موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090517120030121Ferula gummosaباریجه173118180FAمحمدباقر رضاییعضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتعفرانسواز برنارعضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتیسید احمد شفیعی دارابیکارشناس ارشد رشته فیزیولوژی گیاهیJournal Article20021028The botanical, ecologycal, chemical and medicine data of galbanum were collected and review from previous research to modification and establish new subjects of this novel medicine plant. <br />To establish the first step of biotechnology, the tissue culture of galbanum were achieve from radicle of seedling of galbanum on MS. medium with and casein hydrolysis in auxin and cytokinin hormone treatment. The root was induced from new callus on the same medium at C and the root culture was achieved with radicle of seedling in the same manner. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی در عصر حاضر و لزوم شناخت همه جانبه آنها درجهت بهره برداری هرچه بیشتر و به روز رسانی اطلاعات گذشته، جنبههای گوناگون گیاه باریجه بهعنوان یکی از گیاهان دارویی ارزشمند و مؤثر در طب سنتی، شامل خصوصیات گیاه شناختی، مشخصات رویشی و اکولوژیکی، نحوه بهره برداری، کشت زراعی، ترکیبهای شیمیایی، و مصارف پزشکی و درمانی آن مورد بررسی قرار گرفته و در هر مورد نیز بررسیهای مؤلف بهطور اختصار ذکر شده است.<br /> در جهت توسعه مطالعات بیوتکنولوژیکی با هدف تولید متابولیتهای ثانویه در شرایط آزمایشگاهی و بررسی و اصلاح آن در شرایط طبیعی، کشت بافت گیاه باریجه با استفاده از ریشهچه و ساقهچههای حاصل از بذرهای تازه جوانه زده، در محیط پایه MS همراه با ویتامینهای و هیدرولیز کازیین (<em>mgL<sup>-1</sup> </em><em>200</em>)، در تیمارهای هورمونی IBA (1) ,NAA (1) و یا1)) BAP، و در دمای Cْ25 انجام شده و القای ریشه از کالوسهای بدست آمده در محیط پایه فوق همراه با تیمار هورمونیNAA ) 0.1 ،1 ( و دمای 4 درجه انجام شد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که کالوس باریجه در تیمارهای هورمونی متفاوت بهخوبی رشد میکند ولی از ترکیبهای اسانس و یا رزینی (ترکیبهای ضد باکتریایی) مناسبی برخوردار نیست. کشت ریشه این گیاه از ریشهچه حاصل از دانه رستهای آن انجام شده که رشد آن با رشد ریشه در گیاهان طبیعی قابل مقایسه میباشد. https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118180_8fe20ddd49c46af569fff7da743d63b8.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090517120030121Identification of Manna sources, production mechanism and utilization in Iranشناسایی عوامل مولد، نحوة تولید و بهرهبرداری از شیرابههای قندی (مانها) در ایران75109118181FAمحمود محمدیاعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتعمحمد دینیاعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتعJournal Article20021028The origin of the word of “Manna” has not been satisfactorily explained. Manna is a kind of sugar material produced on young plant organs during some insect activities or reaction of plant mechanical factors or temperature out of plant tissues. These material has high medicinal, nutritional and commercial values are accounted as important by-product of Forests and Rangelands in some areas produces and uses. Some plant manna that which have been investigated in national projects titled.
“Investigation and identification of manna sources and production mechanism in Iran” in Tehran and other parts of Iran in the period 1993-2000 which are discussed in this paper include:
1- Gazangabin (Astragal Manna):
It is a manna exudes as white spiral, segmented fibes by <em>Cyamophila dicora </em>Log. (Hom.: Psylidae) nymphs.
2- Shir-Khesht (Cotoneaster Manna):
Occur as sweet, small, grayish-white granules during july and early August on <em>Cotoneaster </em>branches attacked by <em>Scolytus rogulosus</em> Mull. In few days the material sloughs off, which is then collected and mixed with what flour used as laxative.
3- Bid-Khesht (Willow Manna):
A white, sweet fairly hard, manna with delightful smell. This compound is produced on the leaves and young branches of some willow by <em>Tuberolachnus salignus</em> (Gmelin), an aphid of Lachnidae family.
4- Shekar-Tighal (Trehala Manna):
Shekar-tighal is a manna produced on young shoots or leaves of <em>Echinops </em>spp. By the salivary glands of weevils (<em>Larinus </em>spp.) The compound dries and hardens fast following exudation. Several species of weevils of the genus <em>Larinus </em>ave so far been collected and identified as producing agents in Tehran, Fars, Lorestan, Esfahan, Khorassan and East-Azarbaijan provinces, These include: <em>Larinus onopordi </em>L., L. o. <em>var. maculatus </em>Fahr. <em>L. arabicus </em>Cap., <em>L. mellificus </em>and <em>L. vulpes </em>Olive.
5- Gaz-e-Alafi (Oak manna):
Gaz-e-Alafi is a valuable by-product of western oak forests specially in northern parts of Zagross. The manna is produces on the leaves surfaces and young branches of two oak species (<em>Quercus infectoria </em>Oliv. And <em>Q. brantii </em>Oliv.) by nymphs and adults activities of two aphids (<em>Tuberculoides anualatus </em>Harting and <em>Thelaxes suberi </em>Del.). The material then is sticken as sugar crystallized and used. Production and utilization time of this material is on late spring and sometimes on first autumn. Distribution of host plants and aphids are in West-Azarbaijan, Kordestan, Kermanshah and Lorestan provinces, but producer aphids in West-Azarbaijan, Kordestan and Lorestan provinces are able to produce manna.
6- Gaz-e-Shahdad (Tamarisk Manna)
This sweet yellowish-white compound is produced by two species of insects such as; (<em>Euscelis </em>sp. Family Cicadelidae order Homoptera and <em>Tuponia subaltera </em>Drop. Family miridae order Heteroptera) on young branches of <em>Tamarix aphylla.</em>
7- Tarangabin (Camel’s thorn Manna):
Camel’s thorn Manna is a sugar made compound produced by <em>Poophilus nebulosus </em>Family Cercopidae, order Homoptera as a tiny white granules on the end part of Camel’s thorn (<em>alhagi camelorum</em>).کشور ایران بهدلیل برخورداری از تنوع آب و هوایی از پوشش گیاهی بسیار غنی و متنوعی بهرهمند میباشد، بهطوریکه برخی گونههای گیاهی خاص تنها در ایران میروید، درحالیکه در سایر مناطق دنیا کمتر نظیر آنرا میتوان مشاهده نمود.
شیرابههای قندی یا مانها یکی از اقلام مختلف محصولات فرعی گیاهان مرتعی و جنگلها به شمار میروند که در بعضی از نقاط کشور روی گیاهان ویژهای تولید و مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. این مواد، ترشحات شیرینمزه و چسبندهای هستند که بر اثر فعالیت تغذیهای برخی حشرات بر روی اندامهای جوان بعضی گیاهان یا واکنش گیاه در برابر بعضی عوامل مکانیکی و یا حرارت محیط به بیرون از بافتها در پارهای از مناطق ایران تراوش میشوند. بهعبارت دیگر مانها معمولاً در اثر دو عامل، یکی گیاه بهعنوان میزبان و حشره بهعنوان مهمان بوجود میآیند. مانهایی که تاکنون بر روی گیاهان جنگلی و مرتعی ایران تولید و شناسایی شدهاند شامل گزانگبین، شیرخشت، بیدخشت، شکرتیغال، گز علفی، گز شهداد و ترنجبین میباشند که علاوه بر خواص دارویی به نوعی در مصارف غذایی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
بهدلیل ناشناخته بودن عوامل مولد مانها، گیاهان تولید کننده، پراکنش گیاهان میزبان، حشرات مولد و همچنین نحوة تولید، زمان و نحوه بهرهبرداری و نیز نقش عوامل مختلف اکولوژیکی و بیولوژیکی در تولید و تکثیر حشرات مولد مان، طرح ملی <strong>«</strong><strong>بررسی منابع تولید کننده و نحوة تولید شیرابههای قندی (مانها) در ایران</strong><strong>»</strong> از سال 1372 تا پایان 1378با همکاری تعدادی از محققان و کارشناسان تحقیقاتی در ستاد مؤسسه و استانهای تهران، اصفهان، خراسان، لرستان، فارس و کرمان اجرا و در این مدت ضمن جمعآوری و شناسایی عوامل تولید کننده مانها در ایران اقداماتی در زمینه بیولوژی حشرات، نحوة تولید و بهرهبرداری از آنها انجام شد که خلاصهای از نتایج بدست آمده در این مقاله ارائه میشود.
بهدلیل خدادادی بودن این منابع و عدم سرمایهگذاری اولیه برای ایجاد آنها توسط انسان و دسترسی آسان و ارزان برای بهرهبرداری، متأسفانه طی سالهای متمادی گذشته تاکنون روند تولید و نگهداری آنها سیر نزولی را نشان میدهد، بهگونهای که برخی از حشرات مولدمان در آستانه نابودی کامل و حذف از چرخه طبیعت قرار گرفتهاند و بایستی هر چه زودتر اقدامی جدی و ضربتی برای حمایت و حفاظت از این ذخاتر ژنتیکی ارزشمند بعمل آید.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118181_5ad05d6bf0333f34ed997b37ce078668.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090517120030121Study of essential oils in Juniperus spp.مطالعه اسانس ارس Juniperus excelsa119196118182FAپروین صالحی شانجانیعضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، صندوق پستی 116-13185، تهران، ایران0000-0003-4537-2791مهدی میرزاعضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، صندوق پستی 116-13185، تهران، ایران0000-0003-4699-8876Journal Article20021028Juniper is the most important native conifer in Iran. Juniper as one of the most resistant tree species to extreme conditions, frost (up to –40°C) and drought, plays important role in mountainous regions of Iran. In this study, by investigation on qualitative and quantitative characteristics of essential oils of leaves and berries (female cones), the effects of environmental factors were studied on metabolism of secondary products. The volatitale constituents of the Leaves and berries of male, female and male-female trees isolated by steam-distillation were analyzed by GC-MS.
Results indicated that the amount of essential oil in berries is higher than that in leaves. Seasonal alteration of essential oil of berries differs from leaves. The essential oil of berries increase during growth period, however decreased in leaves. Besides drying has increasing effect on essential oil.
In total 32 terpenoidic components were found that α-pinene, limonene, trans-verbenol, cis-verbenol, verbenone, Υ- elemone and elemol were the important ones. α-pinene up to 70% of essential oil content was the highest component. Seasonal alteration of each component was very variable. Drying effect can be valuable for isolation of components and commercial applications.ارس یکی از مهمترین سوزنی برگان بومی ایران است. ارس به عنوان یکی از مقاومترین درختان به سرماهای شدید (بیش از 40 درجه سانتیگراد زیر صفر) و خشکی، جایگاه ویژهای در نواحی کوهستانی ایران دارد که میبایستی از کلیه جهات مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش سعی شد که با بررسی ویژگیهای کمی و کیفی اسانس سرشاخههای سبز و میوه ارس علاوه بر شناسایی اجزای اسانس، اثر عوامل محیطی بر متابولیسم فرآوردههای ثانوی مطالعه شود. برای بررسی اسانس ارس، سرشاخههای سبز و مخروطهای ماده پایههای نر، ماده و نر-ماده ارس پس از تقطیر با بخار توسط GC/MS تجزیه شدند.
نتایج نشان داد که مقدار اسانس در مخروطهای ماده ارس به طور چشمگیری زیادتر از سرشاخههای سبز است. روند تغییرات فصلی اسانس مخروطهای ماده متفاوت از سرشاخههای ارس بوده، به طوری که مقدار اسانس مخروطهای ماده در طول دوره رشد و نمو افزایش مییابد، ولی در سرشاخههای سبز کاهش مییابد.
با تجزیه اسانس سرشاخهها و مخروطهای ماده، 32 ترکیب ترپنوییدی شناسایی شد که عمدهترین آنها عبارتند از α-pinene، limonene، trans-verbenol،<br /> cis- verbenol، verbenone، γ- elemene، elemol ، که α- pinene با میزان 70% بیشترین ترکیب اسانس ارس را تشکیل میدهد. تغییرات فصلی هر یک از اجزای تشکیل دهنده اسانس ارس بسیار متفاوت میباشد.
اثر خشکانیدن در جداسازی ترکیبات بسیار با ارزش بوده و کاربردهای اقتصادی دارد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118182_1d17098a261c2baa8d60bcdadd7c417b.pdf