همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان،

2 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

3 مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

4 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

5 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان

چکیده

به منظور بررسی تأثیر قارچ Glomus hoi، سطوح مختلف فسفر و تنش خشکی بر تعدادی از صفات فیزیولوژیکی گشنیز (Coriandrum sativum L.)؛ این تحقیق در سال 1385 در ایستگاه تحقیقات البرز کرج، وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام گرفت. آزمایش مزرعه‌ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل دو سطح تنش خشکی که آبیاری بعد از 30 میلی‌متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر (شرایط بدون تنش) و آبیاری بعد از 60 میلی‌متر تبخیر (شرایط تنش خشکی) و همچنین کاربرد و عدم کاربرد قارچ میکوریزا، مقادیر صفر، 35 و 70 کیلوگرم در هکتار کود فسفر بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر بازده مصرف آب، میزان آب نسبی و میزان تجمع پرولین در سطح 1 درصد معنی‌دار بود. بیشترین بازده مصرف آب با 449/0 کیلوگرم بر متر مکعب و میزان تجمع پرولین با 767/6 میکرومول بر میلی‌لیتر در شرایط تنش و بیشترین میزان آب نسبی با 6/90 درصد در شرایط بدون تنش بدست آمدند. همچنین نتایج نشان داد که اثر میکوریزا و فسفر بر بازده مصرف آب در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین بازده مصرف آب به ترتیب با 397/0 و 4/0 کیلوگرم بر متر مکعب از کاربرد میکوریزا و 70 کیلوگرم فسفر در هکتار بدست آمد. تأثیر میکوریزا و فسفر بر میزان آب نسبی و میزان تجمع پرولین معنی‌دار نبود. نتایج این آزمایش نشان داد که بازده مصرف آب و میزان پرولین در شرایط تنش خشکی افزایش یافتند، اما میزان آب نسبی در این چنین شرایطی کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها

- خورشیدی، م.، رحیم‌زاده، ب.، میرهادی، م. و نورمحمدی، ق.، 1381. بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل رشد ارقام سیب زمینی. مجله علوم زراعی ایران، 4(1): 59-48.
- عباس‌زاده، ب.، 1384. تأثیر سطوح مختلف و روشهای مصرف کود نیتروژن بر میزان اسانس بادرنجبویه. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی- واحد کرج.
- Ademar, P., Oliveira, D., Luciana, R., Araujo, D., Jussara, E.M., Mendes, F., Ovidio, R., Dantas, J., Marcelo, S. and DaSilva, M., 2003. Effect of phosphorus fertilization on the yield of coriander in soil with low levels of phosphorus. Horticulture Brasileira, 60(7): 453-456.
- Balbach, J. and Schmid, F.X., 2000. Proline isomerization and it is catalysis in protein folding. Soil Science and Plant Nutrition, 40(2): 339-343.
- Bayer, C., 2007. Proper proline management needed for effective results. Journal of Medicinal Chemistry, 18 (3): 10-25.
- Cline, H., 2007. Higher water use efficiency needed for profitable cotton production. Journal of Ornamental Horticulture- New Series, 3(2): 87-90.
- Diaz-Perez, J.C., Shackel, K.A. and Sutter, E.G., 2006. Relativewatercontent. Annals of Botany, 97(1): 85-96.
- Ekanayake, I.J., Lyasse, O., Osonubi, O. and Oyetunji, O.J., 2004.  The effects of arbuscular mycorrhizal fungi and water stress on leaf chlorophyll production of cassava (Manihot esculenta Crantz). Journal of Food, Agriculture and Environment, 2(2): 190-196.
- Kapoor,R., Giri, B. and Mukerji, G., 2001. Mycorrhization of coriander (Coriandrum sativum L) to enhance the concentration and quality of essential oil. Journal of the Science of Foot and Agriculture, 82(4): 339-342.
- Luayza, G., Brevedan, R. and Palomo, R., 1996. Coriander under irrigation in Argentina. Crop Science, 38(5): 1386-1390.
- Pinior, A., Grunewaldt-Stacker, G., Alten, H. and Strasser, R.J., 2005. Mycorrhizal impact on drought stress tolerance of rose plants probed by chlorophyll a fluorescence, proline content and visual scoring. Mycorriza Berlin, 15(8): 596-605.
- Soriano, M.A., Villalobes, F.J., Fereres, E., Orgaz, F. and Saltlin, M., 2001. Response of coriander grain yield to water stress applied during different phonological stages. Journal of Science and Technology of Agricultural and Natural Resources, 164(3): 515-525.
- Simon-Sarkadi, L., Kocsy, G., Varhegyi, A., Galiba, G. and Deronde, J.A., 2006. Effect of drought stress at supraoptimal temperature on polyamine concentrations in transgenic coriander with increased proline levels. Indian Journal of Medical Research, 61(11): 833-839.
- Volatil, O., 2000. Coriander (Coriandrum sativum L). Plant Foods for Human Nutrition, 51(2): 167-172.