ORIGINAL_ARTICLE
فنولوژی گونه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae) در ارتفاعات مختلف استان هرمزگان
مطالعه فنولوژیک برای تنظیم برنامههای بهرهبرداری از گیاهان، میزان مواد مؤثر، جمعآوری بذرها، مبارزه با آفات گیاهی، جلوگیری از برداشتهای بیموقع، از بین بردن گیاهان هرز و مهاجم، پرورش زنبور عسل و شناخت ارزش غذایی گونههای گیاهی در مراحل مختلف حیاتی حایز اهمیت فراوانی است. در این بررسی سه محل در عرضها و نقاط مختلف ارتفاعی با تنوع گیاهی متفاوت در محدوده جغرافیایی استان هرمزگان بین 800 تا 1400 متر ارتفاع از سطح دریا برگزیده شدند. در هر رویشگاه فعالیتهای رویشی و زایشی گونه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae) هر هفته یکبار در مدت 2 سال ثبت گردید. نتایج این بررسی نشان میدهد که به طور کلی اختلاف زمانی از آغاز رشد تا پایان رشد زایشی حدود 20 روز، تفاوت طول دوره رکود حداکثر کمتر از یک ماه، اختلاف دوره آغاز رشد زایشی تا گلدهی کامل حداکثر دو هفته و اختلاف طول دوره ظهور بذر تا ریزش کامل آن در مناطق مختلف ارتفاعی 15 روز است و به طور کلی طول این دوره حداقل 40 روز و حداکثر دو ماه است. آغاز رشد رویشی بین هفته سوم بهمن تا هفته اول اسفند ماه متغیر است و زمان اوج برگدهی از هفته سوم اسفند تا هفته اول فروردین ماه در نوسان است. شروع دوره رکود از هفته اول تا هفته آخر خرداد ماه متغیر میباشد. به طور کلی با توجه به مناطق مورد مطالعه میتوان نتیجه گرفت که با افزایش ارتفاع از سطح دریا آغاز رشد رویشی و ظهور برگهای اولیه به تأخیر میافتد و ارتفاع از سطح دریا در طول دوره رشد رویشی و زمان وقوع پدیدههای حیاتی نقش دارد و با افزایش آن دوره رویش طولانیتر میگردد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115204_06377648d67305b2e751e0e1ec056738.pdf
2005-04-21
1
22
10.22092/ijmapr.2005.115204
فنولوژی
گیاه مورخوش (Zhumeria majdae)
استان هرمزگان
مراحل مختلف فنولوژی
محمدامین
سلطانی پور
masoltanipoor@yahoo.com
1
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان
LEAD_AUTHOR
- اصغری، ح.، 1371. آت اکولوژی گونه قیچ در زیست بوم حفاظت شده توران، پایان نامه فوق لیسانس مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 116 ص.
1
- حسینی، س. ع.، 1376. آت اکولوژی گونه Puccinella distans در منطقه گرگان و دشت، مجله پژوهش و سازندگی شمارة 36، معاونت آموزش و تحقیقات، وزارت جهاد کشاورزی.
2
- دمیزاده، غ. ر.، 1377. فنولوژی جنس ارس در استان هرمزگان، معاونت آموزش و تحقیقات، وزارت جهاد کشاورزی.
3
- سلطانیپور، م. ا.، 1378. جمعآوری و شناسایی گیاهان دارویی استان هرمزگان، معاونت آموزش و تحقیقات، وزارت جهاد کشاورزی.
4
- سلطانیپور، م. ا.، 1381. مقایسه ترکیبهای موجود در اسانس برگ گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae)در مراحل مختلف رشد در مناطق مختلف استان هرمزگان و بررسی پتانسیل آللوپاتیک و خواص ضد میکروبی اسانس استخراج شده، پایاننامه کارشناسی ارشد رشته علوم گیاهی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز.
5
- صالحی، ح. و ح، هویزه.، 1376. مطالعه فنولوژی گونههای مرتعی بومی در مناطق استپی و نیمه استپی گرم خوزستان، مجله پژوهش و سازندگی شمارة 52، معاونت آموزش و تحقیقات، وزارت جهاد کشاورزی.
6
- میربادین، ع. ر. و م، دستمالچی.، 1373. فنولوژی گونههای تجارتی جنگلهای کرانه دریای خزر، مجله پژوهش و سازندگی شمارة 24، معاونت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی.
7
- نجفی تیره شبانکاره، ک.، 1374. بررسی برخی از ویژگیهای اکولوژیک گونه Acacia tortilis، پایاننامه کارشناسی ارشد در رشته مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
8
- نجفی تیره شبانکاره، ک.، 1378. بررسی برخی ویژگیهای اکولوژیک گونه ygophyllum atriplicoides Z معاونت آموزش و تحقیقات، وزارت جهاد کشاورزی.
9
- Bokhari, M. H and I. C. Hedge, 1976. Zhumeria (Labiatae): Anatomy, Taxonomy and Affinities. Iran. Jour. Bot. 1: 1-10.
10
- Jackson, L. E., 1982. Distribution, Phenology and water relations of three plant life forms near treeline in the seirra nevada, California. Dhssertation, University of Washington, Seattle, USA.
11
- Reich, B. P., and Borchert, R., 1982. Phenology and Echophysiology of the tropical tree, Tabebuia neochrysantha (Bignoniaceae), Jornal of Ecology, 63(2), PP. 294-299.
12
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس پنج گونه درمنه Artemisia از منطقه کاشان
درمنه (Artemisia) مهمترین جنس تیره کاسنی است که شامل حدود 400 گونه در دنیا میباشد. گونههای این جنس به لحاظ داشتن خواص دارویی با اهمیت هستند. در ایران حدود 34 گونه از این جنس وجود دارد. بخشهای هوایی گونههای درمنه، Artemisia biennis، Artemisia oliveriana، Artemisia aucheri؛ Artemisia persica وArtemisia scoparia در فصل گلدهی از رویشگاههای مختلف منطقه کاشان برداشت گردید. اسانس این گونهها با روش تقطیر با آب استخراج شد و اجزای آن با روش کروماتوگرافی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیفسنجی جرمی (GC/MS) تجزیه و تحلیل و شناسایی شد. ترکیبهای اصلی گونههای A. biennis، آلفا- هیماکالن (%58.74)، A. scoparia، کاپیلین (%23.32)، A. persica،سیس-سابینن هیدرات استات (%76.74)، A. aucheri کامفور (% 22.87)، بودند، A. oliveriana، آلفا-توجون (% 43.32). ترکیبهای 1و8-سینئول و پارا – سیمن در این گونهها مشترک بودند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115205_de05a830d9e0e65cee696f5c0a4a0f26.pdf
2005-04-21
23
33
10.22092/ijmapr.2005.115205
روغنهای اسانسی
Artemisia biennis
A. oliveriana
A. aucheri
A.persica
A. scoparia
فرزانه
قاسمی
fzh_ghasemi@yahoo.com
1
کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
LEAD_AUTHOR
عادل
جلیلی
jalili@rifr-ac.ir
2
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
AUTHOR
یونس
عصری
asri@rifr-ac.ir
3
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
AUTHOR
- آذرنیوند، ح.، 1382. بررسی ویژگیهای گیاهشناسی و اکولوژیک دو گونه Artemisia aucheri و Artemisia sieberi در دامنه جنوبی البرز- رساله دکتری در رشته علوم مرتع، دانشکده منابع طبیعی، صفحه 126.
1
- پوریساقی، ا.، 1374. خصوصیات اکولوژیک درمنه کوهیArtemisia aucheri در منطقه گرگان, پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مرتع و آبخیزداری, دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صفحه 55.
2
- گزانچیان، ع.، 1375. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی تعیین مناسبترین زمان جمعآوری بذر درمنه در استان خراسان.
3
- Adams, R.P., 1995, Identification of essential oil components by Gos chromatography/Mass spectroscopy Allured publishing crop.carol stream.
4
- Ali, M., 2000, Volatile constituents of Artemisia scoparia Waldstet kit leaves, Journal Of Essential Oil Resaarch, 12(1): 64-66, 23-ref
5
- Basser, KHC., Ozek, T., Demirchakmak, B., Nuriddinov, Kh.R., Abduguniev, B.Yo., Aripov, Kh.N, Khodzimatov, K.KH., Nigmatullaev, Oa and Shamyanov, Ed. 1997, Essential oils of some Artemisia species from central Asia, Chemistry Of Natural Compounds. 33(3): 293-295.
6
- Biondi, E.,Valentini,G.and Bellomaria, B.,2000.Essential oil of some halophyle and subhalophyle taxa Artemisia L. from the central European. Mediterranean. Journal Essential Oil Research. 123, pp.365-37
7
- Erman, P.P.J.H., 1980, Some observation the anatomy of Artemisia afra,s. African Journal of Botany . 46 (2): 197-206
8
- Hofer, O., and Greger, H., 1984, Scopoletin sesquiterpene ethers from Artemisia persica, Phytochemistry,23(1): 181-182
9
- Kazarinova, Nv., and Tkachenko, Kg. 2000, Medicinal plant in treatment of different forms of tuberculosis (review of Russian Language literature)
10
- Khorsand Mohammad poor,S.,Yari, M., Rustaiyan, A., and Masoudi, S., 2002, Chemical constituents of the essential oil of Artemisia aucheri Boiss. a species Endemic to Iran, Journal Of Essential Oil Resaarch. 14: 22-123
11
- Konovalov, D.A, and Chelombit, K.V. 1991, Composition of essential oil of Artemisia scoparia, Waldst. Et Kit. During growth, Rastitel, Nye-Ressursy , 27(1): 135-136, 2 ref
12
- Mabberley, D.J. 1990. The Plant-Book. A Portable Dictionary of the Higher Plant. CambridgeUniversity Press, Cambridge, U.K.
13
- Mcarthur, E.D. 1978, Sagebrash systematics and evolution. In sage brush ecocystem symposium utah state university, logan, utah.pp.14-22
14
- Rustaiyan, A., Komeilizadeh, H., Masoudi, Sh., Monfared, A., Yari, M., Kardar, M., and Shahgholi, A., 2000, Composition of the volatile oil of Artemisia deserti krasch and Artemisia oliveriana J. GayexDC from Iran, Journal Of Science. I. R. Iran, Vol.11, No. 3, summer 2000
15
- Sefidkon, F., Jalili, A., Rabie, M., Hamzehee and Asri, Y., 2003, chemical composition of the essential oil of five Artemisia species from Iran , Journal Of. Essential Oil Bearing plants. 6:41
16
- Wright, C.W., 2002, Artemisia, Taylor and Fransis, Newyork
17
Valant-Vetschera, K.M., Fischer, R. and Wollenweber, E., 2003,Exudate flavonoids in species of Artemisia (Asteraceae-Anthemideae): new results and chemosystematic interpretation, Biochemichal Systematic and Ecology, 31(5):487-498.
18
- Yan, K.W., 1991, Allelopathic effects of chemical substances in Artemisia princeps Var. orientalis on selected species. Ph.D. thesis, Wonkwang university, Iri,
19
- Yongfei,B., Zhixin, Xu.,and Chunqing, D., 1996, Study on the distribution of carbohydrate reserves in plants of typical stepe. Grassland of China, No.1, 7-9, 4 ref
20
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تنوع در میزان اسانس گل محمدی (Rosa damascena Mill.) استانهای مرکزی ایران
ژنوتیپهای گل محمدی (Rosa damascena Mill) از مناطق مرکزی کشور جمعآوری و در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند. نمونههای مربوط به 6 استان از نظر درصد و عملکرد اسانس و نیز از نظر تعداد اجزاء مختلف گل (گلبرگ، پرچم و مادگی) در سالهای1380 تا 1382 مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج بدست آمده، بیشترین درصد و عملکرد اسانس استخراج شده به روش تقطیر با آببه ترتیب از نمونههای اصفهان7 (0.05 درصد) و یزد1 (1338.09 گرم در هکتار) در سال 1381 مشاهده گردید. در سال 1380 نیز بیشترین درصد اسانس در نمونههای یزد2 (0.03 درصد) و اصفهان 6(0.029 درصد) مشاهده شد. اما در سال 1382 نمونههای تهران (0.016 درصد) و اصفهان8 (0.015 درصد) بیشترین درصد اسانس را نشان دادند. در سالهای 1380 و 1382 نمونههای یزد2 (468.60 گرم در هکتار) و سمنان1 (249.50 گرم در هکتار) به ترتیب بیشترین عملکرد اسانس را داشتند. براساس میانگین سالهای مختلف، نمونههای یزد1 (0.020 درصد) و اصفهان1 (0.019 درصد) بیشترین درصد اسانس را نشان دادند. همچنین نمونه یزد1 با تولید 632.33 گرم در هکتار، بیشترین عملکرد اسانس در سالهای مختلف را به خود اختصاص داد. ژنوتیپهای مختلف از نظر اجزاء گل اختلاف نشان دادند. بیشترین تعداد گلبرگ در هر یک از سالهای مورد مطالعه در نمونه جمعآوری شده از استان تهران مشاهده شد. همچنین این نمونه بیشترین تعداد مادگی در سالهای 82-81 و نیز بالاترین میانگین 3 سال از صفت مذکور را دارا بود. نمونه اصفهان10 نیز در میان ژنوتیپهای مورد بررسی بیشترین متوسط تعداد پرچم را در سالهای مذکور نشان داد.براساس نتایج حاصل از این بررسی، توانمندی متفاوتی میان ژنوتیپهای تحت مطالعه از نظر تولید اسانس وجود داشت. همچنین ژنوتیپهای گل محمدی مناطق مرکزی ایران از نظر اجزاء گل نیز تنوع نشان دادند. از اینرو با توجه به اهمیت اسانس بهعنوان ارزشمندترین فرآورده گل محمدی، گزینش ژنوتیپها در جهت ایجاد و معرفی ارقام برتر، به ویژه از نظر کمیت و کیفیت اسانس، در اصلاح گل محمدی امکانپذیر و در برنامههای بهنژادی این گیاه از اولویت خاصی برخوردار میباشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115206_ca2f005e30b4fd51151a39be0adcdeac.pdf
2005-04-21
35
49
10.22092/ijmapr.2005.115206
گل محمدی
ژنوتیپ
تنوع
اسانس
مناطق مرکزی
سیدرضا
طبائی عقدائی
tabaei@rifr-ac.ir
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
LEAD_AUTHOR
محمدباقر
رضایی
mrezaee@rifr-ac.ir
2
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
AUTHOR
کامکار
جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
3
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
AUTHOR
- طبایی عقدایی، س. ر.، رضایی، م. ب. و. جایمند، ک.،1382. ارزیابی تنوع در اجزاء گل و اسانس ژنوتیپهای گل محمدی (Rosa damascena Mill.) کاشان. فصلنامه پژوهشی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، 11(2): 234-219. و 278.
1
- طبایی عقدایی، س. ر.، صاحبی، م.، جعفری ، ع.ا. و رضایی، م.ب.، 1383. استفاده از روشهای آماری چند متغیره در ارزیابی عملکرد گل و خصوصیات ظاهری 11 ژنوتیپ .Rosa damascena Mill. فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 20(2): 211-192.
2
- طبایی عقدایی، س. ر. و رضایی، م.ب.، 1381. ارزیابی تنوع موجود در ژنوتیپهای گل محمدی (Rosa damascena Mill.) کاشان از نظر عملکرد گل. تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، 9: 111-99.
3
- طبایی عقدایی، س. ر.، رضایی، م.ب. و جایمند، ک.، 1380. تنوع ژنوتیپی در میزان گل و اسانس گل محمدی (Rosa damascena Mill.). همایش ملی گیاهان دارویی ایران. ص. 224.
4
- طبایی عقدایی، س. ر. و بابایی، م.،1380. مطالعه اختلافهای ژنوتیپی گل محمدی (Rosa damascena Mill) از نظر واکنش به خشکی در مراحل اولیه رشد. تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، 8: 126 -113.
5
- طبایی عقدایی، س. ر. و بابایی، م.، 1381. مؤلفههای مقاومت به خشکی در اکوتیپهای گل محمدی (Rosa damascena Mill). اولین کنفرانس علوم و تنوع زیستی گیاهی ایران. ص 151.
6
- طبایی عقدایی، س. ر. و بابایی. م.، 1382. ارزیابی تنوع ژنتیکی برای تحمل خشکی در قلمههای گل محمدی (Mill. Rosa damascena) با استفاده از تجزیههای چند متغیره. فصلنامه پژوهشی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، 11 (1): 51-39 و 1679.
7
- طبایی عقدایی، س. ر. و رضایی، م.ب.، 1379. بررسی تکثیر و ریشه زایی در قلمههای گل محمدی (Rosa damascena Mill.). تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، 1:94-76.
8
- Babu, K.G.D., Bikran, S. and. Joshi, V.P2002. Essential oil composition of damask rose (Rosa damascena Mill.) distilled under different pressures and temperatures. Flavour and Fragrance Journal, 17: 136-140.
9
- Carins, T., 2003. Horticultural classification schemes. 117-124. In: Roberts, A.V., Debener, T. and Gudin, S. (Eds.), Encyclopedia of Rose Science. Vol. 1. Elsevier Academic Press. Amesterdom.
10
- Chen, Y. and Nelson, R.L., 2004. Genetic variation and relationship among cultivated, wild, and semiwild soybean. Crop Science, 44: 316-325.
11
- Chevallier, A. 1996. The encyclopedia of medicinal plants. Dorling Kindersely, London, pp 336.
12
- Cuseva, A., R.Ya. Rafanova, and Ivanova, P.V. 1958. Oil obtained from whole flower and from petals of rose by steam-distillation and extraction . Dushistykh Veskchestev, 4: 178-181.
13
- Dwyer, L.M., Hamilton, R.I., Haybone, H.N. and Royds, W., 1991. Analysis of biological traits contributing to grain yield of short –to mid-season corn (Zea mays L.) hybrids. Canadian Journal of Plant Science, 71: 535-541.
14
- Dewyer, L.M., Ma, B.L, Evenson, L. and Hamilton, R.I., 1994. Maize physiological traits related to grain yield and harvest moisture in mid-to short season environments. Crop Science, 34: 985-992
15
- Ivanova, D. Kh., Ivanova, N. Marekov and I1. Ognyanov, 1958. Determination of the essential oil in the flowers of Rosa damascena, with soecial respect to plant selection. Acta Chim. Academy of Science of Hungary, 14: 163-171.
16
- Ody, P. 1995. The herb society's complete medicinal herbal. Dorling Kindersely, London, pp 192.
17
- Phillips, R. and Rix, M., 1993. The Quest for Rose., BBC Worldwide Publishing, London, UK.
18
- Rao, B.R.R., K.P.Sastry, S.M.Saleem, E.V.P. Rao, K.V. Samasundar and S. Ramesh, 2000. Volatile flower oils of three genotypes of rose-scented generation (Pelargonium sp.) . Flavour and Fragrance Journal, 15: 105-107.
19
- Reverchon, E. 1997. Supercritical CO2 extraction of volatile oil from rose concrete. Flavour and Fragrance Journal, 12: 37-41.
20
- Staicov , V. and Zolotovitch, G. 1957. Location of essential oil in the flower of Rosa damascena. Izvest. Inst. Rastenievnudstvo, Bulgar. Akad. Nauk., 4: 207-217.
21
- Wallace, D.H., Ozbune, J.L. and Munger, H.M., 1972. Physiological genetics of crop yield. Adv. Agron., 24: 97-146.
22
- William, M.R., Below, F.E., Lambert, K.J., Howey, A.E. and Mies, D.W., 1987a. Plant traits related to productivity of maize. I. Genetic variability, environmental variation, and correlation with grain yield and stalk lodging. Crop Science, 27: 1116-1121.
23
- William, M.R., Below, F.E., Lambert, K.J., Howey, A.E. and Mies, D.W., 1987b. Plant traits related to productivity of maize. II. Development of multiple trait models. Crop Science, 27: 1122.
24
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی ترکیبهای شیمیایی اسانس Pimpinella eriocarpa Banks & Soland
جنس Pimpinella در ایران حدود 23 گونه دارد که بیشتر یکساله میباشند. گونه P. eriocarpaدر غرب و جنوب ایران پراکنش دارد. اندام هوایی و بذر گیاه در مرحله گلدهی و بذردهی از منطقه خجیر در شمال شرقی استان تهران جمعآوری گردید و پس از آمادهسازی گیاه با روش تقطیر با آب4 (دستگاه کلونجر) اسانسگیری شد. بازده اسانس اندام هوایی 1.3% و بذر 5.7% (نسبت به وزن خشک) بود. تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها به وسیله دستگاههای GC و GC/MS با محاسبه شاخصهای بازداری و مطالعه طیفهای جرمی صورت گرفت. در اسانس اندام هوایی 15 ترکیب و در اسانس بذر 8 ترکیب شناسایی شد. مهمترین ترکیبهای شناسایی شده در اسانس اندام هوایی پریگایجرن5 (59.9%)، لیمونن6 (17.6%) والمیسین7 (12.5%) بود. همچنین ترکیبهای مهم اسانس بذر، لیمونن (49.3%) و المیسین (44.5%) بود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115207_ec940e9681d29081e01aa8da3c2d59d2.pdf
2005-04-21
51
63
10.22092/ijmapr.2005.115207
Pimpinella eriocarpa
تیره چتریان
ترکیبهای شیمیایی اسانس
پریگایجرن
المیسین
لیمونن
فاطمه
عسکری
fasgari@rifr-ac.ir
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
فاطمه
سفیدکن
sefidkon@rifr-ac.ir
2
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
سعیده
مشکی زاده
meshki@rifr-ac.ir
3
کارشناس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
- بیگدلی، م.، بهمن 1380. همایش ملی گیاهان دارویی ایران، 26-24 مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
1
- عسگری، ف.، سفیدکن، ف.، میرزا، م.، بهار 1377. بررسی کمی و کیفی ترکیبهای موجود در اسانس بادیان رومی (Pimpinella aurea L.)، پژوهش و سازندگی، شمارة 38.
2
- فاضلی، ر.، 1379. بررسی اسانس گیاهPimpinella affinis Ledeb به روشGC/MS، پایان نامه دکتری، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی، به راهنمایی نرگس یاسا.
3
- مظفریان، و.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، ایران.
4
- میرزا، م.، سفیدکن، ف.، احمدی، ل.، 1375. اسانسهای طبیعی (استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد)، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
5
- Ashraf M., Ahmad R., Bhatty M.K., Studies on the essential oils of the family Umbelliferea. Part 34. Pimpinella diversifolia DC (spinzakai)seeds and stalks oil, Pakistan journal of Scientific and Industrial Research, 1979, Vol. 22, No. 5, PP. 265-266, 4 ref.
6
- Ashraf M., Ahmad R., AsgharB., Bhatty M.K., Studies on the essential oils of the Pakistani species of the family Umbelliferea. Part 20. Pimpinella acuminata (Edgew) Clarke (jungli anise)seed oil, Pakistan journal of Scientific and Industrial Research, 1979, Vol. 22, No. 1/2, PP. 79-81, 4 ref.
7
- Askari F, Sefidkon F. Essential Oil Composition of Pimpinella aurea D.C. from Iran. Flavour Fragr. J. (In press).
8
- Bakshu LM, Raju RRV, Essential oil composition and antimicrobial activity of tuberous roots of Pimpinella tirupatiensis Bal. & Subr., an endemic taxon from eastern ghats, India, Flavour Frag. J. 17 (6): 413-415 (2002)
9
- Baser K.H.C. and Ozek T, Essential Oil of Pimpinella aromatica Bieb. From Turkey, J. Essent. Oil Res., 8, 463-464 (1996)
10
- Battini, A.T., Dev V., Garfagnoli D.J., Mathela C.S., Melkani A.B., Miller A.A., Sturm N.S., Oxiranylphenyl esters from Pimpinella diversifolia, Phytochemistry, 1986, Vol.25, No.1, PP.207-211, 30 ref.
11
- Dev V., Mathela C.S., Melkani A.B., Pope N.M., Sturm N.S., Battini, A.T., Diesters of 2-(E-3-methyloxiranyl)hydroquinone from Pimpinella diversifolia, Phytochemistry, 1986, Vol.28, No.5, PP.1531-1532, 5 ref.
12
- Davies NW, Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and Carbowax 20M phases, J. Chromatogr., 503, 1-24 (1990).
13
- Ivanic R, Savin K, Robinson FV, Essential oil from Pimpinella serbica fruits, Planta medica, 48(1): 60-61 (1983)
14
- Lohani H., Joshi P., Pant A.K., Mathela D.K., Mathela C.S., Chemical Composition of essential oil from Pimpinella achilleifolia, Fitotrapia, 1985, Vol.56, No.6, PP.351-354, 15 ref.
15
- Mekhtieva, N.P., Essential Oil of Pimpinella aromatica, Chemistry of Natural Compounds, 1991, Vol. 27, No. 2, PP. 249-251, 9 ref.
16
- Mekhtieva, N.P., Essential Oil of Pimpinella squamosa, Chemistry of Natural Compounds, 1997, Publ. 1998, Vol. 33, No. 5, PP. 595-596.
17
- Melkani, A.B., Mathela C.S., Dev V., Bottini A.T., Composition of the root essential oil from Pimpinella diversifolia, chemistry-analysis and structure, 1990, PP. 83-86, 11ref.
18
- Rechinger KH, Flora Iranica, No.162 (Umbelliferae family).
19
- Rodrigues Vera M, Paulo T V Rosa, Marcia O M Marques, Ademir J Petenate and M Angela A Meireles, Supercritical extraction of essential oil from Aniseed (Pimpinella anisum L) using CO2: Solubility, Kinetics and Composition Data, J. Agric. Food Chem., 51, 1518-1523, (2003).
20
- Shibamoto T, Retention Indices in Essential Oil Analysis, In: Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis, Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, pp 259-274, Dr Alfred Huethig Verlag, New York (1987).
21
- Velasco-Negueruela A, Perez-Alonso Mj, de Paz PLP, et al., Chemical composition of the essential oils from the roots, fruits, leaves and stems of Pimpinella cumbrae Link growing in the Canary Islands (Spain), Flavour Frag. J. 17 (6): 468-471 (2002)
22
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر دور آبیاری بر عملکرد و خصوصیات زراعی گیاه دارویی سیاه دانه (Nigella sativa)
به منظور بررسی اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی سیاه دانه، آزمایشی در دو سال زراعی 1376 و 1377 در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین انجام گرفت. طرح آزمایشی مورد استفاده، بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار بود. تیمارهای آبیاری شامل دور آبیاری 7، 14 و 21 روز و بدون آبیاری (دیم) بود. صفات اندازهگیری شده شامل ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، نسبت وزن دانه به وزن کپسول و عملکرد دانه بود. نتایج نشان داد که رژیمهای آبیاری به طور معنیداری در هر دو سال آزمایش بر ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته ، تعداد دانه در کپسول و عملکرد دانه تأثیر داشت و تمامی صفات فوق در تیمارهای آبیاری، بالاتر از بدون آبیاری بودند، آبیاری هیچ گونه اثر معنیداری بر وزن هزار دانه و نسبت وزن دانه به وزن کپسول نداشت. بالاترین عملکرد دانه در هر دو سال آزمایش مربوط به دور آبیاری 7 روز بود (1118 کیلوگرم در هکتار) بود. البته در زمان کمبود رطوبت و حتی به صورت دیم گیاه نسبت به کم آبی از خود مقاومت نشان داد و با حداقل رطوبت، تولید محصول نمود. از بین صفات اندازهگیری شده، ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول همبستگی مثبت بسیار زیادی با عملکرد دانه نشان دادند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115208_d97600602f33d9fa75df6c634a653538.pdf
2005-04-21
65
73
10.22092/ijmapr.2005.115208
گیاه دارویی
سیاه دانه (Nigella sativa)
آبیاری
عملکرد دانه
احمد
اکبری نیا
akbarinia2002@yahoo.com
1
استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
LEAD_AUTHOR
محمود
خسروی فرد
2
کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
AUTHOR
ابراهیم
شریفی عاشورآبادی
esharifi@rifr-ac.ir
3
اعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
پرویز
باباخانلو
babakhanlou@rifr-ac.ir
4
اعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
- اکبرینیا، ا.، 1380. بررسی تأثیر تاریخ کاشت بر عملکرد چند گیاه در شرایط دیم. همایش گیاهان دارویی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
1
- امیدبیگی، ر.، 1379. تولید و فرآورد گیاهان دارویی. جلد سوم، انتشارات آستان قدس رضوی.
2
- امین پور، ر. و موسوی، م.، 1374. اثرات تعداد دفعات آبیاری برمراحل نمونه عملکرد و اجرای عملکرد دانه زیره سبز. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه صنعتی اصفهان، شماره 1 : 6-1.
3
- بابایی، آ.، 1375. بررسی اثر تنش آبی در مراحل رشد و نمو، کمیت و کیفیت اسانس و مقدار روغن سیاه دانه. پایان نامه فوق لیسانس علوم گیاهی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد شمال تهران. 161 صفحه.
4
- صادقی، ب.، 1373. اثر مقادیر ازت و آبیاری بر عملکرد زیره سبز. سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران. پژوهشکده خراسان، مجموعه مقالات دومین همایش زعفران و گیاهان دارویی.
5
- فرخزاد کاظمی، س.، فرهیآشتیانی ، ص. و شریفی عاشورآبادی، ا.، 1381. اثر تنش کمآبی بر مؤلفههای عملکرد بذر در گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum). پژوهش و سازندگی، شماره 54.
6
- نجفی، ف. و رضوایی مقدم ، پ.، 1381. اثر رژیمهای مختلف آبیاری و تراکم بر عملکرد و خصوصیات زراعی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata). مجله علوم و صنایع کشاورزی،جلد (2)16
7
- Abdel-Kawy, A. S. W., Hornik, l. and I. Hetheye. 1981. Yield response to various levels of water supply in anise (Pimpenella ansium L.) Herba. Hungarica, 20 (1-2): 133-149.
8
- Dhuyal. S.L., S.C. Bharagava and M.L. Jakar. 1997. Screening of drought tolerance in cumingen, types. Annals of Biology ladhiama, 13: 79-82.
9
- Hornok, L. 1986. Effect of environmental factors on growth, yield and or active principles of some spice plants. Acta Horticulture, 168: 169-176.
10
- Katony,T.M.et al. 1999.Effect of phosphorus nutrition on growth chloroplast ultrastracture and P uptake by Nigella sativa.J.union Arab Biol., Cariro , vol 7(B) .373-396.
11
- Patel, B. S., S. C o. Sandaria and C. Patel. 1996. Influence of irrigation and nitrogen on plantago ovata. Indian Journal of Agronomy, 41: 136-139.
12
- Penka. M. 1978. influence of irrigayion on the contents of effective substances of officinal plants. Acta Agriculture ,73: 181-198.
13
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر روش تقطیر و مدت زمان اسانسگیری بر بازده و ترکیب شیمیایی اسانس Eucalyptus globulus
بهمنظور افزایش بازده اسانسگیری و نیز کیفیت اسانس یک گونه اوکالیپتوس با نام علمیEucalyptus globulus برگهای این گونه در زمان گلدهی (تابستان 1383) از ایستگاه تحقیقاتی زاغمرز واقع در پاسند بهشهر جمعآوری گردید و در بخش گیاهشناسی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، مورد شناسایی قرار گرفت. برگهای خشک و آسیا شده این گیاه به دو روش تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب اسانسگیری شد و برشهای مختلف اسانس در فواصل زمانی پانزده دقیقه جمعآوری گردیدند. بازده اسانسگیری در هر برش اسانس محاسبه شد و مشخص گردید که در هر دوروش افزایش زمان اسانسگیری، منجر به تولید اسانس بیشتر میگردد. از طرف دیگر با تزریق برشهای بدست آمده به دستگاه G C مشخص شد که با افزایش مدت زمان اسانسگیری، میزان ترکیب اصلی اسانس (1و8-سینئول) کاهش مییابد. در روش تقطیر با بخار آب، بازده اسانس از1.6% پس از 15 دقیقه به 2.42% پس از 180 دقیقه از شروع اسانسگیری افزایش یافت، در حالی که میزان نسبی ترکیب اصلی (1و8-سینئول) از 82.2% به 74.8% تنزل نشان داد. در روش تقطیر با آب، بازده اسانس از1.55% پس از 15 دقیقه به 2.86% پس از 180 دقیقه از شروع اسانسگیری افزایش یافت، در حالی که میزان نسبی ترکیب اصلی (1و8-سینئول) از92.7% به 85.6% کاهش نشان داد. در اسانس این گونه از اوکالیپتوس، تعداد پانزده ترکیب شناسایی شد که در میان آنها سه ترکیب 1و8-سینئول (82.20%-74.80%)،آلفا- پینن (7.70%-6.28%) و لیمونن (6.20%-5.70%) در روش تقطیر با بخار آب و همین سه ترکیب،1و8-سینئول (92.70%-85.60%)،آلفا- پینن (2.37%-2.02%) و لیمونن (3.10%-2.04%) در روش تقطیر با آب، بالاترین درصد را به خود اختصاص دادند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115209_71f849a51484e5dc3247e80b67dd001d.pdf
2005-04-21
75
93
10.22092/ijmapr.2005.115209
اوکالیپتوس
میر تاسه(Myrtaceae )
روغن اسانسی
اسانس
1و8-سینئول
روش تقطیر
مدت زمان اسانسگیری
محمد مهدی
برازنده
mbaraz@rifr-ac.ir
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
- زرگری، ع.، 1366.گیاهان دارویی. جلد اول.انتشارات دانشگاه تهران.
1
- جوانشیر، ک. و مصدق، ا.، 1351. اوکالیپتوس. انتشارات دانشگاه تهران. 434 صفحه.
2
- Carmen I. Viturro, Ana C. Molina and Cecilia I. Heit,2003.Volatile Components of Eucalyptus globulus Labill ssp. Bicostata from Jujuy,Argentina.JEOR,15,206-208.
3
- Chalchat J.C.,Chabard J.L.,Gorunovic M.S.,Djermanovic V. and V. Bulatovic ,1995 .Chemical Composition of Eucalyptus globulus Oils from the MontenegroCoast and East Coast of Spain.JEOR,7,147-152.
4
- Duke, J.A., 1985. CRC Handbook of Medicinal Herbs, 185-186.
5
- Esmort H. Chisowa,1997.Chemical Composition of Essential Oils of Three Eucalyptus Species Grown in Zambia. JEOR, 9,653-655.
6
- Francisco, Jose da Cruz and bjorn Sivik, 2002.Solubility of Three Monoterpenes, their Mixtures and Eucalyptus Leaf Oils in Dense Carbon Dioxide.Journal of Supercritical Fluids,23,9-11
7
- Milhau, G., Pelissier, Y. and Bessiere, J.M., 1997. Invitro Antimalarial Activity of Eight Essential Oils. JEOR, 9:329-333.
8
- Shibamoto,T.1987,Retention indices in essential oil analysis in:Capillary Gas Chromatography in Essential Oils Analysis. Edits.,P.Sandra and C.Bicchi,P.259-277,Dr. Alperd Huethig Verlag,New York.
9
ORIGINAL_ARTICLE
معرفی برخی از گونههای دارویی مقاوم به خشکی استان یزد
تنوع گیاهی در اکوسیستمهای مناطق خشک، زیاد و بیشترین تعداد گونههای نادر و در حال انقراض در این مناطق یافت میشوند. بهعلاوه گونههای گیاهی انحصاری نیز در اکوسیستمهای خشک وجود دارند. این اکوسیستمها مرکز تنوع زیستی و در بعضی از موارد دارای غنای گونهای نیز میباشند. این پژوهش براساس مشاهدات در حین اجرای طرحهای تحقیقاتی در زمینه گیاهان دارویی و نیز بازدیدهای صحرایی طی سالهای 1383-1372 و اطلاعات کتابخانهای صورت گرفته است. در این بررسی 37 گونه از 25 تیره بهعنوان گیاهان دارویی مقاوم به خشکی شناسایی و معرفی گردیدند. علاوه براین نام علمی، نام فارسی، تیره، فرم رویشی، نحوه تکثیر، محل پراکنش، قسمتهای مورد استفاده و ترکیبهای شیمیایی، خواص مهم دارویی گیاه شرح داده شده است. خانوادههای گیاهی غالب که از نظر دارویی اهمیت دارند و در مناطق خشک رشد و نمو میکنند عبارتند از: Lamiaceae, Apiaceae, Solanaceae, Fabaceae, Papaveraceae, Cucurbitaceae, Chenopodiaceae, Asteraceae, Capparidaceae, Liliaceae. بیشترین تعداد گونههای دارویی به ترتیب مربوط به خانوادههای Lamiaceae، Apiaceae و Solanaceae میباشند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115210_7b8ef5ae043f4c5c0caa298d198cafc0.pdf
2005-04-21
95
122
10.22092/ijmapr.2005.115210
گیاهان دارویی
مقاوم به خشکی
یزد
عباس
زارع زاده
azrshafie@yahoo.com
1
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
LEAD_AUTHOR
محمدعلی
دهقانی تفتی
2
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
AUTHOR
کاظم
دشتکیان
3
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
AUTHOR
- امیدبیگی، ر.، 1376. رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. انتشارات طراحان نشر. جلد 2.
1
- امیدبیگی، ر.، 1379. رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی. جلد 3.
2
- حیدری شریفآباد، ح.، 1379. گیاه خشکی و خشکسالی، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
3
- زارعزاده، ع.، 1379. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی جمعآوری، شناسایی و اهلی کردن گیاهان دارویی استان یزد.
4
- زارعزاده، ع.، 1382. دایرهالمعارف گیاهان دارویی، انتشارات وصال تهران. جلد 1و3.
5
- زرگری، ع.، 1370. گیاهان دارویی، انتشارات دانشگاه تهران. جلد 1و5.
6
- شمسزاده، م.، 1383. گزارش طرح تحقیقاتی کلکسیون گیاهان بیابانی ایران.
7
- کرمزاده، س.، 1382. خشکی و تولید مواد مؤثر در گیاهان دارویی و معطر، خشکی و خشکسالی کشاورزی، شمارة 7.
8
- گلها و گیاهان مناطق خشک و نیمه خشک کویری ایران. 1355. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
9
- مظفریان، و.،1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. انتشارات فرهنگ معاصر.
10
- مظفریان، و.،1379. فلور استان یزد. انتشارات مؤسسه انتشارات یزد.
11
- میرحیدر، ح.، 1377. معارف گیاهی. دفتر نشر فرهنگ اسلامی. جلد 1و 8.
12
- Chopra, I. C., Abrol, B.K. and Handa, K.L. 1960. Medicinal plants of the arid zones, with particular reference to the botanical aspects. Arid zone res., 11-53.
13
- Fletcher, H.C. and Elmendrof, H.B. 1955. Phreatophtes, aserious problem in west. P.P. 423.
14
- Killian, C. and Lemmee, G. 1956. Les xerophytes: Leur enconomic deau. P.P. 787-824. in handbuch der pflanzen physiologie.
15
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر نحوه مصرف کود نیتروژنی بر کارآیی انرژی تولید در گیاه دارویی ملیس (Melissa officinalis)
به منظور بررسی کارآیی انرژی تولید در اکوسیستمهای زراعی، این تحقیق در سال 1383 در مجتمع تحقیقاتی البرز کرج به اجرا در آمد. در این آزمایش از گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis) که در سال 1381 استقرار یافته و کف بر شده بود استفاده گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل کاربرد 80 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به فرم اوره و به صورت مصرف در خاک و همچنین بهصورت محلول پاشی دو درصدی بر اندام هوایی گیاه در مقایسه با تیمار شاهد بود که در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در هر دو روش، هنگامی که ارتفاع گیاه به حدود 10 سانتیمتری رسید, اولین تقسیط و 30 روز بعد دومین تقسیط به گیاه داده شد. برداشت گیاه قبل از گلدهی انجام شد. به منظور بررسی کارآیی انرژی تولید در دو روش فوق, نرم افزار کامپیوتری ویژهای که طراحی و برنامه نویسی شده بود مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تجزیه واریانس نشان داد که روشهای تغذیه گیاه بر کارآیی انرژی تولید, در سطح پنج درصد معنیدار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که کارآیی انرژی در روش محلول پاشی معادل 2.14 بود که نسبت به سایر روشها اختلاف معنیداری داشت و ضمن افزایش عملکرد، موجب کاهش مصرف نهاده پر انرژی مانند کود شیمیایی نیتروژنی گردید که در نهایت افزایش کارآیی انرژی تولید را در گیاه دارویی ملیس به دنبال داشت. با توجه به نتایج آزمایش، روش محلول پاشی را میتوان گامی مناسب به منظور کاهش مصرف کود، حفظ محیط زیست، اقتصادی نمودن فرآیند تولید و در نهایت یکی از روشهای دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار معرفی نمود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115211_69ba341e57a220d9652f559aa8660006.pdf
2005-04-21
123
129
10.22092/ijmapr.2005.115211
اکوسیستمهای زراعی
کارآیی انرژی
زراعت ارگانیک
کشاورزی کم نهاده
کشاورزی پایدار
کود شیمیایی
گیاهان دارویی
ملیس
ابراهیم
شریفی عاشورآبادی
esharifi@rifr-ac.ir
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
محمد حسین
لباسچی
lebaschy@rifr-ac.ir
2
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
ابوالقاسم
متین
3
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
بهلول
عباس زاده
abaszade@rif.ir
4
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
AUTHOR
کامبیز
علیزاده انارکی
5
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
- زارع فیضآبادی, ا.، 1377. بررسی کارآیی انرژی و بازده اقتصادی نظامهای زراعی متداول و اکولوژیک در تناوبهای مختلف با گندم. پایان نامه دورة دکتری، دانشگاه فردوسی مشهد، 180 ص.
1
- شریفی عاشورآبادی, ا.، محاسبه کارآیی انرژی تزریقی در اکوسیستمهای زراعی, پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران, 13-9 شهریور, کرج- ایران.
2
- شریفی عاشور آبادی, ا., نورمحمدی, ق., قلاوند, ا., متین, ا. و امین, غ.، 1379. بررسی تأثیر روشهای حاصلخیزی خاک بر روند تولید و کارآیی انرژی در اکوسیستمهای زراعی. ششمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات, 13-16 شهریور, مازندران-ایران.
3
- شریفی عاشور آبادی, ا., نورمحمدی, ق., متین, ا.، قلاوند, ا., و لباسچی. م. ح.، 1381. مقایسه کارآیی انرژی مصرفی در روشهای مختلف حاصلخیزی (شیمیایی، تلفیقی و ارگانیک) خاک. فصلنامه پژوهش و سازندگی. جلد 15 شمارة 56 و 57: 97-91.
4
- کوچکی، ع. و حسینی، م.، 1368. سیر انرژی در اکوسیستم های کشاورزی. انتشارات جاوید. 328 ص.
5
- کوچکی, ع.، 1373. کشاورزی و انرژی, نگرش اکولوژیک. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد, 229 ص.
6
- Achrock, M. D. Krumer, J. K. and Clark, S J. 1985. Fuel requirements for field operation in Kansas. Trans. ASAE, 28: 664-874.
7
- Clements, D. R., Weise, S. F., Brown, R., Stone house, D. P., Hume, D. J. and Swunten, C.J. 1995. Energy analysis of tillage and herbicide inputs in alternative weed management systems. Agric. Ecosystems Environ., 52: 119 -128.
8
- Entz, M. H., Schoofs, A., Humble, S. M., Hoeppner, J. Holliday, N. J., Moulin, A. and Bamford, K. C. 2002. Glenlea ong-term crop rotation study: A comparison of organic and conventional systems. 14 th Ifoam organic world congress. Victoria/ Canada. Agu. 2002. Pp 119.
9
- Martin, R. C., Main, M. H., Fredeen, A. H. and Georgallas, A. 2002. A comparison of organic and conventional systems. 14 th Ifoam organic world congress. Victoria/ Canada. Agu. 2002. Pp 114.
10
- Mendoza, T. C. 2002.Comparative Productivity, profitability and energy use: Intensity and efficiency of organic, LEISA and conventional rice production in the philippines. 14 th Ifoam organic world congress. Victoria/ Canada. Agu. 2002. Pp 2.
11
- Nguyan, M. L. and Haynes, R. J. 1995. Energy and Labor efficiency for three pairs of conventional and alternative mixed cropping (pasture – areable) farms in Canterbury, New Zealand. Agric. Ecosystem Environ., 52:163- 173.
12
- Peterson, T. A. and Varvel, G. E. 1989. Crop yield as effected by rotation. Agro. J., 81: 734 - 738.
13
- Pimental, D., Bevadi, G. and Fast, S. 1983. Energy efficiency of farming system: Organic and Conventional agriculture. Agric. Ecosystems Environ., 9: 359 - 372.
14
- Pimental, D. 1993. Economics and energies of organic and conventional farming. J., Agri. Environ. Ethics, 6: 53-60
15