همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

گیاه Kelussia odoratissima Mozaff. از خانواده چتریان می‌باشد که ارزش دارویی و غذایی بالایی دارد و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می‌شود. این آزمایش به منظور تعیین میزان و ترکیب اسیدهای چرب، میزان کل مواد فنولیکی و میزان اسانس بذر گیاه دارویی کلوس انجام شد. استخراج ترکیبهای فنولیکی با استفاده از روش Folin-Ciocalteu انجام شد و جذب در طول موج 750 نانومتر بوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت شد. براساس نتایج بدست‌آمده میزان ترکیبهای فنولیکی در بذر کلوس mg GAE/g DW 15/288 بود. برای اسانس‌گیری از روش تقطیر با آب و دستگاه کلونجر استفاده شد. میزان اسانس بدست آمده 1/2 درصد بود. به منظور تعیین میزان روغن بذر گیاه، روغن‌گیری به روش سوکسله انجام شد و ترکیب اسیدهای چرب آن با استفاده از دستگاه GC تعیین شد. بذر حاوی 25 درصد روغن بود و مهمترین اسید چرب بذر، C18:1 شامل: C18:1(n-12) (اسید پتروسلینیک) و C18:1(n-9) (اسید اولئیک) به میزان 35/75 درصد بود. سایر اسیدهای چرب بذر اسید لینولئیک 14/19 درصد، اسید پالمتیک 65/6 درصد، اسید استئاریک 9/1 درصد و اسید لینولنیک 95/ درصد بودند.

کلیدواژه‌ها

- امیدبیگی، ر.، 1384. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول، انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد، 347 صفحه.
- ایروانی، م. و جابرالانصار، ز.، 1384. کرفس کوهی گونه گیاهی در حال انقراض در منطقه زاگرس مرکزی. نشریه آموزشی-ترویجی، جمعیت حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست (پیام سبز)، دانشگاه صنعتی اصفهان، 39 صفحه.
- جابرالانصار، ز.، 1384. بررسی تنوع ژنتیکی کرفس کوهی با استفاده از خصوصیات کروموزومی و صفات جوانه‌زنی بذر. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
- مالک، ف.، 1379. چربیها و روغنهای نباتی خوراکی ویژگیها و فرآوری. انتشارات فرهنگ و قلم، تهران، 464 صفحه.
- مظفریان، و.، 1361. کلید شناسایی و پراکنش چتریان ایران. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. تهران، 596 صفحه.
- Cosge, B., Kiralan, M. and Gurbuz, B., 2008. Characteristics of fatty acid and essential oil from sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill. Var. dulce) and bitter fennel fruits (F. vulgare Mill. var. vulgare) growing in Turkey. Natural Product Research, 22(12): 1011-1016.
- Flamini, G., Tebano, M. and Cioni, P.L., 2008. Composition of the essential oils from leafy parts of the shoots, flowers and fruits of Eryngium amethystinum from Amiata Mount (Tuscany, Italy). Food Chemistry, 107: 671-674.
- Heinonen, M., Meyer, A. and Frankel, E., 1998. Antioxidant activity of berry phenolics on human low density lipoprotein and liposome oxidation. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 46: 4107-4112.
- Hemavathy, J. and Prabhakar, J.V., 2006. A Research Note Lipid Composition of Cumin (Cuminum cyminum L.) Seeds. Journal of Food Science, 35(5): 1578-1579.
- Johanson, A., Laine, T., Linna, M.M. and Kallio, H., 2000. Variability in oil content and fatty acid composition in wild northern currants. European Food Research and Technology. 211:277-283.
- Metcalf, L.C., Shmitz, A.A. and Pelka, J.R., 1966. Rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography analysis. Analytical Chemistry, 38: 514-515.
- Mozaffarian, V., 2003. Two new genera of Iraninan umbellifera. Moscow state University, Russia, 2: 88-94.
- Msaada, K., Hosni, K., Taarit, M.B., Chahed, T., Kchouk, M.E. and Marzouk, B., 2007. Changes on essential oil composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruits during three stages of maturity. Food Chemistry, 102: 1131-1134.
- Reyes-Carmona, J., Yousef, G.G., Marteniz-Peniche R.A. and Lila, M.A., 2005. Antioxidant capacity of fruit extracts of blackberry (Rubus sp.) produced in different climatic regions. Journal of Food Science, 70(7): 497-503.
- Saleh-E-Ina, M.d., and Kumar Royb, S., 2007. Studies on fatty acid composition and proximateAnalyses of Anethum sowa L. (Dill) seed. Bangladesh Journal of Scientific & Industrial Research, 42(4): 455-464.
- Sowbhagya, H.B., Sampathu, S.R. and Krishnamurthy, N., 2007. Evaluation of size reduction on the yield and quality of celery seed oil. Journal of Food Engineering, 80: 1255-1260.
- Wong, P.Y.Y. and Kitts, D.D., 2006. Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry, 97: 505-515.