بهاره پارسامطلق؛ پرویز رضوانی مقدم؛ رضا قربانی؛ ذبیح اله اعظمی ساردویی
چکیده
با هدف مطالعه تأثیر سیستمهای مختلف تغذیهای و سطوح مختلف آب آبیاری بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چایترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 در دانشگاه جیرفت، بهصورت کرتهای خرد شده نواری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: سطوح مختلف آب آبیاری در سه ...
بیشتر
با هدف مطالعه تأثیر سیستمهای مختلف تغذیهای و سطوح مختلف آب آبیاری بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چایترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 در دانشگاه جیرفت، بهصورت کرتهای خرد شده نواری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: سطوح مختلف آب آبیاری در سه سطح 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه که بهعنوان فاکتور کرتهای اصلی در نظر گرفته شدند و منبع تغذیه گیاه در 5 سطح (کود زیستی مایکوریزا، ورمیکمپوست، کود گاوی و کود شیمیایی (NPK) و تیمار شاهد) که بهعنوان فاکتور کرتهای فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دو سال آزمایش، تأثیر معنیدار تیمارهای تغذیهای و سطوح مختلف آب آبیاری را بر محتوای فنل کل، آنتوسیانین، اسیدیته کاسبرگ، درصد روغن دانه و درصد پروتئین دانه گیاه نشان دادند. در منبع تغذیهای ورمیکمپوست و کود گاوی بیشترین میزان آنتوسیانین بهترتیب با 3.05 و 2.87 (میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل با 12.52 و 12.90 (میلیگرم/ گرم وزن خشک) و اسیدیته 0.81 و 0.87 (گرم/ 100 گرم وزن خشک) کاسبرگ مشاهده شدند. همچنین سطح 60% و 100% نیاز آبی گیاه بهترتیب بیشترین و کمترین میزان آنتوسیانین (3 و 2.19 میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل (13.04 و 10.81 میلیگرم/ گرم وزن خشک) و پروتئین دانه (20.90% و 20.01%) را تولید کردند. علاوهبراین، مقدار آنتوسیانین تحت تأثیر اثرات متقابل سیستمهای تغذیهای و سطوح آبیاری و درصد روغن دانه نیز تحت تأثیر برهمکنش سال در آبیاری قرار گرفتند. البته ویتامین C کاسبرگ تحت تأثیر هیچیک از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
فاطمه عباس پور؛ حمیدرضا اصغری؛ پرویز رضوانیمقدم؛ حمید عباس دخت؛ جواد شباهنگ؛ عادل بیگ بابایی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر بیوچار بر صفات کمّی سیاهدانه (Nigella sativa L.) در شرایط کم آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح 100% (I1)، 70% (I2) و 40% (I3) نیاز آبی و کرتهای فرعی شامل فاکتور بیوچار در سه سطح شامل بدون بیوچار (B1)، 10 تن در هکتار بیوچار ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر بیوچار بر صفات کمّی سیاهدانه (Nigella sativa L.) در شرایط کم آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح 100% (I1)، 70% (I2) و 40% (I3) نیاز آبی و کرتهای فرعی شامل فاکتور بیوچار در سه سطح شامل بدون بیوچار (B1)، 10 تن در هکتار بیوچار (B2) و 20 تن در هکتار بیوچار (B3)؛ و کود شیمیایی در دو سطح شامل بدون مصرف کود (F1) و مصرف کود (F2) بود. نتایج نشان داد که مصرف10 تن در هکتار بیوچار در مقایسه با مصرف20 تن در هکتار، تعداد دانه در بوته و وزن دانه در بوته را بهطور معنیداری افزایش داد. کاربرد کود شیمیایی بر کلیه صفات سیاهدانه بجز وزن هزاردانه معنیدار بود. با وجود معنیدار نبودن اثر ساده بیوچار بر عملکرد دانه و بیولوژیک، اثر متقابل آن با کود شیمیایی و نیاز آبی معنیدار شد. در استفاده همزمان 10 تن در هکتار بیوچار بههمراه کود شیمیایی و آبیاری براساس 70% نیاز آبی (I2B2F2)، بیشترین میزان افزایش عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک (بهترتیب با 1356 کیلوگرم در هکتار و 5776 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. به این ترتیب کاربرد مقدار متعادلی از بیوچار بههمراه کود شیمیایی بهدلیل بهبود عناصر غذایی خاک و کاهش آبشویی نیتروژن، علاوهبر تأثیر بهینه بر عملکرد، میزان آب مصرفی در تولید سیاهدانه را نیز کاهش داد.
محمد بهزاد امیری؛ پرویز رضوانیمقدم؛ محسن جهان؛ میلاد صالح آبادی؛ نگار ناصری
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تراکم بوته و مقایسه نهادههای اکولوژیک و شیمیایی بر برخی خصوصیات کیفی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch. & Mey.) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرتهای اصلی و فرعی بهترتیب ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تراکم بوته و مقایسه نهادههای اکولوژیک و شیمیایی بر برخی خصوصیات کیفی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch. & Mey.) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرتهای اصلی و فرعی بهترتیب شامل 3 تراکم کاشت (10، 5 و 3 بوته در مترمربع) و سه نوع کود آلی و یک نوع کود شیمیایی (کمپوست، ورمیکمپوست، کود گاوی، کود شیمیایی نیتروژن و شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در تراکم 10 بوته در مترمربع (79 میلیگرم در میلیلیتر) و بیشترین میزان فنول کل در تراکم 5 بوته در مترمربع (51 میلیگرم اسید گالیک در گرم وزن خشک گل) مشاهده شد. کودهای کمپوست، ورمیکمپوست، گاوی و شیمیایی در تراکم 10 بوته در مترمربع، میزان فنول کل را بهترتیب 51، 35، 40 و 63 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. کاربرد کودهای کمپوست و ورمیکمپوست در تراکم 3 بوته در مترمربع بهترتیب منجر به افزایش 39 و 38 درصدی میزان فلاونوئید کل نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان آنتوسیانین کل در تراکم 5 بوته در مترمربع حاصل شد. کودهای ورمیکمپوست و گاوی بهترتیب افزایش 10 و 13 درصدی روغن دانه و افزایش 34 و 13 درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد سبب شدند. بهطور کلی با توجه به یافتههای این پژوهش، به نظر میرسد با استفاده از نهادههای بومسازگار و تعیین تراکم مطلوب گاوزبان ایرانی، میتوان ضمن بهبود کیفیت و سلامت محصول، خسارتهای ناشی از نهادههای شیمیایی را به حداقل رساند.
پرویز رضوانیمقدم؛ عسکر غنی؛ میترا رحمتی؛ سعیده محتشمی
چکیده
در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن توسط آون، ماکروویو، دمای محیط (سایه) و ترکیب ماکروویو و دمای محیط بر زمان خشک شدن، میزان اسانس، فعالیت آنتیاکسیدانی و مواد فنولی دو توده ترخون (Artemisia dracunculus L.) دو آزمایش مستقل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار خشک کردن (آون: دماهای 40، 50، 60 و 70 درجه سانتیگراد؛ ماکروویو: توانهای ...
بیشتر
در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن توسط آون، ماکروویو، دمای محیط (سایه) و ترکیب ماکروویو و دمای محیط بر زمان خشک شدن، میزان اسانس، فعالیت آنتیاکسیدانی و مواد فنولی دو توده ترخون (Artemisia dracunculus L.) دو آزمایش مستقل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار خشک کردن (آون: دماهای 40، 50، 60 و 70 درجه سانتیگراد؛ ماکروویو: توانهای 900، 600، 450، 300، 180 و 100 وات؛ خشک کردن در دمای محیط؛ خشک کردن ترکیبی ماکروویو با توانهای 900 و 600 + خشک کردن در دمای محیط) بر دو توده ترخون (مشهد و نیشابور) انجام شد. همچنین مقایسهای بین نمونه تر و تیمارهای مذکور از نظر صفات فوق انجام شد (برای خشک کردن 13 تیمار و برای دیگر صفات 14 تیمار). نتایج این تحقیق نشان داد که بهطورکلی از نظر میزان رطوبت و مواد مؤثره اندازهگیری شده بین این دو توده تفاوت وجود داشت. همچنین عکسالعمل این دو توده، از نظر واکنش به روشهای مختلف خشک کردن تا حدی متفاوت بود. از نظر مدت زمان خشک شدن در هر دو آزمایش، طولانیترین زمان (حدود 30 ساعت و 32 ساعت در توده مشهد و نیشابور) مربوط به دمای محیط و زودترین زمان (حدود 5 دقیقه) مربوط به ماکروویو با توان 900 وات بود. در هر دو آزمایش بالاترین میزان اسانس (27/2 و 2/3% بهترتیب توده مشهد و نیشابور) مربوط به نمونه تر و بعد از آن دمای محیط و ماکروویو با توان 900 وات بود و افزایش دما باعث کاهش میزان اسانس شد. میزان اسانس در توانهای دیگر ماکروویو و تیمارهای ترکیبی، متوسط بود. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (5/82 و 8/81% بهترتیب توده مشهد و نیشابور) مربوط به نمونه تر بود، درحالیکه کمترین میزان آن در توده مشهد (7/60%) و نیشابور (53%) بهترتیب مربوط به تیمارهای دمای محیط و 40 درجه آون بود. بالاترین میزان مواد فنولی (بهترتیب 165 میلیگرم گالیکاسید در گرم وزن خشک) در توده مشهد مربوط به تیمار ماکروویو با توان 600 و در توده نیشابور (7/524 میلیگرم) مربوط به تیمار ماکروویو با توان 900 بود.