همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 دانشیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 استادیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 استادیار، گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز

چکیده

با توجه به استفاده از فنول در صنایع پتروشیمی و نیز به‌عنوان ضدعفونی‌کننده در زمینه پزشکی، این ماده به فراوانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با وجود این، فنول آزاد در محیط برای سلامتی زیان‌آور می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر محافظتی گیاه گل‌راعی (Hypericum perforatum L.) بر برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون در رت‌های مسموم شده با فنول بود. بدین منظور، تعداد 54 سر رت نر نژاد ویستار در قالب آزمایش فاکتوریل 3×3 با دو فاکتور اصلی گل‌راعی (سطوح صفر، 250 و 500 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و فنول (سطوح صفر، 100 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به 9 تیمار آزمایشی تقسیم شدند. فنول و عصاره به‌صورت یک روز در میان و به روش گاواژ تجویز شدند. در روزهای 15 و 30 آزمایش، پس از خون‌گیری، غلظت برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون ارزیابی شد.در نیمه اول آزمایش، سطح 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم فنول افزایش معنی‌دار کلسترول و LDL و سطح 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم آن کاهش میزان VLDL سرم خون را موجب شدند (05/0>p). در نیمه دوم آزمایش، بیشترین مقدار HDL در تیمار دریافت‌کننده سطوح 250 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم گل‌راعی و فنول و کمترین آن در تیمار 500 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم گل‌راعی و فنول مشاهده شد (05/0>p). اثرات اصلی و متقابل سایر تیمارها دارای اختلاف آماری معنی‌داری نبودند (05/0<p). به‌طور کلی، یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که سطح 250 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه گل‌راعی توانسته از اثر سوء سطح 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم فنول در بلندمدت بر فراسنجه بیوشیمیایی HDL سرم خون بکاهد.

کلیدواژه‌ها

Abdolahi, M., Khordandi, L. and Ahrari, Kh., 2010. The protective effect of green tea extract on acetaminophen induced nephro-toxicity in mice. Arak Medical University Journal, 13(1): 90-96.
- Arokiyaraj, S., Balamurugan, R. and Augustian, P., 2011. Antihyperglycemic effect of Hypericum perforatum ethyl acetate extract on streptozotocin-induced diabetic rats. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(5): 386-390.
- Arts, I.C.W., Jacobs, D.R., Gross, M., Harnack, L.J. and Folsom, A.R., 2002. Dietary catechins and cancer incidence among postmenopausal women: the Iowa women’s health study (United States). Cancer Causes and Control, 13(4): 373-382.
- British pharmacopoeia, 2013. London, stationery office publisher.
- Daraei, H., Manshouri, M. and Yazdanbakhsh, A., 2010. Removal of phenol from aqueous solution using ostrich feathers ash. Journal of Mazandaran University Medical Science, 79: 81-87.
- El-Dakdoky, M. and Helal, M., 2007. Reproductive toxicity of male mice after exposure to nonylphenol. Bulletin of Environmental Contamination Toxicology, 79(2): 188-191.
- Gad, N.S. and Saad, A.S., 2008. Effect of environmental pollution by phenol on some physiological parameters of oreochromis niloticus. Global Veterinaria, 2(6): 312-319.
- Hakimoglu, F., Kizil, G., Kanay, Z., Kizil, M. and Isi, H., 2007. The effect of ethanol extract of hypericum lysimachioides on lipid profile in hypercholesterolemic rabbits and its in vitro antioxidant activity. Atherosclerosis, 192: 113-122.
- Kabiri, N., Asgary, S. and Rahimi, P., 2012. Reduction and regression atherosclerosis lesions by hydroalcoholic extracts of Hypericum perforatum L. in hypercholesterolemic rabbits. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27(4): 624-634.
- Klaver, F.A.M. and Van der Meer, R., 1993. The assumed assimilation of cholesterol by lactobacilli and bifidobacterium bifidum is due to their bile salt deconjugation activity. Applied Environmental Microbiology, 59: 1120-1124.
- Landy, N., Ghalamkari, G.H. and Toghyani, M., 2012. Evaluation of St John's Wort (Hypericum perforatum L.) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, carcass characteristics, some of the immune responses, and serum biochemical parameters of broiler chicks. Journal of Medicinal Plants Research, 6(3): 510-515.
- Mahmoudi, M.M., Javanmardi, A., Morteza Semnani, K. and Saeedi, M., 2006. Anti-inflammatory, analgesic activity, acute toxicity and hypericins content of Iranian Hypericum perforatum. Journal of Babol University of Medical Sciences, 8(4): 7-14.
- Malekian, M. and Hassan-Abadi, A., 2011. Effects of different levels of full fat safflower seed on performance of 21-42 days old broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 3(1): 1-8.
- Monfared, A.L., Tootian, Z. and Fazelipour, S., 2009. Evaluation of morphometrical and histometrical changes of kidney mice exposed to phenol in a short term study. Journal of Veterinary Research, 64(4): 319-322.
- Naghdi-Badi, H., Amin, G., Maki Zadeh, M. and Ziaei, S.A., 2005. ST. A review of John’s wort (Hypericum Perforatum L.). Journal of Medicinal Plants, 4(16): 1-14.
- Najafzadeh, H., Erfanimajd, N., Gouraninejad, S. and Haghighat, F., 2013. Evaluation of hypericin effect on rat ovulation. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 29(4): 721-731.
- Neshat, M., Azarmi, Y., Ziaii, S.M., Doustar, Y. and Mousavi, G., 2011. Effects of Hypericum perforatum (St. John’s wort) extract on renal function after unilateral ureteral obstruction in rat. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 5(4): 457-461.
- Nikravesh, M. and Jalali, M., 2004. Behavioral analysis of chemotoxically dose dependent of phenol in rat. Journal of Iranian Anatomical Sciences, 2(1): 55-59.
- Rezaei, A., Rezaei-Dorostkar, K., Pashazadeh, M., Ahmadizadeh, C. and Jafari, B., 2012. A comparative study of sedative and anxiolytic effects of the Hypericum perforatum and diazepam on rats. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences, 13(8): 8-11.
- Roshanaei, K., Roostaie, A., Yazdian, M.R. and Malekirad, A.A., 2014. The effects of Hypericum extract on blood factors in diabetic rats. Journal of Modern Medicinal Chemistry, 2: 10-13.
- Ros, E., 2000. Intestinal absorption of triglyceride and cholesterol: dietary and pharmacological inhibition
to reduce cardiovascular risk. Atherosclerosis, 151(2): 357-379.
- Senturk, H., Kabay, S., Ozden, H., Bayramoghlu, G., Ustuner, M.C., Ozturk, N., Guven, G., Kutlu, A., Bilgi, G., Ustuner, D. and Gunes, H.V., 2013. The protective effect of Hypericum origanifolium in experimental renal ischemia/reperfusion injury in rats. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 7(33): 2306-2312.
- Wang, Q., Han, P., Zhang, M., Xia, M., Zhu, H., Ma, J., Hou, M., Tang, Z. and Ling, W., 2007. Supplementation of black rice pigment fraction improves antioxidant and anti-inflammatory status in patients with coronary heart disease. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 16: 295-301.
- Zaki, M.S., Fawzi, O.M. and Shalaby, S.I., 2011. Phenol toxicity affecting hematological changes in cat fish (Clarius lazera). Life Science Journal, 8(2): 244-248.
- Zou, Y., Lu, Y. and Wei, D., 2005. Hypocholesterolemic effects of a flavonoid-rich extract of Hypericum perforatum L. in rats fed a cholesterol-rich diet. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 53(7): 2462-2466.