@article { author = {Taghizadeh, S.F. and Aroiee, H. and Asili, J.}, title = {Effects of coronatine on physiological and biochemical characteristics of two berberis cultivars (Berberis crataegina DC. & Berberis integerrima Bge.) under saline condition}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {32}, number = {6}, pages = {1048-1059}, year = {2017}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2017.109323}, abstract = {This study was conducted to determine the effects of saline stress and coronatine on physiological and biochemical characteristics of two berberis cultivars (Berberis crataegina DC. and Berberis integerrima Bge.) in 2013. The study was arranged in a factorial completely randomized design (RCD) with four replications. The study species were planted in the pots containing sand. The plants were treated with NaCl at four levels of 0, 25, 50, 75mM and three levels of coronatine (0. 0.75, 1.5mM). The results showed that the content of proline, total phenols, total flavonoids, total proanthocyanidine and anthocyanin increased in plants treated with salinity stress while the chlorophyll content was reduced by increasing of salt concentration. At the same concentration of NaCl, the maximum content of proline was recorded in plants treated with coronatine (1.5mM). The highest increase in the total chlorophyll content was related to coronatine (0.75mM); however, the content of total phenols, total flavonoids, total proanthocyanidine and anthocyanin was decreased at a concentration of 1.5mM coronatine.}, keywords = {Berberis,coronatine,physiological and biochemical specification,salin stress}, title_fa = {مطالعه تأثیر کروناتین بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دو رقم زرشک بومی (Berberis crataegina DC. و Berberis integerrima Bge.) در شرایط تنش شوری}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثر تنش شوری و کروناتین بر روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در دو رقم زرشک زرافشانی (Berberis integerrima) و زرشک زالزالکی (Berberis crataegina DC.)، آزمایشی در سال 1393 به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. گیاهان مورد مطالعه در گلدان‌های حاوی ماسه شسته کشت شدند. گیاهان 4 هفته پس از استقرار کامل در غلظت‌های مختلف کلرید سدیم (0، 25، 50 و 75 میلی‌مولار) و کروناتین (0، 75/0 و 5/1 میلی‌مولار) قرار گرفتند. در گیاهان تحت تیمار شوری با افزایش غلظت نمک، میزان پرولین، فنل کل، فلاونوئید کل، پروآنتوسیانیدین کل و آنتوسیانین افزایش یافت، اما میزان کلروفیل کاهش داشت. در سطوح مساوی کلرید سدیم، حداکثر میزان پرولین در غلظت 5/1 میلی‌مولار کروناتین گزارش شد. بیشترین افزایش کلروفیل کل نیز مربوط به غلظت 75/0 میلی‌مولار کروناتین بود، اما میزان فنل کل، فلاونوئید کل، پروآنتوسیانیدین کل و آنتوسیانین در این سطح از تیمار کاهش یافت، به‌طوری که کمترین میزان آن در غلظت 5/1 میلی‌مولار کروناتین بود. }, keywords_fa = {زرشک (Berberis),کروناتین,خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی,تنش شوری}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_109323.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_109323_c688b00fbe600ae53fc693959fb1c082.pdf} }