موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Effects of foliar application of salicylic acid and spermine on the phenological stages and caffeic acid derivatives yield of purple coneflower (Echinacea purpurea L.) under drought stressاثرهای محلولپاشی اسید سالیسیلیک و اسپرمین بر مراحل فنولوژیک و عملکرد ترکیبهای اسید کافئیکی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) تحت تنش خشکی70572011972710.22092/ijmapr.2019.124085.2433FAحکیمه درویژهدانشجوی دکترای زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایرانمرتضی زاهدی، دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایرانبهلول عباسزادهاستادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0002-1292-7415[جمشید رزمجواستاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایرانJournal Article20181110In order to study the effect of water deficit and foliar application of salicylic acid and spermine on the phenological stages and caffeic acid derivatives yield of <em>Echinacea purpurea</em> L., a three replicated split- plot experiment was conducted based on a randomized complete block design during 2016 and 2017 growing seasons at the research field of Research Institute of Forests and Rangelands, Iran. In this experiment, three irrigation regimes (irrigation after 20, 40 and 60% depletion of soil available water) were accommodated in main plots and salicylic acid (SA) and spermine (SPM) spray treatments (Control (no spray), spray at five levels of 75 mg/l SA, 150 mg/l SA, 75 mg/l SPM, 75 mg/l SA+75 mg/l SPM and 150 mg/l SA+75 mg/l SPM) were considered in subplots. The exogenous SA and SPM were applied on the foliage at two steps, 10-days apart and at the beginning of stem elongation stage. The effects of irrigation regime and spray treatments were significant on the traits studied. Drought stress decreased the number of days to phenological stages, the yield of echinacoside and cynarin in flower and cichoric acid, and caftaric acid and cynarin in leaves, but increased the yield of chlorogenic acid in flowers and caffeic acid derivatives (cichoric acid, echinacoside, chlorogenic acid, caftaric acid and cynarin) in roots. The foliar application of salicylic acid and spermine increased all studied traits. The interaction between water deficit and foliar spray was significant on the yield of caffeic acid derivatives in roots. The highest yield of cichoric acid (9.49 kg/ha), echinacoside (0.67 kg/ha), chlorogenic acid (0.26 kg/ha), caftaric acid (7.31 kg/ha) and cynarin (0.27 kg/ha) in roots was obtained at irrigation after 60% depletion of soil available water and simultaneous application of high concentrations of SA and SPM. Based on the results of the present study, the foliar application of SA and SPM improved the yield of caffeic acid derivatives in coneflower under both normal and water stress conditions.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.705.97.5.1575.1610<br /> <br />این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر تنش آب و محلولپاشی اسید سالیسیلیک و اسپرمین بر مراحل فنولوژیک و عملکرد ترکیبهای اسید کافئیک گیاه دارویی سرخارگل (<em>Echinacea purpurea</em> L.)، بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای زراعی 1395 و 1396 در مزرعه مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرا گردید. در این آزمایش رژیم آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از تخلیه 20، 40 و 60 درصد رطوبت قابل دسترس) بهعنوان فاکتور اصلی و تیمار محلولپاشی (عدم محلولپاشی، محلولپاشی اسید سالیسیلیک در دو سطح 75 و 150 میلیگرم در لیتر، اسپرمین در یک سطح 70 میلیگرم در لیتر، اسید سالیسیلیک 75 + اسپرمین و اسید سالیسیلیک 150 + اسپرمین) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. تأثیر رژیم آبیاری و محلولپاشی اسید سالیسیلیک و اسپرمین بر صفات مورد مطالعه معنیدار بود. در اثر تنش خشکی مراحل فنولوژیک و عملکرد اکیناکوزید و سینارین در گل، اسید شیکوریک، اسید کافتاریک و سینارین در برگ کاهش ولی عملکرد اسید کلروژنیک گل و ترکیبهای اسید کافئیکی ریشه (اسید شیکوریک، اکیناکوزید، اسید کلروژنیک، اسید کافتاریک و سینارین) افزایش یافت. محلولپاشی گیاهان با اسید سالیسیلیک و اسپرمین موجب افزایش تمامی صفات مورد مطالعه گردید. برهمکنش اثرهای تنش خشکی و محلولپاشی بر عملکرد ترکیبهای اسید کافئیکی ریشه معنیدار شد. بیشترین عملکرد اسید شیکوریک (9.49 کیلوگرم در هکتار)، اکیناکوزید (0.67 کیلوگرم)، اسید کلروژنیک (0.261 کیلوگرم)، اسید کافتاریک (7.31 کیلوگرم) و سینارین ریشه (0.269 کیلوگرم) در سطح آبیاری پس از 60% تخلیه آب با کاربرد توأم غلظت بالای اسید سالیسیلیک و اسپرمین بدست آمد. براساس نتایج این آزمایش محلولپاشی سرخارگل با اسید سالیسیلیک و اسپرمین موجب بهبود عملکرد ترکیبهای اسید کافئیکی در گیاه سرخارگل در هر دو شرایط بدون تنش و تنش کمآبی گردید.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119727_bfca599d2cf411addeb0e14c748fba18.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Comparison of trigonelline content in some species of medicinal plant of fenugreek (Trigonella L.)مقایسه میزان تریگونلین بذر در برخی از گونههای گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella L.)72173011972510.22092/ijmapr.2019.125203.2500FAمعصومه رجبی هشجیندانشجوی دکترای بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانعلی اصغریدانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانمهرشاد زین العابدینیدانشیار، بخش سیستم بیولوژی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمحمدرضا غفاریاستادیار، بخش سیستم بیولوژی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانJournal Article20190216Fenugreek (<em>Trigonella</em> L.) is one of the most important and oldest known medicinal plants in the world, used in the treatment of many diseases due to its various secondary metabolites. The plant has more than 135 species growing throughout the world and in most climates. Trigonelline is the most important and most abundant alkaloid and one of the valuable metabolites found in fenugreek that is used to treat diabetes and reduce blood lipids. In this research, 22 genotypes from 10 species of fenugreek including: <em>T. uncata, T. monantha, T. persica, T. anguina, T. stellate, </em><em>T. spruneriana, T. astroites</em><em>, T. monspeliaca, T. tehranica</em> and <em>T. foenum-graecum</em> were collected from Khuzestan, Tehran, and Hormozgan provinces and their trigonelline levels were measured using HPLC technique. The results showed that <em>T. foenum-graecum</em> and <em>T. tehranica</em> had higher trigonelline content (1.34 and 0.9 mg/g seed, respectively) than other species. Also, there was a significant difference between genotypes for trigonelline content. The clustering based on Ward’s method separated genotypes into two groups. This study could be the basis for further work on the extraction of pharmaceutical compounds from other fenugreek species, especially native species of Iran such as <em>T. tehranica</em>.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.721.97.5.1605.41<br /><br /> شنبلیله (<em>Trigonella</em> L.) یکی از مهمترین و قدیمیترین گیاهان دارویی شناخته شده در جهان است که بهدلیل داشتن ترکیبهای مؤثره متنوع در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. این گیاه بیش از 135 گونه دارد که در سراسر جهان و در اغلب شرایط آب و هوایی رشد میکنند. تریگونلین مهمترین و فراوانترین آلکالوئید و یکی از ترکیبهای ارزشمند موجود در شنبلیله است که برای درمان دیابت و کاهش چربی خون بکار میرود. با توجه به این نکته که این گیاه در اغلب نقاط ایران به خوبی رشد میکند و بهمنظور بررسی میزان این متابولیت ارزشمند، تعداد 22 ژنوتیپ و ده گونه (<em>T. uncata</em>؛ <em>T. monantha</em>؛ <em>T. persica</em>؛ <em>T. anguina</em>؛ <em>T. stellate</em>؛ <em>T. spruneriana</em>؛ <em>T. astroites</em>؛ <em>T. monspeliaca</em>؛ <em>T. tehranica</em>؛ <em>T. foenume</em>) از جنس شنبلیله از استانهای خوزستان، تهران و هرمزگان جمعآوری گردید و میزان تریگونلین آنها با استفاده از تکنیک HPLC مورد سنجش قرار داده شد. نتایج نشان داد که گونه <em>T. foenume</em> که گونه زراعی شنبلیله است، مقدار تریگونلین بیشتری (1.34 میلیگرم بر گرم بذر) نسبت به سایر گونهها داشت. در رتبه بعدی گونه <em>T. tehranica</em> با اندکی تفاوت (0.9 میلیگرم بر گرم بذر) قرار گرفته بود. سایر گونههای مورد مطالعه با فاصله زیادی در رتبههای بعدی قرار گرفتند. نتایج خوشهبندی ژنوتیپها براساس روش Ward نمونههای مورد مطالعه را در دو گروه قرار داد. این تحقیق میتواند اساس کارهای بعدی برای استخراج ترکیبهای دارویی از سایر گونههای شنبلیله بهویژه گونههای بومی ایران مثل <em>T. tehranica</em> باشد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119725_31f90831968e547fabdb68d8bbfb707a.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122The effect of salicylic acid, methyl jasmonate and NaCl stimulants on biochemical compounds of stevia’s callus in solid and liquid mediaاثر محرکهای اسید سالیسیلیک، متیلجاسمونات و NaCl بر ترکیبهای بیوشیمیایی کالوس استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در محیطکشتهای جامد و مایع73174411970610.22092/ijmapr.2019.123589.2407FAمارال سلملیاندانشجوی کارشناسی ارشد، رشته گیاهان دارویی ادویهای و نوشابهای، گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانعظیم قاسم نژاددانشیار، گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانکامبیز مشایخیدانشیار، گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانJournal Article20181021Using stimulants is an efficient way to increase the production of secondary metabolites of medicinal plants under <em>in vivo</em> and <em>in vitro</em> conditions. The present study aimed to investigate the effect of NaCl (0 and 50 mM), salicylic acid, and methyl jasmonate (each in 0 and 100 μM) in solid and liquid culture media on the biochemical properties and phenylalanine ammonia-lyase (PAL) activity of stevia callus under <em>in vitro</em> conditions. This study was conducted in a completely randomized design with a two-factor factorial arrangement in four replications. The stimuli used, culture medium and their interactions had a significant effect on the measured traits. The highest amount of phenol and flavonoid production was observed in salicylic acid 100 + salinity 50 and salinity 50 treatments in solid culture medium. Treatments including salinity 50, salicylic acid 100 + salinity 50 and methyl jasmonate 100 + salinity 50 in the solid medium increased PAL enzyme activity compared to other treatments. PAL enzyme, phenol and flavonoid were positively correlated each other. The 50 mM salinity treatment also increased proline amino acid content. Therefore, in order to improve the production of secondary compounds such as phenol, flavonoids and also PAL enzyme activity in stevia, a combination of salicylic acid (100 μM) and salinity (50 mM) is recommended under solid culture medium conditions. <br /> شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.731.97.5.1575.1593<br /><br /> استفاده از محرکها روشی کارآمد برای افزایش تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان دارویی در شرایط برون و درون شیشهای بهشمار میرود. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر شوری صفر و 50 میلیمولار، سالیسیلیک اسید و متیلجاسمونات با غلظتهای صفر و 100 میکرومولار در دو محیط کشت جامد و مایع بر صفات بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) کالوس گیاه استویا (<em>Stevia rebaudiana</em> Bertoni) در شرایط درون شیشهای انجام شد. این تحقیق با آرایش فاکتوریل دو عاملی بر پایه کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام گردید. محرکهای مورد استفاده، محیط کشت و اثر متقابل آنها تأثیر معنیداری بر صفات اندازهگیری شده داشتند. بیشترین میزان تولید فنل و فلاونوئید، در تیمار اسید سالیسیلیک 100 + شوری 50 و تیمار شوری 50 میلیمولار در محیط کشت جامد دیده شد. تیمارهای شوری 50 میلیمولار، اسید سالیسیلیک 100+ شوری 50 و متیلجاسمونات 100+ شوری 50 در محیط کشت جامد سبب افزایش فعالیت آنزیم PAL نسبت به سایر تیمارها شدند. بین آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، فنل و فلاونوئید همبستگی مثبت دیده شد. تیمار شوری 50 میلیمولار همچنین سبب افزایش اسید آمینه پرولین شد. بنابراین برای بهبود تولید ترکیبهای ثانویهای مانند فنل، فلاونوئید و همچنین فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز در استویا، استفاده از تیمار ترکیبی سالیسیلیکاسید (100 میکرومولار) و شوری (50 میکرومولار) در شرایط کشت جامد توصیه میشود.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119706_4fcc0a4f6e1ef7b3e0b909bdf2736033.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Efficiency of nanostructure layered double hydroxide in extraction and identification of volatile oil constituents of Artemisia absinthium L. using headspace solid-phase microextraction method and gas chromatography-mass spectrometry methodsکارآیی لایههای دوگانه هیدروکسیدی با ساختار نانو در استخراج و شناسایی ترکیبهای فرّار گیاه افسنطین (Artemisia absinthium L.) با استفاده از روش میکرواستخراج فاز جامد در فضای فوقانی و کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی74575811972810.22092/ijmapr.2019.124850.2474FAمرضیه باباش پور اصلاستادیار، گروه باغبانی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران،مرضیه پیریاییاستادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه مراغه، مراغه، ایرانایرج فرهنگدانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایرانJournal Article20190109The genus <em>Artemisia</em> comprises a large number of species, some of which are cultivated commercially in a variety of applications. The high accumulation of essential oils and other terpenoids in certain members of family <em>Asteraceae</em>, such as wormwood (<em>Artemisia absinthium</em> L.), has made them useful as flavorings. Terpenoids and phenolic compounds are also responsible for the medicinal and medical values of many members of this family. The solid-phase microextraction (SPME) is a fast, easy, efficient, highly solvent-free, and easy-to-automate method. In the present study, headspace SPME (HS-SPME) using nanostructured layered double hydroxide coated fiber in combination with gas chromatography-mass spectrometry was utilized as a monitoring technique for the collection and detection of essential oil constituents of wormwood. Experimental parameters including temperature and desorption time, temperature and extraction time, sample weight, and water content effect were tested and optimized. A temperature of 260 °C was found to be appropriate for efficient desorption. The best desorption time was obtained 2 min for all measurements. The optimized quantities were found for extraction temperature 75 °C, extraction time 25 min, sample weight 2.5 g. The added water deactivated the fiber surface by blocking the active sites; therefore, the proposed fiber is suitable for dry samples. The proposed method is simple and costly compared to conventional methods of analysis. In addition, in this method, the analysis time is shorter and could be used for the analysis of volatile compounds in medicinal plants.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.745.97.5.1603.1610<br /><br /> جنس آرتمیزیا شامل تعداد زیادی گونه بوده که برخی از آنها با کاربرد متنوع بهصورت تجاری کشت میشوند. تجمع زیاد روغنهای فرّار و سایر ترپنوئیدها در اعضای معینی از خانواده آستراسه مانند افسنطین (<em>Artemisia absithium </em>L.) سبب شده که از آنها بهعنوان طعمدهنده غذا استفاده گردد. ترپنوئیدها و ترکیبهای فنولیکی همچنین مسئول ارزش دارویی و پزشکی بسیاری از اعضای این خانواده هستند. میکرواستخراج فاز جامد (SPME) یک روش سریع، آسان، کارآمد، بینیاز از حلال زیاد و با امکان اتوماسیون راحت است. در این پژوهش، میکرواستخراج فاز جامد در فضای فوقانی (HS-SPME) با استفاده از فایبر پوشش داده شده با لایههای دوگانه هیدروکسیدی با ساختار نانو در ترکیب با کروماتوگرافی گازی-اسپکتروفتومتری جرمی برای جمعآوری و ردیابی ترکیبهای فرّار گیاه افسنطین استفاده شد. پارامترهای آزمایشی شامل درجه حرارت و زمان واجذبی، درجه حرارت و زمان استخراج، مقدار نمونه و تأثیر مقدار آب مورد آزمون قرار گرفته و بهینهسازی شدند. روش پیشنهادی در مقایسه با روشهای مرسوم آنالیز ساده بوده و هزینه تجهیزات آن اندک است. همچنین در این روش، زمان آنالیز کوتاهتر است و میتواند برای آنالیز ترکیبهای فرّار گیاهان دارویی بکار رود.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119728_60a85da559400e3f69fa86da1fe006c2.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Variation in corm origin of saffron (Crocus sativus L.) based on flower yield and bioactive compounds in petalsبررسی تنوع در منشأ بنه زعفران (Crocus sativus L.) براساس عملکرد گل و ترکیبهای زیست فعال گلبرگ75977311972110.22092/ijmapr.2019.125800.2532FAجلال قنبریدانشجوی دکترای زراعت، انجمن پژوهشگران جوان، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران0000-0002-4516-6827غلامرضا خواجویی نژاددانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران0000-0002-5613-6738Journal Article20190408In addition to the stigma, other parts of saffron (<em>Crocus sativus </em>L.) flower including petals, as by-products of the saffron production process, contain bioactive and antioxidant compounds that are usually left unused. This experiment was conducted at the research field of Shahid Bahonar University of Kerman, Iran, to increase the productivity of this crop as well as investigate the variation in corm origin in terms of flower yield and bioactive compounds of saffron petals. In this regard, different corms from nine different regions of Iran (Bajestan, Estahban, Ferdows, Gonabad, Natanz, Qaen, Sarayan, Torbate-Heydarieh and Zarand) were evaluated during the three growing seasons of 2015-16, 2016-17 and 2017-18. Based on the results, phenolic compounds ranged from 2.83 to 5.24 mg gallic acid/g dry weight and flavonoid compounds ranged from 0.38 to 1.81 mg quercetin/g dry weight in petals. The results also demonstrated that flower-related traits, bioactive compounds and radical scavenging activity were significantly affected by the growing season, corm origin and their interaction. In all the traits studied (except reducing power ability), corms of different origins showed different responses to the growing season. The highest yield was obtained from the corms of Ferdows in the first and third growing seasons and Bajestan in the second growing season. The corms of Bajestan and Gonabad (the highest phenolic and flavonoid contents) and Estahban (the least phenolic and flavonoid contents) showed, respectively, the highest (216 and 217 mg/L, respectively) and lowest antiradical activity in 2016-17 growing season. The corms of Ferdows, Sarayan, Bajestan, and Gonabad origin based on high yield and bioactive compounds content, Qaen and Estahban due to low bioactive compounds content and antioxidant activity, and Natanz, Torbate-Heydarieh and Zarand with the lowest flower production were grouped into three main clusters according to cluster and principal component analyses. شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.759.97.5.1576.1711<br /><br /> علاوهبر کلاله، سایر قسمتهای گل زعفران (<em>Crocus sativus </em>L.) ازجمله گلبرگ بهعنوان محصولات جانبی فرایند تولید زعفران، حاوی ترکیبهای زیست فعال و آنتیاکسیدان بوده که معمولاً بدون استفاده باقی میمانند. برای افزایش بهرهوری این گیاه و همچنین ارزیابی تنوع منشأ بنه از نظر عملکرد گل و ترکیبهای زیست فعال گلبرگ زعفران، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. در این راستا، بنههای مختلف از 9 منطقه ایران (بجستان، استهبان، فردوس، گناباد، نطنز، قائن، سرایان، تربتحیدریه و زرند) تهیه و طی سالهای زراعی 95-1394، 96-1395 و 97-1396 بررسی شدند. نتایج بیانگر وجود ترکیبهای فنلی بین 24/5-83/2 میلیگرم گالیک اسید در گرم وزن خشک، ترکیبهای فلاونوئیدی از 38/0 تا 81/1 میلیگرم کوئرستین در گرم وزن خشک و همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی در گلبرگ بود. یافتهها همچنین نشان داد که صفات مرتبط با گل، ترکیبهای زیست فعال و قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد بهطور معنیداری تحت تأثیر فصل رشد، منشأ بنه و اثر متقابل آنها قرار گرفت. در تمام صفات مورد مطالعه (بجز قدرت احیاءکنندگی)، بنههای با منشأ مختلف واکنش متفاوتی به فصلهای رشد نشان دادند. بیشترین میزان عملکرد، از بنههای با منشأ فردوس در فصلهای رشد اول و سوم و بجستان در فصل رشد دوم بدست آمد. بنههای با منشأ بجستان و گناباد بهدلیل محتوای فنل و فلاونوئید بالا بیشترین (بهترتیب با 216 و 217 میلیگرم در لیتر) و استهبان بهدلیل میزان پایین ترکیبهای فنلی و فلاونوئیدی، کمترین قدرت آنتیرادیکالی را در فصل رشد 96-1395 نشان دادند. بنههای با منشأ فردوس، سرایان، بجستان و گناباد براساس عملکرد و محتوای بالای ترکیبهای زیست فعال، قائن و استهبان با میزان کم ترکیبهای زیست فعال و فعالیت آنتیاکسیدانی و نطنز، تربتحیدریه و زرند با میزان گلدهی پایین، براساس نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه خوشهای در سه گروه اصلی قرار گرفتند.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119721_5dfafdb08ad481d567a30503f121d20b.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Effects of integrated soil fertility management on the quantitative and qualitative yield of fodder, seed and fennel (Foeniculum vulgare Mill.) essential oilبررسی تأثیر کودهای شیمیایی، زیستی و تلفیقی بر ویژگیهای کمّی و کیفی اسانس و علوفه گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)77478811972910.22092/ijmapr.2019.124424.2450FAالهه تشکری فرددانشجوی دکترا، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانغلام رضا محسن آبادیاستادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران0000-0002-1278-9948سید محمدرضا احتشامیاستادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانسمانه اسدی صنماستادیار، بخش گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران0000-0003-39778664Journal Article20190108This study was carried out to investigate different soil fertility management on morphological traits, essential oil yield and quality of fennel (<em>Foeniculum vulgare </em>Mill) forage. The experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications at the Research Institute of Forests and Rangelands. The experimental treatments included five fertilizer levels (chemical, biological, vermicompost, 75% and 50% concentration of chemical fertilizers + bio-fertilizers + vermicompost). The results indicated the significant effects of different fertilizer treatments on the traits studied. Accordingly, the treatment of 75% chemical fertilizers with biofertilizers and vermicompost improved morphological characteristics, essential oil yield, and quantitative and qualitative yield of forage, recognized as superior treatment. The above mentioned treatment had the highest plant height (95 cm), shoot dry weight (98 g m<sup>-2</sup>), biological yield (1191.6 kg ha<sup>-1</sup>), seed yield (138 kg ha<sup>-1</sup>), and harvest index (11.6%). The highest and lowest percentage and essential oil yield were related to 75% chemical fertilizers+biofertilizers+vermicompost (about 3% and 18 kg ha<sup>-1</sup>) and 100% chemical fertilizers treatment (about 2% and 13 kg ha<sup>-1</sup>), respectively. The highest amount of important forage qualitative traits such as digestible dry matter (%), water soluble sugars (%) and ash content was obtained in 75% chemical fertilizers with biofertilizers and vermicompost treatment. While the above mentioned traits had the lowest amount in the application of 100% of chemical fertilizers, compared to other treatments. In addition, forage quality-reducing factors such as neutral and acidic insoluble fiber had the highest values in this treatment. It seems that in order to achieve sustainable agriculture and optimize the organic production of medicinal plants, the reduced concentrations of chemical fertilizers along with bio-resources can reduce environmental pollution in addition to economic production.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.774.97.5.1576.41<br /><br /> این پژوهش بهمنظور بررسی مدیریتهای متنوع حاصلخیزی خاک بر صفات مورفولوژی، عملکرد اسانس و کیفیت علوفه رازیانه (<em>Foeniculum</em> <em>vulgare </em>Mill.) اجرا شد. آزمایش بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح کود (شیمیایی، زیستی، ورمیکمپوست، تلفیق 75% و 50% غلظت کودهای شیمیایی + کودهای زیستی + ورمیکمپوست) بود. نتایج حکایت از معنیدار بودن اعمال تیمارهای مختلفکودی بر صفات مورد بررسی داشتند. بر این اساس تیمار 75% کودهای شیمیایی بههمراه کودهای زیستی و ورمیکمپوست با بهبود ویژگیهای مورفولوژی، عملکرد اسانس و عملکرد کمّی و کیفی علوفه، بهعنوان تیمار برتر شناخته شد. تیمار مذکور، بالاترین ارتفاع بوته (95 سانتیمتر)، وزن خشک اندام هوایی (98 گرم در مترمربع)، عملکرد زیستی (1191.6 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه <br /> (138 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (11.6%) را به خود اختصاص داد. بیشترین و کمترین درصد و عملکرد اسانس بهترتیب مربوط به تیمار 75% غلظت کودهای شیمیایی + کودهای زیستی + ورمیکمپوست (حدود 3% و 18 کیلوگرم در هکتار) و تیمار کاربرد 100% کودهای شیمیایی (حدود 2% و 13 کیلوگرم در هکتار) بود. صفات مهم کیفیت علوفه مانند درصد ماده خشک قابل هضم، درصد قندهای محلول در آب و میزان خاکستر در تیمار ادغام 75% غلظت کودهای شیمیایی با کودهای زیستی و ورمیکمپوست بالاترین مقدار را بههمراه داشت. در حالیکه صفات مذکور در کاربرد 100% کودهای شیمیایی، در مقایسه با سایر تیمارها کمترین مقدار را دارا بود. افزون براین عوامل کاهنده کیفیت علوفه مانند فیبرهای نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی در این تیمار بیشترین مقادیر را شامل شد. بنابراین بهنظر میرسد در راستای دستیابی به کشاورزی پایدار و بهینهسازی تولید ارگانیک گیاهان دارویی، غلظتهای کاهشیافته کودهای شیمیایی بههمراه منابع زیستی افزون بر تولید اقتصادی بتواند موجب کاهش آلودگی محیطزیست شود.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119729_162592a34d9ac22052313d638b3305c4.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Classification of savory (Satureja hortensis L.) based on the level of used urea fertilizer consumed using an olfactory machineطبقهبندی محصول مرزه (Satureja hortensis L.) براساس سطح کود اوره مصرفی به کمک ماشین بویایی78980111972310.22092/ijmapr.2019.125506.2525FAفرانه خدامرادیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایراناسماعیل میرزایی قلعهاستادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایرانمحمد جعفر دالونددانشآموخته مقطع دکتری، رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه تهران، تهران، ایرانروح الله شریفیاستادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایرانJournal Article20190302Summer savory (<em>Satureja </em><em>hortensis</em>L.) is a fragrant herb in the <em>Lamiaceae</em> family with many medicinal properties. Today, urea fertilizer is used for growing this plant which has a great impact on its performance. However, the unnecessary use of urea fertilizer threatens consumer health. Therefore, in this research, the harvested savory plants were classified based on the amount of urea consumed by an olfactory machine. The urea was added to soil at four levels (0, 50, 100 and 150 kg ha<sup>-1</sup>). Plants were grown in experimental plots under greenhouse conditions. The fragrance of the samples was evaluated using the electronic nose system. In order to optimize the output signals of the electronic nose, the data were normalized by the fractional method. Principal component analysis (PCA) and artificial neural network (ANN) were used respectively to combine the features and classifying them. Based on the results, TGS822 sensorshowed the best response in the range of urea fertilizer tested. Based on the results of PCA, PC1 and PC2 accounted for 93% of the variance. Also, the confusion matrix showed a 100% correct classification rate by the best ANN structure. شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.789.97.5.1591.1610<br /><br /> مرزه (<em>Satureja </em><em>hortensis</em>L.) گیاهی معطر و از خانواده نعناعیان است که دارای خواص دارویی بسیار زیادی میباشد. امروزه در پرورش این گیاه از کود اوره استفاده میشود که تأثیر زیادی بر عملکرد آن دارد. اما استفاده بیرویه از کود اوره سلامت مصرفکننده را به شدت تهدید میکند. ازاینرو در این تحقیق، طبقهبندی محصول مرزه برداشت شده براساس میزان اوره مصرفی به کمک سامانه ماشین بویایی بررسی شد. اوره در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) به خاک اضافه شد. مرزه در کرتهای آزمایشی و در شرایط گلخانهای پرورش داده شد. رایحه نمونهها به کمک سامانه بینی الکترونیک ارزیابی شد. بهمنظور بهبود سیگنالهای خروجی بینی الکترونیک، دادهها به روش کسری نرمال شدند. برای ترکیب ویژگیها از روش تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) و برای طبقهبندی آنها از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده شد. براساس نتایج، حسگر TGS822 بهترین پاسخ را در محدوده تغییرات کود اوره مورد آزمایش از خود نشان داد. براساس نتایج تحلیل مؤلفههای اصلی، PC1 و PC2 93% واریانس دادهها را مورد پوشش قرار دادند. همچنین ماتریس اغتشاش بهترین ساختار ANN، تفکیک 100% را نشان داد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119723_61f6852b8d4dfab92b6a5093ce82052d.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Market structure analysis and export pattern of Iranian saffronبررسی ساختار بازار و تحلیل الگوی صادراتی زعفران ایران80281811972610.22092/ijmapr.2019.124957.2479FAسید شهاب میرباقریدانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایرانحامد رفیعیاستادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایرانحامد اکبرپوردانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایرانJournal Article20190214Saffron is one of the special agricultural products of Iran and due to its high price in non-oil exports has a special place. In this study, the structure of saffron market during 2001 to 2018 in different packaging and market power of Iran in target countries compared to competitors was investigated using Hierpindal-Hirschman index, and prioritization of target countries of Iran based on market continuity indices, average price (dollar), average import share of target country, price fluctuation coefficient and target country import share fluctuation coefficient were determined using numerical taxonomy approach. The results showed that the saffron market was between open oligopoly and closed oligopoly during 2001 to 2018. Also, the results of prioritization of saffron exports in packages of less than 10 grams indicated that Norway, the United Arab Emirates (UAE) and Spain were ranked one to three. The results of the prioritization of the saffron packaging in 10 to 30 gram packages showed that the best target markets were UAE, Spain and Saudi Arabia. Considering the prioritization results of the target countries in different tariff codes, it is suggested to use preferential and bilateral agreements on the marketing of saffron in countries prioritized in each tariff code (see the results) to be prepared to change the export pattern and reach the proposed pattern.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.802.97.5.1576.1606<br /><br /> در میان محصولات مختلف تولیدی در بخش کشاورزی ایران، زعفران جزء محصولات خاص کشور بهشمار میرود. با توجه به قیمت بالای آن در صادرات غیرنفتی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. در این مطالعه به بررسی ساختار بازار زعفران طی سالهای 2001 تا 2018 در بستهبندیهای مختلف و قدرت بازاری ایران در کشورهای هدف نسبت به رقبا با استفاده از شاخص هرفیندال- هیرشمن پرداخته شده است. همچنین اولویتبندی کشورهای هدف ایران براساس شاخصهای تداوم بازاری، میانگین قیمت دلاری، میانگین سهم وارداتی کشور هدف، ضریب نوسان قیمت دلاری و ضریب نوسان سهم وارداتی کشور هدف با استفاده از رهیافت تاکسونومی عددی برآورد میشود. نتایج ساختار بازار جهانی زعفران بیانگر این مطلب است که بازار زعفران طی دوره 2001 تا 2018 بین چندجانبه بسته و باز میباشد. همچنین نتایج اولویتبندی صادرات زعفران در بستهبندی کمتر از 10 گرمی بیانگر این است که کشورهای نروژ، امارات متحده و اسپانیا رتبههای یک تا سه را به خود اختصاص دادهاند. نتایج اولویتبندی بستهبندی زعفران در بستههای 10 تا 30 گرم نشان میدهد که بهترین بازارهای هدف کشورهای امارات، اسپانیا و عربستان میباشند. با توجه به نتایج اولویتبندی کشورهای هدف در کد تعرفههای مختلف، پیشنهاد میشود با استفاده از تفاهمنامههای ترجیحی و دوطرفه اقدام به بازاریابی زعفران در کشورهای اولویتبندی شده در هر کد تعرفه (ارائه شده در نتایج) گردد تا شرایط لازم برای تغییر الگوی صادراتی و رسیدن به الگوی پیشنهادی مهیا شود.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119726_4a3853bad61c9476a9be8441ccb930cd.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Quantitative and qualitative performance of globe artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus (L.) Fiori) influenced by plant density and weed competitionعملکرد کمّی و کیفی کنگرفرنگی (Cynara cardunculus L. var. scolymus (L.) Fiori) تحت تأثیر تراکم بوته و رقابت علفهای هرز81983311972210.22092/ijmapr.2019.125622.2528FAصبا سیادت جمیاندانشجوی دکترای زراعت، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانمجید آقاعلیخانیاستاد، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران0000000289815892علی مختصی بیدگلیاستادیار، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانJournal Article20190319To investigate the effect of planting density on quantitative and qualitative characteristics of globe artichoke (<em>Cynara cardunculus</em> L. var. Scolymus (L.) Fiori) under weedy and weed-free conditions, a field experiment was conducted at Tarbiat Modares University, Tehran in 2016 growing season. A factorial arrangement of the experimental treatments was studied in a randomized complete block design with three replications. The factors included four crop planting densities (2, 4, 6 and 8 plants m<sup>-2</sup>) under two conditions of presence and absence of weeds. Different traits including leaf number per plant, leaf area index, total dry weight, chlorophylls a, b and total chlorophyll, caffeic acid, chlorogenic acid and total polyphenol contents were measured. The results showed that leaf number and dry weight were significantly affected by plant density and weed competition in artichoke, so that the weed competition reduced the artichoke dry weight by 22.4%. The highest leaf area index (2.29) and dry weight of artichoke (253.44 g m<sup>-2</sup>) were observed at 6 plants m<sup>-2</sup>, while the highest number of leaves per plant (16.33) belonged to the density of 2 plants m<sup>-2</sup>. Among qualitative traits chlorophylls a, b and total chlorophyll were only affected by weed presence while caffeic acid, chlorogenic acid and total polyphenol contents were only affected by plant density. The effect of crop plant density on weed leaf area and dry weight was also significant. Overall, the highest performance of the main secondary metabolites in artichoke including caffeic acid, chlorogenic acid and total polyphenol (5.99, 9.55 and 5.89 g m<sup>-2</sup>, respectively) were obtained at 6 plants m<sup>-2</sup>, completely affected by crop dry matter yield. شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.819.97.5.1593.1586<br /><br /> بهمنظور بررسی تأثیر تراکم کاشت بر ویژگیهای کمّی و کیفی کنگرفرنگی (<em>Cynara cardunculus </em>L. var<em>. scolymus </em>L.Fiori) در شرایط حضور و عدم حضور علفهای هرز، یک آزمایش مزرعهای در سال 1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شامل چهار تراکم کاشت (2، 4، 6 و 8 بوته در مترمربع) در دو شرایط وجود و عدم وجود علف هرز بودند. در این مطالعه صفات مختلفی شامل تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ، وزن خشک کل، کلروفیل <em>a</em> و <em>b</em> و کل، کافئیک اسید و کلروژنیک اسید اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که تعداد برگ، وزن تر و وزن خشک کنگرفرنگی بهطور معنیداری تحت تأثیر تراکم بوته و رقابت علفهای هرز قرار گرفتند. بهطوری که رقابت علفهای هرز وزن خشک کنگرفرنگی را 4/22% کاهش داد. بیشترین شاخص سطح برگ (29/2) و وزن خشک کنگرفرنگی (44/253 گرم در مترمربع) در تراکم 6 بوته در مترمربع حاصل شد، در حالیکه بیشترین تعداد برگ در بوته (16.33) متعلق به تراکم 2 بوته در مترمربع بود. در میان صفات کیفی، کلروفیل <em>a</em>، <em>b</em> و کل فقط تحت تأثیر تیمار علف هرز و عملکرد کافئیک اسید، کلروژنیک اسید و پلیفنول تام تحت تأثیر تراکم کاشت قرار گرفتند. اثر تراکم بوته کنگرفرنگی بر سطح برگ و وزن خشک علفهای هرز نیز معنیدار بود. در مجموع بیشترین عملکرد متابولیتهای ثانویه اصلی در کنگرفرنگی شامل کافئیک اسید، کلروژنیک اسید و پلیفنول تام بهترتیب برابر 5.99، 9.55 و 5.89 گرم در مترمربع از تراکم 6 بوته در مترمربع حاصل شد که بهطور کامل تحت تأثیر عملکرد ماده خشک قرار داشتند.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119722_3a721a4583d1060cdf56d4f67635201c.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122The response of Coriander (Coriandrum sativum L.) herbs to some nutritional treatmentsپاسخ گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.) به برخی تیمارهای تغذیهای83484511972010.22092/ijmapr.2019.125856.2533FAسودابه مفاخریاستادیار، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایرانرقیه امینیاناستادیار، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایرانJournal Article20190414Though chemical fertilizers increase crop production, their long-term use causes soil compaction and decreased fertility, increased air and water pollution, as well as increased greenhouse gases emission, ultimately leading to serious damage to human health and the environment. A greenhouse experiment was conducted during 2018 to evaluate the effects of chemical and bio-fertilizers on the quality and quantity of Coriander (<em>Coriandrum sativum</em> L.) in a randomized complete block design with four treatments. The experimental treatments included chemical fertilizer (NPK), seaweed extract, humic acid, and control (without fertilizer) with five replications. The results showed that the treatments had a significant effect on most of the traits. The highest plant height, plant dry weight, number of umbels per plant, number of seeds per plant, 1000 seed weight, number of primary branches, chlorophyll content, leaf carotenoid content, and essential oil content were obtained in the plants treated with chemical fertilizer as well as seaweed extract. The highest plant fresh weight was obtained from chemical fertilizer treatment, and the highest number of secondary branches (9.08) and linalool percentage (61.32%) were obtained from the seaweed extract treatment. The results indicated that the seaweed extract could be a good replacement for chemical fertilizers in coriander.شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.834.97.5.1662.1610<br /><br /> اگرچه استفاده از کودهای شیمیایی تولید محصول را افزایش میدهند، اما مصرف طولانی مدت آنها سبب فشردگی و کاهش حاصلخیزی خاک، افزایش آلودگی هوا و آب و همچنین افزایش انتشار گازهای گلخانهای شده که در نهایت منجر به وارد آمدن آسیب جدی به سلامت انسان و محیطزیست میشوند. این پژوهش با هدف مطالعه و مقایسه تأثیر تغذیه با کود شیمیایی و کودهای زیستی بر کمّیت و کیفیت گیاه دارویی گشنیز (<em>Coriandrum sativum</em> L.) در سال زراعی 96-97 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار شامل: کاربرد عصاره جلبک دریایی، هیومیک اسید، کود شیمیایی ماکرو (NPK) و شاهد (بدون استفاده از کود) و 5 تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر اغلب صفات مورد اندازهگیری داشتند، بهطوری که بیشترین ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد بذر در بوته، وزن هزاردانه، تعداد شاخه فرعی درجه اول، مقدار کلروفیل، مقدار کاروتنوئید برگ و درصد اسانس بذر از گیاهان تیمار شده با کود شیمیایی و عصاره جلبک بدست آمد. از سوی دیگر بالاترین وزن تر بوته از تیمار کاربرد کود شیمیایی حاصل گردید، اما بیشترین تعداد شاخه فرعی درجه دوم (9.08 عدد) و بالاترین درصد لینالول (61.32%) در اسانس، از گیاهانی حاصل شد که عصاره جلبک دریافت کرده بودند. نتایج حکایت از آن داشت که استفاده از عصاره جلبک در بسیاری از صفات کمّی و کیفی توانست به خوبی جایگزین کاربرد کود شیمیایی گردد. https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119720_1783a7cbaf5cce2f09bb15226335efa5.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Repellency and oviposition deterrency effects of garlic and red pepper extract and powder on Plodia interpunctella Hubner under laboratory conditionsاثر دورکنندگی و بازدارندگی تخمریزی عصاره و پودر سیر و فلفل قرمز روی شبپره هندیPlodia interpunctella Hübner در شرایط آزمایشگاهی84685912066910.22092/ijmapr.2019.124807.2471FAسیما اطمیناندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه حشرهشناسی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایرانزهرا شیبانی تذرجیاستادیار، گروه حشرهشناسی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایرانمحمدرضا حسنیاستادیار، گروه حشرهشناسی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایرانJournal Article20190105Due to the economic importance of stored product pests and disadvantages of chemical insecticides, in this study, the repellency and oviposition deterrency effect of garlic and pepper extract (Tondexir<sup>®</sup>) and powder was investigated on <em>Plodia interpunctella</em> Hubner (Lep.: Pyralidae). The repellency effect of different concentrations of tondexir (1, 5, 10, 15 and 20%) and garlic and pepper powders was evaluated using Y-shaped olfactometeron adult insects and fourth larval instars, and using leaky glass and petri dish methods on first larval instars, in addition to evaluating the oviposition deterrency effect of these compounds on adult insects. The results showed that 20% concentration of tondexir and garlic powder had the highest repellency effect (63.97% and 58.90%, respectively) on adult insects. The repellency effect of treatments on fourth larval instars was less than that of adult insects. Garlic powder and 20% concentration of tondexir had the highest repellency effect (57.5% and 40%, respectively) on fourth larval instars. Pepper powder showed the highest repellency rate (82.5%) on first larval instars in leaky glass method. The petri dish method had the lowest repellency rate and its highest rate (67.5%) was observed at 20% concentration of tondexir. The highest oviposition deterrency effect of adult insects was related to garlic powder (47.89%) and 20% concentration of tondexir (47.65%). The results of the present study indicated the efficacy of garlic and pepper extract and powder in repelling and the oviposition deterrency of<em> P. interpunctella</em>.شناسه دیجیتال<strong> (</strong>DOR<strong>):</strong><br />98.1000/1735-0905.1398.35.846.97.5.1575.1610<br /><br /> با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و معایب حشرهکشهای شیمیایی، در این تحقیق اثر دورکنندگی عصاره سیر و فلفل (تنداکسیر<sup>®</sup>) و پودر سیر و فلفل روی شبپره هندی <em>Plodia interpunctella</em> Hubner (Lep.: Pyralidae) بررسی شد. اثر دورکنندگی غلظتهای مختلف تنداکسیر (1، 5، 10، 15 و 20 درصد) و پودر سیر و فلفل روی حشره کامل و لارو سن چهارم با استفاده از لوله شیشهای Y شکل و روی لارو سن اول با استفاده از دو روش لیوان منفذدار و پتریدیش و همچنین اثر بازدارندگی این ترکیبها روی تخمریزی حشره کامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که غلظت 20% تنداکسیر و پودر سیر بهترتیب با 97/63% و 90/58% بیشترین اثر دورکنندگی را روی حشرات کامل دارند. اثر دورکنندگی تیمارها روی لارو سن چهارم نسبت به حشره کامل کمتر بود و پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر بهترتیب به میزان 57.5% و 40% بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن چهارم داشتند. پودر فلفل (82.5%) بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن اول در روش لیوان منفذدار نشان داد. میزان دورکنندگی روش پتریدیش کمتر بود و بیشترین میزان آن (67.5%) در غلظت 20% تنداکسیر ثبت شد. بیشترین اثر بازدارندگی روی تخمریزی حشره کامل مربوط به پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر بهترتیب با47.89% و 47.65% بود. نتایج این تحقیق کارایی عصاره و پودر سیر و فلفل را در دور کردن و ممانعت از تخمریزی شبپره هندی نشان داد. https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120669_6124662c7fac2259a726a4d58fceac25.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Effects of different biofertilizers on elements, essential oil and yield of Peppermint (Mentha piperita L.) under drought stress conditionsتأثیر کودهای زیستی، عناصر ریزمغذی و کودهای شیمیایی بر عملکرد و عناصر موجود در گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط تنش خشکی86087512045910.22092/ijmapr.2019.126004.2543FAمهدی پارسادانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایرانرضا کمائیدانشجوی دکترای تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران0000-0002-9702-1347بهناز یوسفیدانشجوی دکترای تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایرانJournal Article20190429In order to investigate the effects of different irrigation regimes and different fertilizer compositions on the yield indices and elements in peppermint (<em>Mentha piperita</em> L.), a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications at the research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, during the growing season 2017-2018. Factors were consisted of irrigation regime at three levels including 100% FC, 75% FC and 50% FC, and fertilizer at five levels including 1-chemical fertilizer (NPK)+bacterial biofertilizer (NPP), 2- NPP, 3-NPK, 4-micronutrient fertilizer (MIC), 5-MIC + amino acid fertilizer (AP). In this experiment, dry weight, plant height, nitrogen, phosphorus, potassium, sodium, protein, SPAD number, essential oil content and yield were measured. The results of analysis of variance showed that irrigation regimes and different fertilizers had significant effects on dry weight, nitrogen, phosphorus, protein and essential oil content at 1% level and on SPAD number at 5% level. The highest dry weight (14.56 g) and phosphorus (0.43%) were observed in 100% FC treatment and the highest nitrogen (2.001%), protein (12.51%), SPAD number (45.3) and potassium (1.66%) were obtained in NPK+NPP fertilizer. Also, the highest essential oil content (1.64%) was measured in 50% FC treatment. The results of this study showed that under severe drought conditions, utilization of bacterial and chemical fertilizers combinations make growth and physiological characteristics of peppermint less affected by drought stress. شناسه دیجیتال (DOR<strong>):</strong><br />98.1000/1735-0905.1398.35.860.97.5.1578.1610<br /><br /> بهمنظور بررسی اثر رژیمهای مختلف آبیاری و ترکیبهای مختلف کودی بر شاخصهای عملکرد و عناصر موجود در گیاه نعناع فلفلی (<em>Mentha piperita</em> L.)، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 97-96، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل سطوح مختلف رژیمهای آبیاری در سه سطح 100% ظرفیت زراعی (FC)، 75% ظرفیت زراعی (FC) و 50% ظرفیت زراعی (FC) و 6 نوع کودهای مختلف زیستی و شیمیایی شامل: 1- کود زیستی باکتریایی NPK+NPP، 2- کود زیستی باکتریایی NPP، 3- NPK، 4- کود ریزمغذی (MIC) و 5- MIC + کود آمینه اسید (AP) بود. در این آزمایش صفات وزن خشک، ارتفاع بوته، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سدیم، پروتئین، اسپد، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثرهای اصلی رژیمهای آبیاری و انواع مختلف کودی بر روی شاخصهای وزن خشک، نیتروژن، فسفر، پروتئین و درصد اسانس در سطح 1% و شاخص اسپد در سطح 5% معنیدار بود. بیشترین میزان وزن خشک (56/14 گرم) و فسفر (43/0%) در تیمار آبیاری 100% ظرفیت زراعی، نیتروژن (2.001%)، پروتئین (12.51%)، عدد اسپد (45.3) و پتاسیم (1.66%) در تیمار کودی ترکیبی NPK+NPP و بیشترین میزان درصد اسانس (64/1%) در تیمار آبیاری 50% FC بود. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از کودهای ترکیبی زیستی باکتریایی و شیمیایی در رژیم آبیاری کامل باعث افزایش شاخصهای عملکرد و عناصر ماکرو شد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120459_898a9c523fff8226097fb28f60efcf64.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090535520191122Evaluation of qualitative characteristics of hyssop (Hyssopus officinalis L.) in infrared dryingارزیابی خصوصیات کیفی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis L.) در خشک کردن با تابش مادون قرمز87688712067010.22092/ijmapr.2019.125942.2540FAفرزانه جنگیدانشآموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی، گرایش گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانمحمدتقی عبادیاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران0000-0003-4979-7367مهدی عیاریاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران0000-0001-9332-9574Journal Article20190420In order to investigate the effects of infrared radiation intensity and air velocity on some of the qualitative characteristics of hyssop (<em>Hyssopus officinalis </em>L.) during the drying process, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The infrared radiation intensity was investigated at three levels of 0.2, 0.3 and 0.5 W/cm<sup>2</sup> and the air flow velocity at 0.5, 1 and 1.5 m/s, and traits such as color parameters, essential oil content and composition were evaluated. The results showed a significant effect of treatments on all studied traits. In the radiation intensity of 0.3 W/cm<sup>2</sup>, with increasing air flow velocity, there was a significant increase in the desired color parameters such as brightness index (L), green color (a) and color purity (chroma). Generally, the color of samples was better maintained at lower radiation intensities. The essential oil content of dried samples in the intensity of 0.2 and 0.3 W/cm<sup>2</sup> was about 0.2% higher than the radiation intensity of 0.5 W/cm<sup>2</sup>. Increasing the air flow velocity at low radiation intensities reduced the essential oil percentage, but in 0.5 W/cm<sup>2</sup>, the essential oil content increased by 0.17% with increasing the air flow velocity. The amount of <em>cis</em>-Pinocamphone in the essential oil of treated samples with a low-intensity infrared radiation was higher than the high-intensity treated ones, so that the amount of this component in 0.2 W/cm<sup>2</sup> was 3.5 to 18.9% more than 0.5 W/cm<sup>2</sup>. Overall, the results of this study showed that the use of low infrared radiation intensity in drying process of hyssop could preserve leaves color parameters along with the essential oil content and its main components. <br /> شناسه دیجیتال<strong> (</strong>DOR<strong>):</strong><br />98.1000/1735-0905.1398.35.876.97.5.1575.1586<br /><br /> بهمنظور بررسی تأثیر شدت تابش مادون قرمز و سرعت جریان هوا بر برخی از خصوصیات کیفی گیاه دارویی زوفا (<em>Hyssopus</em> <em>officinalis</em> L.) در طی فرایند خشک کردن، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. شدت تابش مادون قرمز در سه سطح 0.2، 0.3 و 0.5 وات بر سانتیمتر مربع و سرعت جریان هوا در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 متر بر ثانیه در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند و صفاتی همانند ویژگیهای رنگ، محتوی و ترکیب اسانس ارزیابی شد. نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار تیمارها بر تمامی صفات مورد مطالعه بود. در شدت تابش 3/0 وات بر سانتیمتر مربع، با افزایش سرعت جریان هوا بسیاری از شاخصهای مطلوب رنگ همانند شاخص روشنایی (L*)، سبزی (a*) و خلوص رنگ (کروما) افزایش معنیداری یافت و بهطور کلی رنگ نمونهها در شدت تابشهای پایین بهتر حفظ گردید. محتوای اسانس نمونههای خشک شده در شدت تابشهای 0.2 و 0.3 وات بر سانتیمتر مربع بهطور متوسط حدود 2/0% بیشتر از شدت تابش 0.5 وات بر سانتیمتر مربع بود. افزایش سرعت جریان هوا در شدت تابشهای پایین باعث کاهش درصد اسانس شد ولی در شدت تابش 0.5 وات بر سانتیمتر مربع با افزایش سرعت جریان باد، میزان اسانس 0.17% افزایش یافت. میزان ترکیب سیس-پینوکامفن در اسانس نمونههای تیمارشده با شدتهای پایین تابش مادون قرمز بیشتر از تیمارهای دارای شدت بالای این پرتو بود، بهطوری که میزان این ترکیب در شدت تابش 0.2 وات بر سانتیمتر مربع، 3.5% تا 18.9% بیشتر از 0.5 وات بر سانتیمتر مربع بود. بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که بهرهگیری از شدت تابشهای پایین پرتو مادون قرمز در فرایند خشک کردن زوفا، ضمن حفظ خصوصیات رنگ برگها، میتواند سبب حفظ محتوای اسانس و اجزای اصلی آن گردد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120670_21e03d94f026b00dc1f4c8df0e5e40d0.pdf