همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، ایران

2 استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

3 استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم‌ بوته بر عملکرد، اجزای عملکرد و میزان آلیسین دو اکوتیپ سیر (Allium sativum L.)، آزمایشی به‌صورت کرت‌های دو بار خرد شده در قالب بلوک‌ کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه‌ای واقع در شهرستان دامغان در سال زراعی 1391-1390 انجام شد. در این آزمایش سه تاریخ کاشت (25 مهر، 20 آبان و 15 اسفند)، به‌عنوان عامل اصلی، دو اکوتیپ (کویر دامغان و سفید همدان) به‌عنوان عامل فرعی و سه تراکم کشت (35، 45 و 55 بوته در مترمربع) به‌عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد با تأخیر در کاشت، صفات ارتفاع، وزن تر و خشک سوخ، عملکرد سیر، قطر و وزن خشک سیر‌چه کاهش یافتند. وزن تر و خشک سوخ، عملکرد سیر، قطر و وزن خشک سیر‌چه و مقدار آلیسین اکوتیپ سیر سفید همدان، به‌طور معنی‌داری بیشتر از اکوتیپ سیر کویر دامغان بود. افزایش تراکم، باعث کاهش وزن تر و خشک سوخ، قطر و وزن خشک سیر‌چه و افزایش ارتفاع و عملکرد سیر و تعداد سیر‌چه در سوخ گردید. بهترین تاریخ کاشت با توجه به حصول بیشترین عملکرد تر (7/1 کیلوگرم در متر‌مربع) و خشک (27/0 کیلوگرم در متر‌مربع)، تاریخ 25 مهرماه بود. اکوتیپ سفید همدان نیز به‌دلیل دارا بودن بالاترین وزن تر و خشک سوخ، قطر، وزن خشک سیر‌چه، میزان آلیسین و عملکرد بیشتر، مناسبتر شناخته شد و تراکم کاشت مطلوب نیز با توجه به حصول مقادیر بیشتر ارتفاع بوته، تعداد سیر‌چه در سوخ و عملکرد بالاتر، تراکم کشت 55 بوته در متر‌مربع بوده‌است.

کلیدواژه‌ها

- Baghalian, K., Ziai, S.A., Naghavi, M.R. and Naghdi Badi, H., 2005. Pre-planting evaluation of allicin content and botanical traits in Iranian garlic (Allium sativum L.) ecotypes. Journal of Medicinal Plants, 4(13): 19-25.
- Baghalian, K., Naghavi, M.R., Ziai, S.A. and Naghdi Badi, H., 2006. Post-planting evaluation of morphological characters and allicin content in Iranian garlic (Allium sativum L.) ecotypes. Scientia Horticulturae, 107(4): 405-410.
- Barche, S., Kirad, K.S. and Shrivastav, A.K., 2013. Effect of planting dates on growth and yield on garlic (Allium sativum L.). International Journal of Horticulture, 3(4): 16-18.
- Block, E., Naganthan, S., Putman, D. and Zhao, S.H., 1992. Allium chemistry: HPLC analysis of thiosulfinates from onion, garlic, wild garlic (ramsoms), leek, scallion, shallot, elephant (great-headed) garlic, chive and Chinese chive. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40(24): 18-30.
- Bozin, B., Mimica-Dukic, N., Samojlik, I., Goran, A. and Igic, R., 2008. Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae). Food Chemistry, 111(4): 925-929.
- Brewster, J.L., 1994. Onions and Other Vegetable Alliums. CAB International, Wellington UK, 454p.
- Brewster, J.L. and Rabinowitch, H.D., 1990. Garlic agronomy: 147-157. In: Brewster, J.L. and Rabinowitch, H.D., (Eds.). Onions and Allid Crops: Biochemistry, Food Science and Minor Crops (Vol3). CRC Press, Boca Raton, Florida, USA, 288p.
- Castellanos, J.Z., Vargas-Tapia, P., Ojodeagua, J.L., Hoyos, G., Alcantar-Gonzalez, G., Mendez, F.S., Alvarez-Sanchez, E. and Gardea, A.A., 2004. Garlic productivity and profitability as affected by seed clove size. Planting density and planting method. Hortscience, 39(6): 1272-1277.
- Etoh, T. and Simon, P.W., 2002. Diversity, fertility and seed production of garlic: 101-117. In: Rabinowitch, H.D. and Currah, L., (Eds.). Allium Crop Science: Recent Advances. CABI, Wallingford, UK, 528p.
- Karaye, A.K. and Yakubu, A.I., 2006. Influence of intra-row spacing and mulching on weed growth and bulb yield of garlic (Allium sativum L.) in Sokoto, Nigeria. African Journal of Biotechnology, 5(3): 260-264.
- Katahira, M. and Motomura, Y., 1999. Effects of temperatures on browning and phenolic substances in preparatory drying of raw garlic bulb. Journal of Japanese Society of Food Science and Technology, 45(1): 10-15.
- Khajehpour, M.R., 2009. Principles and Foundational for Agronomy. Isfahan University of Technology Press, 631p, (In Persian).
- Noorbakhshian, S.J., Mousavi, S.A. and Bagheri, H.R., 2006. Evaluation of agronomic traits and path coefficient analysis of yield for garlic cultivars. Pajouhesh and Sazandegi, 77: 10-18.
- Omidbeigi, R., 1995. Approaches in Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 1). Publishing Fekre Rooz, 283p.
- Orlowski, M., Rekwska, E. and Dobrmilska, R., 1994. The effect on the yield of garlic of autumn and spring planting using different method of seed stalk triming. Folia Horticulture, 6: 79-89.
- Rabinowithch, H.D., 1999. Types of garlic, planting, fertilizers, weeds, diseases for production. Plant Cell Report, 18: 11-19.
- Sabbaghzadeh, F. and Kashi, A.K., 2005. Comparison of two garlic ecotypes in different planting densities. 4th Iranian Horticultural Science Congress. Mashhad, Iran, 23-27 October, 317-318.
- Sarmadnia, G.h. and Kouchaki, A., 1993. Crops Physiology. Mashhad Jihad Daneshgahi Publication, 458p.
- Schmitz, D. and Waterer, D., 1994. Influence of variety and cultural practices on garlic yield in Sakatchewan. Canadian Journal of Plant Science, 74(3): 611-614.