بررسی اثرات نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، مورفولوژی روده و طعم گوشت در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد، گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس

3 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

آنتی‌بیوتیک‌ها اثر مثبتی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی دارند، اما احتمالاً دارای اثرات منفی مانند ایجاد مقاومت‌های میکروبی در انسان و دام می‌شوند. یکی از جایگزین‌های آنتی‌بیوتیک به‌عنوان محرک رشد، گیاهان دارویی هستند. به همین منظور برای بررسی اثرات گیاهان دارویی (نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان) با آنتی‌بیوتیک آزمایشی با 480 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه رأس 308 در قالب 8 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار شامل 20 پرنده) اجرا شد. تیمارها شامل گروه شاهد (جیره پایه بدون هیچ‌گونه افزودنی)، تیمار گیاهان دارویی و معطر به‌ترتیب: نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان هر کدام به میزان 5/1% و تیمار آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین به میزان ppm15 بود. وزن زنده، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و طعم گوشت در پایان دوره مورد اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویرجینیامایسین وزن بدن و خوراک مصرفی را در کل دوره تحت تأثیر قرار داد (05/0>p)، در حالیکه ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<p). کمترین میزان کلسترول و LDL سرم در تیمار سیر مشاهده شد (05/0>p). کمترین میزان اسید اوریک خون مربوط به تیمار جعفری بود (05/0>p). عیار آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفند در پاسخ ثانویه در سیر و شوید بیشترین بود (05/0>p)، البته عیار آنتی‌بادی علیه ویروس واکسن نیوکاسل تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<p). نسبت هتروفیل به لنفوسیت در سیر کمترین و در کنترل بیشترین بود (05/0>p). وزن نسبی بورس و طحال به‌عنوان دو ارگان لنفوئیدی بین تیمارها اندازه‌گیری شد، که تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0<p). ارتفاع پرز روده در هیچ‌یک از قسمت‌های روده معنی‌دار نبود (05/0<p). نسبت ارتفاع پرز روده به عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عرض آن معنی‌دار بود (05/0>p). بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود که گشنیز و نعناع بیشترین تأثیر را بر رنگ، طعم، بافت و پذیرش کلی گوشت مرغ داشته (05/0>p) و می‌توان از آنها به‌عنوان افزودنی غذایی در جیره طیور استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


- Abbas, R., 2010. Effect of using fenugreek, parsley and sweet Basil seeds as feed additives on the performance of broiler chickens. International Journal of Poulty Science, 9(3): 278-282.

- Agarval, R., Diwanayb, S., Patkic, P. and Patwardhan, B., 1999. Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. Journal ofEthnology and Pharmacology, 67(1): 1-6.

- AL-Ankari, A.S., Zaki, M.M. and AL-Sultan, S.I., 2004. Use of habek mint (Mentha longifolia) in broiler chicken diets. International Journal of Poulty Science, 3: 629-634.

- AL-Kassie, G.A., 2009. Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal, 29(4): 169-173.

- AL-Sultan, S.I., 2003. The effect of Curcuma longa (Tumeric) on overall performance of broiler chickens. International Journal of Poulty Science, 2: 351-353.

- Bradley, G.L., Sgvage, T.F. and Timm, K.I., 1994. The effect of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. Boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science, 73: 1766-1770.

- Butolo, J.E., 1999. Use of additive in poultry feed broilers. Symposium on the Socio Economic Implications of the Use of Additives in Animal Production. Piracicaba, 85-94.

- Buresh, R.E., Miles, R.D. and Harms, R.H., 1986. A differential response in turkey poults to various antibiotics in diets designed to be deficient or adequate in certain essential nutrients. Poultry Science, 65: 2314-2317.

- Burger, R.A., Torres, A.R., Warren, R.P., Caldwell, V.D. and Hughes, B.G., 1997. Echinacea-induced cytokine production by human macrophages. International Journal of Immunopharmacology, 19(7): 371-379.

- Cera, K.R., 1988. Effect of age, weaning and post weaning diet on small intestinal growth and jejunal morphology in young swine. Journal of Animal Science, 66: 574-584.

- Combs, G.F. and Bossard, E.H., 1963. Comparison of growth response of chicks to virginiamycin and other antibiotics. Poultry Science, 42: 681-685.

- Chithra, V. and Leelamma, S., 1997. Coriandrum sativum changes the levels of lipid peroxides and activity of antioxidant enzymes in experimental animals. Indian Journal of Biochemistry and Biophysiology, 36: 59-61.

- Cross, D.E., Mcdevitt, R.M., Hillman, K. and Acamovic, T., 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48: 496-506.

- Demir, E., Sarica, S., Özcan, M. and Suiçmez, M., 2003. The use of natural feed additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets. Journal of British Poultry Science, 44: 44-45.

- Dhanapakiam, P., Mini Joseph, J., Ramaswamy, U.K., Moorthy, M. and Senthilkumar, A., 2008. The Cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): Mechanism of action. Journal of Environmental and Biologycal, 29: 53-56.

- Ertas, O.N., Guler, T., Çiftci, M., Dalkilic, B. and Simsek, Ü.G., 2005. The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance.Journal ofPoultry Science, 4: 879-884.

- Garcia, V., Catala-Gregori, P., Hernandez, F., Megias, M.D. and Madrid, J., 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestiblity, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal Applied Poultry Research, 16: 555-562.

- Gbenga Onibi, E., Adebi, O.E., Fajemisin, A.N. and Adetunji, A.V., 2009. Response of broiler chickens in trims of performance and meat quality of garlic (Allium sativum) supplementation. AfricanJournal of Agriculture Research, 4: 511-517.

- Hertrampf, J.W., 2001. Alternative antibacterial performance promoters. International Journal of Poultry Science, 40: 50-52.

- Hikino, H., Kobayashi, M., Suzuki, Y. and Konno, C., 1989. Mechanism of hypoglycemic activity of aconitan, A, a glycan from Acanitum roots. Journal of Ethnopharmacolgy, 25: 295-304.

- Humphre, B.D., Koutsos, E.A. and Klasing, K.C., 2002. Requirement and priorities of the immune system for nutrients: 69-77. In: Jacques, K.A. and Lyons, T.P., (Eds.). Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries. Proceeding of Alltech’s 18th Annual Symposium. Nottingham University Press, 538p.

- Khovidhunkit, W., Kim, M., Memon, R.A., Shigenaga, J.K., Moser, A.H., Feinfold K.R. and Grunfeld, C., 2004. Thematic review series: the pathogenesis of atherosclerosis. Effects of infection and inflammation on lipid and lipoprotein metabolism mechanism. Journal of Lipid Research, 45: 1169-1196.

- Langhout, P., 2000. New additives for broiler chickens. World poultry Science, 16: 22-27.

- Lau, B.H., Yamasaki, T. and Gridley, D.S., 1991. Garlic compounds modulate macrophage and
T-lymphocyte functions. Journal of Molecular and Biothe, 3:103-107.

- Manzanilla, E., Baucells, G., Kamel, F., Morales, C., Perez, J. and Gasa, J., 2001. Effect of plant extracts and formic acid on the intestinal equilibrium of early-weaned pig. Journal of Animal Science Supplied, 1: 473.

- Montagne, L., 2003. A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Journal of Animal and Feed Science Technology, 108: 95-117.

- Nabuurs, M.J.A., 1995. Microbiological, structural and functional changes of the small intestine of pigs at weaning. Pig News and Information, 16: 93-97.

- Peryam, D.R. and Pilgrim, F.J., 1957. Hedonic scale method of measuring food preferences. Journal of Food Technology, 11: 9-14.

- Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller, J.C., 1999. Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy-β-methylbutyrate. Immmunopharmacology and immunotoxicology. Poultry Science, 21(2): 307-330.

- Pish Jang, J., 2011. Effect of different levels of coriander oil on performance and blood parameters of broiler chickens. Journal of Animal and Biologycal Research, 2(5): 578-583.

- Platel, K. and Srinivasan, K., 2004. Digestive stimulant action of spices: a myth or reality. Indian Journal of Medical Research, 119(5): 167-179.

- Pluske, J., Hampson, D.J. and Williams, I., 1997. Factors influencing the stricture and function of the small intestine en the weaned pig: a review. Livestock Production Science, 51: 215-236.

- Richmond, W., 1973. Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry, 19: 1350-1356.

- Santoso, U., Setianto, J. and Suteky, T., 2005. Effect of Sauropus androgynus (Katuk) extract on egg production and lipid metabolism in layers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 18: 364-369.

- Sham, D., Chitreb, D. and Patwardhan, B., 2003. Immunoprotection by botanical drugs in cancer chemotheraphy. Journal of Ethnopharmalogy, 90(1): 49-55.

- Soltan, M.A., Shewita, R.S. and El-katcha, M.I., 2008. Effect of dietry anise seeds supplementation on growth performance, immune response, carcass traits and some blood parameters of broiler chickens.  Journal of Poultry Science. 7(11): 1078-1088.

- Soltani, N., Keshavarz, M. and Dehpour, A.R., 2007. Effect of oral magnesium sulfate administration on blood pressure and lipid profile in streptozocin diabetic rat. European Journal of Pharmacology, 560: 201-205.

- Taylor, D.J., 2001. Effects of antimicrobials and their alternatives. British Journal of Poultry Science, 42: 67-68.

- Waibel, P.E., Halvorson, J.C., Noll, L.S. and Hoffbeck, S.L., 1991. Influence of virginiamycin on growth and efficiency of large white turkeys. Poultry Science, 70: 837-847.

- Warshafsky, S., Kamer, R.S. and Sivak, S.L., 1993. Effects of garlic on total serum cholesterol. A meta-analysis. Journal of Annual and International Medical, 119: 599-605.

- Wiliams S.K. and Damron, B.L., 1998. Sensory and objective characteristics of broiler meat from commercial broilers fed rendered spent hen meal. Poultry Science, 77: 1441-1445.

- Wiliams, P. and Losa, R., 2001. The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. World Poultry, 17: 14-15.

- Yaser, S. and Forbes, J.M., 1999. Performance and gastro-intestinal response of broiler chickens fed on cereal grain-based foods soaked in water. British Poultry Science, 40: 65-76.

- Ziarlarimi, A., Irani, M. and Gharahveysi, Sh., 2011. An investigation on the replacement of antibiotics by medicinal plants to control the infection of Escherichia coli (E. coli) in broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 10(56): 12094-12097.

- Ziauddin, M., Phansalkar, P., Patki, S. and Patwardhan, B., 1995. Studies on the immunomodulatory effects of ashwagandha. Journal of Thnopharmacology, 50: 69-76.