همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی

چکیده

میزان فعالیت بیولوژیکی و کاربرد اسانس مریم گلی    Salvia officinalis (Lamiaceae)در صنایع دارویی، غذایی و یا بهداشتی به ترکیبهای موجود در آن بستگی دارد که خود تحت تاثیر عوامل مختلف می باشد. به منظور مشخص نمودن میزان کمی و نوع ترکیبهای اسانس در طی مراحل مختلف رشد، اقدام به جمع آوری گیاه شد. اندامهای مختلف گیاه به تفکیک و به روش تقطیر با بخار آب مورد اسانس گیری قرار گرفت، بعد اسانسها را به روش دستگاهی (GC/MC) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیبات اسانس در اندامهای مختلف از نظر نوع و مقدار متفاوت است. آلفا و بتاتوجون به عنوان دو ترکیب مطرح در اسانس گیاه کمترین مقدار را در اندام برگ (در زمان گلدهی) نشان می دهند (1.2 % و 0.3 %).
تحقیق حاضر نشان داد که میزان کامفر (2.9 %)، سینئول ( 2%)، آلفا و بتاتوجون ( 6.4 % و 1.6 % ) در اسانس سرشاخه گیاه مورد بررسی کمتر از میزان استاندارد بین المللی یعنی به ترتیب ذکر شده 33%، 1%، 16% و 2% است.

کلیدواژه‌ها

1- زرگری، ع، گیاهان دارویی، 1369، صفحه 61-59 ، انتشارات دانشگاه تهران.
2- امین، غ، گیاهان داروی سنتی ایران، 1370، صفحه 58، جلد اول، معاونت پژوهشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
3. Piccaglia, R., Marothi, M. & Dellaceca, V. 1997. Effect of planting density & harvest date on yield & chemical composition of sage oil. J.Essential Oil Res., No 9, 187-191.
4. Carta C. Moretti M.D.L. & Peana. A. T. 1996. Activity of the oil of Salvia officinalis L. Against Botrytis cinerea. J. Essential Oil Res., No 8, 399-404.
5. Bremness. L., 1994, Herbs. Dorling Kinderslej, P 127.
6. Lambert Ortiz, E. 1996, Encyclopedia of herbs, spices & Flavourings. Dorling Kinderslej, P 48-9.
7. Reineccius G. 1994, Source book of flavors, 1994, Chapman & Hall. P 389.
8. Odymnimh. P., 1995, Complete medicinal herbal, Dorling Kindersley, P 95.
9. Anonymous, 1996 Merck Index, Merck & Co Inc.
10. Guenther. E. 1975, The essential oils ( Vol II), Robert E. Krieger, U.S.A. P. 428.
11. Tsankova, E.T. Konaktchiev, A.N. & Genova E.M. 1994, Cons-tituents of essential oils from three salvia species. J. Essential oil Res., 6, 375-8.
12. Pino, J. Estarros, A.M.Fuentes V. 1997, Essential oil of sage (Salvia officinalis L.) grown in cuba. J. Essent. Oil Res., 9, 221-222.
13. Bayrak A. & Akgul, A. 1987. Composition of essential oils from Turkish salvia species. Phytochemistry. Vol 26: 847-846.
14. Norme Francaise, NF V32-179, Mai 1992.
15. Rhyu, H. 1979, Gas chromatographic characterization of sages of Various Geograghic Origins Journal of food science, Vol 44.