@article { author = {Ghorbanzadeh Neghab, M. and Rassam, Gh. and Dadkhah, A.R.}, title = {Evaluation of yield and seed fatty acid compositions of Safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars in Shirvan region}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {30}, number = {3}, pages = {382-390}, year = {2014}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2014.7672}, abstract = {This research was aimed to study the effects of autumn and spring sowing on seed yield, oil content and fatty acid compositions of five safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars in Shirvan region. The experimental design was a split plot in randomized complete blocks design with three replications, conducted in research field of Shirvan College of Agriculture, Ferdowsi University of Mshhad during 2010-2011. Main plots were allocated to two sowing times (autumn and spring) and the sub-plots included five safflower cultivars. Cultivars were Cina, CW-4445, Sahuripa- 88, Ghocahan local and Isfahan local. The results of variance analysis showed that the seed yield, oil content and fatty acid compositions were affected by sowing date. Seed yield and oil content obtained in autumn sowing (2330kg/ha, and 29.5%) were greater as compared to the spring sowing (1550kg/h, and 27.5%). The highest seed yield was obtained from Cina in autumn sowing (2989kg/ha) and CW-4445 in spring sowing (1789kg/ha). Sahuripa-88 had the highest oil content in autumn and spring sowing. The fatty acid content of palmitic, stearic acid and oleic increased significantly in autumn sowing. The fatty acid content of linoleic and linolenic decreased significantly in autumn sowing with high oil stability. According to the obtained results, seed yield, oil content, fatty acid compositions and oil stability of cultivars showed significant diffrences. Our results demonstrated that the sowing time and variety may have an important effect on seed yield, oil content and quality of safflower seed. Cina, CW-4445, and Ghochan local cultivars showed desirable potential for cultivation of safflower as well as increasing the area under cultivation.}, keywords = {Safflower (Carthamus tinctorius L.),sowing time,seed yield,oil content,fatty acids}, title_fa = {بررسی عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب دانه ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) در منطقه شیروان}, abstract_fa = {این تحقیق به‌منظور بررسی اثر تاریخ کاشت پاییزه و بهاره بر روی عملکرد دانه، میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) در منطقه شیروان انجام شد. تحقیق در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و به‌صورت کرت‌های خرد شده با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی شیروان (دانشگاه فردوسی مشهد) در سال 1390-1389 به اجرا در آمد. کرت‌های اصلی به دو تاریخ کاشت پاییزه و بهاره و کرت‌های فرعی به پنج رقم گلرنگ شامل سینا، CW-4445، Sahuripa-88، توده محلی قوچان و توده محلی اصفهان اختصاص یافت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت، عملکرد دانه، میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب را تحت تأثیر قرار می‌دهد. عملکرد دانه و میزان روغن در کشت پاییزه (به‌ترتیب kg/ha2230% و 5/29%) بیشتر از کشت بهاره (به‌ترتیب kg/ha1520% و 5/27%) بود. براساس نتایج این تحقیق رقم سینا در کشت پاییزه (kg/ha2989) و رقم CW-4440 در کشت بهاره (kg/ha1789) بیشترین عملکرد دانه را داشتند. به لحاظ میزان روغن هم در کشت پاییزه و هم کشت بهاره رقم Sahuripa-88 بالاترین درصد روغن (به‌ترتیب 32% و 7/29%) را داشت. میزان اسیدهای چرب پالمتیک، استئاریک و اولئیک در کشت پاییزه نسبت به بهاره افزایش معنی‌داری یافت. باوجوداین میزان اسیدهای چرب لینولئیک و لینولنیک در کشت پاییزه کاهش معنی‌داری را نشان داد و نیز دارای پایداری روغن بالایی بود. براساس نتایج این تحقیق بین ژنوتیپ‌ها تفاوت معنی‌داری در عملکرد دانه، میزان روغن، ترکیب اسیدهای چرب و پایداری روغن وجود داشت. نتایج حاصل از این تحقیق گویای اینست که تاریخ کاشت و رقم از مهمترین عوامل مؤثر بر عملکرد دانه، میزان و کیفیت روغن در دانه گلرنگ محسوب می‌شوند. ارقام سینا، CW-4445 و توده محلی قوچان دارای قابلیت مناسبی برای توسعه کشت گلرنگ و افزایش سطح زیر کشت در منطقه هستند.}, keywords_fa = {گلرنگ (Carthamus tinctorius L.),تاریخ کاشت,عملکرد دانه,درصد روغن,اسیدهای چرب}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_7672.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_7672_2bc26e8d7062e8f47221720277475473.pdf} }