ترکیب‌های شیمیایی و فعالیت ضد‌قارچی اسانس میخک‌هندی (Syzygium aromaticum L.)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای بیماری‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 دانشیار، گروه گیاه‎پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، مطالعه فعالیت ضدقارچی گل میخک‌هندی (Syzygium aromaticum L.)، علیه سه پاتوژنAlternaria alternate، Botrytis cinerea و Fusarium solani جدا شده از میوه‎های گوجه‌فرنگی، گیلاس و سیب‌زمینی با اضافه کردن قارچ به محیط کشت آنها و همچنین شناسایی خاصیت ضد قارچی این اسانس به‌عنوان نگهدارنده مواد غذایی در برابر این پاتوژن‏ها می‎باشد. اسانس گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و شناسایی و میزان این اسانس با استفاده از دو روش گاز کروماتوگرافی جرمی و گاز کروماتوگرافی انجام شد. مهمترین ترکیب‌های موجود در اسانس میخک‌هندی به‌ترتیب اوژنول (09/87%)، اوژنول استات (71/9%)، آرومادندرن (67/0%) و کاویکول (3/0%) بود. این اسانس بیشترین درصد بازدارندگی از رشد را روی قارچ B. cinerea داشت. به‌نحوی که در غلظت 200 میکرو‌لیتر در لیتر، به‌طور میانگین 97% از رشد این قارچ جلوگیری کرد. ولی درصد بازدارندگی از رشد در همین غلظت‎ روی قارچ A. alternata و F. solani به‌طور میانگین به‌ترتیب 87% و 84% بود. غلظت 500 و 1000 میکرو‌لیتر در لیتر اسانس بیش از 95% و 100% از رشد هر سه قارچ جلوگیری کرد. بهترین غلظت اسانس در جلوگیری از رشد قارچ‎ها روی بافت میوه‎ها برای قارچ B. cinerea در غلظت 200 و برای دو قارچ دیگر در غلظت 1000 میکرو‌لیتر در لیتر بود. خاصیت قارچ‌کشی اسانس میخک در اثر ترکیب‌های فنولی موجود در آن مثل اوژنول است. در نتیجه ما نشان دادیم که اسانس Syzygium aromaticum به‌طور مؤثری علیه بیماری‌های پس از برداشت کاربرد دارد و از خاصیت ضد‌عفونی‌کننده آن می‎توان در بخش بیماری‌شناسی گیاهان استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


- جایمند، ک. و رضایی، م.ب.، 1390. دستگاه‎های تقطیر، روش‎های آزمون و شاخص‎های بازداری در تجزیه اسانس. انجمن گیاهان دارویی، تهران. 350 صفحه.

- فتحی، ز.، 1388. بررسی تأثیر برخی اسانس های گیاهی در کنترل بیماری های قارچی بعد از برداشت گیلاس و زردآلو. پایان نامه کارشناسی ارشد، علوم باغبانی. دانشگاه ارومیه، ارومیه.

- درویش‌نیا، م.، رضایی‌نژاد، ع.ا. و دلفان، ب.، 1394. اثر اسانس مرزه خوزستانی، رشینگری، کارواکرول و قارچ‌کش بنومیل بر بازدارندگی رشد قارچ Botrytis cinerea عامل بیماری پوسیدگی خاکستری میوه. به زراعی، 17(2): 540-531.

- Abbasi, N.A., Iqbal, Z., Maqbool, M. and Hafiz, I.A., 2009. Postharvest quality of mango (Mangifera indica L.) fruit as affected by chitosan coating. Pakistan Journal of Botany, 41(1): 343-357.

- Alam, M.H., Murat, E., Siegfrie, N. and Hubert, K., 2007. Chemical composition and content of essential oil from the bud cultivated Turkish clove (Syzygium aromaticum L.). BioResources, 2(2): 265-269.

- Chaieb, K., Hajlaoui, H., Zmantar, T., Kahla-Nakbi, A.B., Rouabhia, M., Mahdouani, K. and Bakhrouf, A., 2007. The chemical composition and biological activity of clove essential oil Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytotherapy Research, 21: 501-506.

- Deans, S.G. and Svoboda, K.P., 1990. The antimicrobial properties of marjoram (Origanum majarana L.) volatile oil. JournalofFlavour and Fragrance, 5: 187-190.

- Dormana, H.J.D., Peltoketo, A., Hiltunen, R. and Tikkanen, M.J., 2003. Characterisation of the antioxidant properties of de-odourised aqueous extacts from selected lamiaceae herbs. Food Chemistry, 83: 242-255.

- Evans, C.W., 1996. Trease and Evanes Pharmacognosy. London, 612p.

- Ferrante, A., Alberici, A. and Antonacci, S., 2007. Effect of promoter and inhibitors of phenyalanine ammonia-lyase enzyme on stem bending of cut gerbera flowers. Acta Horticulturae, 755: 471-473.

- Ghaderi, M., Mamashloo, S., Sadeghi Mahoonak, A.R. and Alami, M., 2011. Evaluation of antioxidant activity, reducing power and free radical scavenging of different extract of Artemisia annua L. Journal on Plant Science Researches, 21: 46-57.

- Ghani, A., Azizi, M. and Ebrahim Pourkumele, A., 2007. The effect of temperature and use of natural compound on storage of cherri (Prunus avium L.). Journal of Agricultural. Science and technology. Especial Issue for Horticultural Sciences, 57: 21-69.

- Hasanzadeh, H. and Aboutalebi A.H., 2012. Effect of rosemary and Indian clove essence, Putrescin, hot water treatment and thiabendazole fungicide on postharvest life on mango (Manfifera indica c.v Langra). Postharvest Technology of Horticultural Crops, 1(3): 107-114.

- Kalemba, D. and Kunicka, A., 2003. Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current Medicinal Chemistry, 10: 813-829.

- Kim, L.M., Lee, E.H., Hong, S.H., Song, H.J., Kim, S.H. and Shin, T.Y., 1998. Effect of Synzgium aromaticum extract on immediate hypersensitivity in rat. Journal Ethnopharmacol, 60: 125-131.

- Lee, K.G. and Shibamoto, T., 2001. Antioxidant property of aroma extract isolated from clove buds Syzygium aromaticum (L.). Food Chemistry, 74: 443-448.

- Mirzaei, S., Mohamadi Goltapeh, E. and Shams Bakhsh, M., 2007. Taxonomical studies on the genus Botrytis in Iran. Journal of Agricultural Technology, 3(1): 65-76.

- Misharina, T.A. and Samusenko, A.L., 2008. Antioxidant properties of essential oils from lemon grapefruit coriander clove and their mixtures. Biochemistry and Microbiology, 45: 438-442.

- Nelson, P.E., Toussoun, T.A. and Marasas, W.F.O., 1983. Fusarium Species: an Illustrated Manual for Identification. Pennsylvania State University Press, 193p.

- Oussalah, M., Caillet, S., Saucier, L. and Lacroix, M., 2006. Antimicrobial effects of selected plant essential oils on the growth of a Pseudomonas putida strain isolated from meat. Meat Science, 73: 236-244.

- Park, K. and Shin, S.C., 2005. Fumigant activity of plant essential oils and components from garlic (Allium sativum) and clove bud (Eugenia caryophyllata) oils against the Japanese termite (Reticulitermes speratus Kolbe). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(11): 4388-4392.

- Plotto, A., Roberts, D.D. and Roberts, R.G., 2003. Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicon esculentum). Acta Horticulturae, 628: 737-745.

- Sangwan, N.K., Verma, B.S., Verma K.K. and Dhindsa, K.S., 1990. Nematicidal activity of some essential oils. Pesticide Science, 28: 331-335.

- Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Valverde, J.M., Zapata, P.J., Castillo, S. and Valero, D., 2008. The addition of essential oils to MAP as a tool to maintain the overall quality of fruits. Trends in Food Science and Technology, 19: 464-471.

- Shahi, S.K., Patra, M., Shukla, P.A.C. and Dikshit, A., 2003. Use of essential oil as botanical-pestiside against postharvest spoilage in Mallus pumilo fruits. BioControl, 48: 223-232.

- Simmons, E.G., 2007. Alternaria: an identification manual. CBS, Utrecht 6: 1-775.

- Tournas, V.H. and Katsoudas, E., 2005. Mould and yeast flora in fresh berries, grapes and citrus fruits. International Journal of Food Microbiology, 105(1): 11-17.‏

- Tripathi, P. and Shukla, A.K., 2007. Emerging non-conventional technologies for control of postharvest diseases of perishables. Fresh Produce, 1(2): 111-120.

- Tripathi, P., Dubey, N.K. and Shukla, A.K., 2008. Use of some essential oils as post-harvest botanical fungicides in the management of grey mould of grapes caused by Botrytis cinerea. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24: 39-46.

- Varma, J. and Dubey, N.K., 2001. Efficacy of essential oils of Caesulia axillaris and Mentha arvensis against some storage pests causing biodeterioration of food commodities. International Journal of Food
Microbiology, 68(3): 207-210.

- Vesaltalab, Z. and Gholami, M., 2010. The Effect of Clove Buds and Rosemary Extracts and Essences on Control of Botrytis cinerea Growth. Plant Production Technology, 11(2): 1-11.

- Wenqiang, G., Shufen, L., Ruixiang, Y., Shaokun, T. and Can, Q., 2007. Comparison of essential oils of clove buds extracted with supercritical carbon dioxide and other three traditional extraction methods. Food Chemistry, 101: 1558-1564.

- Wilson, C.L., Solar, J.M., EL-Ghaouth, A. and Wisniewski, M.E., 1997. Rapid evaluation of plant extracts and essential oils for antifungal activity against Botrytis cinerea. Plant Disease, 81(2): 204-210.

- Yahyazadeh, M., Omidbaigi, R., Zare, R. and Taheri, H., 2008. Effect of some essential oils on mycelial growth of Penicillium digitatum Sacc. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24: 1445-1450.

- Zokaee Khosroshahi, M.R., Esna-Ashari, M. and Ershadi, A., 2007. Effect of exogenous putrescent on postharvest life of strawberry fruit. Horticultural Science, 114: 27-32.