per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
1
26
10.22092/ijmapr.2001.118378
118378
Research Paper
بررسی منابع تولید کننده شیر خشت در استان تهران
Investigation and Identification of Shir-Khesht manna in Tehran Province
محمد دینی
dini@rifr-ac.ir
1
پرویز باباخانلو
babakhanlou@rifr-ac.ir
2
محمود محمدی
3
مصطفی گلی پور
faskari2012@yahoo.com
4
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
تکنسین بخش تحقیقات دارویی
از زمانهای گذشته تا امروز شیرخشت بعنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرین مزه از نظر ترکیب شیمیایی جزو مان ها محسوب می شود. طبق بررسی انجام شده مشخص شد که دو گونه گیاه شیرخشت به نامهای 1-Cotoneaster nummularius Fisch & Mey (Rosaceae) 2- Cotoneaster nummularioides Pojark در استان تهران وجود دارند که مان تولید می نمایند. در اوایل مردادماه روی اندامهای هوایی گونه های مذکور شیرابه ظاهر می گردد، در پی نتایج سالهای اجرای طرح مشخص گردید که لارو نوعی حشره پوستخوار از خانواده سخت بالپوشان (سوسکها) عامل ایجاد تخریب در قسمت کامبیوم چوب گیاه می باشد. این آفت شبیه آفت پوستخوار درختان میوه هسته دار عمل می کند و برای اولین بار از محل اجرای طرح جمع آوری و توسط موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی به نام Scolytus rugulosus Mull. (Col., Scolytida, Scolytinae) شناسایی گردید. خروج ترشحات تابع شرایط اقلیمی بوده بطوریکه در یک محدوده زمانی ظاهر و پس از مدت کوتاهی از بین می رود. شیرابه قندی مترشحه از گیاه مورد توجه حشرات می باشد و در نتیجه بارندگی نیز شسته شده، از بین می رود. با بررسی آمار هواشناسی منطقه در اوایل مرداد اختلاف درجه حرارت حداکثر مطلق و حداقل مطلق به بیش از بیست درجه می رسد و در این ایام از محلهای آفت زده روی درختچه ترشحات خارج می گردد.شاخه های افت زده پس از چند سال از بین می روند و کاملا خشک می گردند و تا این مرحله هر ساله از محلهای آفت زده ترشحات خارج می شود. درختچه شیرخشت دارای چندین ساقه هوایی و قدرت جست زنی داشته لذا گیاه بطور کامل خشک نمی شود. در ادامه بررسی جهت یافتن منابع دیگر تولید مان، مشخص گردید که علیرغم وجود گیاه کاروان کش در استان تهران لیکن این گیاه تولید مان نمی کند، همچنین نوعی زبان گنجشک که در بعضی از کشورها تولید مان می نماید در ایران بصورت بومی وجود نداشته از گیاهان وارداتی است که کاشته شده است لذا تولید مان شیرخشت توسط این گیاه در ایران نیز منتفی است.
Acording to results of the investigation, the manna know as Shir-khest exudes from the branches of two species of cotoneaster (Rosaceae). C. nummularia Fisch & Mey and C. nummularioides Pojark Atraphaxis spinosa L. (Polygonaceae) has no manna in Tehran. Province (even in other places.) The manna of Shir-khesht collected from the shrubs in kushk-E-BALA village altitude 1900-2200 m (31 Km far from karadj in chalus road.) Shrubs in this area have been attacked by insect of scolytus rugulosus Mull (col. Scolytidae., Scolytinae.) and in other places which also have shrubs but without insect and larva so have no exudation. Larvae of this insect makes tunnel under the skin and destroy cambium then from these sites manna exudes. Exudation concern to humidity and tempereture of the sites, in the end of July to early August the difference of Maximums and Minimus temperatures are significant and high over twenty degree centigrade and in this period precipitation comes near Zero. Shir-khist occurs in small yellowish-white granules about the size of millet seed. During July and early August the branches of the cotoneaster become covered with the exudation, after few days become hard, collect and mixe with flour. it is valued chiefly as medicinal product (pectoral, purgotive.).
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118378_d9c050c4ba82dd4e61e895dc8d4ca35d.pdf
شیرخشت
مان
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
27
38
118379
Research Paper
بررسی کمی و کیفی ترکیبهای شیمیایی موجود در اسانس کلپوره .Teucrium polium L
Survey of the esseential oil of Teucrium polium L. from Iran
مهدی میرزا
mirza@rifr-ac.ir
1
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
اندامهای هوایی گیاه Teucrium polium اوایل تیرماه از باغ گیاه شناسی جمع آوری گردیده و پس از خشک شدن در دمای محیط به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری شد. اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 0.4% به دست آمد. ترکیبهای موجود در اسانس با دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل شده با طیف جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 25 ترکیب شناسایی شد. از میان ترکیبهای شناسایی شده، ترکیبهای β-caryophyllene (29.6%)، β-pinene (%15.9) و farnesene (11.0%) عمده ترین ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس بودند.
Teucrium polium is one of the native spices wich belong to The Labiate family. The acrial parts of this fragrant plants were collecteed from National Botaanical Garden of Iran in julay 1998 at itss full flawering stage. The essential oil was extracted by steam distillation method and analysed by GC/MS B-caryophyllene (29.6%), B-pinene (15.9%) and cis-B-farnesene (11%) were the major component in the essential oil.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118379_0dceafbb03866a1aa9051882117e58d6.pdf
کلپوره
Teucrium polium
خانواده نعناعیان
اسانس
بتاکاریوفیلن
بتاپینن
فارنزن
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
39
64
118380
Research Paper
تاثیر کودهای آلی و شیمیایی و تراکم بر عملکرد و مواد موثر گل راعی
Effects of manure, chemical fertilizer and plant density on hypericin content of Hypericum perforatum
محمدحسین لباسچی
lebaschy@rifr-ac.ir
1
ابوالقاسم متین
2
غلامرضا امین
amin@tums.ac.ir
3
ابراهیم شریفی عاشورآبادی
sharifie2015@gmail.com
4
لطیفه احمدی
5
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضاء هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
تغییرات ماده موثر گیاه دارویی گل راعی در سیستمهای زراعی مختلف شیمیایی، آلی و مخلوط آنها در تراکمهای مختلف در سال 1378 در ایستگاه تحقیقات البرز کرج تعیین گردید. این آزمایش به صورت طرح کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. عامل اصلی را تراکم و عامل فرعی را کودهای مختلف تشکیل دادند. هیپریسین موجود در سرشاخه های گلدار حاصل از برداشت اول گیاه گل راعی با استفاده از دستگاه سوکسله استخراج و به روش اسپکتروفتومتر ماورا بنفش (UV) اندازه گیری شد. کار استخراج هیپریسین در 2 مرحله و با استفاده از کلروفرم و متانول صورت پذیرفت و مقادیر هیپریسین با استفاده از منحنی استاندارد تعیین گردید. نتایج بدست آمده حاکی از آنست که سیستمهای زراعی مخلوط آلی و شیمیایی و نیز کودهای آلی بیشترین میزان هیپریسین را به ترتیب برابر 2262 و 2197 قسمت در میلیون در برداشت اول تولید نمودند. همچنین عملکرد هیپریسین نیز در تیمارهای یاد شده به ترتیب با 4684 و 4534 گرم در هکتار نسبت به تیمار کود شیمیایی خالص و شاهد تفاوت معنی داری داشت که بیشترین این مقادیر در تراکم 10 بوته در متر مربع بدست آمد. کلیه مقادیر هیپریسین، عملکرد، عملکرد هیپریسین و شاخص برداشت در برداشت اول تفاوت معنی داری نسبت به برداشت دوم از خود نشان دادند. بیشترین میانگین عملکرد هیپریسین در مجموع دو برداشت و در ازای مصرف کود مخلوط به 8094 گرم در هکتار بالغ گشت. به نظر میرسد که جهت دستیابی به حداکثر عملکرد هیپریسین میتوان از تراکم زیاد و برای افزایش کیفیت و میزان هیپریسین از تراکم کم استفاده نمود. همچنین مخلوط کودهای شیمیایی و آلی به دلیل ترکیب مناسب عناصر مورد نیاز این گیاه دارویی و بهبود کیفیت فیزیکی و بیولوژیکی خاک ضمن حفظ سلامت محصول قادر هستند بیشترین میزان و عملکرد ماده موثر هیپریسین را تولید نمایند.
Fluctuation of hypericin and yield in Hypericum perforatum was examined in Karaj Research Station in 1989. In this study chemical fertilizer, organic manure and combination of them were allocated in subplot, and plant density was allocated as main plot with 4,5.7 and 10 plant m?. In a split plot design under CRBD with 3 replication. Hypericin in the tops from the first harvest was extracted and measured by Soxhlet and spectrophotometer. Hypericin extraction was performed in two stages by CHCL3 and MeOH and measured by standard hypericin. The results showed that the combination of fertilizer and manure and also manure alone produced maximum hypericin, in the first harvest which were 2262 and 2197 ppm, respectively. Hypericin yields of the mentioned treatments with 4684 and 4534 gr/ha also showed significant difference with chemical fertilizer and control. The highest hypericin yield produced in 10 plant m density. Sum of hypericin yields for combination of manure and fertilizer treatment in two harvests reaches to 8094 gr/ha. It seems that combination of chemical fertilizer and manure by improvement of the soil physical, chemical and biological properties are able to improve hypericin content without any toxicity in this medicinal plant.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118380_c96b11002358ba26de863c9bbb49ab8c.pdf
گل راعی
هیپریسین
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
65
74
118381
Research Paper
شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس مرزنجوش اروپایی (.Origanum majorana L)
Essential Oil Composition of Origanum majorana L
محمدمهدی برازنده
mbaraz@rifr-ac.ir
1
عضوهیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
سرشاخه گلدارگیاه مرزنجوش اروپایی (.Origanum majorana L) دراوایل مردادماه سال 1378 از باغ گیاه شناسی ملی ایران واقع در محل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع (تهران) جمع آوری و پس از تایید آن توسط بخش گیاه شناسی موسسه، از گل خشک آن به روش تقطیر با بخار آب و در مدت زمان 45 دقیقه اسانس گیری شد. راندمان اسانس گیری براساس وزن گل خشک 0.3% بدست آمد. سپس جهت شناسایی کمی و کیفی ترکیبات، روغن اسانسی مذکور به دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوکراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق گردید. در میان 24ترکیب شناسایی شده در این روغن اسانسی، به ترتیب ترکیبات لینالیل استات (26.1%) و سابینن (12.0%) بیشترین میزان را به خود اختصاص می دهند.
Flowering part of Origanum majorana L. was collected from National Botanical Garden of Iran in Aug. 1999 and after confirming by the Herbarium of the Research Institute of Forests and Rangelands, steam distilled for 45 min. to produce an oil of 0.3% yield (based on dry weight of flowers). The oil was analyzed by GC and GC/MS. Twenty-four compounds were identified among which linalyl acetate (26.1%) and sabinene (12.0%) were the major constituents.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118381_fbb2da851f1b86fa3196c9e771c6da98.pdf
روغن اسانسی
اسانس
مرزنجوش
لینالیل استات
سابینن
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
75
83
118382
Research Paper
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس کاه مکی Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor
Chemical constituents of the essential oils of Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor.
محمدباقر رضایی
mb.rezaee@gmail.com
1
کامکار جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
2
اعضای هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضای هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
گیاه علفی کاه مکی (Cymbopogon olivieri) در مناطق گرمسیری ایران در جنوب کشور می روید و بوی معطری دارد. از آنجا که تاکنون در کشور ما، کارهای تحقیقاتی و کاربردی در مورد این گونه مهم که سطح وسیعی از زمینهای جنوب کشور را پوشش می دهد صورت نپذیرفته، هدف اصلی از این آزمایش شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس این گیاه می باشد. از جنبه شیمی به اجزا اسانسهایCymbopogon توجه بیشتری در مقایسه با سایر اجزای گونه های مختلف معطوف شده است. این اسانسها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، یکی نوع ژرانیول که شامل مونوترپنوئیدهای غیر حلقوی نظیر ژرانیول، سیترال و سیترونلا می شود، و دیگری گروه منتان که به نحو عمده شامل مونوترپنوئیدهای تک حلقه ای همانند لیمونن، پیپریتون یا منتون می شود، ولی ژرانیول را در بر نمی گیرد. نمونه مورد آزمایش از ایستگاه تحقیقاتی بندر عباس جمع آوری و به صورت تازه با بازده 0.65 درصد، به روش تقطیر با آب اسانس گیری گردید. بعد نمونه به دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق و مورد شناسایی قرار گرفت. ترکیبهای عمده شناسایی شده در ساقه سطحی تازه شاملpiperitone (62.2 درصد)،dihydro-ocimenetrans (13.2 درصد)، a-cadinol (2.2 درصد) و elemol (2 درصد) شناسایی گردیدند. ترکیب پیپریتون دارای خواص ضدتنگی نفس می باشد.
Essential oil composition of Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor. Which collected from our research station in Bandar abbass on 3 Dec. 1998, were investigated. Volatile oil were extracted by hydrodistillation method from fresh leaves and stems, and analyzed by GC and GC/MS, thirty compounds were identified. The major constituents for sample were piperitone (62.3%), trans - dihydroocimene (13.2%), a-cadinol (2.2%) and elemol (2%).
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118382_a9fd4ffbaf9ed56b98a9f793c6f1f9c8.pdf
کاه مکی
ترکیبهای شیمیایی
اسانس
پیپریتون
Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor
Essentials oil composition
piperitone
trans - dihydroocimene
elemol
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
85
104
118383
Research Paper
بررسی کمی و کیفی اسانس رازیانه .Foeniculum vulgare Mill در مراحل مختلف رشد
Essentiaal Oil Content and Chemicaal Composition of Foeniculum vulgare Mill. At different stage of plant growth
فاطمه سفیدکن
ijmapr@rifr-ac.ir
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
گیاه رازیانه در سه مرحله به شرح زیر از مزرعه گیاهان دارویی واقع در ایستگاه تحقیقاتی البرز جمع آوری گردید: سرشاخه گلدار (اواخر خرداد)، گل آذین همراه میوه نارس (اواسط تیرماه)، میوه رسیده یا دانه (اواسط شهریور). اندامهای جمع آوری شده پس از 24 ساعت خشک شدن در دمای محیط و در سایه، به روش تقطیر با آب و بخار آب اسانس گیری شد و اسانس به صورت یک لایه روغنی شفاف و بیرنگ با بازده های مختلف بدست آمد. قابل توجه است که بیشترین بازده اسانس به میزان 5% (وزنی-وزنی) نسبت به وزن خشک، از گل آذین همراه میوه نارس بدست آمد. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس در هر مرحله، با دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) از نظر کمی و کیفی مورد شناسایی قرار گرفتند. در مجموع 22 ترکیب در اسانس رازیانه در زمان گلدهی شناسایی گردیدند که غلظت آنها در مراحل رشد بعدی تغییر یافته به این صورت که برخی افزایش یافته و برخی دیگر کاهش پیدا کردند. ترکیب اصلی تشکیل دهنده اسانس رازیانه یعنی ترانس آنتول از 48.7% در اسانس حاصل از مرحله گلدهی به 75% در اسانس حاصل از میوه رسید، در حالی که برخی ترکیبهای دیگر در اسانس میوه کاهش پیدا کرده و یا حذف شدند. به طور کلی می توان گفت که ترکیبهای عمده تشکیل دهنده اسانس رازیانه عبارتند از: ترانس آنتول (48.7-75.2%)، لیمونن (8.8-25.6%) و فنکون (7.9-10.9%) که درصد هر کدام از این اجزا با توجه به زمان برداشت گیاه متفاوت است.
The essential oils, water-steam distilled, from Foeniculum vulgare Mill., harvested at 3 ontogenic stages (inflorescence at flowering stage, unripe seed and ripe seed), were evaluated for their chemical composition by GC and GC-MS. Twenty-two compounds were identified and the main constituents were (E)- anethole, limonene, fenchone and methyl chavicol. Higher oil yields were found at the unripe seed stage (5% w/w), but higher (E)- anethole percentage was found in the oil of ripe seed and chemical composition was influenced by the harvesting time.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118383_2c09555cdc4b5ff97177195d1824b43a.pdf
رازیانه (Foeniceelum valgare)
چتریان
روغن اسانسی
ترانس آنتول
لیمونن
فنکون
متیل کاویکول
Foeniculum vulgare Mill
Umbelliferae
essential oil composition. (E)- anethole
limonene
fenchone
methyl chavicol
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
105
125
10.22092/ijmapr.2001.118384
118384
Research Paper
بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس بابونه .Mathricaria chamomilla L
Chemical composition of the essential oils of Matricaria chamomilla L.
کامکار جایمند
jaimand@rifr-ac.ir
1
محمدباقر رضایی
mb.rezaee@gmail.com
2
فاطمه عسگری
asg.sara@yahoo.com
3
سعیده مشکی زاده
meshki@rifr-ac.ir
4
اعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
اعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
کارشناس ارشد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
کارشناس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
گیاه بابونه .Matricaria chamomilla L یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی و فراورده های آرایشی کاربردی فراوان دارد. گل بابونه در اوایل سال 1376 از 22 کیلومتری کازرون تهیه گردیده و به دو روش تقطیر با آب و تقطیر با بخار آب، اسانس گیری شده است، اسانسها با دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفتند. از 93.39 درصد ترکیبهایی که در اسانس حاصل از روش تقطیر با آب مورد شناسایی قرار گرفتند عمده ترین ترکیبهای سزکوئی ترپنوییدی آن عبارتند از: (-)-a-Biabolol (56.86 درصد)، trans-transs-Farnesol (15.64 درصد)، cis-b-Farnesene (7.12 درصد)، Guaiazulene (4.24 درصد) و Chamazulene (2.18 درصد) که در مجموع 86.04 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند. در روش تقطیر با بخار آب نیز از 95.61 درصد ترکیبهای شناسایی شده در اسانس عمده ترین ترکیبهای آن به قرار ذیل می باشند: a-Bisabolol (51.72 درصد)، trans-trans-Farnesol (15.33 درصد)، Guaiazulene (10.51 درصد)، cis-b-Farnesene (9.48 درصد) و Chamazulene (3.69 درصد) که در مجموع 90.73 درصد از کل اسانس را تشکیل می دهند. بنابراین برای تولید بیشتر ترکیب a-Bisabolol میتوان از روش تقطیر با آب استفاده کرد. چون مقدار ترکیب a-Bisabolol در اسانس بابونه زیاد است، و این ترکیب به دلیل توانایی بالقوه ضد التهابی از ترکیبهای مهم دارویی است می توان از اسانس بابونه در صنایع دارویی و فراورده های آرایشی-بهداشتی استفاده نمود.
The genus of Matricaria chamomilla L is one of the important of medicinal plants used in medicinal and cosmetics industries. In pharmacogonosy, consideration of the chemical composition and pharmacological properties of chamomile can be undertaken, to be clearly understood. Plant material were collected, 22 Km. Away from Kazeroon city on App. 1997, and essential oils obtained from flowerheads by two different methods (Hydrodistillation & steam distillation). The oils were analyzed by capillary GC and GC/MS. Main components for hydrodistilation method, representing 93.39% of total oil were, a- Bisabolol (56.86%), trans-trans Farnesol(15.64%), sis-b-Farnesene(7.12%), Guaiazulene(4.24%) and chamazulene(2.18%) which are 86.04% from whole the oil. Main components for steam distillation method, representing 95.61% of total oil were, a-Bisabolol (51.72%), trans-trans-Farnesol (15.33%), Guaiazulene (10.51%), cis-B-Farnesene (9.48%) and chamazulene (3.69%), which are 90.73% from whole the oil. a-Bisabolol, a major component of matricaria, is reported to have anti-inflammatory can used in our medicinal and cometics industries.
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118384_9f618b388bf7584e033473344a785000.pdf
بابونه (.Mathricaria chamomilla L)
اسانس
Matricaria chamomilla L
Chamomile؛ Matricin؛ chamazulene؛ Bisabolol oxide A Bisabolol oxide B؛ a-Bisabolol؛ Azulene؛ Hydrodistillation؛ Steam distillation
per
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
1735-0905
2383-1243
2001-10-23
10
1
127
141
118395
Research Paper
بررسی ترکیبهای شیمیایی موجود در عصاره گل .Syringa microphylla Diels
chemical composition of flower's absolute of Syringa microphylla Diels.
فاطمه عسگری
asg.sara@yahoo.com
1
مهدی میرزا
mirza@rifr-ac.ir
2
کارشناس ارشد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
یکی از گیاهان معطر و بسیار زیبا نوعی یاس به نام Syringa microphylla diels. است که مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت. این درختچه زیبا در باغ گیاه شناسی ملی ایران کاشته شده است و با گلهای بنفش رنگ و خوشه ای خود در اوایل بهار زیبایی خاصی دارد. در این تحقیق گلهای تازه در اواخر فروردین از باغ گیاهشناسی ملی ایران چیده شده و با روش خیسانیدن در حلال هگزان، عصاره گیری به عمل آمد. بازده اسانس 1.3 درصد نسبت به وزن خشک گل بود. پس از آماده سازی عصاره به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق شده، درصد و نوع ترکیبها مشخص شدند. در عصاره آن 19 ترکیب شناسایی شد که در مجموع بیش از 96 درصد کل عصاره را تشکیل می دهند. Carvacrol با76.33% بیشترین حجم عصاره را تشکیل می دهد، بعد از آن g-terpinene 13.91%، 3.03% r-cymene و1.63% a-terpinen در عصاره آن یافت شد.
Syringa microphylla Diels. is an ornemental plant. the fragrant flowers of S. microphylla, werw collected from national Bonitical Garden of Iran in the spring, then extaracted with hexan. after removing the plant waxes its absolute injected to GC and GC/ms. nineteen compounds were identified representing 76.33%(w/w) of the total absolute. the major components were : -terpinene (13.91%),p-cymene (3.03%), and α-teripinen(1.63%).
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118395_2d6cce82b12df3e378fe49cd084aff31.pdf
اسانس
syringe microphylla
essential oil
y-terpinene
Carvacrol