فاطمه ناصری؛ بهمن حسینی؛ لطفعلی ناصری
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.977.98.6.1578.41 اسید رزمارینیک بهعنوان یکی از مهمترین پلیفنلها شناخته شده است که یک استر از کافئیک اسید و 3 و4- دی هیدروکسی فنیل لاکتیک اسید میباشد و بهعنوان آنتیاکسیدان از طریق تأثیر بهوسیله ترکیب ضدسرطانی دوکسوروبیسین، القای آسیب به DNA را بهطور معنیداری کاهش میدهد. ریشههای مویین زرین گیاه ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.977.98.6.1578.41 اسید رزمارینیک بهعنوان یکی از مهمترین پلیفنلها شناخته شده است که یک استر از کافئیک اسید و 3 و4- دی هیدروکسی فنیل لاکتیک اسید میباشد و بهعنوان آنتیاکسیدان از طریق تأثیر بهوسیله ترکیب ضدسرطانی دوکسوروبیسین، القای آسیب به DNA را بهطور معنیداری کاهش میدهد. ریشههای مویین زرین گیاه حاوی اسید رزمارینیک است که دارای خواص بیولوژیکی و ضدسرطانی میباشد. اما بهدلیل تولید بالای ترکیبهای فنلی در محیط کشت مایع، ریشههای مویین با مشکل قهوهای شدن و مرگ بافتها مواجه میشوند. در این تحقیق تأثیر ترکیبهای آنتیاکسیدانی بر رشد ریشههای مویین زرین گیاه و جلوگیری از قهوهای شدن آنها مطالعه شده است. ریشههای مویین از تلقیح کوتیلدونهای دو هفتهای درون شیشهای زرین گیاه توسط آگروباکتریوم رایزوژنز سویه 15834 القاء شدند. تأیید تراریختی ریشههای مویین توسط PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن rolB انجام گردید. بهمنظور بهینهسازی رشد و جلوگیری از قهوهای شدن ریشهها در محیط کشت پایه ½MS مایع از مواد ضداکسایشی مختلف شامل اسید آسکوربیک (g/L0.1 و 0.05)، MES بافر (g/L5.33 و 2.66)، زغال فعال (g/L3 و 1.5) و پلیوینیل پیرولیدون (PVP) (g/L1.5و 0.5) هر یک در دو غلظت متفاوت استفاده شد. برای بررسی کیفی ریشههای مویین تولیدی تحت تأثیر بافرهای مختلف، خواص فیتوشیمیایی نمونهها (فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی) توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. پس از 21 روز بهترین محیط کشت برای افزایش زیستتوده (g1.64) و جلوگیری از قهوهای شدن ریشههای مویین، محیط کشت ½MS حاوی g/L5/1 زغال فعال بود. پس از زغال فعال بیشترین میزان زیستتوده (g1.36) در دو غلظت PVP و بیشترین میزان قهوهای شدن و کاهش رشد در نمونههای شاهد مشاهده گردید. حداکثر و حداقل میزان فنل و فلاونوئید کل بهترتیب در نمونههای شاهد و تیمار زغال فعال g/L1.5 مشاهده گردید. بیشترین و کمترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای آنزیمهای آنتیاکسیدانی بهترتیب مربوط به زغال فعال g/L1.5 و نمونههای شاهد بود. کنترل pH محیط کشت و همچنین مهار آنزیم PAL از طریق استفاده از مواد ضد اکسایشی مانند زغال فعال و PVP، توان قابل توجهی را برای کاهش بیوسنتز ترکیبهای فنلی و جلوگیری از قهوهای شدن ایجاد میکند.