موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-09059120010823-اسانس و دستگاههای اسانس گیری1161118406FAکامکار جایمنداعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعیمحمدباقر رضاییاعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعیJournal Article20010518-مواد اولیه موجود در گیاهان باید به تناسب طبیعت خاص گیاه مورد نظر و کاربرد درمانی آنها با انجام یک رشته اعمال شیمیایی یا مکانیکی عمل آورده شوند. روشهای آماده نمودن گیاه پس از جمع آوری و مراحل مختلف آماده کردن آن، بطور دقیق مشخص شده اند. روشهایی که براثر تحقیقات و تجربیات طولانی، جهت اندازه گیریهای مقدار مواد موثر گیاهان بدست آمده اند، شامل برداشت یا جمع آوری، حذف برخی اندامهای زائد، خشک کردن، آسیا کردن )خرد کردن( و الک کردن می باشند. هر کدام از این مراحل برای حفظ مواد موثر موجود در اندامهای گیاه مهم است. جمع آوری گیاه از طبیعت یا مزرعه به هدف یافتن حداکثر میزان ماده موثر موجود، در طول رشد گیاه انجام می شود. جهت حفظ مواد موثر در گیاه در اکثر موارد، از روش خشک کردن گیاه زیر نور مستقیم خورشید استفاده نمی شود. اغلب قبل از خشک کردن گیاه، اندامهای جمع آوری شده برای مدت کوتاهی در جریان آب شستشو می دهند. اندامهایی از گیاهان که در برابر نور بسیار حساس هستند مانند، ریشه زنبق، دانه های گل حضرتی، غده های رازک، میوه چریش، از زمان برداشت تا استخراج مواد موثر باید دور از حرارت زیاد و نور قرار داشته باشند. برای خشکانیدن گیاه، قرار دادن آن روی منبع حرارت مناسب نیست و بهتر است که از یک خشک کن برقی با قطع و وصل خودکار استفاده شود. در کارخانه های صنعتی از خشک کن هایی استفاده می شود که دارای دما سنج و رطوبت سنج قابل تنظیم بوده و سیستم جریان هوا نیز دارند. به طور معمول در زمستان باید گیاهان را در اتاقی گرم در حدود ۳۷ درجه سانتیگراد و در تابستان در انبار )سایه( و در محلی که هوا جریان داشته باشد قرار دهیم. خشک کردن گیاهان روی زمین به هیچوجه روش مناسبی نیست. در ضمن اندامهای جمع آوری شده گیاه بایستی جداگانه خشک شوند. پس از خشک کردن، باید توجه زیادی در مورد با انبار کردن آنها نمود. این کار به نوع مواد موثر موجود در گیاه بستگی دارد. در انبارهای بزرگ به طور معمول گیاهان را در کیسه های کاغذی یا کنفی، نگهداری می کنند.<br /> گیاهان اسانس دار به طرز خاصی جمع آوری، خشک و نگهداری می شوند. از آنجا که اندام گیاهان معطر به ویژه گلها بسیار حساس و لطیف می باشند جهت حفظ میزان ماده موثر آنها از روشهای خاصی استفاده می گردد. حتی انتقال در مزرعه باید توسط اتاقکهای مخصوص حمل انجام شود قبل از استخراج و زمان نگهداری آنها به نوع گیاه و اندام جمع آوری شده بستگی دارد. انبارداری این دسته از گیاهان دارویی و معطر)، که مواد معطر از آنها تهیه می شوند، باید توجه خاصی به آنها مبذول داشت نظیر گل محمدی، گل بهار نارنج، گل انگشتانه و شاه بلوط. باتوجه به ظرافت زیاد آنها، باید به دقت مورد بررسی قرار گرفته تا رطوبت، کیک و حشرات باعث از بین رفتن ارزش دارویی آنها نشود.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-09059120010823Composition of the essential oil of fruit and aerial parts of Petroselinum sativumترکیبهای شیمیایی اسانس سرشاخه گلدار ومیوه گیاه جعفری Petroselinum sativum163177118408FAمهدی میرزااعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی0000-0003-4699-8876لطیفه احمدیاعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعیJournal Article20010518<span id="docs-internal-guid-41793f34-7fff-f742-0e12-2747555d2767"><span>The </span><span>herb </span><span>was </span><span>cultivated </span><span>in </span><span>the </span><span>Research </span><span>Station </span><span>of </span><span>Alborz</span><span>-</span><span>Karaj</span><span>. </span><span>Essential </span><span>oils </span><span>w</span><span>e</span><span>re </span><span>extracted </span><span>from </span><span>aerial </span><span>parts </span><span>of </span><span>plants </span><span>a</span><span>t </span><span>full </span><span>flowering </span><span>stage </span><span>by </span><span>steam </span><span>distillation </span><span>and </span><span>by </span><span>water </span><span>distillation </span><span>from </span><span>fruit</span><span>. </span><span>The </span><span>oil </span><span>content </span><span>were </span><span>1</span><span>.</span><span>3</span><span>% </span><span>in </span><span>the </span><span>aerial </span><span>parts </span><span>of plant </span><span>and </span><span>2</span><span>.</span><span>5</span><span>% </span><span>in </span><span>the </span><span>fruit</span><span>. </span><span>Concentration </span><span>and </span><span>composition </span><span>of </span><span>the </span><span>essential </span><span>oil </span><span>were </span><span>studied </span><span>by </span><span>GC</span><span>/</span><span>MS</span><span>. </span><span>Main </span><span>constituents </span><span>of the </span><span>fruit </span><span>oils </span><span>were </span><span>a</span><span>-</span><span>pinene</span><span>, </span><span>B</span><span>-</span><span>pinene</span><span>, </span><span>myristicin</span><span>, </span><span>elemicin and </span><span>apiole </span><span>which </span><span>constitiuting </span><span>87% </span><span>of </span><span>the </span><span>oil</span><span>. </span><span>Among </span><span>13 </span><span>compounds </span><span>in </span><span>the </span><span>aerial </span><span>parts</span><span>, </span><span>oil</span><span>; </span><span>a</span><span>-</span><span>pinene</span><span>, </span><span>ß </span><span>pinene</span><span>, </span><span>B</span><span>-</span><span>phellandrene</span><span>, </span><span>myristicin </span><span>and </span><span>menthatriene</span><span><</span><span>1</span><span>,</span><span>3</span><span>,</span><span>8</span><span>-</span><span>para</span><span>-</span><span>> </span><span>constituting </span><span>90</span><span>% </span><span>of </span><span>the </span><span>oil</span><span>.</span></span>سرشاخه گلدار و میوه گیاه جعفری از مزرعه ایستگاه تحقیقاتی البرز کرج جمع آوری شد. اسانس سرشاخه گلدار به روش تقطیر با بخار آب و اسانس میوه به روش تقطیر با آب استخراج گردید. بازده اسانس برای سرشاخه گلدار 1.3% و برای بذر جعفری 2.5% )بر اساس وزن ماده خشک) محاسبه شد. تجزیه و تحلیل اسانس های مذکور با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف متصل به دستگاه طیف سنج جرمی ( GC /MS ) انجام گرفت. 16 ترکیب در اسانس میوه شناسایی شد که ترکیبهای α-pinene، β-pinene، myristicin، elemicin، aipole 87 درصد کل ترکیبهای اسانس را تشکیل می دهند. در میان ۱۳ ترکیب موجود در سرشاخه گلدار ترکیبهای α-pinene، β-pinene، β-phellandrene، myristicin، 1,3,8-para-methatriene حدود 90% اسانس را به خود اختصاص داده اند.موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-09059120010823Essential Oil Composition of Origanum vulgare L. from Iranشناسایی ترکیب های روغن اسانسی گل مرزنگوش (مرزنجوش) Origanum vulgare L.179187118410FAJournal Article20010518Flowers of Origanum vulgare L. Were collected from National Botanical Garden of Iran in. Aug. 1999 and steam distilled for 45 min. An essential oil with 0.3% Yield (based on dry Weight) Was obtained. In order to quantitative/Qualitative analysis, the oil was injected to GC and GC/MS. Thirty-six compounds were identified representing total oil which among them B-Caryophyllene (24.5%), germacrene-D(15.2%), trans-sabinene hydrate (9.0%), sabinene(6.0%), a-humulene (5.1%), valencene (4.3%) and (E)-B-Ocimene(4.2%) were the major constituents.به منظور بررسی کمی و کیفی روغن اسانسی مرزنجوش (O. vulgare) ، در اوایل مرداد ماله سال 1387، گیاه فوق از باغ گیاهشناسی ملی ایران جمع آوری شده و پس از تایید آن توسط بخش گیاهشناسی موسسه، از گل خشک آن به روش تقطیر با بخار آب و در مدت زمان 45 دقیقه اسانسگیری شد.بازده اسانس بر اساس وزن گل خشک 0.3% بدست آمد. بعد جهت شناسایی کمی و کیفی ترکیبها، روغن اسانسی مذکور به دستگاههای گاز کروماتوگراف (GC) و گازکروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق گردید.<br /> ازمیان 36 ترکیب شناسایی شده در این وغن اسانسی که در مجموع 99.9% ترکیبهای آن را شامل میشوند ، به ترتیب ترکیب های بتا- کاریوفیلن(24.5%) جرما کرن-دی (15.2%)، ترانس-سابینن هیدرات (9.0%)، سابینن (6.0%)، آلفا- هومولن (5.1%) والنسن (4.3%)، و ترانس - بتا سیمن (4.2%)، بیشترین میزان را به خود اختصاص داده اند.