همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، مرکز بهداشت باروری ولی‌عصر (عج)، بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران و مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران

2 استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز

3 مربی، گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز

چکیده

خرما با نام علمیPhoenix ductylifera L.، میوه‌ای حیات‌بخش و پرمصرف در رژیم غذایی کشورهای عربیست. این میوه دارای چندین اثر مهم فارماکولوژیک نظیر آنتی‌اکسیدان و آنتی‌موتاژنی است. انجیر با نام علمی Ficus carica L. دارای فعالیت آنتی‌موتاژن و آنتی‌اکسیدانی بالا بوده و افزایش معنی‌داری از ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را برای مدت چهار ساعت بعد از مصرف تولید می‌نماید. زیتون با نام علمی Olea europea L. دارای پلی فنل و خاصیت ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی است. در این تحقیق با توجه به اهمیت میوه‌های خرما، انجیر و زیتون و خصوصیات یاد شده این میوه‌ها در گذشته و حال، تأثیر سه رژیم مغذی حاوی خرما، انجیر و زیتون بر تغییرات احتمالی وزن، حافظه و آستانه درد در موشهای سفید مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی اثر میوه‌های فوق بر آستانه درد از روش صفحه داغ (Hot plate) و از دستگاه Step down برای اندازه‌گیری میزان حافظه به روش اجتنابی فعال Passive avoidance در موش سوری استفاده شد. نتایج نشان داد که هر سه میوه به میزان معنی‌داری سبب افزایش حافظه در موش سوری می‌شوند.

کلیدواژه‌ها

- Agabeili R.A.‚ Kasimova T.E. and Alekperov U.K.‚ 2004.  Antimutagenic activity of plant extracts from  Armoracia  rusticana, Ficus carcia and Zea mays and  peroxidase in eukaryotic cells. Tsitol Genetic Journal,  38(2): 40-45.
- Ali-Mohamed A.Y. and Khamis A.S.‚ 2004. Mineral  ion  content of the seeds of six cultivars of Bahraini  date  palm (Phoenix dactylifera). Journal of  Agriculture Food  Chemistry, 52(21): 6522-6525.
- AI-Shahib W. and Marshall R.j.‚ 2003. The fruit of the date palm: its possible use as the best food fore the future? International Journal of Food Science Neutral‚ 54(4): 247-259.
- Altarejos A.‚ Saldo S.‚ Pérez-Bonilla M.‚ Linares- Palomino P.J.‚ van Beek T.A.‚ Nogueras M. and Sánchez A.‚ 2005. Preliminary assay on the radical scavenging activity of olive wood extracts. Fitoterapia Journal, 76: 348–351.
- Ames B.N.‚ Shigenaga M.K. and Hagen T.M.‚ 1993. Oxidants‚ antioxidants and the degenerative diseases of aging. The Proceeding of National Academy of Sciences‚ 90: 7915-7922.
- Bauza E.‚ Dal Farra C.‚ Berghi A.‚ Oberto G.‚ Peyronel D. and Domloge N.‚ 2002. Date palm kernel extract exhibits antiaging properties and significantly reduces skin wrinkeles. International Journal of Tissue Reaction‚ 24(4): 131-136.
- Benavente G.O.‚ Castillo J.‚ Lorente J.‚ Ortuno A. and Del Rio J.A.‚ 2000. Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea L. leaves. Food Chemistry Journal‚ 68: 457-462.
- Bickford P.C.‚ Gould T.‚ Briederick L.‚ Chadman K.‚ Pollock A.‚ Young D.‚ Shukitt-Hale B. and Joseph J.‚ 2000. Antioxidant-rich diets improve cerebellar physiology and motor learning in aged rats. Brain Research Journal‚ 866(1-2): 211-217.
- Bitler C.M.‚ Viale T.M.‚ Damaj B. and Crea  R.‚ 2005. Hydrolyzed olive vegetation water in mice has anti-inflammatory activity. Journal of Nutrition‚ 135(6): 1475-1479.
- Chen T.S.‚ Richie J.P. and Lang C.A.‚ 1989. The effect of aging on glutathione and cysteine levels in different regions of the mouse brain. Proceeding of the Society of Experimental Biology and Medicine‚ 190: 399–402.
- Deraniyagala S.A.‚ Ratnasooriya W.D. and Goonasekara C.L.‚ 2003. Antinociceptive effect and toxicological study of the aqueous bark extract of Barringtonia racemosa on rats. Journal of Ethnopharmacology‚ 86(1): 21-26.
- Han S.N. and Meydani S.N.‚ 2000. Antioxidant, cytokines and influenza infection in aged mice and elderly humans. Journal Infectious Diseases‚ 182: 74-80.
- Hong Y.J.‚ Tomas-Barberan F.A.‚ Kader A.A.‚ Mitchell A.E.‚ 2006. The flavonoid glycosides and procyanidin composition of Deglet Noor dates (Phoenix dactylifera). Journal Agriculture Food Chemistry‚ 54(6): 2405-2411.
- McGeer E.G. and McGeer P.L.‚ 1999. Brain inflammation in Alzheimer disease and the therapeutic implications. Current Pharmaceutical Desigen‚ 5(10): 821-836
- Parker R.S. and Swanson J.E.‚ 2002. Bioavailability and vitamine A value of carotenes from red palm oil assessed by an extrinsic isotope reference method. Asia Practice Journal Clinical Nutrition‚ 11(7): 438-442.
- Reiter R.J.‚ Guerrero J.M. and Garcia J.J.‚ 1998. Reactive oxygen intermediates, molecular damage and aging: relation to melatonin. The New York Academy of Sciences‚ 854: 410-424.
- Romani A.‚ Mulinacci N.‚ Pinelli P.‚ Vincieri F. and Cimato A.‚ 1999. Polyphenolic content in five Tuscany cultivars of Olea europaea L. Journal of Agriculture and Food Chemistry‚ 47: 964-967.
- Sayre L.M.‚ Zagorski M.G.‚ Surewicz W.K.‚ Krafft G.A. and Perry G.‚ 1997. Mechanisms of neurotoxicity associated with amyloid beta deposition and the role of free radicals in the pathogenesis of Alzheimer's disease: a critical appraisal. Chemistry Research Toxicology‚ 10(5): 518-526.
- Serraclara A.‚ Hawkins F.‚ Perez C.‚ Dominguez E.‚ Campillo J.E. and Torres M.D.‚ 1998. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Research Clinical Practice‚ 39(1): 19-22.
- Sinclair A.J.‚ Bayer A.J.‚ Johnston J.‚ Warner C. and Maxwell S.R.‚ 1998. Altered plasma antioxidant status in subjects with Alzheimer's disease and vascular dementia. International Journal Geriatric Psychiatry‚ 13(12): 840-845.
- Vayalil P.K.‚ 2002. Antioxidant and antimutagenic properties of aqueus extract of date fruits (phoenix dactylfera L.). Journal Agriculture Food Chemistry‚ 50(3): 610-617.
- Vinson J.A.‚ 1999. The functional food properties of figs. Cereal Foods World‚ 44(2): 82-87.
- Vinson J.A.‚ Zubik L.‚ Bose P.‚ Samman N. and Proch J.‚ 2005. Dried fruits: excellent in vivo antioxidants. Journal American Collection Nutrition‚ 24(1): 44-50.
- Willett W.C.‚ Sacks F.‚ Trichopoulou A.‚ Drescher G.‚ Ferro-Luzzi A.‚ Helsing E. and Trichopoulos D.‚ 1995. Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. American Journal of Clinical Nutrition‚ 61(6): 1402-1406.
- Zarrindast M.R.‚ Jafari M.R.‚ Shafaghi B. and Djahanguiri B.‚ 2004. Influence of potassium channel modulators on morphine state-dependent memory of passive avoidance. Behavioral pharmacology‚ 15(2): 103-110.