TY - JOUR ID - 118428 TI - بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس دو رقم (کولتیوار) از نعناع فلفلی (Mentha piperita) JO - تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران JA - IJMAPR LA - fa SN - 1735-0905 AU - جایمند, کامکار AU - رضایی, محمدباقر AU - نبی, غلامرضا AD - عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع AD - استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران Y1 - 2000 PY - 2000 VL - 6 IS - 1 SP - 13 EP - 27 KW - نعناع فلفلی KW - اسانس DO - N2 - نعناع از جمله گیاهان بسیار مهم دارویی است که مصارف گسترده ای در صنایع دارویی و غذایی دارد. گونه Mentha piperita L از خانواده نعناعیان (Labiatae) ازدو منطقه: یکی شهرستان کرج، منطقه کلاک (نمونه 1) در اواخر خرداد 1376 و نمونه دیگر از ارتفاعات 70 کیلومتری کاشان روستای کامو (نمونه 2) در اواخر خرداد 1377(هر دو نمونه به صورت دست کاشت) جمع آوری گردید و از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. در هر دو نمونه بازده اسانس یک درصد نسبت به وزن برگ تازه گیاه محاسبه گردید. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه گردیدند و بیشترین میزان ترکیبها در اسانس نمونه 1،Neomenthol (42.62 درصد)، 1,8-Cineole (16.81 درصد) وPiperitone  (12.25 درصد) که در مجموع 71.68 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند و در نمونه 2، مقدارL-Menthol (37.55درصد)،L-Menthone  (19.13 درصد)، 1,8-Cineole (11.48 درصد) وMenthofuran  (4.45 درصد) که در مجموع 72.61 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند مشاهده گردیدند. بین دو نمونه از لحاظ ترکیبها تفاوت زیادی مشاهده شد. UR - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118428.html L1 - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118428_ff3d20d7600cff262dde5215943fe364.pdf ER -