@article { author = {Etminan, S. and Sheibani Tezerjii, Z. and Hassani, M.R.}, title = {Repellency and oviposition deterrency effects of garlic and red pepper extract and powder on Plodia interpunctella Hubner under laboratory conditions}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {35}, number = {5}, pages = {846-859}, year = {2019}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2019.124807.2471}, abstract = {Due to the economic importance of stored product pests and disadvantages of chemical insecticides, in this study, the repellency and oviposition deterrency effect of garlic and pepper extract (Tondexir®) and powder was investigated on Plodia interpunctella Hubner (Lep.: Pyralidae). The repellency effect of different concentrations of tondexir (1, 5, 10, 15 and 20%) and garlic and pepper powders was evaluated using Y-shaped olfactometeron adult insects and fourth larval instars, and using leaky glass and petri dish methods on first larval instars, in addition to evaluating the oviposition deterrency effect of these compounds on adult insects. The results showed that 20% concentration of tondexir and garlic powder had the highest repellency effect (63.97% and 58.90%, respectively) on adult insects. The repellency effect of treatments on fourth larval instars was less than that of adult insects. Garlic powder and 20% concentration of tondexir had the highest repellency effect (57.5% and 40%, respectively) on fourth larval instars. Pepper powder showed the highest repellency rate (82.5%) on first larval instars in leaky glass method. The petri dish method had the lowest repellency rate and its highest rate (67.5%) was observed at 20% concentration of tondexir. The highest oviposition deterrency effect of adult insects was related to garlic powder (47.89%) and 20% concentration of tondexir (47.65%). The results of the present study indicated the efficacy of garlic and pepper extract and powder in repelling and the oviposition deterrency of P. interpunctella.}, keywords = {Plodia interpunctella,repellency,tondexir,garlic,Pepper}, title_fa = {اثر دورکنندگی و بازدارندگی تخم‌ریزی عصاره و پودر سیر و فلفل قرمز روی شب‌پره هندیPlodia interpunctella Hübner در شرایط آزمایشگاهی}, abstract_fa = {شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.846.97.5.1575.1610 با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و معایب حشره‌کش‌های شیمیایی، در این تحقیق اثر دور‌کنندگی عصاره سیر و فلفل (تنداکسیر®) و پودر سیر و فلفل روی شب‌پره هندی Plodia interpunctella Hubner (Lep.: Pyralidae) بررسی شد. اثر دورکنندگی غلظت‌های مختلف تنداکسیر (1، 5، 10، 15 و 20 درصد) و پودر سیر و فلفل روی حشره کامل و لارو سن چهارم با استفاده از لوله شیشه‌ای Y شکل و روی لارو سن اول با استفاده از دو روش لیوان منفذدار و پتری‌دیش و همچنین اثر بازدارندگی این ترکیب‌ها روی تخم‌ریزی حشره کامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که غلظت 20% تنداکسیر و پودر سیر به‌ترتیب با 97/63% و 90/58% بیشترین اثر دورکنندگی را روی حشرات کامل دارند. اثر دورکنندگی تیمارها روی لارو سن چهارم نسبت به حشره کامل کمتر بود و پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر به‌ترتیب به میزان 57.5% و 40% بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن چهارم داشتند. پودر فلفل (82.5%) بیشترین دورکنندگی را روی لارو سن اول در روش لیوان منفذدار نشان داد. میزان دورکنندگی روش پتری‌دیش کمتر بود و بیشترین میزان آن (67.5%) در غلظت 20% تنداکسیر ثبت شد. بیشترین اثر بازدارندگی روی تخم‌ریزی حشره کامل مربوط به پودر سیر و غلظت 20% تنداکسیر به‌ترتیب با47.89% و 47.65% بود. نتایج این تحقیق کارایی عصاره و پودر سیر و فلفل را در دور کردن و ممانعت از تخم‌ریزی شب‌پره هندی نشان داد. }, keywords_fa = {Plodia interpunctella,دورکنندگی,تنداکسیر,پودر سیر,پودر فلفل}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120669.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120669_6124662c7fac2259a726a4d58fceac25.pdf} }