بررسی اسانس شوید ایران (.Anethum graveolens L)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

سرشاخه گلدار و بذر گیاه شوید از مزرعه گیاهان دارویی واقع در مرکز تحقیقات البرز (کرج) جمع آوری گردید. از سرشاخه گلدار آن به روش تقطیر با بخار آب و از بذر آن به روش تقطیر با آب، اسانس گیری به عمل آمد. بازده اسانس حاصل از سرشاخه گلدار 0.21% و از بذر 2.42% نسبت به وزن خشک اولیه محاسبه گردید. برای شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. در مجموع 13 ترکیب شناسایی شد که نوع و درصد آنها در سرشاخه گلدار و بذر متفاوت بود. ترکیب عمده در اسانس سرشاخه گلدار، آلفا فلاندرن به میزان 56.05% و در اسانس بذر، کارون به میزان 57.28% بود، در حالی که آلفا فلاندرن در اسانس بذر فقط به مقدار 1.61% موجود بوده و کارون در اسانس سرشاخه گلدار اصلا وجود نداشت. ولی لیمونن به عنوان دومین ترکیب عمده در هر دو اسانس موجود بوده و 23.78% از اسانس سرشاخه گلدار و 33.195 از اسانس بذر را تشکیل می داد.

کلیدواژه‌ها


1- زرگری، دکتر علی ، گیاهان دارویی،جلد دوم ، ص 528

2- مظفریان، ولی الله ، 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر ص 44.

3- میرزا، فاطمه سفید کن و لطیفه احمدی، 1375،اسانسهای طبیعی ، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و منابع                                        

4- Afifi, N.A., Ramadan, A., Kashoury, E., Banna, H., (1994), Some pharmacological activities of essential oils of certain Umbelliferous fruits, Veterinary Medical J.Giza, 42:3, 85.

5- Avtar, S., Randhawa, G., Mahey, R., (1987), Oil content and oil yield of dill herb under some agronomc practices, Acta Hortuculturae, 208, 51.

6- Bouwmeester, H.J., Davies, J., Toxopeus, H.,(1995), Enantiomeric composition of carvone, limonene and carveols in seeds of dill and annual and biennial caraway varieties, J.Agricultural and Food Chemistry, 43:12,3057.

7- Charles, D., Simon, J., Widrelechner, M., (1995), Characterization of essential oil of fruits of Anethum graveolens L., J. Essent. Oil Res., 7:1,11.

8- Chubey, B., Dorrel, D., (1976), Changes in chemical composition of dill oil during hydrodistillation, Canadian J. Plant Science, 56:3, 619.

9- Chaudhary. R., Rao, C., Pandey, A., (1995), Fungitoxicity of some essential oils against sugarcane, J.Living world, 2:2, 30.

10- Chaurasia, S., Jain, P., (1978), Antibacterial activity of essential oils of four medicinal plants, Indian J. Hosp. Pharm., 15:166.

11- Clark, R., Menary, R.,J.(1984), The effect of harvest date on the yield and composition of Tasmanian dill oil, Science of Food and agriculture, 35:1, 1186.

12- Dickshit, A., Husain, A., (1984), Antifungal action of some essential oils against animal pattogens, Fititerapia, 55:3, 171.

13- Gengaihi, S., Hornok, L., (1978), The effect of plant age on content and composition of dill essential oil Anethum graveolens L., Acta Horticulturae, 73,213.

 14- Halva, S., Craker, L., Simon, J., Charles, D., Herbs, J., (1993), Growth and essential oil in dill, Anethum graveolens L. in response to temperature and photoperiod, Spices and medicinal Plants, 1:3,47.

15- Halva, S., Huopalahti, R., Franz, C., Makinen, S., (1998), Herb yield and essential oil of dill at different location, J. agricultural Sciences in Finland, 60:2, 93.

16- Halva, S., Huopalahti, R., Makinen, S., (1987), Studies on fertilization of dill and basil, oil yield of dill as affected by fertilization, J. agricultural Sciences in Finland, 59:1, 19.

17- Houpalahti, R., Lahtinen, R., Hiltunen, R., Laakso, I., (1998), Studies on the essential oils of dill heb, Anethum graveolens L., Flavour and Fragrance J., 3:3, 121.

18- Kishore, N., Dubey, N., Mishra, A., (1993), Efficacy of some essential oils against fungi causing deterioration of Triticum aestivum during storage, Indian J. microbiology, 33:4. 277.

19- Kruger, H., Hammer, K., (1996), A new chemotype of Anethum graveolens L., J. Essent. Oil Res., 8;2,205.

20- Lawrence, B. M., (1983), Progrss in essential oils, Perfumer and Flavorist, 8:6, 69.

21- Lawrence, B. M., (1996), Progress in essential oils, Perfumer and Flavarist, 21:3,55.

22- Mahram, G., Kadry, H., Thabet, C., Olemy, N., Azizi, M., Shiff, J., Wong, L., Liv, N. (1992), GC-MS analysis of volatile oil of fruits of Anethum graveolens, International J. Pharmacognosy, 30:2, 139.

23- Pino, J. A., Roncal, E., Rosado, A.,(1995), Herb oil of dill (Aneghum graveolens L.) grown in cuba,J. Essent. OilRes., 7:2,219.

24- Porter, N., Shaw, M., Ellingham, P.,(1983), Content and composition of dill herb oil in th whole plant and the different plant parts during crop development, New Zealand J. Agricultural research, 26:1. 119.

25- Ravid, R., Putivsky, E., Katzir, I., Weinstein, V., Ikan, R., (1992), Chiral GC analysis of (S)(+)-and R(-)-carvone with high enantiomeric purity in caraway, dill and spearmint oils, Flavour and Fragrance J., 7:5, 289.