همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضوهیئت علمی‌مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

2 کارشناس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) از گیاهان مهم ایران است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. بخش اعظم زعفران دنیا را استان خراسان تأمین می‌نماید. از کلاله زعفران خشک به عنوان رنگ، رایحه، و به عنوان دارو در داروسازی استفاده می‌گردد. دراین تحقیق تأثیر شرایط نگهداری کلاله زعفران بر میزان ترکیب کروسین زعفران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌ها در آذر ماه سال 1382 از مزرعه‌ای در منطقه تربت حیدریه جمع‌آوری و به مدت 20 ماه، در شرایط نور، محیط تاریک و در یخچال نگهداری گردید. پس از تهیه عصاره، میزان ترکیب کروسین با دستگاه HPLC  مورد بررسی قرار گرفت.  میزان این ترکیب در شرایط نور، تاریکی و یخچال به ترتیب 0.032 درصد، 0.038 درصد و 0.028 درصد بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده بهترین شرایط نگهداری کلاله زعفران جهت حفظ بیشتر ترکیب کروسین، محیط تاریک می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

- حسینی، ع.، 1376 . فرآوری زعفران. مؤسسه کشاورزی و خدمات زعفران کاری زرگل.
- زرگری، ع .، 1369 . گیاهان دارویی. چاپ پنجم. انتشارات دانشگاه تهران، جلد چهارم، 924 صفحه.  
- صداقت، ن.، 1379. تکنولوژی بسته بندی مواد غذایی. دقت، 232 صفحه.
- عاطفی، م.، 1378 . بررسی اثر خشک کردن انجمادی بر فاکتورهای کیفی زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی.
- فاطمی، ح.، 1380 . شیمی ‌مواد غذایی. شرکت سهامی ‌انتشار، 480 صفحه. 
- مؤمنی، ت.، 1379. عصاره‌های گیاهی. شهید فرهاد رضا. 148 صفحه.
- میرحیدر، ح.، 1372 . معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها. دفتر نشر فرهنگ اسلامی ‌تهران، جلد دوم، 535 صفحه.  
- همتی کاخکی، ع.، 1370 . گزارش طرح پژوهشی: بررسی تأثیر روشهای مختلف خشکانیدن در کیفیت زعفران. سازمان پژوهشهای علمی‌و صنعتی ایران ، پژوهشکده خراسان.
- Abdullaev, F.I., 2002. Cancer Chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Experimental Biology and Medicine, 227: 20-25.
- Nair, S.C., Kurumboor, S.K. and Hasegawa, J.H., 1995. Saffron Chemoprevention in biology and medicine: a review. Cancer Biotherapy, 10: 257-264.
- Raina, B.L., Agarwal, S.G., Bhatia, A.K., Gaur, G.S., 1996. Changes in pigments and volatiles of saffron (Crocus sativus L.) during processing and storage. Journal of Science Food and Agriculture, 71: 27-32.
- Tarantilis, P.A., Morjani, H., Polissiou, M. and Manfait, M., 1994. Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus sativus L.. Anticancer Research, 14: 1913-1918.