ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر عصارههای آبی و هیدروالکلی زنجبیل و خار مریم بر هپاتوتوکسیسیتی ناشی از تیواستامید در موش صحرایی
تحقیقات نشان داده است که عصاره بعضی از گیاهان اثر حفاظتی مؤثری برروی سلولهای کبد رات در برابر سموم و عوامل اکسیدان دارد. در این تحقیق اثر عصاره آبی و هیدروالکلی زنجبیل و عصاره هیدروالکلی خار مریم در برابر مسمومیت کبدی ناشی از تیواستامید در موش صحرایی نر و ماده بالغ مورد بررسی قرارگرفت. برای ارزیابی خسارات وارده به کبد رات تیمار شده با تیواستامید و همچنین بررسی اثر حفاظتی ترکیبهای فنلی عصاره خار مریم و عصاره هیدروالکلی و آبی زنجبیل، بر میزان ترانس آمینازها سرمی SGPT ، SGOT همچنین بیلیروبین، آلکالین فسفاتاز، سدیم و پتاسیم سرم تعیین گردید. راتها به 10 گروه 5 تایی تقسیم شده، بعد تیواستامید با دوز mg/kg 50 (وزن بدن) و عصارهها با دوز mg/kg 100 (وزن بدن) بهصورت (درون صفاقی) توأم در سه روز متوالی تزریق شد. 48 ساعت بعد از آخرین تزریق، خونگیری مستقیماً از قلب انجام گرفته و سرم آن جدا گردید. عوامل ذکر شده اندازهگیری و نتایج نشان داد که عصارههای آبی و هیدروالکلی زنجبیل و عصاره هیدروالکلی خارمریم بر روی کبد راتهای تیمار شده با تیواستامید، تأثیر معنیداری میگذارند (P<0.05). در حالی که تفاوت معنیداری بین عوامل در موش نر و ماده مشاهده نشد. با مقایسه نتایج مشخص گردید که اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی خارمریم بیشتر از عصاره آبی زنجبیل و عصاره آبی زنجبیل بیشتر از عصاره هیدروالکلی زنجبیل است. اثر حفاظتی این عصارهها بهواسطه ترکیبهای پلیفنلی موجود در آنها میباشد که این ترکیبها دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106067_ff0e580b4f7d336889652f1b06dcb5d1.pdf
2006-07-23
79
84
تیواستامید
سمیت کبدی
ترکیبهای فنلی
عصاره زنجبیل
عصاره خارمریم
رات
سید حسین
مدنی
h.madani@biol.ui.ac.ir
1
گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان
LEAD_AUTHOR
غلامعلی
نادری
2
مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان
AUTHOR
صدیقه
عسگری
sasgary@yahoo.com
3
مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان
AUTHOR
داریوش
خاکسار
4
گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان
AUTHOR
ملیحه
طالبالحسینی
5
گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان
AUTHOR
- Ahmad, B., Alam, T., Vrshney, M. and Khan, S.S., 2002. Hepatoprotective activity of two plants belonging to the Apiaceae and the Euphorbiaceae family. J. Eth., 79: 313-316.
1
- An IARC working group reported. IARC V.7, 1974, http://ntp-server.niehs.gov/ htdocs/8-roc/rac/thioactamid. Html.
2
- Bergendi, L., Benes, L., Darackova, Z. and Ferencik, M., 1999. Chemistry, physiology and pathology of free radicals. Life Sciences. 18: 1865-1874.
3
- Delactive, j. and Bonnefont-Rousselate, D., 1998. Oxidativestress, free radicals and ageing. Biotech. Lab. International, 21-23.
4
- Devlin, T. M., 2002. Text book of Biochemistry. Wiley-liss., 5: 466-485.
5
- Garner-wizard, M., 2001. A spice odyssey. Food technology, 55: 36-44.
6
- Germano, M.P., Sanogo, R., Costa, C., Fulco, R., Angelo, V.D., Torre, E.A., Viscomi, M.G. and Depasgualo, R., 1999. Hepatoprotective properties in the rat of mitra carpus scaber (Rubiaceae). J. Pharm. Pharmacol., 51: 729-734.
7
- Kim, K.H., Bae, J.H., Cha, S.W. and Han, S.S., 2000. Role of metabolic activation by cytochorome P450 in thioacetamide-induced suppression of antibody response in male BALA/C mice. Toxicoloy Letters, 114: 225-235.
8
- Latha, B. and Babu, M., 2001. The involvement of free radicals in burn injury. Burns 27: 309-317.
9
- Ledda Columbano, G.M., Coni, P., Curto, M., Giacomini, L., Faa, G., Oliverio, S., Lin, C.C., Shieh, D.E. and Yen, M.H., 1997. Hepatoprotective effect of the fractions of Ban-zhilian on experimental liver injuries in rats. J. Enthn. Pharmocol., 56: 193-200.
10
- Leng-Peschlow, E. and Madause, A.G., 1996. Properties and medical use of flavonolignans from silybum marianum. Phytotherapy Res., 1: 25-26.
11
- Lin, C.C., Shieh, D.E. and Yen, M.H., 1997. Hepatoprotective effect of the fractions of Ban-zhilian on experimental liver injuries in rats. J. Enthn. Pharmocol., 56: 193-200.
12
- Lupp, A., Tralss, M., Fuchs, U. and Klinger, W., 2001. Trasplantation of fetal liver tissue suspension in to the spleens of adult syngenic rats effects of cytotoxins on cytochrome P450 mediated monooxygenase functions and on oxidative state. Exp. Toxicol. Pathol., 52(6): 529-538.
13
- Michael, J., 2000. The role of free radicals and antioxidants. Nutrition, 6: 716-719.
14
- Miki, M., 1989. Free radical chain oxidated of rat red blood cell by molecular oxygen and its inhibition by α-tochopherol. Arch. Biochem. Biophys., 252: 373-380.
15
- Reading, G., 1995. Zingiber officianale. Atoms., 1: 9-15.
16
- Robards, K., Prenzler, P.D., Tueker, G., Swatsitang, P. and Glover, W., 1999. Phenolic compounds and their role in oxidative processes in fruits. Food Chemistry, 66: 401- 436.
17
- Sanz, N., Fernandez, C.D., Simon, L.F., Alvarez, A. and Cascales, M., 1998. Necrogenic and regenerative responses of liver newly weaned rats against a sublethal dose of thioacetamide. Biochemica et Biophysica Acta., 1384: 66-78.
18
- Schwars, K., Bertelsen, G. and Nissen, L.R., 2001. Investigation of plant extracts for the protection of processed food against lipid. Oxidation coparsion of antioxidant assay based on radical scavenging lipid oxidation and analysis of the principal antioxidant compound. Eur. F. Res. Tech., 212: 319-328.
19
- Singh, A. and Handa, S.S., 1995. Hepatoprotective activity of Apium graveolons and Hygrophila auriculata against paracetamol and thioacetamide intoxication in rats. J. Enthn Pharmacology, 4(3): 126-131.
20
- Vinson, J.A. and Dabbagh, Y.A., 1998. Tea phenols: Antioxidant effectiveness of teas, tea components, tea fractions and their binding with lipoproteinsrition Research, 18(6): 1067-1075.
21
- Wilkinson, J.M., 1999. Ginger-Areview of its medicinal uses. Biomedical Research, 1: 23-32.
22
ORIGINAL_ARTICLE
خالصسازی کاروتنوئیدها و منوترپنآلدئیدهای زعفران ایران و بررسی اثر هریک بر ساختار DNA، هیستون H1 و کمپلکس H1-DNA
زعفران خوراکی (Crocus Sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متفاوتی از جمله خاصیت ضدسرطانی است. در این تحقیق، علاوه بر تخلیص مواد مؤثر زعفران، دو سازوکار عمدة ملکولی در ارتباط با این خاصیت زعفران یعنی اثر بر DNA، هیستون و کمپلکس DNA –H1 مورد بررسی قرار گرفت. کاروتنوئیدها (کروسین، کروستین و دیمتیلکروستین) و آلدئیدهای منوترپن (پیکروکروسین و سافرانال) موجود در زعفران ایران به عنوان اجزاء اصلی، توسط روشهای مختلفی جداسازی و خالصسازی شد. نتایج TLC و HPLC نشان داد که کروسین و پیکروکروسین موجود در زعفران ایران به ترتیب از 4 و 3 زیرنوع تشکیل شده است. بنابراین، جزء اصلی و عمدة کروسینها و پیکروکروسینها تخلیص شد و میانکنش هیستون H1 و DNA نه تنها با عصارة زعفران، بلکه با هریک از پنج جزء تخلیص شده از زعفران توسط روشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی میانکنش زعفران و اجزاء آن با DNA مشاهده شد که اتصال تمام این لیگاندها از طریق اتصال به شیار کوچک صورت میگیرد و منجر به القاء تغییرات ساختاری در DNAمیشود. همچنین در بررسی اثر این لیگاندها بر ساختار هیستون H1 مشاهده شد که این لیگاندها باعث فرونشانی نشر فلورسانس هیستون میشوند. با رسم نمودار اسکاچارد براساس فرونشانی نشر، مولفه های پیوندی n وK محاسبه گردید (n و K به ترتیب برابر 54/0 و5-10*2 بدست آمد). طیف دورنگ نمایی دورانی (CD) نشان داد که این ترکیبهای در غلظت کم با DNA میانکنش دارند که موجب تغییر ساختار از B-DNA به C-DNA میشود، هر چند که در غلظتهای بالاتر، تغییر ساختاری بیشتری القاء میگردد، یعنی رج بندی بازها از بین میرود. همچنین نتایج حاصل از بررسی میانکنش DNA –H1 در حضور و عدم حضور هر کدام از لیگاندهای فوق نشان داد که در حضور این اجزاء، میانکنش H1 با DNA حدود 5 تا 22 درصد کاهش یافت که بیشترین میزان کاهش، مربوط به سافرانال بود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106876_07b108b11e048cb0527da29d1bcb6355.pdf
2006-07-23
85
97
کروسین
کروستین
دیمتیلکروستین
پیکروکروسین
سافرانال
هیستون H1
DNA و میانکنش
سیده زهرا
بطحائی
bathai_z@modares.ac.ir
1
دانشیار بیوشیمی، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
LEAD_AUTHOR
محبوبه
اشرافی
2
کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
اعظم
بوالحسنی
3
کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
بتول
اعتمادیکیا
4
کارشناس، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
علیاکبر
موسویموحدی
5
استاد، مرکز تحقیقات بیوشیمی- بیوفیزیک، دانشگاه تهران
AUTHOR
- بوالحسنی ا.، بطحائی س. ز.، موسوی موحدی ع. ا.، غفاری م.، 1382. مطالعه میانکنش آلدئیدهای تکترپنی زعفران ایران با DNA.. مجله علوم پزشکی مدرس، 6(2)، پائیز و زمستان، 33- 42.
1
- Abdullaev, F.I., 2002. Cancer Chemopreventive and Tumoricidal Properties of Saffron (Crocus sativus L.). Exp. Biol. Med., 227(1): 20–25.
2
- Allfrey, V.G., 1977. Post- synthetic modifications of histone structure: a mechanism for the control of chromosome structure by modulation of histone-DNA interactions. In Chromatin and Chromosome Structure. pp. 167- 191.
3
- Ashrafi, M., Bathaie, S.Z., Taghikhani, M. and Moosavi-Movahedi, A.A., 2005. The effect of carotenoids obtained from saffron on H1 structure and H1-DNA interaction. Int. J. Biol. Macromol., 36: 246-252.
4
- Bathaie, S.Z., Moosavi-Movahedi, A.A. and Saboury, A.A., 1999. Energetics and binding properties of DNA upon interaction with dodecyl trimethyl ammonium Bromide. Nucl. Acids Res., 27: 1001-1005.
5
- Bathaie, S.Z., Moosavi-Movahedi, A.A., Ranjbar, B. and Saboury, A.A., 2003. A mechanistic study on H1-DNA complex dissociation by sodium n-dodecyl sulfate. Colloid and Surfaces. B: Biointerfaces, 28 (1): 17-25.
6
- Bathaie, S.Z., Bolhasani, A., Ranjbar, B. and Moosavi-Movahedi, A.A., 2006. DNA interaction with the saffron caroteniods. Accepted for Publication by Asian J. Chem.
7
- Bolhasani, A., Bathaie, S.Z., Yavari, I., Moosavi-Movahedi, A.A. and Ghaffari, M., 2005. Separation and purification of some components of Iranian saffon.Asian J. Chem., 17: 725-729.
8
- Braun, C.S., Jas, G.S., Choosakoonkriang, S., Koe, G.S., Smith, J.G. and Middaugh C.R., 2003. The structure of DNA within cationic lipid/ DNA complexes. Biophysical Journal, 84: 1114- 1123.
9
- Buche, A., Colson, P. and Houssier, C., 1993. Effect of organic effectors on chromatin solubility, DNA- Histone H1 interactions, DNA and histone H1 structures. J. Biomol. Struct. Dynamics, 11: 95-119.
10
- Cole, R.D., 1989. Purification and analysis of H1 histones. Methods in Enzymol., 170: 524-532.
11
- Fernandez, J.A., 2004. Biology, biotechnology and biomedicine of saffron. Recent Res. Devel. Plant Sci., 2: 127-159.
12
- Geierstanger, B.H. and Wemmer, D.E., 1995. Complexes of the minor groove of DNA. Annu. Rev. Biophys. Biomol. Struct., 24: 463-93.
13
- Giancotti, V., Qadrifoglio, F., Cowgill, R.W. and Crane- Robinson C., 1980. Fluorescence of buried tyrosine residues in proteins. Biochim. Biophys.Acta, 624: 60-65.
14
- Glotov, B.O., Nikolaev, L.G., Kurochkin, S.N. and Severin, E.S., 1977. Histone H1- DNA interaction. Influence of phosphorylation on the interaction of histone H1 with linear fragmented DNA. Nucleic Acids Research, 4(4): 1065-1082.
15
- Gupta, M. and Ali, R. 1984. Flourescence studies on the interaction of furocoumarins with DNA in the dark. Journal of Biochemistry, 95: 1253-57.
16
- Iborra, J.L., Castellar, M.R., Canovas, M. and Manjon, A., 1992. TLC preparative purification of picrocrocin, HTCC and crocin from saffron. Journal of Food Science, 57(3): 714-716.
17
- Jordano, J., Barbero, J.L., Montero, F. and Francol, F., 1983. Fluorescence of histone H1.J.Biol.Chem., 258: 315-320.
18
- Martin, G., Goh, E. and Neff, A.W., 2002. Evaluation of the developmental toxicity of crocetin on xenopuse. Food Chem.Toxicol., 40(7): 959-64.
19
- Miller, T.L., Willett, S.L., Moss, M.E., Miller, J. and Belinka, B.A., 1982. Binding of crocetin to plasma albumin. Journal of Pharmaceutical Sciences, 71(2): 173-177.
20
- Nair, S.C., Kurumboor, S.K. and Hasegawa, J.H. 1995. Saffron chemoprevention in biology and medicine: A review. Cancer Biotheraphy, 10: 257-264.
21
- Sastry, L.V., Sriniva, M. and Surbahmanyan, V., 1955. Saffron (Crocus sativus L.). J. Sci. Ind. Res., 14A: 178-184.
22
- Sujata, V., Ravishankar, G.A. and Venkataraman, L.V., 1992. Methods for the analysis of the saffron metabolites crocin, crocetins, picrocrocin and safranal for the determination of the quality of the spice using thin- layer chromatography, high- performance liquid chromatography and gas chromatography. Journal of Chromatography, 624: 497-502.
23
- Tarantilis, P.A., Morjani, H., Polissiou, M. and Manfait, M., 1994. Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus Sativus L. Anticancer Res., 14: 1913-1918.
24
- Van Hold, K. and Zlatanova, J., 1996. What determines the folding of the chromatin fiber: roc.Natl.Acad.Sci., 93: 10548-10555.
25
- Zlatanova, J. and Van Hold, K., 1992. Histone H1 and transcription: still an enigma? J. Cell. Sci., 103: 889-895.
26
- Zlatanova, J., Caiafa, P. and Van Hold, K., 2000. Linker histone binding and displacement: versatile mechanism for transcriptional regulation. The FASEB Journal, 14: 1697-1704.
27
- Zsila, F., Bikadi, Z. and Simenyi, M., 2002. Further insight into the molecular basis of carotenoid- albumin interactions: circular dichroism and electronic absorption study on different crocetin albumin complexes. Tetrahedron: Asymmetry, 13: 273-283.
28
- Zsila, F., Bikadi, Z. and Simonyi, M., 2001. Induced chirality upon crocetin binding to human serum albumin: origin and nature. Tetrahedron: Asymmetry, 12: 3125-3137.
29
ORIGINAL_ARTICLE
معرفی یکی از گونههای Pimpinella بومی ایران به عنوان یک منبع طبیعی برای تولید ترانس-آلفا-برگاموتن (trans--Bergamotene)
Pimpinella affinis Ledeb.یکی از گونههای بومی ایران است که پراکندگی وسیعی در شمال، شمال غرب، مرکز، شرق و شمال شرق ایران دارد. در این تحقیق اندام هوائی و بذر گیاه در سالهای 1382 و 1383 در مرحله گلدهی و بذردهی از ایستگاه تحقیقات جنگلومرتع ساری-نوشهر جمعآوری گردید و پس از آمادهسازی گیاه، با روش تقطیر با آب (به وسیله دستگاه کلونجر) اسانس گیری شد. بازده اسانس ساقه و برگ، گلآذین و بذر در سال 1382 ، 0.26% ، 1.1% و 4.1% و در سال 1383 به ترتیب 0.26% ، 0.86% و 2.45% بود. در اسانس ساقه وبرگ، گلآذین و بذر P. affinisنوشهر در سال 82 به ترتیب 4، 5 و 6 ترکیب و در سال 83 به ترتیب 6، 15 و 6 ترکیب شناسایی شد. تنها ترکیب شاخص اسانس ساقه و برگ، گلآذین و بذر، ترانس-آلفا-برگاموتن بود که در سال 82 به ترتیب 91.1%، 96.2% و 90.2% و در سال 83 به ترتیب 94.3%، 84.9 و 95.5% بدست آمد. ترانس- آلفا- برگاموتن ترکیب معطری است که به عنوان ماده اولیه جهت ترکیب بسیاری از ترکیبهای معطر بکار میرود. این ترکیب به فراوانی (بیش از 90%) در اسانس اندامهای مختلف این گونه یافت میشود. بنابراین، اسانس این گیاه میتواند به عنوان منبعی برای استخراج ترانس-آلفا-برگاموتن معرفی شود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106877_536ac6a32ffef8c1d191271e2ee02594.pdf
2006-07-23
98
104
Pimpinella affinis
اسانس
ترانس- آلفا- برگاموتن
فاطمه
عسگری
fasgari@rifr-ac.ir
1
اعضای هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
فاطمه
سفیدکن
ijmapr@rifr-ac.ir
2
اعضای هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
AUTHOR
شهلا
احمدی
ahmadishahla82@yahoo.com
3
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان
AUTHOR
- Askari, F. and Sefidkon, F., 2006. Essential Oil Composition of Pimpinella tragioides (Boiss.) Benth. et Hook. from Iran, J. Essent. Oil Res., In press.
1
- Bohlmann, F., Scheidges, C., Misra, L.N. and Jakupovic, J., 1984. Further glaucolides from South African Vernonia species. Phytochemistry, 23(8): 1795-1798.
2
- Cane, D.E. and Mcllwaine, D.B., 1987. The biosynthesis of ovalicine from β-trans-bergamoten. Tetrahedron Letters, 28(52): 6545-6548.
3
- Czerson, H., Bohlmann, F., Stuessy, T.F. and Fischer, N.H., 1979. Sesquiterpenoid and acetylenic constituents of seven Clibadium species. Phytochemistry, 18(2): 257-260.
4
- Davies, N.W., 1990. Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and Carbowax 20M phases. J. Chromatogr., 503: 1-24.
5
- El-Sawi, S.A. and Mohamed, M.A., 2002. Cumin herb as a new source of essential oils and its response to foliar spray with some micro-elements. Food chemistry, 77(1): 75-80
6
- Guenther, E., 1972. The Essential oils. Robert E. Krieger pub, USA.
7
- Kollner, T.G., Schnee, Ch., Gershenzon, J. and Degenhardt, J., 2004. The sesquiterpene hydrocarbons of maize (Zea mays) from five groups with distinct developmental and organ specific distributions. phytochemistry, 65(13): 1895-1902.
8
- Krishnappa, S. and Dev. S., 1973. Sesquiterpenes from Lansium anamalayanum. Phytochemistry, 12(4): 823-825.
9
- Kubeczka, K.H., Bohn, I. and Formacek, V., 1986. New constituents from the essential oils of Pimpinella species. Progress in Essential Oil Research, Perfumer Flavourist, 279-298.
10
- Kulkarni K. S., Paknikar S. K. and Bhattacharyya S. C., 1966. Terpenoides LXXXIII, Structure of β-bergamotene. Tetrahedron, 22(6): 1917-1927.
11
- Kulkarni, K.S., Paknikar, S.K., Vaidya, A.S., Kelkar, G.R., Bates, R.B. and Bhattacharyya, S.C., 1963. Structure of β-bergamotene. Tetrahedron Letters, 4(8): 505-511.
12
- Narayanan, C.S., Kulkarni, K.S., Vaidya, A.S., Kanthamani, S., Kumari, G.L., Bapat, B.V., Paknikar, S.K., Nulkarni, S.N., Kelkar, G.R. and Bhattacharyya, S.C., 1964. Terpenoides XLVI, Components of Indian valerian root oil. Tetrahedron, 20(4): 963-968.
13
- Nigam, I.C. and Levi, L., 1966. Essential oils and their constituents of copaba balsam. Gas chromatography of sesquiterpene hydrocarbons. Journal of chromatography A, 23: 217-226.
14
- Nozoe, Sh., Kobayashi, H. and Morisaki, N., 1976. Isolation of β-trans-bergamotene from Aspergillus fumigatus, a fumagillin producing fungi. Tetrahedron Letters, 17(50): 4625-4626.
15
- Porter, A.E.A., Griffiths, D.W., Robertson, G.W. and Sexton, R., 1999. Floral volatiles of the sweet pea Lathyrus odoratus. Phytochemistry, 51(2): 211-214.
16
- Saritas, Y., Bulow, N., Fricke, Ch., Konig, W.A. and Muhle, H., 1998. Sesquiterpene hydrocarbons in the liverwort Dumortiera hirsute. Phytochemistry, 48(6): 1019-1023.
17
- Shibamoto, T., 1987. Retention Indices in Essential Oil Analysis, In: Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis, Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, 259-274, Dr Alfred Huethig Verlag, New York .
18
- Weaverv, D.K., Dunkel, F.V., Potter., R.C. and Ntezurubanza, L., 1994. Contact and fumigant efficacy of powdered and intact Ocimum canum Sims (Lamiales: Lamiaceae) against Zabrotes subfasciatus (Boheman) adults (Coleoptera: Bruchidae). Journal of Stored Products Research, 30(3): 243-252.
19
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین بهترین تیمار افزایش جوانهزنی بذر گیاهان دارویی روناس (Rubia tinctorum L.)، اکیناسه (Echinacea angustifolia D.C.) و مورد (Myrtus communis L.)
در این تحقیق، به منظور تعیین مناسبترین تیمار جهت شکستن خواب بذرهای 3 گونه دارویی روناس، اکیناسه و مورد سه آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول جهت شکستن خواب بذر روناس تیمارهای روشنایی به مدت 24 ساعت، اسید جیبرلیک 500 پیپیام، خراشدهی پوسته بذر با سمباده، خراشدهی پوسته بذر با اسید سولفوریک 90 درصد به مدت 10، 15 و 20 دقیقه، خراشدهی پوسته بذر با آب گرم 70 و 90 به مدت 5 و 10 دقیقه و سرمادهی بذر به مدت 2، 4 و 6 هفته اعمال گردید که نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانهزنی مربوط به تیمار اسید سولفوریک 90 درصد به مدت 15 دقیقه می باشد.از آنجا که مشکل خواب بذرهای روناس تحت تیمارهای خراشدهی پوسته توسط اسید سولفوریک رفع شد، میتوان نتیجه گرفت خواب این بذرها از نوع فیزیکی بوده و ناشی از پوسته بذر میباشد.در آزمایش دوم به منظور شکستن خواب بذر اکیناسه، تیمارهای جیبرلیک اسید در دو غلظت 250 و 500 پیپیام، نیترات پتاسیم، سرمادهی به مدت 4، 7 و 10 هفته، روشنایی به مدت 24 ساعت و تیمار تلفیقی جیبرلیک اسید 250 پیپیام و سرمادهی به مدت 4 هفته اعمال گردید و بالاترین درصد جوانهزنی در تیمار تلفیقی کاربرد جیبرلیک اسید بر روی بذرهای سرمادهی شده حاصل شد. از آنجاکه بذرهای تحت تیمار سرما و جیبرلیک اسید که نوعی جایگزین سرما می باشد دارای بالاترین درصد جوانه زنی بودند، می توان گفت که خواب بذر از نوع فیزیولوژیک بوده و عامل دخیل در این خواب، نارس بودن جنین ،وجود عامل بازدارنده در بذر و یا هر دو عامل میباشد.در آزمایش سوم که بهمنظور شکستن خواب بذر گیاه مورد اجرا شد تیمارهای جیبرلیک اسید در دو غلظت 250 و500 پیپیام ،سرمادهی به مدت 7 و 10 هفته و خراشدهی مکانیکی توسط کاغذ سنباده و شکاف دهی پوسته با تیغ اعمال گردید که در این آزمایش، بالاترین درصد جوانه زنی در تیمار شکاف دهی پوسته حاصل شد.افزایش جوانه زنی بذرهای گیاه مورد تحت تیمارهای خراشدهی پوسته بذر موید وجود مقاومت مکانیکی پوسته در مقابل خروج جوانه است و به عبارت دیگر، پوسته به عنوان یک مانع فیزیکی از طریق ممانعت از گسترش رویان و یا از طریق ایجاد محدودیت در جذب آب و شاید تبادلات گازی عمل می کند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114978_a2000ad81192e4877efad54aaf37df49.pdf
2006-07-23
105
116
10.22092/ijmapr.2006.114978
خواب بذر
جوانه زنی
روناس
اکیناسه
مورد
مریم
مکیزاده تفتی
marytafti@yahoo.com
1
عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تهران
LEAD_AUTHOR
روزبه
فرهودی
r_farhoudi@gmail.com
2
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر و دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه تهران
AUTHOR
حسنعلی
نقدی بادی
naghdibadi@yahoo.com
3
عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
علی
مهدی زاده
4
کارشناس کشاورزی،جهاد کشاورزی استان گیلان
AUTHOR
- تاجبخش، م.، 1375. بذر(شناخت- گواهی و کنترل آن). انتشارات احرار تبریز. 182 صفحه.
1
- زرگری، ع. ، 1375. گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران، جلد دوم، چاپ ششم، 976 صفحه.
2
- سرمدنیا، غ. ، 1375. تکنولوژی بذر. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، 228 صفحه.
3
- قهرمان، ا.، 1367. فلور ایران. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، جلدیازدهم، شماره 1348 .
4
- قهرمان، ا.، 1375. فلور ایران. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، جلدپانزدهم، شماره 1819 .
5
- لطیفی، ن.، 1380. فنون در علم بذر و فناوری. انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 310 صفحه.
6
- نصیری، م.، 1374. بررسی اثر عوامل مختلف بر شکستن خواب بذر کتان سفید (Linum album Boiss). مجله پژوهش و سازندگی، 28 : 47-42.
7
- هاشمی دزفولی،س.ا. و آقاعلیخانی،م. ،1378. خفتگی و رویش بذر.انتشارات دانشگاه شهیدچمران اهواز،246 صفحه.
8
- یزدانی، د.، شهنازی، س. و سیفی، ح.، 1383. کاشت،داشت و برداشت گیاهان دارویی. انتشارات جهاد دانشکاهی واحد شهید بهشتی، تهران، 180 صفحه.
9
- Aliero, B.L., 2004. Effects of sulphuric acid, mechanical scarification and wet heat treatments on germination of seeds of Parkia biolobosa.African.journal of biotechnology, 3: 179-181.
10
- Al-Zohri, A., Al-Jeboory, A.A. and Javad, A.M., 1985.Cardiovascular and antimicrobial effects of Myrtus communis. Indian Journal of Pharmacy, 77: 233-235.
11
- Baskin, C.C., Baskin, J.M. and Hoffman, G.R., 1992. Seed dormancy in the prairie forbs Echinacea angustifolia (Asteraceae): after ripening pattern during cold stratification.Journal of Plant Science, 153: 239-243.
12
- Blake, A.K., 1935. Viability and germination of seeds and early life history of prairie plants. Ecological monographs, 405-460.
13
- Chevallier M.A., 1996. The Encyclopedia of Medicinal Plants. Dorling Kindersly, London.
14
- Dirr, M.A. and Heuser, J., 1987. The reference manual of woody plant propagation: from seed to tissue culture, propagation and uses, Athens, GA: Varsity Press, 239 p.
15
- Fordham, A.J., 1983. Of birds and bayberries: seed dispersal and propagation of three Myrica species, Arnoldia, 43(4): 20-23.
16
- Li, T.S.C., 1998. Echinacea cultivation and medicinal value. Hort. Technology, 8: 122-129
17
- Macchia, M., Angelini, L.G. and Ceccarini, L., 2001. Method to overcome seed dormancy in Echinacea angustifolia Dc. Scientia Horticulturae, 89(4): 317-324.
18
- Mohammad, S. and Amusa, N.A., 2003. Effects of sulphuric acid and hot water treatment on seed germination of Tamarindus indica. African Journal of biotechnology, 2: 270-274.
19
- Parmenter, G., Brgmans, J., Burton, L., Douglas, M., Follett, J., Gray, G. and Smallfield, B., 1992. Production of the medicinal crops Valerian and Echinacea in New Zealand. Proceedings of the Agronomy society of New Zealand, 22: 61-65.
20
- Salac, S.S., Traeger, J.M. and Jensen, P.N., 1982. Seeding dates and field establishment of wild flowers. Hort Science, 17: 805-806.
21
- Smith-Jochum, C.C. and Albercht, M.L., 1987. Field establishment of three Echinacea species for commercial production. Acta horticulture, 208: 115-119.
22
- Rana, U. and Nuatiyal, A.R., 1989. Coat imposed dormancy in Acacia farnesiana seeds, Seed Research, 17: 122-127.
23
- Raulston, J.C. and Tripp, K.E., 1995. The year in trees, Portland.OR: Timber Press, 204 p.
24
- Ritter, F., 1997. Shrubs and Climbers, Dorling Kindersley, London.336 p.
25
- Roleston, M.P., 1978. Water impermeable seed dormancy. Botanical review, 44:365-396.
26
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی امکان کاربرد فراورده های درخت اکالیپتوس (پودر برگ و دانه) در کنترل آفات انباری مهم گندم و جو در منطقه سیستان
گندم و جو از جمله محصولات انباری راهبردی محسوب شده که مورد حمله آفات انباری مختلف از جمله لمبه گندم و شپشه های آرد قرار می گیرند. پیدایش مقاومت به بعضی از سموم، به ویژه مالاتیون و فستوکسین، در اکثر آفات انباری، استفاده از روشهای مبارزه غیر شیمیائی مانند روشهای کنترل طبیعی، فیزیولوژیکی، بیولوژیکی و میکروبی علیه آفات انباری، توجه بیشتر محققان را جلب کرده است. ازجمله این ترکیبها می توان به فرآورده های حاصل از درخت اکالیپتوس اشاره کرد. در این تحقیق خصوصیات حشره کشی و دورکنندگی ترکیبهای موجود در پودر برگ و مغز دانه اکالیپتوس روی آفات انباری غالب منطقه سیستان (لمبه گندم Trogoderma granariumو شپشه آردTribolium sp.) مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه حاصل از بررسی خاصیت حشره کشی این مواد که در 8 تیمار (شامل هفت غلظت مختلف که با استفاده از روش لگاریتمی بین دو غلظت حداقل و حداکثر بدست آمده بود و یک تیمارشاهد) با 4 تکرار برای هر کدام از آفات انباری اجرا گردید، نشان داد که LC50 (غلظت لازم برای کشتن 50 درصد لاروها) در پودر بذر اکالیپتوس برای لمبه گندم 5.98 و برای شپشه آرد 5.63 گرم برای هر یکصد گرم ماده غذائی است و نیز LC50 در پودر برگ اکالیپتوس برای لمبه گندم 6.86 و برای شپشه آرد 6.35 گرم برای هر یکصد گرم ماده غذائی می باشد. بنابراین پودر بذر اکالیپتوس با میزان LC50 کمتر, دارای خاصیت حشره کشی بیشتری نسبت به پودر برگ اکالیپتوس, علیه هر دو گونه آفت انباری می باشد. همچنین نتیجه حاصل از بررسی خاصیت دورکنندگی این مواد که در 3 تیمار (شامل دو نوع ماده گیاهی و یک شاهد) با 4 تکرار برای هر کدام از آفات انباری اجرا گردید، نشان داد که میزان دورکنندگی پودر بذر اکالیپتوس برای لمبه گندم 67% و برای شپشه آرد 75% است در حالی که میزان دورکنندگی پودر برگ اکالیپتوس برای لمبه گندم50% و برای شپشه آرد 65% می باشد. بنابراین پودر بذر اکالیپتوس با میزان درصد دورکنندگی بیشتر نسبت به پودر برگ اکالیپتوس برای هر دو گونه آفت انباری تاثیر بیشتری از خود نشان داده است.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114979_aea321e90d337904a122fa9fa9ae9fbc.pdf
2006-07-23
117
127
10.22092/ijmapr.2006.114979
لمبه گندم
شپشه آرد
اکالیپتوس
LC50
خاصیت حشره کشی
خاصیت دورکنندگی
سید سعید
مدرس نجفآبادی
s_modarres_705@yahoo.com
1
مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
LEAD_AUTHOR
حمیدرضا
فنائی
2
مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
AUTHOR
غلامحسین
غلامیان
3
مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
AUTHOR
- باقری زنوز، ا., 1375. سخت بالپوشان زیان آور محصولات غذائی و صنعتی. مرکز نشر سپهر. 312 صفحه.
1
- رضائی, م.ب. و جایمند, ک., 1379. ترکیبهای شیمیائی در گیاهان داروئی. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. جلد2. 180 صفحه.
2
- مدرس نجف آبادی, س.س., 1381. گزارش نهائی ارزیابی خسارت آفات انباری به گندم و جودر منطقه سیستان. انتشارات موسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی. شماره ثبت 47/82 . 32 صفحه.
3
- مراد اسحقی، م.ج. و پورمیرزا, ع.ا., 1353. بررسی مقاومت سنین مختلف لارو شب پرة هندی(Plodia interpunctella Hub.) در برابر حشره کش میکروبی Bacillus thuringiensis .نامه انجمن حشره شناسان ایران. 2(1): 25-34.
4
- یزدانی، م., شایسته، ن., پورمیرزا، ع. و ارومچی، س., 1377 . بررسی تآثیر پودر برگ ومغز دانه چریش، برگ و بذر شوید، و اوکالیپتوس بر دو گونه آفت انباری. سیزدهمین کنگره گیاهپزشکی، کرج.
5
- Abdul Aziz, S.A. and Henry, S.B., 1992. Pest Management and the Environment in 2000. C.A.B. International. Agri. Instit. Malaysia. 401p.
6
- Appex, J., 1987. The storage of food grains and seed, The tropical agriculturalist, ed.by cost , R., Mamillan , London , 148p.
7
- El–Lakwah(a), F.A. Khaled, O.M. Khattab, M.M. and Abdel-Rahman, T.A., 1997. Toxic effects of extract and powders of certain plants against the rice weevil (Sitophilus oryzae L.). Annals of Agricultural Science, 35(1): 553-566.
8
- El–Lakwah(b), F.A. Khaled, O.M. Khattab, M.M. and Abdel-Rahman, T.A., 1997. Effectivness of some plants extract and powder against the lesser grain borer (Rhizopertha dominica F.). Annals of Agricultural Science, 35(1): 567-578.
9
- Javaid, I. and Mpotokwane, S.M., 1997. Evalution of plant material for the control of Callosobruchus maculatus F.in cowpea seed,African Entomology. 5(2):357-359.
10
- Lee,B.H. Peter, C. A. Tumaalii,F. and Lee,S.E., 2004. Fumigant toxicity of Eucalyptus blakelyi and Melaleuca fulgens essential oils and 1,8-Cineole against different development stages of the stored product pests. Journal of Phytoparasitica,32(5): 498-506.
11
- Pal R K, Tripathi R A and Prasad, R., 1996. Relative toxicity of certain plant extracts to khapra beetle, Trogoderma granarium. Annals of Plant Protection Sciences, 4(1): 35-37.
12
- Santon, J.P., Prates, H.T. Waquil, J.M. and Olivera, A.B., 1997. Evalution of plant-origin substance on the control of stored product pests. Jourrrnal of Agricultural Entomology, 86(10): 185-194.
13
- Sharma, D.C., Rain, S. and Kashyap, N.P., 1997. Oviposition deterrance and ovicidal properties of some plant extracts against potato tuber moth Phthorimaea operculella Zell. Pesticide Reaserch Journal, 9(2): 241-246.
14
- Pal, R.K., Tripathi, R. A. and Prasad, R., 1996. Relative toxicity of certain plant extracts to khapra beetle, Trogoderma granarium. Annals of Plant Protection Sciences, 4(1): 35-37.
15
- Wanderley, M.P., Helio, T.P., Romario, C.L. and Furlong, J., 2002. Acaricide effect of Eucalyptus spp essential oils and concentrated emulsion on Boophilus microplus. Braz. Jou. Vet. Res. Anim. Sci., 39 (5): 342-347.
16
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس Salvia santolinifolia Boiss. در سه رویشگاه مختلف
اندام هوایی یک گونه مریم گلی با نام علمی Salvia santolinifolia Boiss. در زمان گلدهی از سه رویشگاه مختلف واقع در داراب (استان فارس)، حاجی آباد و فارغان (استان هرمزگان) جمع آوری شدند. اسانس گیری به روش تقطیر با آب انجام شد و با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS تجزیه و شناسائی اسانس انجام شد. بازده وزنی/ وزنی اسانس برای نمونه ها به ترتیب 0.72، 0.53 و 0.41 درصد بدست آمد. تعداد 33، 30 و 32 ترکیب که به ترتیب نشان دهنده 99.1% ، 99.9% و 99.8% کل ترکیبهای اسانس نمونه های داراب، حاجی آباد و فارغان بود شناسایی شدند. پنج ترکیب اصلی در جمعیت داراب شامل آلفا-پینن (54%)، بورنئول (15%)، کامفن (9.8%)، لیمونن (4.6%) و بتا-پینن (2.9%)، در جمعیت حاجی آباد آلفا-پینن (72%)، بتا-پینن (6.6%)، لیمونن (5.3%)، کامفن (2.9% ) و بورنئول (2.5%) و در جمعیت فارغان آلفا-پینن (70%)، بتا-پینن (5.7%)، لیمونن (5.2%)، بورنئول (3.7%) و کامفن (3.3%) بودند. مقایسه ترکیبهای اصلی اسانس در جمعیت های مطالعه شده نشان داد که نمونه های جمع آوری شده از رویشگاههای حاجی آباد و فارغان از نظر ترکیبهای اسانس شباهت بیشتری دارند که این امر می تواند ناشی از شباهت ویژگیهای اکولوژیک مناطق رویش این دو جمعیت مانند دما، رطوبت و ارتفاع از سطح دریا و یا سایر عوامل خاکی و جغرافیایی باشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114986_37d58a855f12eed46f070d6f50910065.pdf
2006-07-23
128
134
10.22092/ijmapr.2006.114986
Boiss. Salvia santolinifolia
ترکیبهای شیمیایی اسانس
آلفا-پینن
بورنئول
علی
سنبلی
a-sonboli@sbu.ac.ir
1
عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه داروئی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
LEAD_AUTHOR
محمدرضا
کنعانی
2
کارشناس ارشد هرباریوم پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی و دانشجوی دکتری دانشگاه اصفهان
AUTHOR
مهران
مجرد آشناآباد
3
عضو آموزشی دانشگاه پیام نور نقده، گروه زیست شناسی
AUTHOR
- زرگری، ع.، 1372. گیاهان داروئی. جلد 4، صفحات 153-1. انتشارات دانشگاه تهران، ایران.
1
- قهرمان، ا.، 1373. کورموفیت های ایران. جلد 3، صفحات 309- 237. انتشارات دانشگاه تهران، ایران.
2
- مظفریان، و.، 1373. رده بندی گیاهی، کتاب دوم: دولپه ای ها. صفحات 433- 421. انتشارات نشر دانش امروز، تهران، ایران.
3
- مظفریان، و.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، ایران.
4
- Adams, R., 2001. Identification of essential oil components by gas chromato-graphy/quadropole mass spectroscopy. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, IL.
5
- Ahmadi, L. and Mirza, M., 1999. Essential oil of Salvia multicaulis Vahl from Iran. J. Essent. Oil Res., 11: 289–290.
6
- Baher Nik, Z. and Mirza, M., 2005. Volatile constituents of Salvia spinosa L. from Iran. Flavour Fragr. J., 20: 311-312.
7
- Barazandeh, M.M., 2004. Volatile constituents of the oil of Salvia hydrangea DC. ex Benth. from Iran. J. Essent. Oil Res., 16: 20-21.
8
- Javidnia, K., Miri, R., Kamalinejad, M. and Nasiri, A., 2002. Composition of the essential oil of Salvia mirzayanii Rech. f. & Esfand from Iran. Flavour Fragr. J., 17: 465-467.
9
- Javidnia, K., Miri, R. and Jamalian, A., 2005. Composition of the essential oil of Salvia macrosiphon Boiss. from Iran. Flavour Fragr. J., 20: 542-543.
10
- Mirza, M. and Sefidkon, F., 1999. Essential oil composition of two Salvia Species from Iran, Salvia nemorosa L. and Salvia reuterana Boiss. Flavour Fragr. J., 14: 230-232.
11
- Mirza, M. and Ahmadi, L., 2000. Composition of the essential oil of Salvia atropatana Bunge.J. Essent. Oil Res., 12: 575-576.
12
- Rechinger K.H., 1982. Labiatae. Flora Iranica. No. 150, Graz- Austria.
13
- Rustaiyan, A., Masoudi, Sh. and Jassbi, A.R., 1997a. Essential oil of Salvia hydrangea DC. ex Benth. J. Essent. Oil Res., 9: 599-600.
14
- Rustaiyan, A., Komeilizadeh, H., Masoudi, Sh. and Jassbi, A. R. 1997b. Composition of the essential oil of Salvia sahendica Boiss. & Buhse. J. Essent. Oil Res., 9: 713-714.
15
- Rustaiyan, A., Masoudi, Sh., Monfared, A. and Kamalinejad, M. 1999. Volatile constituents of three Salvia species grown wild in Iran. Flavour Fragr. J., 14: 276- 278.
16
- Rustaiyan, A., Masoudi, Sh., Yari, M., Rabbani, M., Motiefar, H. R. and Larijani, K., 2000. Essential oil of Salvia lereifolia Benth. J. Essent. Oil Res., 12: 601-602.
17
- Salehi, P., Sefidkon, F., Bazzaz Tolami, L. and Sonboli, A., 2005. Essential oil of Composition of Salvia palestina Benth. from Iran. Flavour Fragr. J., 20: 525-527.
18
- Salehi, P., Sefidkon, F. and Bazzaz Tolami, L. 2005. Essential oil of Composition of Salvia xanthocheila from Iran. J. Essent. Oil Res., 17: 442-443.
19
- Sefidkon, F. and Khajavi, M.S., 1999. Chemical composition of the essential oils of two salvia species from Iran, Salvia verticillata L. and Salvia santolinifolia Boiss. Flavour Fragr. J., 14: 77-78.
20
- Sefidkon, F. and Mirza, M., 1999. Chemical composition of the essential oils of two Salvia species from Iran, Salvia virgata Jacq. and Salvia syriaca L. Flavour Fragr. J., 14: 45-46.
21
- Shibamoto, T., 1987. Retention indices in essential oil analysis. In: Sandra, P. and Bicchi, C. (eds.), Capillary gas chromatography in essential oil analysis, Huethig Verlag, New York.
22
- Sonboli, A., Fakhari, A.R. and Sefidkon, F., 2005. Chemical composition of the essential oil of Salvia macilenta Boiss. from Iran. Chem. Nat. Comp.,41(2): 168-170.
23
ORIGINAL_ARTICLE
آت اکولوژی گونه Silybum marianum در منطقة بهدشت نور
گیاه مرتعی - دارویی Silybum marianum با نام فارسی ماریتیغال، گیاهی یکساله و علفی است که در بعضی مناطق ایران به صورت خودرو می روید. هدف اصلی مطالعه پی بردن به خصوصیات رویشگاهی و بررسی چگونگی عمل و رفتار این گونه در اکوسیستم منطقه بهدشت نور می باشد. برای تعیین پوشش تاجی، تراکم و فراوانی از روش سیستماتیک - تصادفی استفاده شد. فنولوژی، وضعیت ریشه دوانی در خاک، وزن هزار دانه، میزان مواد موثر از جمله مواردی بودند که بررسی شدند. نتایج نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه بارندگی متوسط سالانه 880 میلیمتر، دمای متوسط سالانه 16 درجة سانتیگراد رویش مناسبی دارد. آزمایشهای خاکشناسی نشان داد که ماریتیغال خاک با بافت لومی رسی را ترجیح می دهد و میانگین اسیدیته و هدایت الکتریکی خاک هایی که در آن رویش دارد به ترتیب 8.3 و 0.16 میلی موس بر سانتیمتر می باشد. میانگین پوشش تاجی و تراکم گونه در منطقه به ترتیب 33.2 درصد و 31500 بوته در هکتار بود. مطالعات فنولوژیک نیز نشان داد که شروع رشد از اوایل مهر ماه بوده و مرحلة رویشی تا اواخر اسفند ماه ادامه دارد. زمان بذردهی در اوایل خرداد می باشد. مقدار سیلی مارین و سیلی بین موجود در دانه های این گیاه به ترتیب 1.63 و 6.17 درصد بود.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114987_5fdfd9905648bc7d945481d17556d589.pdf
2006-07-23
135
139
10.22092/ijmapr.2006.114987
آت اکولوژی
Silybum marianum
فنولوژی
سیلی مارین
بهدشت نور
ایران
صدیقه
زارع کیا
zarekia@rifr-ac.ir
1
کارشناس ارشد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
رضا
امیدبیگی
2
استاد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
- امید بیگی، ر.، 1377. بررسی تولید سیلیمارین و سیلیبین درگیاه ماریتیغال با کشت بذور وحشی و زراعی آن، مجلة علوم کشاورزی ایران، (2)29: 423-413
1
- قهرمان، ا.، 1365. فلور رنگی ایران، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش گیاهشناسی، شماره1095، کد 001/076/124
2
- نوبخت، ا.، 1375. اثر ازت بر رشد، عملکرد بذر و کیفیت ماده مؤثرة ماریتیغال، پایان نامه کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، 119ص.
3
- Hornok, L., 1992. Cultivation and processing of medicinal plants. Academy pub. Budapest, Hungary, 240-243.
4
- Magliulo, E., Gagliardi, B. and Fiori, G.P., 1978. Result of a double blind study on the effect of Silymarin in the treatment of acute viral hepatits, Carried out at two medical centers. 73: 1060-1065.
5
- Pati, K., 1996. Vitamin & Herbal Digest, Burlingame, CA, 372P.
6
ORIGINAL_ARTICLE
کاربرد باندهای مختلف اشعه ماوراء بنفش در بالا بردن میزان برخی از ترکیبهای ثانویه در دو گونه بنگ دانه (Hyoscyamus)
اشعه ماوراء بنفش قسمتی از طیف خورشیدی است که دارای انرژی بالایی است و بر اساس طول موج به سه طیف A، B وC تقسیم میشود. گیاهان، بیش از سایر موجودات در معرض این اشعه قرار دارند، بدین دلیل گیاهان برای حفاظت از خود، سازوکارهای دفاعی شامل مکانیسم های آنزیمی و غیر آنزیمی در مقابل این اشعه در خود ایجاد می نمایند. از این سازوکار دفاعی می توان در مورد گیاهان دارویی استفاده نمود. در این مطالعه اثر باندهای (UV-B (280-320 و (UV-C (254-280 در افزایش مقدار برخی ترکیبها (فلاوونوئیدها، آنتوسیانین ها و قندهای احیا کننده) در دو گونه گیاه بنگ دانه مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور بذر های این گیاه از محل رویش آنها جمع آوری و در شرایط اتاق کشت با دمای ºC 1±21 و دوره نوری 8/16 تاریکی/نور کشت داده شد. پس از سه هفته رشد معمول، این گیاهان به مدت 2 هفته هر روز 30 دقیقه به طور جداگانه تحت تیمار UV-B و UV-C قرار گرفتند. پس از این مدت گیاهان برداشت شده و در نیتروژن مایع منجمد گردیدند. از این نمونه ها برای اندازه گیری مولفه های مورد نظر استفاده گردید. تجزیه و تحلیل فلاوونوئیدها بااستفاده از تکنیک HPLC نشان داد که در هر دو گونه گیاهی میزان فلاوونوئیدها در UV-B و UV-C به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. غلظت آنتوسیانین ها با استفاده از جذب اسپکتروفتومتری و بکار بردن ضریب خاموشی محاسبه شد. این ترکیبهای نیز در طول موج UV-B و UV-C به ترتیب افزایش 35 و 50 درصدی را نشان دادند. اندازه گیری قندهای احیاکننده ریشه و برگ کاهش مقدار قند را در هر دو گونه گیاه نشان داد. این احتمال وجود دارد که چون سنتز ترکیبهای ثانویه افزایش یافته اند میزان این ترکیب اولیه کاهش یافته باشد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114988_0cdee65c06a03d1dbe612fc1118bb113.pdf
2006-07-23
140
145
10.22092/ijmapr.2006.114988
اشعه ماوراء بنفش
ترکیبهای ثانویه
آنتوسیانین
فلاوونوئید
بنگ دانه
فاطمه
نصیبی
nasibi2002@yahoo.com
1
دانشگاه شهید باهنر کرمان، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
LEAD_AUTHOR
خسرو
منوچهری کلانتری
kh_kalantari@yahoo.com
2
مرکز بین المللی علوم، تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی کرمان
AUTHOR
- Foyer, C.H., Delgado, H., Dat, J.F. and Scott, I., 1997. Hydrogen peroxide and glutathione-associated mechanisms of acclamatory stress tolerance and signaling. Physiologia plantarum, 100: 240-254.
1
- Greenberg, B.M., Wilson, M.I., Gerhardt, K.E and Wilson, K.E., 1996. morphologycal and physiological responses of Brassica napus to Ultraviolet radiation: photomodification of ribulose 1,5 bis phosphate carboxilase/oxygenase and potential acclimation processes. Plant Physiology, 148: 78-85.
2
- Hollosy, F., 2002. Effects of Ultraviolet radiation on plant cells. Micron. 33(2):179-197.
3
- Jenkins, G.I. 1999. Regulation of phenylpropanoids and flavonoid biosynthesis genes by UV-B in Arabidopsis :Plant responses to environmental stress. BIOS. Scientific publishers, Oxford.
4
- Mackerness, S.A., 2000. Plant responses to ultraviolet-B stress: what are the key regulators? Plant Growth Regulation, 32: 27-39.
5
- Mann, J., 1987. Secondary metabolism.2nd edition .OxfordUniversity press.ISBN:0-19-855529-6, pp: 275-285.
6
- Middleton, E.M. and Teramura, A.H., 1993. The role of flavonol glycosidases and carotenoids in protection of soybean from Ultraviolet-B damage. Plant Physiology, 103: 741-752
7
- Mittler, R., 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in plant Sciences, 7(9): 405-410.
8
- Nijveldt, R.J., 2001. Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications. American journal of clinical nutrition, 74(4): 418-425.
9
- Nisbett. www.nisbett.com/nutrition.
10
- Palner, H., Ohta, M. and Suzuki, T., 2002. Oxidative stress-induced cellular damage caused by UV and methylviologen in Euglena gracilis and its suppression with rutin. Photochemistry and Photobiology, 67(2): 116-129.
11
- Sharma, P.K., Anand, P., Sankhalkar, S. and Shety, R., 1998. Photochemical and Biochemical changes in Wheat seedlings exposed to supplementary Ultraviolet-B radiation. plant sciences, 132: 21-30.
12
- Smirnoff, N. and Wheller, G.L., 2000. Ascorbic acid in plants; Biosynthesis and function. Critical review in plant sciences, 19(4): 267-290.
13
- Somogy, M., 1952. Notes on sugar determination. Journal of Biological chemistry, 195: 19-29.
14
- Sterling, M., 2000. Anthocyanins are a separate class of flavonoids from proontho cyanidins, discussed in NSN. 5(6): 231-240.
15
Wanger, G.J., 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugar, free amino acids and anthocyanin in protoplast. Plant Physiology, 64: 88-93.
16
- Yamasaki, H., Sakihama, Y. and Ikehara, N., 1997. Flavonoid- peroxidase reactions detoxification mechanism of plant cells against hydrogen peroxide. Plant Physiology,115: 1405-1415.
17
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه مواد موجود در اسانس سه گیاه Chenopodium botrys L.، Ferulago subvelutina Rech.F. و Rosa gallica L. و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آنها بر برخی از باکتریهای بیماریزا
اسانس اندام هوایی گیاه Chenopodium botrys L. از خانواده Chenopodiaceae از دو روش تقطیر با آب و روش استخراج با حلال هگزان تهیه شد. از 34 ترکیب، 29 ترکیب با 91.8% کل شناسایی شده در اسانس این گیاه در روش تقطیر با آب آلفا-اویدسمول (15.2%)، اپی-آلفا-مورولول (11.0%) و کوبنول (10.2%) و از 19 ترکیب، 14 ترکیب با 91.0% کل شناسایی شده در روش استخراج با هگزان آلفا- کنوپودیول استات (35.0%) و اویدسما–11 و 3- دیان–6-آلفا–ال (18.92%) بیشترین درصد را دربرداشتند. اسانس اندام هوایی گیاه Ferulago subvelutina Rech.F. از خانواده Apiaceae با روش تقطیر با آب تهیه شد و از 39 ترکیب، 36 ترکیب با 98.3% کل شناسایی شده لیمونن (27.0%)، آلفا–فلاندرن (23.1%) و آلفا–پینن (13.3%) بیشترین درصد را به خود اختصاص داده بودند. اسانس گل گیاه Rosa gallica L. از خانواده Rosaceae از روش استخراج با حلالهگزان تهیه شد و از 13 ترکیب، 12 ترکیب با 98.0% کل شناسایی گردید. نونادیسن (23.7%)، ایزوپروپیل تیگلات (17.5%)، 2-متیل-4-هپتان (14.8%) و نرمال–نونان (11.8%) بیشترین درصد را دارا بودند. اسانس گیاهان مورد بررسی همچنین از نظر فعالیت ضدمیکروبی برعلیه باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی، 3 گونه از جنس Staphylococcus spp.، Shigella flexneri، Salmonella typhi و Escherichia coli بررسی شدند. نتایج نشان داد که اسانس گیاه Chenopodium botrys L. بر روی همه باکتریهای مورد بررسی اثر مهاری دارد. اسانس گیاه Ferulago subvelutina Rech.F. فعالیت بازدارندگی بر روی Staphylococcus aureusو باکتریهای گرم منفی نشان داد. اسانس گیاه Rosa gallica L. بر روی باکتریهای Staphylococcus saprophyticus ، Shigella flexneri و Salmonella typhi اثر بازدارندگی دارد.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114989_c2fb66cecb0d5c763aa30cca0e567cd8.pdf
2006-07-23
146
154
10.22092/ijmapr.2006.114989
Chenopodium botrys L
Ferulago subvelutina Rech.F
Rosa gallica L
روغنهای اسانسی
اثرات ضدمیکروبی
فیروزه
چلبیان
chalabian1969@yahoo.com
1
استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
LEAD_AUTHOR
اعظم
منفرد
dmonfared@gmail.com
2
استادیار گروه شیمی، دانشگاه پیامنور، مرکز تهران
AUTHOR
کامبیز
لاریجانی
klarijani@srbiau.ac.ir
3
مربی، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات
AUTHOR
سارا
سلدوزی
4
دانشجوی مقطع کارشناسی رشته شیمی دانشگاه پیامنور، مرکز تهران
AUTHOR
- زرگری، ع.، 1375. گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران.
1
- Adams R.P., 1995. Identification of Essential oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy. Allured Publ. Corp.
2
- Alkalin E., 1999. Pharmaceutical Botanical Investigation of Ferulago Species Growing in Western Turkey. Ph.D. Theses. Istanbul Unv., Istanbul.
3
- Bahrman N. and Jay M., 1985. Apport a la connaissance Chimiosystematique de quelques especes du genre Chenopodium L. lett. Bot. 2: 107-113.
4
- Baser K.H.C. and Demirci B., 2002. Ferulagone: A new monoterpene ester from Ferulago thirkeana essential oil. Planta Medica, 68 (6): 564-567.
5
- Baver, A.W., Kirby WM., Sherris JC. and Turck M., 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disc method. Am. J. Clin. Pathol., 45: 493- 496.
6
- Baytop T., 1999. Turkiye’de Tibbi Bitkiler ile Tedavi – Gecmiste ve Bugun (Therapy with Medicinal Plants in Turkey – Past and Present), 2nd Ed: Nobel Tip Basimevi, Istanbul: 348-9.
7
- Bedrossian AG., 2001. Analysis of North American Chenopodium botrys essential Oil isolation and Structure of two new sesquiterpene alcohols. J. Essen. Oil Res. 13(6), 393-400.
8
- Davies, N.W., 1999. Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and carbowax 20M phases. J. Chromatogr., 503: 1-24.
9
- Demetzos, C. and Tan K., 2000. Chemical analysis and antimicrobial studies on three species of Ferulago from Greece. Planta Med., 66(6): 560-3.
10
- El-Sayed, AM., 1994 Sesquiterpene constituents of Chenopodium botrys and Venidium decurrens. Zagazig. J. Pharm. Sci., 3: 131-5.
11
- El–Sayed AM., Al- Yahya MA., 1989. Chemical composition and Anti- microbial Activity of the Essential oil of Chenopodium botrys growing in Saudi Arabia. Int. J. Crude Drug Res., 27: 185-8.
12
- Muehlbauer, R., 2002. Essential oils and chemicalliy related speices for the treatment of increases bone resorption, PCT Int. Appl. WO 0213, 840, 21Feb..
13
- Nakamura S., 1987. Scent and component analysis of the hybrid tea rosa. Perfum. Flavor., 12 (3): 44-45.
14
- Pascual, T.J. and Gonzales, M.S., 1981. Flavonoids from Chenopodium botrys.Planta Med. 41: 389-41.
15
- Pascual, T.J. and Bellido, I.S., 1980. Aceite essential de plantas jovenes de Chenopodium botrys. L. Rivista Ital. EPPOS., 62: 63-64.
16
- Rustaiyan, A. and Feizbakhsh, A., 2003. Chemical composition of the essential oils of Chenopodium botrys L. from two different locations in Iran.J. Essen. Oil Res., 15: 193-94.
17
- Rustaiyan, A. and Sedagat, S., 2002. Ferulago angulata Composition of The essential oil of Ferulago angulata (Schlecht) Boiss. from Iran. J. Essen. Oil. Res., 14(6): 447-8.
18
- Rustaiyan, A. and Yari, M., 1999. Chemical constituents of the essential oil of Ferulago contraca Boiss. et Hausskn. a speices endemic to Iran. J. Essent. Oil Res., 11(5): 609-10.
19
- Rustembekova, G.B. and Goryaev, M.I., 1973. Fatty acid compositon of oil from “Jerusalem Oak” Chenopodium botrys L. seeds. Izv. Akad. Nauk. Kaz. SSR., Ser. Khim., 23: 75-6.
20
- Rustembekova, G.B. and Goryaev M.I., 1974. Flavonoits from Chenopodium botrys.Khim. Prir. Soedin., 3: 403.
21
- Rustembekova, GB., Goryaev M.I.. 1974. Substances contained in essential oils 58. Hydrocarbons of “Jerusalem Oak” (Chenopodium botrys).Izv. Akad. Nauk, Kaz. SSR., Ser. Khim., 24: 47-51.
22
- Sadykoy, Y.D., Khodzhimatov, M., 1978. Alkaloids of Chenopodium botrys L. fruit.Rastit. Resur., 14: 385-7.
23
- Tuker, A.O., 1988. Nomenclature and chemistry of the kazanlik damask rosa and some potential alternatives from the horticultural trade of North Ameriac and Europe. Der. Food Sci., 18: 99-114.
24
- Unwin Brothers LTD., 1991. Eight peak Indexes of Mass Spectra, Royal Society of Chemistry, Nothingham, UK.
25
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر تراکم کشت بر عملکرد واجزای عملکرد گلرنگ در شرایط دیم
به منظور بررسی اثر تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ Carthamus tinctorius) ( آزمایشی در شرایط دیم دماوند در سال 1383 در ایستگاه تحقیقات مراتع همند آبسرد (دماوند) به اجرا در آمد. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تیمارو 5 تکرار انجام شد. در این تحقیق فواصل ردیف کشت 25،35 و17 سانتیمتر (به ترتیب تراکمهای 14، 20 و 29 بوته در متر مربع) تیمارها را تشکیل دادند. در این آزمایش عملکرد دانه و اجزای 8 گانة آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از تفاوت معنی دار عملکرد دانه در تراکم های مختلف کم، متوسط و زیاد به ترتیب برابر 757، 1119 و 1044 کیلوگرم در هکتار بود. بیشترین بیوماس با 4120 کیلوگرم در هکتار در تراکم متوسط و بیشترین تعداد غوزه در بوته و شاخص برداشت در تراکم کم به ترتیب با 5.4 و 29 بدست آمد. همچنین ازدیاد تراکم باعث کاهش تعداد دانه در غوزه ، ارتفاع و شاخص برداشت و به طور معنی داری در تعداد غوزه در بوته شد. نتایج حاصل نشان داد که در شرایط اکولوژیکی دماوند با بارندگی 320 میلیمتر و پراکنش نسبتا مناسب، گیاه گلرنگ می تواند با تراکم 20 بوته در متر مربع عملکرد مطلوب اقتصادی در واحد سطح تولید کند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114990_1381f1c037f28b4d09c0ede4a6f944e4.pdf
2006-07-23
155
160
10.22092/ijmapr.2006.114990
Carthamus tinctorius
گلرنگ
تراکم
عملکرد
دیم
محمد
بختیاری رمضانی
1
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین
AUTHOR
محمدحسین
لباسچی
lebaschy@rifr-ac.ir
2
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
LEAD_AUTHOR
نبی اله
نعمتی
3
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین
AUTHOR
ـ آذری، آ. و خواجه پور، م. ر. .1382 اثر آرایش گلرنگ بر رشد، نمود و اجزای عملکرد دانه گلرنگ توده محلی کوسه اصفهان در کشت بهاره . علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، سال هفتم شماره اول 166 ـ 155
1
ـ آلیاری، ه. و شکاری، ف. 1379. دانه های روغنی، زراعت و فیزیولوژی. انتشارات عمیدی تبریز.
2
- امیدبیگی، ر. 1376. رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی( جلد دوم). انتشارات طراحان نشر.
3
ـ فروزان، ک. 1380 . گلرنگ. شرکت سهامی خاص توسعه کشت دانه های روغنی.
4
ـ کوچکی، ع. 1379. زراعت در مناطق خشک . ترجمه و تدوین. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 202 صفحه.
5
ـ کوچکی، ع. و خلقانی، ج. 1374. شناخت مبانی تولید محصولات زراعی (نگرشی اکوفیزیولوژیک) انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
6
ـ محمدی، م. 1380. گزارش پژوهشی طرح بررسی اثرات فاصله ردیفهای کاشت و فاصله بذر روی ردیف بر عملکرد گلرنگ در شرایط دیم نیمه گرمسیری . نتایج تحقیقات مدیریت منابع سال 81ـ80 .
7
ـ نجفی، ح. خدابنده، ن. پوستینی، ک. زینالی، ح. وپوردوایی، ح. 1375. اثر آرایش کاشت و تاریخ کاشت بر خصوصیات زراعی سویا، مجله علوم کشاورزی ایران، 28: 71-65.
8
- Abel, G.H., 1979 .Effect of irrigation regimes, planting dates, nitrogen levels and row spacing on safflower cultivars. Agron. J., 68: 448-451.
9
- Grisae, P.D, wani, A.G. and Deokar, A.B. 1980 . Response of safflower varieties to plants densities and nitrogen levels. Agric.Un., 5: 53-55.
10
- Mane, V.S., Jadhav, A.S. and pawar, A.I. 1990. Effects of fertilizers and Plant densities on the growth and yield of safflower. Agric. Uni., 15: 254-256
11
- Nasr, H.G., Katkhoda, N. and Tannir, L., 1978. Effect of N fertilization and population rate spacing on safflower yield and other characteristics. Agron. J., 70: 683- 685.
12
- Patel, Z.G., Menat, S.C. and Roy, V.C., 1994. Response of safflower to row spacing and nitrogen and phosphorus fertilizers in vertisol of south Gujarat. Indian J. Agron., 39: 699-700.
13
- Quayyum, S.M, Kazi, B.R., Bhatli, M.A., Kham, W.A. and shaikm, Z.M., 1990. Effect of row spacing on the efficiency of two safflower varieties. Field Crop Abs., 43: 779.
14
- Quayyum, S.M., 1990. Effect of different row spacing on the growth and yield of Safflower. Field Crop Abs., 43: 779.
15
- Samarthia, T.T. and Muldoon, D.K., 1997. Effect of irrigation schedules and row spacing on the yield of safflower. Field Crop Abs., 50: 1258.
16
- Singh, H.S.B., Chauhum, Y.S. and Verma, G.S., 1992. Effect of row spacing and nitrogen level on yield of safflower on salt effected soils. Indian J. Agron., 37: 90-92.
17
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی و بررسی اکولوژیک گیاهان اسانسدار استان قم
در این تحقیق، ابتدا فهرست فلورستیک استان تهیه و با توجه به مطالعات کتابخانه ای و همکاری افراد متخصص، اقدام به شناسایی گونه های معطر استان گردید. بعد با مراجعه به عرصه های طبیعی، مناطق پراکنش و خصوصیات اکولوژیک هر یک از گونه ها از جمله تعیین فراوانی و تراکم آنها جهت معرفی بهترین رویشگاهها، تیپ گیاهی، گیاهان غالب همراه و بررسی عوامل اکولوژیک تاثیر گذار شامل وضعیت خاک، شیب، جهت، ارتفاع، وضعیت زمینشناسی، میزان بارندگی و اکسترمهای دمایی با استفاده از نقشههای موجود و اندازهگیری های صحرایی و آزمایشگاهی تعیین گردید. نتایج نشان داد که از بین حدود 230 گونه دارویی استان تعداد 39 گونه آن جزء گونههای اسانسدار طبقهبندی میشوند. از این تعداد 28 گونه در مراتع نیمه استپی و4 گونه در مراتع استپی استان میباشند. همچنین تعداد 7 گونه به طور مشترک در هر دو منطقه مذکور یافت میشوند. در این بین خانواده نعناعیان با 22 گونه، کاسنی با 12 گونه، چتریان با 3 گونه و ارمک و شاه پسند با یک گونه جزو تیره های گیاهی اسانسدار بودند. از میان جنسهای مهم نیز میتوان به جنسهای Artemisia (با 5 گونه)، Salvia (با 4 گونه)، Stachys و Nepeta (با 3 گونه)، Marrubium, Tanacetum ,Ziziphora, Scutellaria و Achillea (هر کدام با 2 گونه) اشاره کرد. طیف زیستی گیاهان اسانس دار نیز نشان میدهد که 46 درصد از این گیاهان همی کریپتوفیت، 36 درصد کامفیت، 13 درصد تروفیت و 2.5 درصد ژئوفیت و فانروفیت میباشند. از لحاظ موسم گلدهی، گونههای خانواده نعناع زودتر و تیره کاسنی دیرتر به گل مینشینند. گونه Echinophora platylobaبا گلدهی در اواخر تابستان و گونههای درمنه دشتی و کوهی در اوائل پاییز دیرترین موسم گلدهی را در میان گیاهان اسانسدار استان دارا میباشند.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114991_83449f41c4ae91d44fd07fd451c132c7.pdf
2006-07-23
161
168
10.22092/ijmapr.2006.114991
گیاهان اسانس دار
جمع آوری و شناسایی
شرایط اکولوژیک
قم
حسین
باقری
h_bagheri1350@yahoo.com
1
اعضای هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
LEAD_AUTHOR
سید مهدی
ادنانی
2
اعضای هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
AUTHOR
حسین
بشری
hbashari@cc.iut.ac.ir
3
دانشجوی دکترای مرتعداری دانشگاه تهران
AUTHOR
- توکلی، ز.، 1377. بررسی فلور آبخیز سدکبار قم. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم دانشگاه تربیتمعلم.
1
- حاجی آخوندی، ع.، و بلیغ، ن.، 1381. راهنمای کاربردی گیاهان دارویی . مرکر انتشارات علمی دانشگاه آزاد اسلامی. سازمان چاپ دانشگاه آزاد اسلامی: 282
2
- رحمتی زاده، ا.، 1377. شناسایی مناطق شور و گیاهان شور روی منطقه قم. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان. اصفهان: 128.
3
- زرگری، ع.، 1372. گیاهان دارویی ایران.جلد اول تا پنجم. انتشارات انشگاه تهران.
4
- معصومی، س.م.، 1372. بررسی فلورستیک و پوشش گیاهی شرق تفرش. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم دانشگاه تهران.
5
- میرحیدر، ح.، 1375. معارف گیاهی.جلد اول تا هشتم. انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی.
6
- میرزا، م.، سفید کن، ف.، و احمدی، ل.، 1375. اسانسهای طبیعی، استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
7
- میرزایی، م.، 1379. بررسی پوشش گیاهی و ارزش گذاری اکولوژیکی ناحیه نیمه بیابانی با جنوب غربی استان قم. پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس. تهران.
8
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی امکان کاشت تعدادی از گونههای دارویی غیر بومی ایران در منطقه کرج
یکی از راهکارهای توسعه کشت گیاهان دارویی در هر منطقه، معرفی گونههای جدید میباشد. در این راستا، بذرهای تعدادی از گیاهان دارویی غیربومی ایران از مراکز تحقیقاتی خارج از کشور وارد و به منظور بررسی امکان تولید آنها، مراحل فنولوژی این گیاهان در شرایط آب و هوایی کرج طی سالهای 1383-1378 مورد ارزیابی قرار گرفت. البته، گونهها با توجه به خواص درمانی و نوع ترکیبهای مؤثره گیاه که در منابع علمی معتبر درج شده بود انتخاب شدند. برحسب ضرورت، بذرهای برخی گونهها به روش غیر مستقیم در اواخر بهمن ماه هر سال در گلخانه کشت و نشاهای حاصل در بهار سال بعد به مزرعه اصلی منتقل شدند.همچنین، بذرهای سایر گونه ها به روش مستقیم در بهار هر سال در زمین اصلی کشت شدند. نتایج نشان داد که 33 گونه دارویی ارزشمند غیر بومی ایران، مراحل رشد و نمو خود را در منطقه به طور مطلوب طی نمودند که نشان دهنده امکان تولید آنها در شرایط آب و هوایی منطقه کرج می باشد. جالب آنکه، برخی از گونههای دارویی که در طب گیاهی از ارزش بالایی برخوردار هستند در منطقه مورد بررسی دارای رشد مطلوبی بودهاند نظیر Echinacea purpurea، Thymus vulgaris، Lavandula angustifolia ، Saponaria officinalis، Chrisanthemum cinerarifolium، Tanacetum parthenium، Valeriana officinalis و ...
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_114992_2b29ea1c7075cf47e555001205664f23.pdf
2006-07-23
169
171
10.22092/ijmapr.2006.114992
گیاهان دارویی
فنولوژی
غیر بومی
کرج
حسنعلی
نقدی بادی
naghdibadi@yahoo.com
1
عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه تربیت مدرس
LEAD_AUTHOR
علی
حقیری
2
اعضای هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی
AUTHOR
مریم
مکی زاده تفتی
marytafti@rifr-ac.ir
3
اعضای هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی
AUTHOR
مریم
اهوازی
maryame_ahvazi@yahoo.com
4
اعضای هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی
AUTHOR
کامبیز
بقالیان
5
عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و دانشگاه آزاد اسلامی – واحد کرج
AUTHOR
- امیدبیگی، ر.، 1374. رهیافتهای تولید وفرآوری گیاهان داروئی. جلد اول. انتشارات فکرروز، تهران، 283 صفحه.
1
- جواد زاده، س.م.، 1376. اثرروشهای کاشت،مقادیر مختلف کود ازت وتراکم بوته بر کمیت وکیفیت گیاه گاوزبان (Borago officinalis L.). پایان نامه کارشناسی ارشد رشته زراعت. دانشگاه آزاداسلامی. واحد جیرفت.
2
- کورهپز محمودآبادی، س. و عزیزی، م.، 1384. معرفی گیاه دارویی Echinacea pallida و بررسی سازگاری کاشت آن در شرایط آب وهوایی مشهد. همایش ملی توسعه پایدار گیاهان دارویی، 5 تا 7 مرداد، مشهد:357-358 .
3
- نقدی بادی، ح.، اهوازی، م.، خانی، م. و بقالیان، ک. 1382. نگهداری وتوسعه گیاهان دارویی.طرح مصوب پژوهشکده گیاهان دارویی(شماره 23597/20) .117 صفحه.
4
- Fleming, T., 1998. PDR for Herbal medicine. Montvale, New Jersey, 1220p.
5
- Leung, Y.L., 1996. Encyclopedia of common natural ingredients used in food, Drugs, and cosmetics, John Wiley&Sons, Canada, 555p.
6
- Marderosian, A. D., 2001. The Review of Natural Products.1nd ed. Facts and Comparisons. United States of America. 649p.
7
- Minime, A.C.,1996. The Encyclopedia of Medicinal plants. Dorling Kindersley, London , 281p.
8