه گوارش سبب بهبود عملکرد جوجههای گوشتی میشود.
اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
مژگان محمودی؛ مهدی خدایی مطلق؛ حسینعلی قاسمی؛ امیرحسین خلت آبادی فراهانی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.912.104.6.1575.1610 بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس حاصل از برگ درخت کندر بر میکروفلور روده و برخی فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی، آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)، تیمار 2: جیره پایه+ آنتیبیوتیک باسیتراسین، ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.912.104.6.1575.1610 بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس حاصل از برگ درخت کندر بر میکروفلور روده و برخی فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی، آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)، تیمار 2: جیره پایه+ آنتیبیوتیک باسیتراسین، تیمار 3: جیره پایه+ 1 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 4: جیره پایه+ 2 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 5: جیره پایه+ 20 میلیگرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره و تیمار 6: جیره پایه+ 40 میلیگرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره بودند. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت گلوکز خون در تیمار 5 در مقایسه با تیمارهای 3 و 4 افزایش معنیداری نشان داد (05/0>p ). بیشترین غلظت لیپوپروتئین با چگالی بالا در خون پرندههای تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p ). جمعیت گونههای بیفیدوباکتریوم در تیمارهای 2، 3، 5 و 6 نسبت به تیمارهای شاهد و 4 افزایش معنیداری را نشان داد (0.05>p ). افزایش جمعیت گونههای لاکتوباسیلوس در تیمارهای 3 و 6 در مقایسه با تیمارهای شاهد، 2، 4 و 5 مشاهده شد (0.05>p ). همچنین در تیمارهای 3 و 6 افزایش جمعیت گونههای استرپتوکوکوس در مقایسه با تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p ). در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از افزودنی اسانس حاصل از برگ درخت کندر در غلظت 40 میلیگرم در کیلوگرم جیره توانست جمعیت میکروبی روده را بهبود بخشد.