موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Comparative Study Essential Oils of Rosa damascena Mill. From Center and Northwest of Iranبررسی اسانس گل محمدی Rosa damascena Mill مناطق مرکزی و شمال غربی کشور339348115370FAمحمدباقر رضاییموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهرانکامکار جایمندموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهرانسیدرضا طبایی عقدائیموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهرانمحمد مهدی برازندهموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهرانسعیده مشکی زادهموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهرانJournal Article20031009<em>Rosa damascena</em> Mill is cultivated in different parts of Iran, and essential oil and rose water in large scales are produced. Essential oil is used in aromatic, food and cosmetics industrials. In this study, esential oils were extracted by hydrodistillation method, from <em>Rosa damascena</em> Mill. Genotypes (6A and 188B) collected from Kashan (Ghamsar) and west Azarbaiejan (Oskoo), respectively and cultivated in Research Institute of Forests and Rangelands. Samples were analyzed by GC and GC/MS. The main constituents in Ghamsar sample were n-nonadecane (25.5%), citronellol (17.7%)and geraniol (13.3 %) and for Oskoo sample were citronellol (27%), geraniol (18%) and n- nonadecane (14.2%). An appropriate was therefore genotype identified with high percent of major essential components, from Oskoo, despite cultivation in a different envirment from its geographical origin. گل محمدی با نام علمی <em>Rosa damascena </em>Mill. و از خانواده Rosaceae ، در مناطق مختلف ایران و جهان کشت می گردد. اسانس و گلاب استخراج شده از گل در صنایع عطرسازی، آرایشی و غذایی مصرف گسترده ای دارد. از آنجا که رویش گیاهان در مناطق مختلف تاثیر مهمی روی رشد گیاه و میزان مواد موثر آن خواهد داشت, از این رو در این تحقیق، استخراج اسانس از گل دو ژنوتیپ این گونه از مناطق قمصر (کاشان) B188 و اسکو (آذربایجان شرقی) A6 به روش تقطیر با آب انجام گرفت، بعد اسانسهای آنها توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و طیفهای مورد شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در اسانس کاشان (قمصر) شامل : (%n-nonadecane (25.5% )، citronellol (17.7 و (% geraniol (13.3 و ترکیبهای عمده در نمونه آذربایجان شرقی (اسکو) شامل :(% citronellol (27)، geraniol (18.7 و ( %n - nonadecane (14.2 بدست آمد. نتایج این تحقیق شناسایی اکوتیپی مناسب از آذربایجان شرقی (اسکو) می باشد که با وجود کشت در شرایطی غیر از رویشگاه اصلی، در بعضی از ترکیبهای مهم دارای درصد بیشتری می باشد. https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115370_0fe339726ae76855d636accd63cf8437.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Study of variation in genotypes of Mentha piperita L., M. aquatica L. and M. spicata L. in response to salinityبررسی تنوع در ژنوتیپهای سه گونه نعناع ( .Mentha piperita L.، M. aquatica L و M.spicata L ) در واکنش به شوری349366115371FAسیدرضا طبائی عقدائیاعضا هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع, تهرانمحمدباقر رضاییاعضا هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع, تهراناکبر نجفی آشتیانیاعضا هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع, تهرانJournal Article20031208This study was conducted in a greenhouse located at the Research Institute of Forests and Rangelands. The responses of genotypes of 3 <em>Mentha</em> species to salinity stress regarding rooting ability as well as other growth parameters, were evaluated, using a completely randomized design, based factorial design in 3 replications. Stem cuttings of 6 <em>Mentha</em> genotypes, including 28 and 3 (<em>M. piperita </em>L.), 6 and 31 (<em>M. aquatica </em>L.), and 11 and 17 (<em>M. spicata </em>L<em>.</em>) were grown in 0, 50, 100, 150 and 200 mM NaCl solutions. Rooting percentage, maximum root length, average root length, plant vigor, bud induction in saline water, maximum shoot length and shoot bud induction were measured 14, 21 and 28 days after cutting. The results showed that all of the above parameters were reduced with increase in NaCl concentration. However, there was a considerable variation for salt stress responses. All of the characteristics, particulary rooting percentage showed to be singificantly different in the salt treated genotypes, with the highest rooting ability in genotype 6 under 200 mM NaCl. Also, a positive correlation was observed between rootig percentage, as well as between the other parameters. The variation in growth components detected between genotypes, and the correlation between the traits, support a suggestion for breeding of <em>mentha </em>species of higher salt tolerance for cultivation under salinity stress. گونههای مختلف نعناع (<em>Mentha </em>spp<em>.</em><em>.</em><em>)</em>، از مهمترین گیاهان دارویی هستند که در نقاط مختلف جهان کشت میگردند. شوری آب و خاک از عوامل موثر در کاهش رشد و تولید گیاه میباشد که گزینش و استفاده از ژنوتیپهای متحمل، گسترش کشت و تولید این گیاه را در شرایط شور فراهم مینماید.<br /> این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع به اجرا درآمد. در این آزمایش واکنش ژنوتیپهای سه گونه نعناع در مقابل شوری از نظر قدرت ریشه زایی و سایر مؤلفههای رشدی گیاه در یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. قلمههای 6 ژنوتیپ نعناع شامل ژنوتیپهای شماره 28 و 3 <em>Mentha piperita </em>L<em>.</em><em>)</em>، 6) و 31 ( <em>.</em><em>M. aquatica. L</em>)، و 11 و 17 (<em>.</em><em>M. spicata. L</em>) در محلولهای صفر، 50، 100، 150 و 200 میلیمولار رویانده شدند. درصد ریشهزایی، حداکثر طول ریشه، متوسط طول ریشه، شادابی، تولید جوانه در داخل محلول نمک، حداکثر طول سرشاخه و تولید جوانه در سرشاخه، 14، 21 و 28 روز پس از کشت، اندازهگیری شدند و دادههای مربوط مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان دهنده کاهش مؤلفههای فوق در اثر افزایش غلظت NaCl میباشند. با این وجود، تنوع قابل ملاحظهای در واکنش به شوری مشاهده شد. تفاوتهای معنیداری از نظر خصوصیات مختلف، به ویژه درصد ریشهزایی در میان ژنوتیپهای تحت تنش شوری مشاهده شد که ژنوتیپ شماره 6 در مقایسه با سایر ژنوتیپها، بیشترین ریشه زایی را تحت غلظت 200mM نمک از خود نشان داد. همچنین همبستگی مثبت و معنیداری بین ریشهزایی و سایر صفات اندازه گیری شده و نیز میان کلیه صفات وجود داشت.<br /> وجود تنوع در ژنوتیپهای تحت بررسی، از نظر مؤلفههای رشد در واکنش به شوری و نیز همبستگی میان صفات نشان میدهد که با گزینش ژنوتیپهای نعناع در جهت افزایش مقاومت به شوری، میتوان ارقام متحمل به تنش را جهت کشت در مناطق شور اصلاح نمود.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115371_e3071f6120783a92991814786b995603.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Investigatian of Oak Manna of Quercus infectoria (Gas-e-Alafi) and production mechanism and utilization.بررسی عوامل مولد گزعلفی Quercus infectoria و نحوة تولید و بهرهبرداری367387115372FAمحمود محمدیاعضاء هیات علمی مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتعمحمد دینیاعضاء هیات علمی مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتعمجید توکلیعضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستانJournal Article20031208Gaz-e-Alfi (oak manna) is a valuable by - product of western oak forests especically in northern parts of Zagross . The material has high medicinal and comercial value. The manna is produces on the leave surfaces and yong branches of two species (<em>Quercus infectoria </em>Oliv. and <em>Q. brantii </em>Oliv.) by nymphs and adults activithes of two aphids: (<em>Tuberculoides anulatus </em>Hartig and <em>Thelaxes suberi </em>Del.). The material then is sticken as sugar cristalized and used. <br />Production and utilization time of this material is on late spring and sometimes on first atumn. Distribution of host plants and aphids are in west Azarbaijan, Kordestan, Kermanshah and Lorestan provinces, but producer aphids in west Azarbaijan, Kordestan and Lorestan provinces are able to produce manna. گز علفی که به نامهای مان کردی، مان بلوط ودر زبان کردی «گزو» و در گویش لری «گزوله» نامیده می شود، درواقع نوعی مان و یکی از محصولات فرعی و با ارزش جنگلهای بلوط غرب به ویژه زاگرس شمالی است، که به صورت شهدی غلیظ بر روی برگها وشاخههای جوان دوگونه بلوط به نامهای دارمازو (<em>Quercus infectoria </em>Oliv<em>.</em>)و بلوط لبنانی (<em>Q.libani </em>Oliv<em>.</em>) و زیر گونههای آنها بوجود آمده و مورد استحصال قرار میگیرد.<br /> این فرآورده در واقع ترشحات قندی موسوم به «عسلک» است که در نتیجة فعالیت دفعی پورهها و حشرات کامل دو گونه شته به نامهای( <em>Thelaxes suberi </em>Del<em>;</em>و<em> Tuberculoides annulatus annulatus </em>Hart<em>.</em>)در سطح برگ درختان بلوط به شکل قطرات شبنم مانندی در فاصلة زمانی محدود ظاهر شده، بعد در مجاورت هوا تقریباً سفت و متبلور می شود وبه صورت دانههای ریز شکر مانند در آمده ومورد بهرهبرداری قرار میگیرد. زمان تولید و بهرهبرداری از این محصول اواخر بهار ودر مواردی اوایل پاییز است که معمولاً با تغییر ناگهانی هوا وفعال شدن حشرات مولد صورت میپذیرد. مناطق پراکنش گیاه میزبان و همچنین حشرات مولد گز علفی مکانهای محدودی از استانهای آذربایجانغربی، کردستان، کرمانشاه و لرستان است که بر اساس مطالعات سالهای اخیر در سه استان آذربایجانغربی، کردستان ولرستان شتههای مولد در شرایط مناسب و خاص از نظر جمعیتی و تراکم طغیان نموده که قادر به تولید گزعلفی قابل بهرهبرداری هستند. این مادة قندی از اهمیت غذایی، دارویی و اقتصادی برخوردار می باشدhttps://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115372_9fa6c9bc402a69bb8f38764e01e867f7.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Antibacterial effect of essential oils of thirteen genus of Eucalyptus on E.coli, St. aureus, B. cereus and L. monocitogenesبررسی تأثیر اسانسهای سیزده گونه اکالیپتوس بر روی باکتریهای E.coli, S.aureus B.cereus. L. monocitagenes389402115373FAهرمز حمیدیهعضو هیات علمی مرکز تحقیقات استان تهرانمحسن بیگدلیعضو هیات علمی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزیJournal Article20031208Antibacterial effect of essential oils of thirteen genus of cultivated Eucalyptus in the Fadak station of Dezful on E.coil, St. aureus, B.cereus and L. monocitogenes were studied. The essential oils of leaves were obtained through the hydrodistillation method. The rates of essential oils to dry matter of leaves were registered. <br />The methods od disc diffusion and tube concentration were used to evaluate the microbial growth inhibition effects of essential oils. The essential oils had weak (+), mild (++) and good (+++) effects against the St. aureus. The minimum inhibitory concernation was ½. Against the E.coil weak (+) and mild (++) effects of the essential oil were registered. M.I.C. was ½. In B.cerus weak (+), mild (++), good (+++) and very good (++++) effects of essential oils were shown. The M.I.C. was 1/8. Also the essential oils had weak (+) and mild (++) effects against the L. monocitogenes. <br />Research on herbal antibacterial agents is important, considering the limitation of the use of chemical antibacterial agents, and increasing development of herbal antibacterial agents. برگهای سیزده گونه اکالیپتوس پس از تعیین گونه آنها از ایستگاه فدک دزفول به محل آزمایشگاه مرکز تحقیقات تهران منتقل گردید. پس از اسانس گیری از برگهای خشک شده به روش تقطیر با بخار آب تأثیر ضد باکتریایی روغن های اسانسی بدست آمده به روش انتشار در آگار با کمک دیسک و روش رقت لوله ای مورد ارزیابی قرار گرفت. این روغنهای اسانسی در برابر <em>S.aureus</em> واجد اثرات ضد باکتریایی ضعیف (+)، متوسط (++) و خوب (+++) بوده و حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری <em>(M.I.C)</em> آنها رقت 1.2 بود. این روغنهای اسانسی نسبت به <em>E.coli</em> دارای اثرات ضعیف (+) و متوسط (++) ضد باکتریایی بوده و <em>M.I.C</em> آنها نیز رقیق 1.2 بود. در مورد <em>B.cereus</em> اثرات ضد باکتریایی ضعیف (+)، متوسط (++)، خوب (+++) و بسیار خوب (++++) روغنهای اسانسی ثبت گردید و <em>M.I.C</em> مربوطه نیز واحد رقت های 1.4 و 1.8 بود. همچنین روغنهای اسانسی بر روی <em>L.monocitogenes</em> واجد اثرات ضعیف (+) و متوسط (++) بودند. با عنایت به محدودیتهای استفاده از مواد ضد باکتریایی شیمیایی کاربرد مواد ضد باکتریایی گیاهی در حال توسعه روزافزون است و به نظر میرسد که مطالعه در مورد آنها ضروری است.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115373_9229d011150f1237feb70df1d4f8c363.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Manna of tamarix (gaz-e-shahdad)مان گز (گز شهداد) Manna of Tamarix403410115374FAغلامحسین رحمانیعضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانJournal Article20031208In order to determine which plant species are producers, and which insects are affective in production of manna of tamarix this study was done in shahdad region that is placed in north east of Kerman province. Manna of tamarix is the sap of Two species of <em>Tamarix</em> (<em>Tamarix aphylla & T. leptopetala</em>) secretes on their adolescent branches from small stings on their skins made by two kinds of insects (<em>Euscelis</em><em>decoratus </em><em> </em><em>& Tuponia subaltera</em>), mostly <em>Euscelis</em><em>decoratus</em>. Habitats of producer species begin in the north of Shahdad city and extend in a southerly direction to south corner of Kerman province ending up in Narmashir-e-Bam. This region has a very arid climate and lies in the western side of Kavir-e-lout desert. Average annual precipitation is less than 50 mm and average annual temperature is over 25 degrees centigrade. Rural children and women collect manna yield from October to January in shahdad region. They consume it as a sweet or a traditional medicine to treat cough.به منظور شناسایی گونه های گیاهی مولد و بررسی نحوه تولید, دخالت حشرات در تولید, شناسایی حشرات موثر در تولید این مان, زمان استحصال و بهره برداری , نحوه بهره برداری _مصرف و فروش محصول, شناسایی رویشگاههای گیاهان مولد و مناطق بهره برداری, بررسی آب و هوا – خاک – ارتفاع از سطح دریا – و سایر عوامل محیطی مناطق استحصال و بهره برداری و تاثیر آنها در استحصال محصول این مطالعه در استان کرمان انجام گرفت. نمونه های هربار یومی از گیاهان مولد تهیه و مورد شناسایی قرار گرفتند. با استفاده از توری های پارچه ای سر شاخه های تعدادی پایه از گیاهان مولد را در طی 3 سال جداسازی و دخالت حشرات در تولید مان بررسی گردید. نمونه هایی از حشرات موثر در تولید تهیه و حشرات موثر شناسایی گردیدند. سایر موارد ذکر شده نیز در طی 4 سال از سال1373 تا 1377 بررسی و مطالعه گردید.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115374_90967292197f947b3f5c882edd6e0662.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Effects of Planting Dates on Growth and Developent Stages and yield Carthamus tinctorius Cultivarsتأثیر تاریخ کاشت بر مراحل رشد و نمو وعملکرد ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius)411423115375FAمحمدرضا کدوریکارشناس ارشد و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانکیومرث کلارستاقیکارشناس ارشد و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانداوود درویشی زیدآبادیاستادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفتJournal Article20031208In order to investigate sowing date and cultivar effect a split –plot design was arranged in randomized complete block with four replication carried out in natural resources research station of kerman research center. Main plots were included four sowing dates (15Mar and 30Mar and 14Apr and 29Apr) and sub plots were included three cultivars (Cv.kerman, arak 2811,Esfahan native). From planting to total growth stages the following parameters (seedling, stems, bottom, flowering, and maturation) were effected with plant date and were reduced with delay in planting. Effect of plant date on plant height, sub branch number, heads per plant, seed weight, dry weigh of plant, seed yield and flowering, oil, and protein yield was significant and all of them reduced with delay in plant. Seed protein percent was increased with delay in planting and also seed oil increased with acceleration in early planting. The results showed that interaction between plant date and cultivar on plant height, sub branch number, heads per plant, seed number per heads, seed weight, biological yield, seed yield, oil yield, protein yield, percent of protein and oil was significant but in harvest index wasn’t significant. The second plant date 30March and CV.kerman are suitable for seed yield and Esfahan native cultivar is suitable for seed oil and recommend for planting and producing in Kerman climate condition.به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و رقم برعملکرد و اجزا عملکرد گلرنگ بهاره در شهرستان کرمان آزمایشی در سال زراعی 81-80 در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات کرمان به اجراء در آمد.<br /> آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. کرتهای اصلی شامل چهار تاریخ کاشت (25 اسفند، 10 فروردین، 25 فروردین، 9 اردیبهشت) و کرتهای فرعی شامل سه رقم ( توده محلی کرمان ، رقم اراک 2811، رقم محلی اصفهان) بودند. طول دوره از کاشت تا وقوع کلیه مراحل نمو شامل جوانه زنی ،ساقه دهی، 50 درصد غنچه دهی، 100 درصد غنچه دهی، 50 درصد گلدهی ، 100 درصد گلدهی و رسیدگی تحت تأثیر تاریخ کاشت قرار گرفت و با تأخیر در کاشت کاهش یافت.<br /> اثر تاریخ کاشت بر ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، تعداد طبق در بوته، وزن هزار دانه ، وزن خشک بوته، عملکرد دانه و عملکرد گلچه معنی دار بوده و تأخیر در کاشت باعث کاهش آنها گردید. تأخیر در کاشت موجب افزایش درصد پروتئین دانه و تسریع در کاشت موجب افزایش درصد روغن دانه گردید.<br /> با توجه به نتایج بدست آمده اثر متقابل تاریخ کاشت در رقم بر تمامی مراحل از کاشت تا وقوع کلیه مراحل نمو، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق, وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، درصد روغن و درصد پروتئین معنی دار و برای شاخص برداشت معنی دار نبود. تاریخ کاشت دوم (10 فروردین) و توده محلی کرمان از نظر عملکرد دانه و رقم محلی اصفهان از نظر میزان روغن دانه وعملکرد روغن در شرایط آب و هوایی کرمان قابل کشت و توصیه می باشند.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115375_cb3a4f41ad56385c7f0a718f40c3dadd.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121The effect of aqueous garlic extract on salmonella typhimurium induced intestinal pathologic changes in rabbit.بررسی اثر عصاره آبی سیر بر تغییرات پاتولوژیکی روده باریک در خرگوشهای آلوده به سالمونلاتیفی موریوم425431115376FAمحمدرضا جلالیی ندوشناستادیار گروه پاتولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهدحسین جعفریعضو هیأت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوینپرویز اولیاءدانشیار گروه میکروب شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهدJournal Article20031208Purpose:Intestinal infection by salmonellae are common. These infections induce Histopathalgic changes in intestinal mucosa. Appropriate anti microbial therapy decreases histopathologic changes. In this research, we studied effect of agueouls garlic extract on intestinal hispathology changes. <br />Materials &Methods:This study has been conducted by participating 3 groups, each of included 20 rabbits. Rabbits have been infected by salmonella typhimurium orally. 48 hours after contamination , two treated groups have been taken on therapy with 20mg/kg and 40mg/kg garlic extract 3 times daily. 7 days after treatment, rabbits killed and small intestine for pathologic study exiced. <br />Findings:Histologic findings including edema, inflammatory cells infiltration and hyperemia shown statistical difference between groups. <br />Conclusion:Aqueous garlic extract decreases severity of inflammation induced by salmonella typhi murinm in intestine of rabbit. But for routine use of garlic , other studies are recommended.<strong>مقدمه و هدف:</strong> از جمله عفونتهای رودهای شایع عفونتهای سالمونلایی میباشد که منجر به تغییرات التهابی در مخاط روده باریک میگردد. بدیهی است درمان ضدمیکروبی مناسب میتواند منجر به کاهش تغییرات هیستولوژیکی در مخاط روده گردد. برهمین اساس دراین مطالعه تأثیر عصاره آبی سیر بر کاهش تغییرات التهابی در مخاط روده باریک مورد مطالعه قرار گرفت.<br /> <strong>مواد و روشها :</strong> دراین مطالعه 3 گروه 20 تایی خرگوش نژاد <em>Dutch-polis</em>h مورد مطالعه قرار گرفتند همه حیوانات با 10<sup>11</sup><em>CFU</em> باکتری سالمونلاتیفی موریوم آلوده شدند. 48 ساعت پس از درمان دو گروه از خرگوشها با میزان 20mg/kg و 40mg/kg عصاره آبی سیر تحت درمان خوراکی قرار گرفتند و گروه دیگر بدون درمان تحت نظر بودند. 7 روز پس از درمان حیوانات کشته و روده باریک آنها در مقاطع مختلف مورد مطالعه پاتولوژیکی قرار گرفت. پس از آماده سازی و برش استاندارد نمونهها، رنگآمیزی هماتوکسیلین – ائوزین انجام و سه یافته ادم، پرخونی و ارتشاح سلول التهابی بررسی شد.<br /> <strong>یافته ها :</strong> از نظر شدت ارتشاح سلولی التهابی، ادم پرخونی با آزمون آماری <em>Fisher</em> <em>exact Test</em> اختلاف آماری معنیداری بین سه گروه وجود داشت.<br /> <strong>نتیجهگیری :</strong> عصاره آبی سیر در کاهش شدت التهاب در مخاط روده باریک در عفونت ناشی از سالمونلاتیفی موریوم مؤثر بوده و برهمین اساس مطالعات کاملتری جهت شناخت کامل اثرات آن و استفاده در طب بالینی توصیه میگردد.https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115376_9c4f47325e66e968779cd38e8ec36c10.pdfموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران1735-090519420040121Hypoglycemic and hypolipidemic effect of oral administration of Beta vulgaris in male streptozotocin-diabetic ratsبررسی اثر تجویز خوراکی برگ چغندر (Beta vulgaris) بر میزان گلوکز، کلسترول توتال، وتری گلیسیرید خون در مدل تجربی دیابت قندی در موش صحرایی433441117398FAمهرداد روغنیاستادیار گروه فیزیولوژی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکی، گروه فیزیولوژیتوراندخت بلوچ نژاد مجرداستادیار گروه فیزیولوژی- تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده پزشکی، گروه فیزیولوژیزهرا سهرابیدانشجوی پزشکی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکیمریم صادقیدانشجوی پزشکی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکیبیتا صبوریدانشجوی پزشکی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکیرامین محبیدانشجوی پزشکی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکینرگس نهاوندیدانشجوی پزشکی- تهران، دانشگاه شاهد، دانشکده پزشکیJournal Article20031006There are few reports on antidiabetic effect of chard in traditional medicine. Therefore, its hypoglycemic and hypolipidemic effect was investigated in an experimental model of insulin-dependent diabetes mellitus. For this purpose, male Wistar rats (n = 34) were divided into 4 groups, i.e. control, chard-treated control, diabetic, and chard-treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotocin (STZ; 60 mg/Kg; i.p.) was used at a single dose. A serum glucose level higher than 250 mg/dl was considered as diabetic state. The treatment groups received oral administration of chard-mixed pelleted food at a ratio of 1/15. Statistical analysis of the data showed that serum glucose level in diabetic group increases 2 and 4 weeks after the experiment as compared to data one week before the experiment (P<0.001), while this parameter was significantly lower 2 and 4 weeks after the experiment in chard-treated diabetic group as compared to untreated-diabetic group (P<0.01 and P<0.001 respectively). In addition, triglyceride level was higher in diabetic group and there was a significant reduction in this parameter in chard-treated diabetic group as compared to diabetic group in fourth week after the experiment (P<0.05). Meanwhile, cholesterol level showed a significant reduction in chard-treated diabtic group in comparison with untreated diabetic group. Taken together, the results of this study clearly showed that oral administration of chard could significantly reduce serum glucose, triglyceride, and cholesterol levels in diabetic rats. Therefore, this medicinal plant is strongly recommended for attenuation of some diabetic complications due to hyperglycemia and hyperlipidemia.با توجه به وجود شواهد در طب سنتی و نوین مبنی بر اثر ضد دیابتی برگ چغندر<em>(Beta vulgaris)</em>، در تحقیق حاضر اثر تجویز خوراکی این گیاه (<em>Capsicum frutescens</em>) بر میزان گلوکز، تریگلیسیرید، و کلسترول توتال سرم در مدل تجربی دیابت قندی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور موشهایی صحرایی نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با برگ چغندر، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با برگ چغندر تقسیم بندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار با برگ چغندر نیز پودر برگ چغندر مخلوط شده با غذای استاندارد موش را با یک نسبت وزنی 15/1دریافت نمودند. نتایج نشان داد که میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته های دوم و جهارم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان می دهد (P<0.001) ، در حالی که میزان گلوکز سرم در هفته های دوم و چهارم در گروه دیابتی تحت درمان در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دارکمتر بود .(P<0.01, P<0.001) همچنین سطح تری گلیسیرید در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته چهارم نسبت به هفته قبل بررسی (P<0.05) نشان داد و سطح تری گلیسیرید در هفته چهارم در گروه دیابتی تحت درمان با برگ چغندر در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دار (P<0. 01) پائینتر بود. به علاوه سطح کلسترول توتال سرم در هفته چهارم در گروه دیابتی تحت درمان با برگ چغندر در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دار (P<0. 01) پائینتر بود. نتایج این بررسی نشان داد که تجویز خوراکی برگ چغندر در مدل تجربی دیابت قندی می تواند موجب کاهش بارز سطح گلوکز، تری گلیسیرید و کلسترول سرم در موشهای دیابتی گردد. https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_117398_e4bc2ee585ac220c097dd45c5e63dd3e.pdf