همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

اعضای هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران

چکیده

در این تحقیق اسانس گل محمدی Rosa damascena Mill. به روش تقطیر با آب در طرحهای مختلف، جهت بهینه سازی آن، استخراج گردید.  بازده اسانس در طرحهای مختلف کلونجر (0.008 درصد)، میکوئل (0.014 درصد)، A.O.A.C. (درصد 0.012) و در دو طرح جایمند-رضایی، شماره 1 (0.015 درصد) و شماره 2 (0.023 درصد) بدست آمدند.  اسانس توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. ترکیبهای عمده گل محمدی در طرح کلونجر عبارتند از: ژرانیول (26.7%)، n- نونادکان (21.3%)، سیترونلول (12.5%)  و هنی کوزان (12.0%). در طرح میکوئل ترکیبهای ژرانیول (32.9%)، سیترونلول (19.0%) و n- نونادکان (10.6%) و در طرح A.O.A.C.  ترکیبهای n- نونادکان (28.5%)، ژرانیول (22.6%)، هنی کوزان (10.6%) و سیترونلول (10.2%) اجزای اصلی اسانس بودند. در طرح شماره 1 ترکیبهای n- نونادکان (21.3%)، ژرانیول (21.8%)، سیترونلول (12.0%) و در طرح شماره 2 ترکیبهای n- نونادکان (21.8%)، ژرانیول (19.1%) و سیترونلول (15.0%) به عنوان مهمترین ترکیبهای اسانس مورد شناسایی قرار گرفتند. با توجه به نتایج بازده اسانس گل محمدی و ترکیبهای مهم آن در بین طرحهای مورد آزمایش، به ترتیب با استفاده از طرح میکوئل و طرح شماره 1 جایمند – رضایی بهترین نتایج بدست آمد.    

کلیدواژه‌ها

- British Pharmacopoeia, 1988. Vol 2, pp A137-A138, HMSO. London.
- Miquel, J.D., Richard, H.M. and Sandret, F.G., 1976. Volatile constituents of Moroccan Thyme oil. Journal of Agric. Food Chem., 24(4): 833-835.
- Association of Official Analytical Chemists, 1990. Official Methods of Analysis, 15th Edition, Edited by Kenneth Helrich, Volatile oil, page 1001.
- Adams, R.P., 1989. Identification of essential oils by ion trap mass spectroscopy. Academic Press: New York.
- Shibamoto, T., 1987. Retention indices in Essential oil analysis. In: Capillary Gas Chromatography in Essential oils analysis. Edits., P.Sandra and C.Bicchi, p. 259- 274,  Dr. Alferd Huethig Verlag, New York. 
- Davies, N. W., 1990. Gas chromatographic retention index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicon and carbowax 20M phases., Journal of Chromatogr., 503: 1-24.
- Rao, B. R. R., Sastry, K. P., Saleem, S. M., Rao, E. V. S. P., syamasundra, K.V. and   Ramesh, S., 2000. Volatile flower oils of three genotypes of rose-scented geranium (Pelargonium sp.), Flavour and Fragrance Journal, 15: 105-107.
- Babu, K. G. D., Singh, B., Joshi, V. P. and Singh, V., 2002. Essential oil composition of Damask rose (Rosa damascena Mill.) distilled under different pressures and temperatures, Flavour and Fragrance Journal, 17: 136-140.
- Reverchon, E., Porta, G. D. and Gorgoglione, D., 1997. Supercritical CO2 extraction of volatile oil from Rose concrete, Flavour and Fragrance Journal, 12: 37-41.
- Karawya, M. S., Hashim, F. M., Hifnawy, M. S., 1974. Oils of jasmine, rose and cassie of egyptian origin, Bull. Fac. Pharm. Univ. Cairo, 13: 183-192.
- Kovats, E., 1987. Composition of essential oil. Part 7. Bulgarian oil of rose (Rosa  damascena Mill.),  Journal of Chromatogr., 406: 185-222.
- Lawrence, B. M., 1991. Progress in essential oils, Perfum. Flavor., 16(3): 43-77.
- Lawrence, B. M., 1997. Progress in essential oils, Perfumer Flavorist., 22 (3): 57-66.
- Guenther, E., 1972. The production of essential oils. In the Essential Oils, vol. 1, Robert E Krieger: Malabar, FL., 87-226.
- Boelens, M. H., 1997. Differences in chemical and sensory properties of orange flower and rose oils obtained from hydrodistillation and from supercritical CO2 extraction. Perfum. Flavor., 22(3): 31-35.