TY - JOUR ID - 115222 TI - شناسایی کاروتنوئیدهای گلیکوزیدی زعفران (Croucus sativus.L) به روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) JO - تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران JA - IJMAPR LA - fa SN - 1735-0905 AU - کمرکی فراهانی, ابوالفضل AU - بقایی, پروین AU - رضایی, محمدباقر AU - جایمند, کامکار AD - استادیار شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر AD - عضو هیأت علمی وزارت جهاد کشاورزی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع Y1 - 2005 PY - 2005 VL - 20 IS - 4 SP - 407 EP - 416 KW - زعفران KW - کاروتنوئیدهای گلیکوزیدی KW - سوکسله KW - کروماتوگرافی ستونی KW - کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) DO - N2 - زعفران کلاله خشک شده گونه Crocus sativus.L  می باشد. زعفران به خاطر خواص جلوگیرنده از سرطان در بدن می باشد. کاروتنوئیدها از مهمترین ترکیبهایی است که در رژیم غذایی به عنوان خاصیت ضد سرطانی مطالعات بسیار وسیعی بر روی آن انجام شده است. اخیرا مشاهده شده است که ترکیبهای طبیعی و زعفران خاصیت ضد سرطانی خوبی دارندکهاز مهمترین ترکیبهای موثره زعفران می توان به ترکیبهای رنگی گلیکوزیدی آن که شامل    دی – گلیکوز و دی – جنتیوبیوزیل استرهای کروستین مانند کروسین اشاره کرد که جزء کاروتنوئیدهای محلول در آب هستند. در این تحقیق به بررسی روش بهینه شده جهت استخراج ، جداسازی و شناسایی  این نوع از کاروتنوئیدها که جزء کاروتنوئیدهای نادر محلول در آب می باشند پرداخت شده است.  در روش استخراج از کمک دستگاه سوکسله استفاده گردید که این استخراج در سه مرحله و توسط حلال های پترولیوم اتر، دی اتیل اتر و متانول انجام گرفت. بعد از عمل استخراج و تغلیظ توسط دستگاه تقطیر در خلاء گردشی و جداسازی توسط کروماتوگرافی ستونی، نمونه ها به روش  کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) در زمان های بازداری 0.41، 0.63 ،0.75، 0.98 جداسازی و شناسایی شدند.  UR - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115222.html L1 - https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115222_c6058431d071836f76a90b27a044c103.pdf ER -