ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر میزان کودهای ازته و فسفره بر بذردهی گیاه شاهبیزک (Atropa belladonna)
به منظور بررسی اثر کودهای شیمیایی بر میزان بذردهی گیاه شابیزک طرح تحقیقاتی در سال 1372 آغاز شد. در این تحقیق ابتدا بذرهای گیاه در فصل پاییز در گلخانه و درون گلدان کشت شد و در بهار سال بعد به مزرعه ایستگاه تحقیقاتی البرز واقع در حسین آباد کرج منتقل گردید. این آزمایش به صورت طرح فاکتوریل و در قالب بلوکهای کامل تصادفی و تحلیل واریانس با 16 تیمار کودی و چهار تکرار اجرا شده است. نتایج حاصل نشان داده اند که با به کار بردن مقادیر 0، 20، 40 و 60 کیلوگرم در هکتار کودهای نیتروژن دار و فسفردار، میزان بذردهی در شرایط کودی بیشتر از شرایط معمولی بوده است و ازت باعث بذردهی بیشتر گیاه شابیزک شده است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118427_63c34b8d0e29fd354e3cefdb59cbf20a.pdf
2000-08-22
1
12
شاهبیزک
بذردهی
مهردخت
نجف پور نوایی
navaei@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
AUTHOR
1- زرگری، علی، ۱۳۶۸، گیاهان دارویی جلد 3. انتشارات دانشگاه تهران.
1
2- Bukovac, M. J. & Wittwer, M., 1982. Above ground plant part.
2
3.Deans E 1994 Flavour and Fragrance Journal ,9:129-125,
3
4- Minderman, N. & Leefling, M., 1985. The amount of drainage water & solutes from lysimeters plant 61-80.
4
5- Plletier, S. W., 1983-85. Alkaloids vol. 3.
5
6- Ruminska, A., 1978. Influence of fertilizer on the content of active compounds in spice crop and medicinal plants. Acta horticultural, 73: 143-157.
6
7- Tandene, HLS., 1992. Non Traditional Sectors for Fertilizer Use.
7
8- Tyler, Bradly, Robber. 1988. Pharmacognosy.
8
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس دو رقم (کولتیوار) از نعناع فلفلی (Mentha piperita)
نعناع از جمله گیاهان بسیار مهم دارویی است که مصارف گسترده ای در صنایع دارویی و غذایی دارد. گونه Mentha piperita L از خانواده نعناعیان (Labiatae) ازدو منطقه: یکی شهرستان کرج، منطقه کلاک (نمونه 1) در اواخر خرداد 1376 و نمونه دیگر از ارتفاعات 70 کیلومتری کاشان روستای کامو (نمونه 2) در اواخر خرداد 1377(هر دو نمونه به صورت دست کاشت) جمع آوری گردید و از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. در هر دو نمونه بازده اسانس یک درصد نسبت به وزن برگ تازه گیاه محاسبه گردید. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه گردیدند و بیشترین میزان ترکیبها در اسانس نمونه 1،Neomenthol (42.62 درصد)، 1,8-Cineole (16.81 درصد) وPiperitone (12.25 درصد) که در مجموع 71.68 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند و در نمونه 2، مقدارL-Menthol (37.55درصد)،L-Menthone (19.13 درصد)، 1,8-Cineole (11.48 درصد) وMenthofuran (4.45 درصد) که در مجموع 72.61 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند مشاهده گردیدند. بین دو نمونه از لحاظ ترکیبها تفاوت زیادی مشاهده شد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118428_ff3d20d7600cff262dde5215943fe364.pdf
2000-08-22
13
27
نعناع فلفلی
اسانس
کامکار
جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
محمدباقر
رضایی
mb.rezaee@gmail.com
2
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
غلامرضا
نبی
ghhendi@ut.ac.ir
3
استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران
AUTHOR
1- قهرمان، احمد. کورموفیت های ایران (سیستماتیک گیاهی) جلد اول، مرکز نشر دانشگاهی، چاپ دوم، سال ۱۳۷۳، صفحه 34
1
2- درخشان رودسری، مسعود. اطلاعات و کاربرد بالینی داروهای گیاهی، سال ۱۳۷۵، انتشارات تدبیر.
2
3- زرگری، علی. گیاهان دارویی، جلد دوم، صفحه ۵۶۳ تا ۵۷۳، انتشارات دانشگاه تهران
3
4- میرحیدر، حسین. معارف گیاهی، سال ۱۳۷۲، جلد اول، صفحه ۲۸۸ تا ۲۹۴، انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی
4
5- Evans, W.C. 1996. Trease and Evans. Pharmacognosy, 14th Edition, Chapter 21, "Volatile oils and resins", pp 259-260.
5
6- Bauer, K.; Garbe, D., Surburg, H., 1990. Common Fragrance and Flavor Materials, VCH pulisheres, New York, page 164.
6
7- Sandra, P.; Bicchi, C., 1987. "Chromatographic Method, Capillary Gas Chromatography in Essential oil analysis" Chapter 8, Retention Indices in Essential oil analysis.
7
8- Dorling Kindersley, 1996. The Encyclopedia of medicinal plants, page 112.
8
9- Chalchat, J.C., Garry, R. P. and Michet, A., 1997, Variation of the chemical composition of Essential oil of Mentha piperita L. during the Growing time, J.Essent. oil Res., 9, 463-465.
9
10- Voirin, B., Brun, N., and Bayet, C., 1990, Effects of daylength on the monoterpene composition of leaves of Mentha x Piperita, Phytochemistry, vol. 29, No. 3,749-755.
10
11- Davies, N. W., 1998. "Gas chromatographic Retention Index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl and carbowax 20 M phases", J. Chromatography, 503, 1-24.
11
12- Sandra, P.; Bicchi, C., 1987. "Chromatographic method, Capillary Gas Chromatography in Essential oil analysis" Chapter 8, Retention Indices in Essential Oil analysis, p. 259-274.
12
13- Clark IV, G.S. Cameron and stuart Inc., Eastorn, Maryland, 1998. "An aroma chemical profile, Menthol" Perfumer and Flavorist, vol. 23, p. 33-46.
13
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیبهای فرار برازمبل بلوچی .Perovskia atriplicifolia Benth
اندامهای هوایی گیاه Perovskia atriplicifolia در فصل تابستان از باغ گیاه شناسی ملی ایران جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در دمای محیط، به روش تقطیر با بخارآب (Steam distillation) اسانس گیری شد. اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 2.3% بدست آمد. سپس با استفاده از کروماتوگرافی تجزیه ای (Analytical GC) و کوپل آن با طیف سنج جرمی (GC/MS) مواد تشکیل دهنده آن مورد بررسی قرار گرفت. حاصل این بررسی که برای اولین بار به صورت کامل روی این گیاه انجام گرفته است شناسایی 38 ترکیب ترپنوئیدی با غلظت بالاتر از 0.07% در اسانس مذکور بوده است. از این میان، ترکیبهای 1 و 8- سینئول + لیمونن (40.13%)، آلفاپینن (17.87%)، دلتا-3- کارن (9.13%)، بتاپینن (6.59%)، کامفن (6.17%) و کامفور (5.36%) بیشترین درصد را داشته و 85.25% از وزن اسانس فوِ را تشکیل داده اند. به علاوه، جریان آب زیر اسانس نیز مورد استخراج و بررسی قرار گرفت. همچنین مدت زمان لازم برای اسانس گیری بدست آمد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118438_10b334a5e98ff09d4774400c78f4f65d.pdf
2000-08-22
29
47
برازمبل بلوچی
اسانس
فاطمه
سفیدکن
sefidkon@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
LEAD_AUTHOR
1- مظفریان، ولی الله، فرهنگ نامهای ایران، صفحه ۴۰۰، سال ۱۳۷۵.
1
2- Mucciarelli, M., Maffei, M., and Sacco, T. 1993. Glandular triobomeessential oils of perovskia atriplicifolia Benth. and P.
2
scrophulariaefolia Bunge. Rivista Ital. EPPOS, 9, 3-7.
3
3- Younos, Ch., Larrian M. and Delt, J. M. 1972. Essential oils from two perovskia species P. abrotanoides and P. atriplicifolia, Plant. Med. Phytother., 6(3), 178-182.
4
4- Nigam, M. C., Rao, P.R., and Atal, C. K. 1969. Gas Chromatography of the oil of Perovskia abrotanoides. Parfum. Kosmet., 50, 221-222.
5
5- Rao, M.C, 1926. Quart. J. Indian, Chem. Soc. 3, 141-147.
6
6- Geunther, E., 1947. The Essential oils, vol: 1, P. 154.
7
۷- میرزا، مهدی، سفیدکن، فاطمه و احمدی لطیفه، اسانسهای طبیعی، سال ۱۳۷۵.
8
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی مقایسه ای مقادیر آلکالوئیدهای افدرین و پزدوافدرین در گونه های افدرای ایران
به منظور تعیین میزان الکالویید تام و الکالوییدهای افدرین و پزودوافدرین، بیش از250 نمونه گیاه افدرا که به 9 گونه مختلف تعلق دارند از مناطق مختلف ایران در مرحله گلدهی جمع آوری گردید. پس از استخراج الکالویید تام در 42 نمونه انتخابی، مشخص گردید که گونه E. major بیشترین مقدار (0.8%-1.8%) و گونهE. brevifoliata کمترین مقدار الکالویید تام را دارا بوده اند (0.05%-0.08%). سایر گونه ها به ترتیب عبارتند از:(0.55%-1%) E. procera ، (0.17%-0.8%) E.intermedia،(0.1%-0.55%) E. pachyclada ، (0.09%-0.5%) E. strobilata،(0.04%-0.09%) E.sarcocurpa ،(0.6%) E. distachya و (0.04%-0.2%) E. foliata. الکالوییدهای افدرین و پزودوافدرین بیش از 90% الکالوییدها را در نمونه ها به خود اختصاص می دهند که تعیین مقدار این دو نوع الکالویید با دستگاه گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام گرفته است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118449_a1adae2ef420b1d90662551bb5c7a75d.pdf
2000-08-22
48
65
افدرا
Ephedra
افدرین
پزودوافدرین
آلکالوئید
زهرا
فاکر باهر
1
کارشناس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
لطیفه
احمدی
2
اعضا هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
پرویز
باباخانلو
babakhanlou@rifr-ac.ir
3
اعضا هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
1- آئینه چی، یعقوب. مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران: انتشارات دانشگاه تهران. .۱۳۷۵
1
2- اسدی، مصطفی، فلور ایران شماره ۲۲، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ۱۳۷۶.
2
3- صمصام شریعت، هادی، معطر، فریبرز، گیاهان و داروهای طبیعی (مفردات پزشکی)، جلد دوم، مؤسسه انتشارات مشعل اصفهان، ۱۳۶۵.
3
4- قهرمان، احمد، کورومو فیت های ایران، جلد اول. مرکز نشر دانشگاهی ۱۳۷۳
4
5- میرحیدر، حسین: مصارف گیاهی، جلد ششم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۳.
5
6- Feng. C.T. Read, B.E. 1927. The ephedrine assay of chinese ephedra J. of Am. Pharm. Assoc vol XVI. No 11. 1035-1039.
6
7- Manske, R. H. F., Holmes, H.L. (1969) The alkoloid, chemistry and physiology, vol 3, 339-362.
7
8. Wiley MS library, 1991, PLN 03-910 536-00, varian Associates, Inc, walnut creek, california 94598.
8
ORIGINAL_ARTICLE
جمع آوری و شناسایی گیاهان رنگده استان فارس و رنگرزی الیاف پشم و ابریشم طبیعی به روش های علمی
برای تعیین رنگهای طبیعی و به طور کلی مواد درون اندامهای هوایی و زمینی گیاهان در مراحل مختلف فنولوژی و نیز شرایط اقلیمی متفاوت، 294 نمونه گیاه از 72 خانواده گیاهی، از چند منطقه براساس آب و هوای مناسب و فصول مختلف، جمع آوری شدند. به منظور انجام عملیات رنگرزی، قسمتهای مختلف هر گیاه خشک و پودر گردید. با توجه به عمل هریک از مواد کمکی، یعنی نمکها که به عنوان ثابت کننده (یا دندانه های مختلف نیز نامیده می شوند) بکار می روند. از هرکدام به مقدار 5-3 درصد نسبت به وزن خشک الیاف، بر حسب تیرگی یا روشنی رنگ، از طریق روش رنگرزی همزمان، برروی الیاف پشم و ابریشم طبیعی استفاده گردید. به علاوه در تهیه حمام رنگ، مقدار 40 برابر وزن خشک الیاف آب معمولی و تمیز و نیز 100-50 درصد پودر گیاه، بر حسب روشنی یا تیرگی رنگ به کار برده شد. همچنین به منظور تنظیم میزان اسید حمام، در حدلازم از اسید اگزالیک استفاده شد. بعد از خاتمه رنگرزی، جهت تعیین ثبات، تعدادی الیاف رنگ شده پشمی، از لحاظ نور با روشهای علمی و از نظر شستشو در محلولهای مختلف، تحت آزمایش قرار گرفتند. بررسیها و پژوهشها نشان می دهند که 70-60 درصد رنگهای حاصل در زمینه های گوناگون با استانداردهای بین المللی مطابقت می کنند. بنابراین، نتایج می توانند رهگشا و پایه و اساس مهمی برای رنگرزی الیاف پشم و ابریشم طبیعی در صنایع فرش و گلیم دستباف ایران باشند
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118450_31ab73fe759a0802455610bfeaf19a9e.pdf
2000-08-22
67
95
رنگرزی
گیاهان رنگده
ایرج
جاویدتاش
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام فارس
AUTHOR
لیلا
روشن دل
2
کارشناس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام فارس
AUTHOR
1- اداره کل کشاورزی فارس ۱۳۶۰. ویژگیهای جغرافیایی، کشاورزی و دامپروری فارس، انتشارات اداره کل کشاورزی فارس
1
2- اوکتائی، ناصر ۱۳۶۳. هنر رنگرزی با گیاهان. چاپ اول، چاپخانه طوفان، ۵۶ صفحه.
2
3- آینه چی، یعقوب ۱۳۵۸. مفردات پزشکی جدید (فارماکوگنوزی)، انتشارات دانشگاه تهران، ۸۱۳ صفحه
3
4- آینه چی، یعقوب ۱۳۶۵. مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۱۹۶ صفحه
4
5- زرگری، علی ۱۳۶۰. گیاهان دارویی، جلد اول، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۰۰۰ صفحه
5
6- زرگری، علی ۱۳۶۱، گیاهان دارویی، جلد دوم، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۰۰۱ صفحه.
6
7- زرگری، علی ۱۳۶۲، گیاهان دارویی، جلد سوم، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه تهران، ۹۰۰ صفحه
7
8- سعادت جو، تقی ۱۳۶۴. شیمی و تکنولوژی رنگ، انتشارات نیما، تبریز، ۲۷۱ صفحه
8
9- فروزان، ناصر ۱۳۷۲. دانش رنگها، انتشارات وزارت آموزش و پرورش، ۱۵۱ تحقیقات گیاهان دارویی و معطر
9
10- قهرمان، احمد، فلور ایران، جلد ۱۳-۱، از انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
10
11- مرکز آمار ایران ۱۳۶۲. سالنامه آماری، انتشارات وزارت برنامه و بودجه
11
12- مشفق، علی اکبر ۱۳۶۲. مقایسه رنگهای طبیعی آلی، سمینار رنگرزی سنتی، دانشگاه کرمان.
12
13- نژند، سعید و دیگران ۱۳۵۴. موزه های جهان و آثار هنری ایران، چاپ دوم، 2013 انتشارات دانشگاه شیراز، ۸۹ صفحه
13
14- نوری، فریبا ۱۳۷۵. سمینار فرش، تولید، آینده، تهران، موزه فرش
14
15- ورزی، منصور ۱۳۵۵. هنر و صنعت قالی در ایران
15
16- وزارت اقتصاد ۱۳۴۵. سمینار استاندارد مواد اولیه فرش، انتشارات وزارت اقتصاد، ۱۸۱ صفحه.
16
17- Bennett, J. "Book of oriental carpets Rugs" (1972)
17
18-(1980) 169 .Chemi in userer zeit , Nr. 6, p
18
19- Casselman, K., L., craft of the Dyer: Colour from plant and Lichens of the Norteast, University of torontopress 1980, printed in canada.
19
20- Reed, S., oriental carpets and Rugs (1972).
20
21- Sandoz, Bultein 53, p. 21 (1980)
21
22- The complet Illustrated book of dyes from natural sorces.
22
23- Trotman, E.R. Dyeing and chemical technology of textile fibers, Grffin, London, England (1964).
23
24- Ullmanns, Encylopadie der technishen chemie, Band 7, p. 7, 84-144.
24
25- Zurueck zur Natur, National zeitung von (1982), Basel, Suisse.
25
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس زیره سبز.Cuminum cyminum L
اسانس حاصل از بذر زیره سبز (Cuminum cyminum) به روش تقطیر با آب (clevenger) استخراج شد (بازده = 3.4%)، بعد اجزای تشکیل دهنده اسانس به روش دستگاهی GC/MS مورد شناسایی قرار گرفت. از میان 13 ترکیب اسانس ترکیبهای (25.2%)cuminylal dehyde ، p-mentha-1,4dien-7-al (16.6%)،g-terpinene (19%)، p-mentha-1,3-dien-7-al (13%) و b-pinene (10.3%) عمده ترین ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس بوده اند (98%). میزان قابل توجه ترکیبهای آلدئیدی (60%) در اسانس مورد آزمایش نشان دهنده کیفیت مطلوب آن است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118452_8e54d3b966724d5b6e6067383ae44a72.pdf
2000-08-22
97
113
زیره سبز
اسانس
لطیفه
احمدی
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
AUTHOR
1- زرگری، ع ۱۳۶۵ گیاهان دارویی، جلد 2. انتشارات دانشگاه تهران. صفحات.۵۱۹-۵۲۱
1
2- Atal, C. K. Kapur, B. M. 1989; Cultivation and utilization of aromatic plants; Regional research lab. Jammu-Tawi, pp 178-183.
2
3- Reinecerious, 1996. Source book of flavors. p 238-239.
3
4- Flora Iranica, 1987, No 162.
4
5- Mahindru, S.N. 1992. Indian plant perfume. Metropolitan, New delhi. p 138.
5
6- Varo, P. T. and Heinz, D. E. 1970. Volatile componenets of cumin seed oil. J. Agr. of food chem., vol. 18, No 2, pp 234-238.
6
7- Tassan, C. G. and Russell, G. F. 1975. Chemical and sensory studies on Cumin. J. food sci. vol. 40, pp 1185-1188
7
8- Karim, A; Perrez, M. and Bhatty, MK. 1976. Studies on the essential oil of the Pakistan species of the family Umbelliferac. III. cuminum cyminum Linn seed oil. Pakistan J. sci. ind. research. 19 (5.6), pp 239-242.
8
9- Agarwal, S.G, Thappa, R. K. Dhar, K. L, Atal, C.K. 1979, Essential oil of the seeds of Bunium bulbocastanum; Carun gracile and Cuminum cyminum, Indian porsumer. Vol. XXIII, No 1, pp 34-37.
9
10- Jiao-Yong and Sun-JY., 1990. Studies on chemical composition of volatile oil from seeds of cuminum cyminum. Acta-botanica-sinica; 32(5), pp 372-375.
10
11- Baser, KHC Kurkcuoglu, M; Ozek, T. 1992. Composition of the Turkish cumin seed oil. J. essential oil research. 4: 2, pp 133-138.
11
12- Shankaracharya, N. B., Shankaracharya, M. L. 1988. Research note on the essential oils of cuminum cyminum L and Bunium persicum B.pafai Journal, Oct-Dec., pp 33-35.
12
13- Borges, Pend pino, J. 1993. The isolation of volatile oil from cumin seeds by steam distillation. Nahrung., 37(2) pp 123-126.
13
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورت (مورد) .Myrtus communis L
گیاه مورت (Myrtus communis L.) در مهرماه 1377 از باغ گیاه شناسی ملی ایران (موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. مقداراسانس بدست آمده از 85 گرم برگ خشک این گیاه ناچیز بود، به طوری که مجبور شدیم آن را از فاز آبی به وسیله نرمال هگزان جدا کنیم. همچنین به منظور مقایسه ترکیبهای تشکیل دهنده گیاه تازه با گیاه خشک، برگ تازه مورد نیز به همان روش تقطیر با بخار آب مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده عمل در این مورد 0.45% نسبت به برگ تازه گیاه بود). ترکیبهای تشکیل دهنده هر دو اسانس به روشهای گاز کروماتوگرافی مویی و گاز کروماتوگرافی مویی متصل به طیف سنج جرمی مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. از میان 32 ترکیب شناسایی شده در این دو اسانس که در مجموع 96.3 درصداز وزن اسانس برگ خشک و 96.1 درصد از وزن اسانس برگ تازه را تشکیل می دادند، به ترتیب ترکیبهای 1,8-cineole (23.4 و 17.9 درصد)،a-pinene (22.4 و 29.1درصد)،Limonene (19.2 و 21.5 درصد)Linalool (11.7 و 10.4 درصد) وLinalyl acetate (6.1 و 4.8 درصد) بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118453_7d2e884e1586491081e86bf060c2618d.pdf
2000-08-22
115
127
روغن اسانسی
مورد
مورت
1 و 8-سینئول
آلفاپینن
لیمونن
لینالول
محمد مهدی
برازنده
mbaraz@rifr-ac.ir
1
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
LEAD_AUTHOR
1- زرگری، علی ۱۳۶۹. گیاهان دارویی، جلد دوم. صفحه ۳۰۶-۳۰۲
1
2- قهرمان، احمد ۱۳۶۱. فلور ایران، جلد سوم، شماره ۱۸۱۹. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
2
3- برازنده، محمدمهدی ۱۳۷۵. مقایسه کمی و کیفی اسانسهای . فصلنامه پژوهش و سازندگی، ۳۱
3
4- Weyerstahl, P., Marscall, H. and Rustaiyan, A 1994. Constituents of the essential oil of Myrtus communis L. from Iran, Flavour and Fragrance Journal, vol. 9, 333-337.
4
5- Vanhaсlen M. and Vanhaelen-Fastre R 1980. Constituents of Essential Oil of Myrtus communis. planta Medica, 39: 164-167.
5
6- Bradesi P., Tomi F. and Casanova (1996), Chemical Composition of Myrtle leal Essential Oil from Corsica (France). Universite de Corse-Equipe chimie et Biomasse. CRES-URA CNRS 2053
6
7- Davies N.W. 1990. Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on Methylsilicon and Carbowax 20 M Phases. Journal of Chromatography, 503: 1-24.
7
ORIGINAL_ARTICLE
کارآیی دو ستون DB-5 و DB-1 در شناسایی ترکیبهای اسانس Thymus fedschenkoi ronniger
گیاه Thymus fedschenkoi ronniger از خانواده نعناع (Labiatae) یکی از گونه های معطر آویشن با پراکنش نسبتا وسیع در ایران است. استفاده ازاواع آویشن به عنوان چاشنی همراه غذا، به عنوان دارو در درمان بیماریها در شکل های مختلف عرقیات، عصاره و یا دم کرده و نیز اسانس استخراج شده از آن مورد توجه می باشد. اسانس گیاه مذکور به روش تقطیر با بخار آب با بازده 1% بر حسب وزن خشک گیاه بدست آمد. تجزیه و تحلیل ترکیبهای تشکل دهنده اسانس روی دو ستون نشان داد ه تفاوت قابل ملاحظه ای بین کارایی دو ستون DB-5 و DB-1 در شناسایی ترکیبها وجود دارد. با توجه به وجود برخی ترکیبهای نیمه قطبی در اسانس، استفاده از ستون DB-5 با 5% فنیل که به ستون، خاصیت نیمه قطبی می دهد، در جداسازی ترکیبها مناسب تر است. شناسایی 29 ترکیب شیمیایی با دستگاه GC/MS نشان داد که ترکیبهای عمده شامل Thymol (3%)، a-terpinenyl acetate (66%)، Bornyl acetate (2%)، trans-Ocimene (5%)، b-Caryophyllene (4.4%) است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118454_ae8d7a00315fd57489a7d1654b329766.pdf
2000-08-22
128
139
Thymus fedschenkoi ronniger
کارآیی ستون
مهدی
میرزا
mirza@rifr-ac.ir
1
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
AUTHOR
لطیفه
احمدی
2
اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
AUTHOR
1- امین، غلامرضا، ۱۳۷۰. گیاهان دارویی سنتی ایران معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران.
1
2- جم زاد، زیبا. ۱۳۷۳. آویشن. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران.
2
3- مؤمنی، تاج خانم و شاهرخی، نوبهار. ۱۳۷۰. اسانسهای گیاهی و اثرات درمانی آنها. انتشارات دانشگاه تهران. |
3
4- میرحیدر، حسین. ۱۳۷۲، معارف گیاهی (جلد ۲). دفتر نشر فرهنگ اسلامی تهران.
4
5- Gas chromatograph reference manual 03914094, 1992, varian .
5
6- Guenther. E., 1975, The essential oils (vol II). Robert. E. Kriegr, Pub. Florida, USA, 852.
6
7- Kasymov, F. Yu., 1988, Chemical composition of essential oil of Thymus species of the Armenian flora. Khimya-priodnykh-soedinenii. No. 1, 134-136.
7
8- Mericli, F., 1986, Volatile oils of thymus kotschyanus & Thymus fedtschenkoi var handelii. Journal of natural products. 49: 5, 942.
8
9- Saturn GC/MS reference manual 03-914350-00, 1992, Varian associates Inc.
9