بهزراعی و بهنژادی
مهدی نقی زاده؛ رزیتا کبیری؛ کبری مقصودی
چکیده
اسید آسکوربیک و ملاتونین بهعنوان محرکهای زیستی، با تأثیر بر متابولیتهای گیاه موجب تحریک بیوسنتز فیتوهورمونها، تسهیل و افزایش جذب عناصر غذایی، ارتقاء مکانیسمهای دفاعی، تحریک رشد ریشه و در نهایت افزایش کیفیت و کمّیت محصول تولیدی میشوند. این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر محلولپاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک بر عملکرد دانه و ...
بیشتر
اسید آسکوربیک و ملاتونین بهعنوان محرکهای زیستی، با تأثیر بر متابولیتهای گیاه موجب تحریک بیوسنتز فیتوهورمونها، تسهیل و افزایش جذب عناصر غذایی، ارتقاء مکانیسمهای دفاعی، تحریک رشد ریشه و در نهایت افزایش کیفیت و کمّیت محصول تولیدی میشوند. این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر محلولپاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک بر عملکرد دانه و موسیلاژ اسفرزه (Plantago ovate Forssk.)، در سال 1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر دانشگاه شهید باهنر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلولپاشی با آب مقطر (شاهد)، ملاتونین 100 میکرومولار، اسید آسکوربیک 100 میکرومولار و ملاتونین 100 میکرومولار+ اسید آسکوربیک 100 میکرومولار بودند. اعمال تیمارهای محلولپاشی از زمان استقرار کامل گیاهچهها (4-3 برگی) تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک دانهها ادامه یافت (4 مرتبه به فاصله هر دو هفته یکبار). نتایج نشان داد محلولپاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک (کاربرد تکی و یا توأم) موجب افزایش معنیدار تعداد پنجه در بوته، تعداد سنبله در بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه اسفرزه شد. بیشترین عملکرد دانه از محلولپاشی ملاتونین (59.98 گرم در مترمربع) و ملاتونین + اسید آسکوربیک (61.85 گرم در مترمربع) بدون اختلاف آماری معنیدار با یکدیگر حاصل شد. محلولپاشی اسید آسکوربیک نیز بهطور معنیداری افزایش 6.61 درصدی عملکرد دانه را در مقایسه با کنترل به همراه داشت. محلولپاشی اسید آسکوربیک، ملاتونین و اسید آسکوربیک + ملاتونین بهترتیب افزایش 12.29، 19.89 و 23.80 درصدی موسیلاژ را در مقایسه با کنترل به همراه داشت. کاربرد ملاتونین بهصورت تکی و یا ترکیبی با اسید آسکوربیک، بدون اختلاف آماری معنیداری با یکدیگر، بیشترین تأثیر مثبت را در افزایش درصد موسیلاژ به همراه داشت. میزان عملکرد موسیلاژ در تیمارهای کنترل، اسید آسکوربیک، ملاتونین و نیز ملاتونین + اسید آسکوربیک بهترتیب 10.03، 13.47، 14.94 و 15.64 گرم در مترمربع بود. براساس نتایج بدست آمده میتوان بیان داشت محلولپاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک توانست عملکرد کمّی و کیفی اسفرزه را بهبود ببخشد و در بین تیمارها، کاربرد توأم آنها مؤثرتر بود.
ابومسلم بیدشکی؛ محمدجواد آروین؛ کبری مقصودی
چکیده
تنش خشکی مهمترین عاملی است که در بیشتر مراحل رشد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمهخشک باعث محدودیت در رشد و دستیابی به عملکرد بالا میگردد. مشکل عمدهای که کشاورزان ایران در رابطه با زراعت سیر (Allium sativum L.) با آن مواجه هستند، بازده تولید و عملکرد بسیار پایین آن است. در یک مطالعه مزرعهای، تأثیر مصرف تنظیمکننده رشد ایندول بوتیریک ...
بیشتر
تنش خشکی مهمترین عاملی است که در بیشتر مراحل رشد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمهخشک باعث محدودیت در رشد و دستیابی به عملکرد بالا میگردد. مشکل عمدهای که کشاورزان ایران در رابطه با زراعت سیر (Allium sativum L.) با آن مواجه هستند، بازده تولید و عملکرد بسیار پایین آن است. در یک مطالعه مزرعهای، تأثیر مصرف تنظیمکننده رشد ایندول بوتیریک اسید (IBA) در دو سطح (0 و 100 پیپیام) بهصورت محلولپاشی در 30 روز پس از کاشت بر رشد و میزان ماده مؤثره آلیسین در گیاه سیر در شرایط تنش کمآبی (آبیاری معمولی و کاهش 40% آب آبیاری)، در منطقه جیرفت و در سال 1389، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه گردید. نتایج نشان داد که تنش کمآبی باعث کاهش معنیدار کلروفیل a، b و کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، آنتوسیانین، سطح برگ، عملکرد آلیسین، عملکرد پیاز، وزن تر بوته و وزن تر ریشه و همچنین سبب افزایش نشت یونی گردید، ولی تأثیر معنیداری بر درصد آلیسین نداشت. در مقابل IBA در شرایط عدم تنش کمآبی باعث افزایش معنیدار کلیه عوامل اندازهگیری شده و کاهش نشت یونی و میزان آنتوسیانین گردید، ولی در شرایط تنش کمآبی تأثیری بر عملکرد کمّی و کیفی محصول نداشت. در شرایط عدم تنش، IBA باعث افزایش وزن تر بوته به میزان 30%، افزایش عملکرد پیاز به میزان 19% و افزایش مقدار آلیسین به میزان 25% گردید.
لیلا ابراهیمزاده سروستانی؛ محمدجواد آروین؛ کبری مقصودی
چکیده
در یک سری مطالعههای مزرعهای طی دو سال زراعی، تأثیر مصرف سایکوسل به صورت محلولپاشی در مراحل اولیه رشد (4-3 برگی) بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد آن در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، رقم محلی اصفهان، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه باهنر کرمان، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه گردید. در سال اول اثر غلظتهای ...
بیشتر
در یک سری مطالعههای مزرعهای طی دو سال زراعی، تأثیر مصرف سایکوسل به صورت محلولپاشی در مراحل اولیه رشد (4-3 برگی) بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد آن در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، رقم محلی اصفهان، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه باهنر کرمان، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه گردید. در سال اول اثر غلظتهای 0، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر آزمایش شدند. در مقایسه با شاهد، سایکوسل تأثیری بر طول و قطر ساقه نداشت و باعث افزایش معنیدار انشعابات کل، تعداد برگ در گیاه، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک و دانه گردید، ولی تأثیری بر درصد پروتئین و روغن و شاخص برداشت نداشت. در سال دوم اثر غلظتهای 0، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلیگرم در لیتر آزمایش شد. در مقایسه با شاهد، افزایش غلظت سایکوسل تا غلظت 3000 میلیگرم در لیتر باعث افزایش انشعابات کل، انشعابات فرعی، تعداد طبق در بوته، وزن طبق، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و بیولوژیک گردید و در برخی موارد غلظت 3000 میلیگرم نسبت به بقیه غلظتها مؤثرتر بود. با توجه به نتایج دو ساله، به نظر میرسد مؤثرترین غلظت سایکوسل جهت افزایش محصول دانه 1000 میلیگرم در لیتر باشد.