همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیماری‌‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 دانشیار، گروه بیماری‌‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

     بررسی اثر اسانس گلهای اسطوخودوس (Lavandula angustifolia Mill.)، بذرهای رازیانه (Foeniculum vulgare Miller.) و زیره سبز (Cuminum cyminum L.) و پیکره رویشی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) روی قارچ Botrytis cinereaعامل بیماری کپک خاکستری توت‌فرنگی در محیط کشت PDA نشان داد که اسانس‌های رازیانه و زیره سبز دارای بیشترین فعالیت ضد قارچی بوده‌اند. ترکیب‌های موجود در اسانس‌ها با استفاده از دستگاه‌های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی گردیدند. نتایج روی میوه‌های مایه‌زنی شده با سوسپانسیون 105×1 اسپور قارچ در میلی‌لیتر آب مقطر استریل نشان داد که اثر اسانس زیره سبز نسبت به رازیانه در کنترل قارچ B. cinerea روی میوه توت‌فرنگی بیشترین تأثیر را داشته است. تیمار با اسانس زیره سبز به روش غوطه‌ورسازی در کنترل پوسیدگی خاکستری میوه توت‌فرنگی بیشترین میزان کنترل‌کنندگی را نشان داد و در مقایسه با قارچ‌کش تیابندازول (5/1 در هزار) در یک گروه آماری قرار گرفت. 

کلیدواژه‌ها

- Adams, R.P., 1995. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy. Allured Publishing Carol stream, IL, 404p.
- Anthony, S., Abeyvikrama, K. and Wilson, W.S., 2003. The effect of spraying essential oils of Cymbopon nardus, Cymbopogon flexuosus and Ocimum basilicum on postharvest diseases and storage of Embul banana. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 78: 780-785.
- Arras, G. and Usai, M., 2001. Fungitoxic activity of 12 essential oils against four postharvest citrus pathogens: chemical analysis of Thymus capitatus oil and its effect in subatmospheric pressure conditions. Journal of Food Protection, 64(7): 1025-1029.
- Baratta, T.M., Dorman, H.J.D., Deans, S.G., Figueiredo, A.C., Barroso, J.G. and Ruberto, G., 1998. Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial oils. Flavour and Fragrance Journal, 13(4): 235-244.
- Caccioni, D.R.L. and Guizzardi, M., 1994. Inhibition of germination and growth of fruit and vegetable postharvest patho genic fungi by essential oil compounds. Journal of Essential Oil Research, 6: 173-179.
- Couladis, M., Tzakou, O., Kujundzi, S., Sokovi, M. and MimicaDukic, N., 2004. Chemical analysis and antifungal activity of Thymus striatus. Phytotherapy Research, 18: 40-42.
- Faleiro, L., Miguel, G.M., Guerrero, C.A.C. and Brito, J.M.C., 1999. Antimicrobial activity of essential oils of Rosmarinus officinalis L., Thymus mastichina (L.) L. ssp. mastichina and Thymus albicans Hofmanns & Link. Acta Horticulturae, 501: 45-48.
- Farzaneh, M., Ghorbani-Ghouzhdi, H., Ghorbani, M. and Hadian, J., 2006. Composition and antifungal activity of essential oil of Artemisia sieberi Bess. on soil-born phytopathogens. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9(10): 1979-1982.
- Hadian, J., Farzaneh, M., Ghorbani, M. and Mirjalili, M.H., 2007. Chemical composition and antifungal activity of the essential oil of Artemisia khorasanica on soil-born phytopathogens. Journal of Essential Oil Research, 10(1): 53-58.
- Jannings, W. and Shibamoto, J., 1980. Qualitative Analysis of Flavour and Fragrance by Capillary Gas Chromatography. New York, Academic Press, 375p.
- Joblling, J., 2000. Essential oils: a new idea for postharvest disease control. Good Fruit and Vegetables magazine, 11(3): 1-3.
- Moretti, M., Moretti. M.D.L., Peana, A.T., Franceschini, A. and Carta, C., 1998. In vivo activity of Salvia officinalis oil against Botrytis cinerea. Journal of Essential Oil Research, 10(2): 157-160.
- Omidbeygi, M., Barzegar, M., Hamidi, Z. and Naghdibadi, H., 2007. Antifungal activity of thyme, summer savory and clove essential oils against Aspergillus flavus in liguide medium and tomato paste. Food Control, 18(12): 1518-1523.
- Pitarokili, D., Tzakou, O., Couladis, M. and Verykokidou, E., 1999. Composition and antifungal activity of essential oil of Salvia pomifera subsp. calycina growing wild in Greece. Journal of Essential Oil Research, 11(5): 655-659.
- Plaza, P., Torres, R., Usall, J., Lamarca, N. and Vinasa, I., 2004. Evaluation of the potential of commercial post-harvest application of essential oils to control citrus decay. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79(6): 935-940.
- Plotto, A., Roberts, D. and Roberts, R.G., 2003. Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicon esculentum). Acta Horticulturae, 628: 737-745.
- Ramezani, M., Behravan, J. and Yazdinejad, A., 2004. Composition and antimicrobial activity of the volatile oil of Artemisia khorassanica Podl. from Iran. Pharmaceutical Biology, 42(8): 1-4.
- Rasooli, S. and Mirmostafa, A., 2003. Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kotschyanus and Thymus persicus. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 2200-2205.
- Rahemi, M., 2004. Postharvest Physiology. Shiraz University Press, 437p.
- Rustaiyan, A., Masoudi, S., Yari, M., Rabbani, M., Motiefar, H.R. and Larijani, K., 2000. Essential oil of Salvia lerifolea Benth. Journal of Essential Oil Research, 12(5): 601-602.
- Reddy Bhaskara, M.V., Angers, P., Gosselin, A. and Arul, J., 1997. Chara cterization and use of essential oil from Thymus vulgaris against Botrytis cinerea and Rhizopus stolonifer in strawberry fruits. Phytochemistry, 47(8): 1515-1520.