@article { author = {Baher, Z.F. and Rezaee, M.B. and Mirza, M. and Abaszadeh, B.}, title = {Research on quality and quantity changes of essential oil of Satureja hortensis L. under water stress in field}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {11}, number = {1}, pages = {37-51}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {The influence of soil water stress on essential oil contents of Satureja hortensis L. was investigated. Five irrigation treatments determined that consisted of (i) a control which was irrigated to full field capacity during the growing season (FC), (ii) two moderate water stress treatments during vegetative (LS1) and flowering stages (LS2) and (iii) severe water stress treatments during flowering stages (HS). The volatile constituents of the aerial parts of cultivated S. hortensis were isolated by steam distillation and analysed by GC/MS. Result showed that the oil acclimation under greater soil water stress increased significantly especially in severe treatment. This treatment at the flowering stage affected on the quantity of the essential oils more than the moderate stress in vegetative and flowering stages. The main oil constituents were carvacrol [44.5% (LS2), 42.6% (LS1)] and g-terpinene [40.9% (FC), 37.8% (HS)]. The amount of carvacrol increased under two moderate stresses but g- terpinene content decreased after moderate and severe stress.}, keywords = {Satureja hortensis L,Essential oils}, title_fa = {بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس مرزه (Satureja hortensis L.) در طی تنش خشکی در مزرعه}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر تنش خشکی بر تولید کمی و کیفی اسانس و ترکیبهای عمدة موجود در گیاه Satureja hortensis L. ,گیاه فوق تحت تیمارهای مختلف تنش خشکی قرار گرفت. تیمارها برحسب مقادیر ظرفیت زراعی بدست آمده و برحسب اعمال تیمارهای تنش که عبارت بودند از آبیاری در حد ظرفیت زراعی در طی دوره رویشی (C F), تنش ملایم (LS = 2.3 ظرفیت زراعی) در دو مرحله دوره رویشی و در زمان گلدهی و تنش شدید (HS = 1.3 ظرفیت زراعی) در زمان گلدهی انجام گردید.طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی برای بررسی انتخاب گردید.نتایج اعمال تیمارها بر اساس نسبتهای مختلف ظرفیت زراعی شامل :در حد ظرفیت زراعی (FC),تنش ملایم درحد2.3 ظرفیت زراعی (LS),تنش شدید در حد 1.3 ظرفیت زراعی (HS) نشان داد که تنش خشکی اثر مثبتی بر تولید کمی اسانس داشت. مقادیر اسانس با افزایش تنش افزایش یافته ودر تیمار HS از بیشترین مقدار خود برخوردار بوده است. درصد اسانس از 1.7% در تیمار آبیاری کامل در حد ظرفیت مزرعه, به 2.35% در تیمار تحت تنش شدید افزایش یافت. اسانس در پایه‌های مزرعه ای حاوی 17-15 ترکیب مختلف برحسب نوع تیمارهای اعمال شده بوده است. همچنین نتایج نشان دادند که دوترکیب اصلی اسانس موجود g - terpinene و carvacrol بوده است که افزایش تنش موجب کاهش مقدار g - terpinene در اسانس گردید. بیشترین مقدار این ترکیب در تیمار FC برابر 40.9% و کمترین آن در تیمار HS برابر 37.8% مشاهده گردید.روند تغییرات carvacrol در طی تنش متغییر بوده و حداکثر میزان این ترکیب در تیمارهای تنش ملایم مشاهده گردید. مقدار آن در تیمار تنش ملایم در مرحله گلدهی LS2)) برابر 44.5% و در تیمارتنش ملایم از مراحل اولیه رویشی (LS1)42.60 % بوده است. کمترین درصد این ترکیب در تیمار HS برابر 40.3% می باشد.بنابراین به طور کلی تنش اثر مثبتی بر کمیت و کیفیت اسانس داشته است.}, keywords_fa = {مرزه (Satureja hortensis L.),اسانس}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118362.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118362_d86e480ba5a97e154f470f5ec4c26e5e.pdf} }