مقایسه ترکیب اسیدهای چرب روغن میوه بلوط ایرانی، پسته وحشی و چهار گونه بادام وحشی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

استادیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

چکیده

بلوط ایرانی، پسته وحشی و بادام کوهی سه گونه از مهمترین گونه‌‌های جنگلی غرب کشور بوده که به‌عنوان گونه‌های اصلی در جنگل‌های زاگرس پراکنش دارند. میوه این گونه‌ها دارای روغن قابل توجه با خواص تغذیه‌ای مناسب بوده که آشنایی با آن می‌تواند نقش مهمی در اقتصادی کردن جنگل ایفاء کند. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه ساختار روغن استخراج شده از میوه این سه گونه انجام شد.این تحقیق بر روی میوه بلوط ‌ایرانی، پسته وحشی و چهار گونه بادام وحشی (بادام طاووسی، بادام کوهی، بادام برگ سنجدی و بادام زاگرسی) انجام شد. گونه‌های مورد مطالعه از قسمت‌های مختلف مناطق جنگلی در استان چهارمحال و بختیاری جمع‌آوری شدند. در مناطق مورد مطالعه از هر گونه پنج درخت به‌طور تصادفی انتخاب و از هر درخت به‌طور متوسط یک کیلوگرم میوه از قسمت‌های مختلف تاج تهیه شد. نمونه‌ها به‌صورت جداگانه به‌منظور استخراج روغن به آزمایشگاه انتقال داده شد. استخراج روغن با استفاده از روش سوکسله انجام شد. ساختار اسید چرب روغن در گونه‌های مورد مطالعه عمدتاً حاوی اسیدهای چرب معمول در روغن‌های گیاهیست. اسیدهای چرب تک غیراشباع گونه‌های مختلف بادام به‌طور متوسط 80.41%، پسته وحشی 51.7% و بلوط ایرانی 45.8% بدست آمد. متوسط اسیدهای چرب چند غیراشباع در بادام‌ها، پسته وحشی و بلوط ایرانی به‌ترتیب 13.3%، 22.8% و 25.4% می‌باشد. از نظر اسیدهای چرب اشباع گونه‌های بادام با متوسط 5.96% کمترین مقدار و پسته وحشی با 23.3% بیشترین مقدار را دارند.میوه انواع بادام وحشی به‌ویژه گونه‌های بادام کوهی و بادام طاووسی از نظر ترکیب‌های اسید چرب روغن حائز اهمیت بوده و روغن آن دارای مقدار قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع است، بنابراین از نظر ساختار اسیدهای چرب در شرایط ممتازتری قرار دارند.

کلیدواژه‌ها


- Abdollah poor, M. and Saydin navadeh, H., 1996. Subproducts of the Zagros and its economic value. Journal of Forest and Rangeland, 31: 18-20.

- Al-Rousana, W.M., Ajoa, R.Y., Al-Ismailb, K.M., Attleec, A., Shakerd, R.R. and Osailid, T.M., 2013. Characterization of acorn fruit oils extracted from selected Mediterranean Quercus species. Grasas y Aceites, 64(5): 554-560.

- Arefi, H., Nasirzadeh, A. and Mirzaei Nodoushan, H., 2003. Variation in baseline maternal and paternal Terebinth tree (Pistacia atlantica). Journal of Forest & Poplar Research, 10(2): 405-419.

- Bernardo-Gil, M., Lopes, I., Casquilho, M., Ribeiro, M., Mercedes, M. and Empis, J., 2007. Supercritical carbon dioxide extraction of acorn oil. Journal of Supercritical Fluids, 40: 344-348.

- Dorehgirae, A. and Pourabdolah, E., 2015. Composition of chemical profile of oil extracted from Pistacia atlantica sub species cabulica with Pistacia atlantica sub species mutica. Pakistan Journal of Food Sciences, 25(1): 1-6.

- Ebrahimi, A., Khayami, M. and Nejati, V., 2009. Evaluation of the antibacterial activity on hydrolacohilic of the seed hull of Quercus brantii. Journal of Medical Plants, 9(1): 26-34.

- Esmaealkhanian, S.A. and Emadi, M.H., 1995. Using the Pistacia atlantica meal to feed the Iranian sheep. Proceeding of the First National Conference on Pistacia atlantica, Ilam, 4-5 November: 140-148.

- Farhoosh, R., 2007. The effect of operational parameters of the Rancimat method on the determination of oxidative stability measures and shelf-life prediction of soybean oil. Journal of American oil chemistry society, 84: 205-209.

- Hamedani, F. and Haddad Khodaparast, M.H., 2013. Evaluation of chemical composition and oxidative stability of khinjuk kernel oils. Journal of Research and Innovation in Food Science and Technology, 2(3): 265-278.

- Horrobin, D. and Manku, M., 1983. How do polyunsaturated fatty acids lower plasma cholesterol levels? Lipids, 18: 558-562.

- Hossein-Khah, R. and Farhang, B., 1996. Pistacia mutica: A new resource for oil production. Conference on pistachio problems, kerman, 20-22 august.

- Jafari, H., Fazaeli, H., Varmaghani, S.A. and Maghsoudinezhad, Gh. 2001. The use of different levels of acorn in the diet of Kurdish fattening mal lambs. Pajouhesh & Sazandegi, 14(4): 36-40.

- Kashaninejad, M., Mortazavi, A., Safekordi, A. and Talebi, L.G., 2006. Some physical properties of pistachio (Pistacia Vera) nut and its kernel. Journal of Food Engineering, 72: 30-38.

- Khennouf, S., Gharzouli, K. and Smain, A., 1999. Effects of Quercus ilex L. and Punica granatum L. polyphenols against ethanol induced gastric damage in rats. Pharmazie, 54: 75-76.

- Khennouf, S., Amira, S. and Arrar, L., 2010. Effect of some phenolic compounds and Quercus tannins on lipid peroxidation. World Applied Sciences Journal, 8: 1144-1149.

- Konig, M., Scholz, E., Hartmann, R., Lehmann, W. and Rimpler, H., 1994. Ellagitannins and complex tannins from Quercus petraea.Journal of Natural Products, 57: 1411-1415.

- Kornsteiner, M., Wagner, K.H. and Elmandfa, I., 2006. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98: 381-387.

- Leon-Camacho, M., Viera-Alcaidea, I. and Vicario, I., 2004. Acorn (Quercus spp.) fruit lipids: saponifiable and unsaponifiable fractions: a detailed study. Journal of the American Oil Chemists' Society, 81: 447-453.

- Matthaus, B., 2006. Utilization of high-oleic rapeseed oil for deep fat frying of French fries compared to other commonly used edible oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 108: 200-211.

- Metcalf, L.C., Shmitz, A.A. and Pelka, J.R., 1966. Rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography analysis. Analytical Chemistry, 38: 514-515.

- M’Hrit, O., Benzyane, M., Varrela, M.C. and Le chene-Liege, A.U., 1998. Maroc: strategie de conservation et d’amelioration. Annales De Ia Recherche Forestiere Au Maroc (Special Issue), 127-144.

- Mirzaei, A., Mirzaei, N., Mirzaei, M. and Delaviz, H., 2011. Investigation of grape seed and acorn effect on carbon tetrachloride toxicity in rat liver. Journal of Teb-e-Jonoub, 230-239.

- Mozaffarian, V., 2003. Trees and Shrubs of Iran. Publications in Contemporary Culture, 743p.

- Ozcan, T. and Gulriz, B., 2005. Some elemental concentrations in the acorns of Turkish Quercus L. (Fagaceae) Taxa. Pakistan Journal of Botany, 37: 361-371.

- Ozcan, T., 2007. Characterization of Turkish Quercus L. Taxa based on fatty acid compositions of the acorns. Journal of the American Oil Chemists' Society, 84: 653-662.

- Ofcarcik, R.P., Burns, E.E. and Teer, J.G., 2007. Acorns for human food. Food Industry Journal, 4-18.

- Rababah, T., Ereifej, K., Al-Mahasneh, M., Alhamad, M., Alrababah, M. and Al-u’datt, M., 2008. The physicochemical composition of acorns for two Mediterranean Quercus species. Jordan Journal of Agricultural Sciences, 4: 131-137.

- Rocha-Guzman, N.E., Gonzalez-Laredo, J.A. and Gallegos-Infante, R.F., 2007. Evaluacion biologica del efecto de extractos polifenolicos de Quercus resinosa sobre celulas transformadas: 219-237. In: Tellez-Luis, S.J.G., Bustos, V. and de la Cru, G.V., (Eds.). Aprovechamiento Biotecnologico de Productos Agropecuarios. Mexico: Plazay Valdes-UAT, 366p.

- Ruelas Garcia, S., 1990. Grafting methods in Pistachio (Pistacia vera L.). Proceedings of the tropical Region, American Society for Horticultural Science, Unda, 23: 50-53.

- Sadeghi Mahonak, A., Alami, M. and Faderi Ghahfarokhi, M., 2007. Phisico-chemical characteristics of acorn and its utilization on food technology. Final Report of Research Project. Gorgan, Thecnical Report No 259-3-89.

- Saeb, M., Nazifi, S., Moosavi, S.M. and Jalaee, J., 2007. The effect of dietary wild pistachio oil on serum leptin concentration and thyroid hormones in the female rat. Zahedan Journal of Research in Medical Science, 9(3): 263-274.

- Saffarzadeh, A., Vincze, L. and Csap, J., 1999. Determiniation of the chemical composition of acorn (Quercus branti), Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk seed as non-conventional feedstuff. Journal of Acta Agraria Kaposváriensis, 3: 59-69.

- Shadnoush, G.H., 2004. Acorn fruit of the brain as a nutrient in the diet of rainbow trout. Journal of Fisheries of Iran, 15(3): 87-96.

- Shariatifar, N. and Mohammadpourfard, I., 2015. Physico chemical characteristics of bitter and sweet almond kernel oil. International Journal of Chemteh Research, 8(2): 878-882.

- Smith, J., 1950. Tree Crops: A Permanent Agriculture, Old Greenwich. Connecticut Devin-Adair Company, 333p.

- Stelzer, L.E., Chambers, J.L., Meadows, J.S. and Ribbeck, K.F., 2004. Leaf biomass and acorn production in a thinned 30-year-old cherrybark oak plantation. Proceedings of the 12th Biennial Southern Silvicultural Research Conference. General Technical Report, SRS–71. Asheville, NC: U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Southern Research Station, 594p.

- Tavakoli, J. and Farehvash, R., 2008. Check structure chemical almond oil (Amygdalus scoparia) in Iran. Eighteenth National Congress of Food Science in Khorasan, 16-17 October, 1-6.

- Yousefi, b., Madah Arefi, H., Fanny, B., Moghadasi, N., Amani, M., Mardani, F. and Karami, T., 2008. The estimation of genetic variance components and heretability of Terebinth tree friuts and general compatiability of Terebinth tree (Pistacia atlantica) at 2 model sites of the Kurdistan province. Research final report no. 86/569, Research Institute of Forests and Rangelands. IR. Iran. 65 pp.