TY - JOUR ID - 118453 TI - شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورت (مورد) .Myrtus communis L JO - تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران JA - IJMAPR LA - fa SN - 1735-0905 AU - برازنده, محمد مهدی AD - عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی Y1 - 2000 PY - 2000 VL - 6 IS - 1 SP - 115 EP - 127 KW - روغن اسانسی KW - مورد KW - مورت KW - 1 و 8-سینئول KW - آلفاپینن KW - لیمونن KW - لینالول DO - N2 - گیاه مورت (Myrtus communis L.) در مهرماه 1377 از باغ گیاه شناسی ملی ایران (موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. مقداراسانس بدست آمده از 85 گرم برگ خشک این گیاه ناچیز بود، به طوری که مجبور شدیم آن را از فاز آبی به وسیله نرمال هگزان جدا کنیم. همچنین به منظور مقایسه ترکیبهای تشکیل دهنده گیاه تازه با گیاه خشک، برگ تازه مورد نیز به همان روش تقطیر با بخار آب مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده عمل در این مورد 0.45% نسبت به برگ تازه گیاه بود). ترکیبهای تشکیل دهنده هر دو اسانس به روشهای گاز کروماتوگرافی مویی و گاز کروماتوگرافی مویی متصل به طیف سنج جرمی مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. از میان 32 ترکیب شناسایی شده در این دو اسانس که در مجموع 96.3 درصداز وزن اسانس برگ خشک و 96.1 درصد از وزن اسانس برگ تازه را تشکیل می دادند، به ترتیب ترکیبهای 1,8-cineole (23.4 و 17.9 درصد)،a-pinene  (22.4 و 29.1درصد)،Limonene  (19.2 و 21.5 درصد)Linalool  (11.7 و 10.4 درصد) وLinalyl acetate  (6.1 و 4.8 درصد) بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند. UR - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118453.html L1 - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118453_7d2e884e1586491081e86bf060c2618d.pdf ER -