@article { author = {Riahi-Madvar, A. and Yousefi, K. and Nasiri-Bezenjani, M.}, title = {Positive effect of Cu and yeast extract elicitors on the content of rosmarinic acid in Melissa offisinalis L.}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {30}, number = {5}, pages = {714-723}, year = {2014}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2014.10709}, abstract = {Lemon balm(Mellissa offisinalis L.) belongs to the Lamiaceae family with medicinal properties such as anti-bacterial, anti-depressants, anti-inflammatory, anti-cancer and anti-viral effects. The most pharmacological effects of this plant are related to its active ingredient, rosmarinic acid. In this research, the effects of different concentration of elicitors, yeast extract (0, 0.5, 1 and 2 mg/mL) and copper (0, 4, 8 and 16 μM) at different time intervals (4, 8 and 16 h) were investigated on rosmarinic acid and total flavonoid contents in 30-day-old seedlings of lemon balm greenhouse conditions. Results showed a significant effect of yeast extract on rosmarinic acid production, especially after 4 and 8 hours of treatment with this elicitor. The highest amount of this compound was observed in seedlings treated with 1 mg/mL of this elicitor. On the other hand, copper elicitor at all used concentrations and the duration time of treatment (except for 4 μM for 16 hours) significantly increased rosmarinic acid production, so that this elicitor at concentration of 8 µM for 8 hours treatment could induce rosmarinic acid level about 7-fold. It seems that the elevated level of this active ingredient under treatment with these elicitors is due to the induction of reactive oxygen radicals and jasmonic acid biosynthesis and subsequently expression of some genes involving in rosmaric acid biosynthesis.}, keywords = {Lemon balm (Mellissa offisinalis L.),rosmarinic acid,yeast extract,copper sulfate}, title_fa = {تأثیر مثبت الیسیتورهای عصاره مخمر و مس بر محتوای رزمارینیک اسید در گیاه بادرنجبویه (Melissa offisinalis L.)}, abstract_fa = {گیاه بادرنجبویه (Melissa offisinalis L.) از خانواده نعناعیان است و دارای خواص دارویی ضدباکتریایی، ضدافسردگی، ضدالتهابی، ضدسرطانی و ضدویروسی می‌باشد. بیشتر اثرات دارویی این گیاه را به ماده مؤثره آن یعنی رزمارینیک اسید نسبت می‌دهند. در این تحقیق، اثر غلظت‌های مختلف الیسیتورهای عصاره مخمر (0، 5/0، 1 و 2 میلی‌گرم/میلی‌لیتر) و مس به فرم سولفاته (0، 4، 8 و 16 میکرومولار) در زمان‌های متفاوت (4، 8 و 16 ساعت) بر مقدار رزمارینیک اسید و محتوای فلاونوئید کل در گیاهچه‌های بادرنجبویه 30 روزه رشد یافته در شرایط گلخانه‌ای بررسی گردید. نتایج نشان‌دهنده اثرات مثبت و معنی‌دار عصاره مخمر بر مقدار رزمارینیک اسید، به‌ویژه در زمان‌های 4 و 8 ساعت می‌باشد. بیشترین مقدار این ماده در تیمار گیاهچه‌ها با غلظت mg/mL1 این الیسیتور و در زمان 8 ساعت مشاهده شد. از طرف دیگر، الیسیتور مس در تمامی غلظت‌های مورد استفاده و دوره‌های زمانی تیمار (بجز غلظت µM 4 در مدت زمان 16 ساعت) باعث افزایش معنی‌دار مقدار رزمارینیک اسید شد. به‌طوری که غلظت µM8 این الیسیتور در زمان 8 ساعت تیمار مقدار رزمارینیک اسید را حدود 7 برابر افزایش داد. بنابراین چنین به‌نظر می‌رسد که افزایش محتوای این ماده مؤثره در گیاهچه‌های تحت تیمار با این الیسیتورها، به‌دلیل القای سنتز گونه‌های فعال اکسیژن و تولید جاسمونات‌ها و در نتیجه فعال شدن ژن‌های درگیر در بیوسنتز آن می‌باشد.}, keywords_fa = {بادرنجبویه (Melissa offisinalis L.),رزمارینیک اسید,عصاره مخمر,سولفات مس}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_10709.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_10709_b9459b91e17ec489bc1d7aec31e8b5a8.pdf} }