همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 کارشناس ارشد، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

لیستریا مونوسیتوژنز به‌عنوان یکی از باکتری‌های منتقله از مواد غذایی به‌ویژه محصولات لبنی شناخته می‌شود. تقاضا برای جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی با ترکیب‌های طبیعی افزایش یافته است. این مطالعه به‌منظور بررسی تأثیر عصاره اتانولی و آبی گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba DC.) روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به روش تهیه رقّت لوله‌ای در محیط کشت مایع و شیر، طراحی و اجرا شد. برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) از روش استاندارد میکرودایلوش (Microdilution) استفاده شد و حداقل غلظت باکتری‌کشی (MBC) با استفاده از کشت روی محیط جامد تعیین شد. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره‌های آبی و اتانولی به‌ترتیب 50 و mg/ml70 و حداقل غلظت باکتری‌کشی برای این عصاره‌ها به‌ترتیب 70 و mg/ml100 بدست آمد. براساس نتایج بدست آمده، هر دو عصاره آبی و اتانولی اثر ضد لیستریایی قابل قبولی در شیر از خود نشان دادند، به‌نحوی که جمعیت باکتریایی در گروه کنترل نسبت به تیمارهای حاوی این عصاره‌ها، در دمای 4 درجه سانتی‌گراد پس از گذشت 72 ساعت، اختلاف معنی‌داری نشان دادند (0.05>P). همین نتایج در دمای 25 درجه سانتی‌گراد نیز بدست آمد که پس از گذشت 24 ساعت، بین گروه کنترل و تیمارهای حاوی عصاره (اتانولی و آبی) اختلاف معنی‌داری مشاهده شد (0.05>P). نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی گیاه خوشاریزه، اثر ضد لیستریایی قوی‌تری نسبت به عصاره اتانولی داشت. همچنین مشخص گردید که تأثیر ضد لیستریایی عصاره آبی این گیاه در دمای 4 درجه نسبت به دمای 25 درجه بیشتر بود.

کلیدواژه‌ها

- Aqababa, H., Golkary, H., Zarei, A. and Changizi-Ashtiyani, S., 2016. Effect of aerial parts extract of Echinophora platyloba on liver and kidney function tests in obese hypercholesterolaemia rats. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 23(10): 943-956.
- Asgari Nematian,M. and Mohammadi, S., 2016. The analgesic effect of Echinophora platyloba hydroalcoholic extract in male rats. Journal of Babol University of Medical Sciences, 5: 31-37.
- Cother, P.D., O'Reilly, K. and Hill, C., 2001. Role of the glutamatedecarboxylase acid resistance system in the survival of Listeria monocytogenes LO28 in low pH foods. Journal of Food Protection, 64(9): 1362-1368.
- Glamoclija, J.M., Sokovic, M.D., Siljegovic, J.D., Ristic, M.S., Ciric, A.D. and Grubisic, D.V., 2011. Chemical composition and antimicrobial activity of Echinophora spinosa L. (Apiaceae) essential oil. Records of Natural Products, 5(4): 319-323.
- Hashemi, P., Abolghasemi, M.M., Ghiasvand, A.R., Ahmadi, S.H., Hassanvand, H. and Yarahmadi, A., 2009. A comparative study of hydrodistillation and hydro-distillation-solvent microextraction methods for identification of volatile components of Echinophora cinerea. Chromatographia, 69(1-2): 179-182.
- Heidarian, E., Saffari, J. and Jafari-Dehkordi, E., 2014. Hepatoprotective action of Echinophora platyloba DC leaves against acute toxicity of acetaminophen. Journal of Dietary Supplements,11(1): 53-63.
- Kargar, M. and Ghasemi, A., 2007. A survey on prevalence rate & antibiotic resistance of Listeria monocytogenes in fresh cheese of Marvdasht. Journal of Food Technology and Nutrition, 3(31): 72-77.
- Karimi Poor fard, M., Mirzaei, A., Kargar, M., Khosravani, SAM. and Mohamadi, R., 2011. Antibacterial activities of Thymus denaensis, jaft and hydro-alcoholic extract of green hull Pistacia atlantica on Listeria monocytogenes. Yasuj University of Medical Sciences Journal, 17(1): 68-77.
- Marth, E.H. and Steele, J.L., 2001. Applied Dairy Microbiology. New York, Marcel Dekker Inc, 774p.
- Mehdizadeh, M., Rastegar, H., Sanaie, A. and Farshim Rad, F., 2010. Foodborne Listeriosis. Journal of Kerman University of Medical Sciences, 17(2): 181-190.
- Mirghazanfari, S.M., Hosseinzadeh, L., Shokoohinia, Y., Aslany, M. and Kamali Nejad, M., 2012. Acute and subchronic toxicological evaluation of Echinophora platyloba DC. (Apiaceae) total extract in Wistar rats. Clinics, 67(5): 497-502.
- Montville, T.J. and Matthews, K.R., 2005. Food Microbiology, An Introduction. Washington DC, American Society for Microbiology, 159p.
- Noudoost, B., Noori, N., Gandom, H. and Akhondzadeh Basti, A., 2016. Nanoencapsulation of green tea extract by thin film layer method and its properties. Journal of Food Safety and Hygiene, 2(22): 1-11.
- Orndorff, P.E., Hamrick, T.S., Smoak, I.W. and Havell E.A., 2006. Host and bacterial factorsin listeriosis pathogenesis. Veterinary Microbiology Journal, 114(1-2): 1-15.
- Pajohi-Alamoti, M., Yadollahi-Baghloyi, M. and Bazargani-Gillani, B., 2016. The effect of water extract of Rhus coriaria L. on the pathogenic bacteria at different temperatures. Journal of Babol University of Medical Sciences, 18(2): 41-47.
- Rabiei, S., Hosseini, H., Rezaei, M. and Mousavi, T., 2013. Inhibitory effects of ajowan essential oil on growth of Listeria monocytogenes in Rutilus frissi kutum broth medium and fillet. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 2: 71-80.
- Sanchooli, N., Ghaffari, M. and Gharaei, A., 2012. In vitro antibacterial effect of Cuminum cyminum, Eugenia caryophyllata, Rosmarinus officinalis, Mentha spicata and Rhus coriaria essential oil on Vibrio alginolyticus, Listeria monocytogenes and Escherchia coli bacteria. Journal of Comparative Pathobiology Iran, 9(3): 749-754.
- Shamloo, M. and Yavarmanesh, M., 2015. Evaluation of the antibacterial effects of aqueous and ethanolic extracts of Aloe vera on pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes). Journal of Food Science and Technology, 13(55): 149-159.
- Sharafati-chaleshtori, R., Rafieian-kopaei, M., Mortezaei, S., Sharafati-chaleshtori, A. and Amini, E., 2012. Antioxidant and antibacterial activity of the extracts of Echinophora platyloba D.C. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 6(37): 2692-2695.
- Sharafati-chaleshtori, R., Sharafati-chaleshtori, F., Rafieian-kopaei, M. and Ashrafi, K., 2011. Ethanolic walnut kernel phenolic compounds and its antimicrobial effect. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 19(4): 525-532.
- Shayanfar, N. and Jalilvand, A., 2004. Listeriosis: two reported cases from Iran. Razi Journal of Medical Sciences, 11(42): 565-570.
- Soltani nejad, Sh., Satani mokhtari, T. and Rahbarian, P., 2010. The study of antibacterial effect of the essential oil and methanol extracts of Ziziphora cliniopodiodes on some pathogenic bacteria. Journal of Microbial Biotechnology, 2: 1-6.
- Tajbakhsh, H., 1998. General Bacteriology. Tehran University Press, 686p.
- Uyttendaele, M., DeTroy, P. and Debevere, J., 1999. Incidence of Listeria monocytogenes in different types of meat products on the Belgian retail market. International Journal of Food Microbiology, 53(1): 75-80.
- Varnam, A.H., 1996. Foodborne Pathogens. Wolfe Publishing Ltd, London, 558p.
- Zeinali, T., Mohsenzadeh, M., Rezaeian Doloei, R. and Nabipoor, R., 2016. In vitro assessment of antimicrobial effect of methanolic extract of Peganum harmalaagainst some important foodborne pathogenes. Journal of Food Hygiene,
4: 27-36.