موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
اثر پرتوهای فرابنفش بر تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه نعناع (.Mentha spicata L)
1
15
FA
شهین
مهرپور
گروه زیست شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
mehrpur@rifr-ac.ir
محمدباقر
رضایی
موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع بخش گیاهان دارویی وزات جهاد سازندگی،تهران، ایران
mb.rezaee@gmail.com
احمد
مجد
گروه زیست شناسی، دانشگاه تربیت معلم، تهران، ایران
ahmad_majd@yahoo.com
کامکار
جایمند
موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع بخش گیاهان دارویی وزارت جهاد، تهران، ایران
jaimand@rifr-ac.ir
در این پژوهش اثر پرتوهای فرابنفش حاصل از سه لامپ 8، 20 و 40 وات بر تغییرات کمی و کیفی اسانس نعناع در شرایط مزرعه و گلخانه با استفاده از دستگاه های GC/MS،GC در دو مرحله از نمو گیاه (قبل و زمان گلدهی) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. مقدار اسانس تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش در مزرعه از0.4% در نمونه شاهد به 78% در تیمار 20 وات و در گلخانه از 0.42% در نمونه شاهد به 0.53% در تیمار 40 وات در مرحله قبل از گلدهی افزایش یافت. درصد ترکیب Carvon در گیاهان مزرعه ای در هر سه تیمار افزایش می یابد و بیشترین میزان افزایش مربوط به تیمار 40 وات قبل از گلدهی است.<br /> مقدار ترکیب Piperitenone در دو تیمار 8 و 20 وات از 55 درصد در نمونه شاهد به کمتر از 0.5% در نمونه های تیمار شده کاهش یافت و به عکس Piperitenone oxide از 0.5% در نمونه شاهد به 48 و 44 درصد نمونه های تیمار افزایش یافت. اثرات پرتوهای فرابنفش بر رویش و تکوین گیاه نعناع در دست بررسی می باشد.
پرتوهای فرابنفش اسانس,Carvon,Piperitenone oxide,نعناع,نعناعیان,Mentha spicata
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118414.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118414_49ec85c47a5f9b50e3b76f4bbf5c0ebb.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی مراحل فنولوژیکی تعدادی از گیاهان دارویی در قزوین
17
25
FA
احمد
اکبری نیا
دانشچوی دکترای زراعت و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان قزوین
akbarinia2002@yahoo.com
اصغر
فرج اللهی
محقق سابق موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
به منظور بررسی و تعیین مراحل فنولوژیکی تعداد 11 گونه گیاه دارویی در شرایط آب و هوایی قزوین طی سالهای 1371 و 1372 آزمایشی به صورت مشاهده ای در خاکی با بافت شنی رسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد قزوین انجام شد. گیاهان مورد بررسی عبارت بودند از: خردل، رازیانه، گاوزبان، کاسنی، بادرشبو، تاتوره، زنیان، گلرنگ، سیاه دانه، پنیرک و ریحان. <br /> گیاهان فوق در سال 1371 در آخر فصل بهار (به عنوان کشت دوم) و در سال 1372 در اول فصل بهار (به عنوان کشت اول) کشت گردیدند. نتایج نشان دادند که گیاهان با رشد نامحدود شامل گاوزبان و پنیرک و همچنین گیاه رازیانه جهت حصول عملکرد اقتصادی مطلوب می باید در اوایل بهار کشت شوند و در مورد سایر گیاهان امکان کشت و بهره برداری در اوایل تابستان (به عنوان کشت دوم) وجود دارد.
فنولوژی,گیاهان دارویی,قزوین
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118415.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118415_e32edd54f5d17e209179e1c931466810.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی ترکیبهای شیمیایی موجود در عصاره گل یاس بنفش .Syringa vulgaris L
27
43
FA
فاطمه
عسگری
کارشناس ارشد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
asg.sara@yahoo.com
فاطمه
سفیدکن
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
ijmapr@rifr-ac.ir
αSyringa سردهای با 30-25 گونه از آسیا و جنوب شرقی اروپاست و به دلیل گلهای زیبایش در بهار و اوایل تابستان کاشته می شود. یاس بنفش .Syringa vulgaris L یکی از گونه های این سرده به شمار می رود که در این تحقیق ترکیبهای شیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. گلهای یاس بنفش اسانسی با بوی بسیار مطبوع دارند و در عطر سازی از آن استفاده بعمل می آید. گلهای تازه در اواخر فروردین از باغ گیاه شناسی ملی ایران چیده شده و با روش خیسانیدن در حلال هگزان، عصاره گیری بعمل آمده است. پس از آماده سازی عصاره به دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق شده، درصد و نوع ترکیبهای عصاره این گل مشخص شدند. نوزده ترکیب شناسایی شد که 86% کل عصاره را تشکیل می دادند. بتا آزارون (b-asarone) با بیش از 27% بیشترین، بعد از آن فیتول Phytol (9.5%) آلفا فارنسن (a-farnesene) 6.8%، کاروون(Carvone) 4.4%، پارادیمتوکسی بنزن(p-dimethoxy benzen) 3.1% و نریل استات(Neryl acetate) 2.9% حجم اسانس را تشکیل می دادند.
اسانس,یاس بنفش,Carvone,a-farnesene,b-asarone,essential oil,Syringa vulgaris
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118416.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118416_62bb9b71264cb1c736a23b2321a75203.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی اسانس شوید ایران (.Anethum graveolens L)
45
62
FA
فاطمه
سفیدکن
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
ijmapr@rifr-ac.ir
سرشاخه گلدار و بذر گیاه شوید از مزرعه گیاهان دارویی واقع در مرکز تحقیقات البرز (کرج) جمع آوری گردید. از سرشاخه گلدار آن به روش تقطیر با بخار آب و از بذر آن به روش تقطیر با آب، اسانس گیری به عمل آمد. بازده اسانس حاصل از سرشاخه گلدار 0.21% و از بذر 2.42% نسبت به وزن خشک اولیه محاسبه گردید. برای شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. در مجموع 13 ترکیب شناسایی شد که نوع و درصد آنها در سرشاخه گلدار و بذر متفاوت بود. ترکیب عمده در اسانس سرشاخه گلدار، آلفا فلاندرن به میزان 56.05% و در اسانس بذر، کارون به میزان 57.28% بود، در حالی که آلفا فلاندرن در اسانس بذر فقط به مقدار 1.61% موجود بوده و کارون در اسانس سرشاخه گلدار اصلا وجود نداشت. ولی لیمونن به عنوان دومین ترکیب عمده در هر دو اسانس موجود بوده و 23.78% از اسانس سرشاخه گلدار و 33.195 از اسانس بذر را تشکیل می داد.
شوید (.Anethum graveolens L),اسانس
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118417.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118417_f003e0ead14f2492fce4edf532aee205.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
گیاهان دارویی استان هرمزگان
63
90
FA
محمدامین
سلطانی پور
0000-0002-5738-3693
کارشناس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام هرمزگان
masoltanipoor@yahoo.com
<span id="docs-internal-guid-e0935187-7fff-23ae-81e2-e6af7f861d9a"><span>گونه دارویی استا</span><span>ن هم</span><span>راه اطلاعاتی از قبیل نام فارسی، نام محلی، نام علمی، نام خانواده، زمان گلدهی، محل پراکنش، وضعیت رویشگاه، ارتفاع از سطح دریا، گیاهان </span><span>همراه، میانگین بارنگی سالیان</span><span>ه و د</span><span>رجه حرارت متو</span><span>سط م</span><span>حل رویش</span><span>، اندام مورد </span><span>مصرف، طری</span><span>ق و م</span><span>ور</span><span>د مصرف آن</span><span>ها شناسایی گردید </span><span>ک</span><span>ه به </span><span>۲۱</span><span>۸ </span><span>ج</span><span>ن</span><span>س و ۷۷ خانواده </span><span>مربوط هس</span><span>تند. این گیاهان در د</span><span>شتهای پهناور، تپه ها </span><span>و د</span><span>امنه کوه</span><span>ها </span><span>(۱۵۲ </span><span>گونه)، مناطق </span><span>کوهستان</span><span>ی (</span><span>۱۰۳ گونه)، آبراهه ها، کنار </span><span>چشم</span><span>ه ها، جویهای آب و مناطق مرطو</span><span>ب (۲۹ </span><span>گونه)، روی تپه های شنی ساحلی و حاشیه های کم ا</span><span>رتفاع </span><span>آن (16 گونه) و اراضی </span><span>شور و به نسبت ش</span><span>ور (</span><span>۱</span><span>۹ </span><span>گونه</span><span>) ر</span><span>ویش دار</span><span>ند. تعداد </span><span>۲۰۹ گونه بومی ا</span><span>س</span><span>تا</span><span>ن و </span><span>تعداد ۱۷۲ گونه استفاده های درمانی رایج و سنتی دارند، ضمن </span><span>آن</span><span>که مردم با ک</span><span>ارب</span><span>رد ۱۲۰ </span><span>گونه دیگ</span><span>ر به طو</span><span>ر </span><span>کامل بیگ</span><span>انه ه</span><span>ستند.</span></span>
گیاهان دارویی,هرمزگان
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118420.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118420_9b6e75a8b07204ac1c7838d4785c2a8d.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس کزل Diplotaenia damavandica Mozaffarian Hudge & Lamond
91
102
FA
مهدی
میرزا
0000-0003-4699-8876
اعضاء هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع- بخش گیاهان دارویی و محصولات فرعی
mirza@rifr-ac.ir
محمد
دینی
اعضاء هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع- بخش گیاهان دارویی و محصولات فرعی
dini@rifr-ac.ir
<span lang="FA">ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس حاصل از سرشاخه گیاه مرتعی و بومی کزل </span><span class="SpellE"><span dir="ltr">Diplotaenia</span></span><span dir="ltr"> <span class="SpellE">damavandica</span><span class="SpellE">Mozaffarian</span>, <span class="SpellE">Hudge</span> & <span class="SpellE">Lamond</span></span><span> </span><span lang="FA">که از منطقه لار - لواسانات استان تهران جمع آوری شد، توسط دستگاه</span><span dir="ltr">GC-MS</span><span> </span><span lang="FA">مورد شناسایی قرار گرفتند. تعداد 19 ترکیب که در مجموع </span><span dir="ltr">78%</span><span> </span><span lang="FA">ترکیبهای اسانس را شامل می شوند در اسانس کزل شناسایی گردیدند که در میان آنها <span lang="FA"><span lang="FA">ترکیبهای </span><span dir="ltr"><span> </span>(%11.3) </span><span dir="ltr">b</span><span dir="ltr">-<span class="SpellE">Phellandrene</span>, (%19.6)<span class="SpellE">terpinolene</span>, (%23.1) <span class="SpellE">cis-<span>b</span>-ocimene</span>, (%24) </span><span dir="ltr">a</span><span dir="ltr">-<span class="SpellE">phellandrene</span></span><span lang="FA"> بیشترین مقدار را شامل می شوند.</span></span></span>
Diplotaenia damavandic,Umbelliferae,essential oil,a-phellandrene,cic-b ocimeneterpinolene,اسانس کزل,خانواده چتریان
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118418.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118418_15ac4dafb7042b6f89c69777ad4bd589.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
تاثیر روش اسانس گیری بر کمیت و ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس اوکالیپتوس کامالدولنسیس از ایران
103
119
FA
محمدباقر
رضایی
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
mb.rezaee@gmail.com
محمدمهدی
برازنده
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
mbaraz@rifr-ac.ir
حسین
شاکر
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
کیوان
آقایی
دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی
10.22092/ijmapr.2001.118419
با توجه به تاثیر روشهای مختلف اسانس گیری بر بازده و نیز ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها، در این مقاله روشهای متداول اسانس گیری برای گیاه Eucalyptus camaldulensis Dehn. مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای تهیه اسانس از این گیاه، سه روش مختلف تقطیر با آب و بخار، تقطیر با آب و تقطیر با بخار آب، به کار رفته است. بازده اسانس گیری برای سه روش مذکور به ترتیب برابر 0.22، 0.60 و 0.60 درصد بود (بر اساس وزن برگ تازه گیاه). سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس به کمک روشهای مکمل GC و GC/MS مورد شناسایی قرار گرفتند (به دلیل تشابه کروماتوگرامهای حاصل از دستگاه GC، فقط اسانس حاصل از روش تقطیر با آب و بخار به دستگاه GC/MS تزریق گردید). در سه اسانس حاصل، تعداد 22 ترکیب شناسایی گردیدند که در میان آنها به ترتیب 1 و 8- سینئول (1,8-Cineole) (8.7، 48.63 و 35.6%)، پاراسیمن (p-cymene) (3.2 و 16.15 و 21.3%)، اسپاتولنول (Spathulenol) (7.9، 3.3 و 6.7%) و گاماترپینن (g-terpinene) (3.1 2.5 و 2.5%) بیشترین میزان را به خود اختصاص می دهند.
اسانس,روغن اسانسی,اوکالیپتوس,1 و 8- سینئول,پاراسیمن
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118419.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118419_a78b67cdb5617303f967e372e270d8db.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس زیره سیاه (.Carum carvi L)
121
133
FA
لطیفه
احمدی
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
10.22092/ijmapr.2001.118422
میوه زیره سیاه .Carum carvi L ( کشت به طریق دیم )در اواخر مرداد ۱۳۷۷ ازمنطقه آپارچای استان اردبیل جمع آوری شد و بذر بلغور شده به روش فارماکوپه (Hydrodistillation) و به مدت 4 ساعت مورد اسانسگیری قرار گرفت. اسانس با بازده قابل توجه 5.5 %بر اساس وزن خشک گیاه بدست آمد. نمونه حاصل با استفاده ازدستگاه GC/ MS مورد آنالیز قرار گرفت و نتایج بدست آمده نشان دادند که ترکیبهای کارون ( carvon ) با 72.8% و لیمونن با 23.8%حدود ۹۸٪ از کل ترکیبهای اسانس را در بر می گیرند. مقایسه برخی ویژگیهای اسانس ایران با موارد مندرج در استاندارد ISO نشان داد که کیفیت اسانس منطقه مورد آزمایش در حد بسیار مطلوبی قرار دارد.
Carum carvi,کارون,لیمونن. زیره سیاه
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118422.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118422_33fc42f8e1d3551362c4c56404c295b5.pdf
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
8
1
2001
06
22
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس زنجبیل شامی (Inula helenium L.)
135
148
FA
کامکار
جایمند
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
jaimand@rifr-ac.ir
زنجبیل شامی از جمله گیاهان دارویی و از خانواده کمپوزیته است که گونه های متفاوتی دارد. در این تحقیق، گونه Imala helenium L از همدان جمع آوری و از گل و ریشه آن اسانس گیری شد. از گل آن به دو روش تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب و از ریشه آن فقط از روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. بازده اسانس در گل زنجبیل شامی در هر دو روش 0.07درصد و بازده اسانس از ریشه 0.06 درصد بود و نمونه ها با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده گل و ریشه را ترکیبهای سزکویی ترپنوئیدی تشکیل می دهند. ترکیبهای عمده در گل تفاوتهایی را در دو روش نشان می دهند، به عنوان مثال در روش تقطیر با آب Gluboul (7.2 درصد)، cadalene (7 درصد)، δ-cadinene (6.7 درصد)، Torreyol (6.1 درصد)، Oplopenone (5.1 درصد) و در روش تقطیر با بخار آب Oplopenone (19.1 درصد)، α-cadinol (5.5 درصد)، T-cadinol (4.9 درصد)، δ-cadinene (4.5 درصد) و (24.9 درصد)، spathulenol (10.8 درصد)، (E-E)-Farnesol (8.1 درصد) و ledol (7.4 درصد) می باشد.
زنجبیل شامی (Inula helenium L.),اسانس
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118423.html
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118423_00997337131a4842637263d5e8de5636.pdf