@article { author = {Jalilzadeh-Amin, Gh. and Shamshiri, N. and Aliakbarlu, J.}, title = {Effect of long-term storage of Artemisia dracunculus L. essential oil on antioxidant capacity and LD50 value}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {32}, number = {1}, pages = {60-70}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2016.106137}, abstract = {Herbal medicines are natural and safe; however, side effects can occur following excessive use of them. This research was aimed to investigate the acute toxicity and antioxidant activity of the essential oil of Artemisia dracunculus L. The essential oil of A. dracunculus (EOAD) was extracted by Clevenger apparatus using hydrodistillation. Two types of essential oil were studied including fresh and old oil (kept in laboratory conditions for three months). All protocols were tested for both fresh and old oil. The LD50 was calculated based on Lorke’s method using Probit Analysis and maximum Likelihood method with MINITAB software. To induce acute toxicity, appropriate concentrations of essential oil (10, 100, 1000, 1600, 2900 and 5000mg/kg of EOAD) were given orally and intraperitoneally. The antioxidant activity of EOAD (1-32mg/ml) was measured by two methods: DPPH and ABTS assays. The oral LD50 values were greater than 5000 mg/kg and 3801.33mg/kg for fresh and old EO, respectively. When fresh and old EO administered intraperitoneally, the LD50 values were calculated to be 4810.06mg/kg and 3013.33mg/kg, respectively. The fresh essential oil showed higher antioxidant activity as compared with the old essential oil in both DPPH and ABTS methods. Our results clearly indicate that the essential oil of this plant is non-toxic and contains antioxidant compounds that support the use of tarragon in traditional medicine.}, keywords = {Acute toxicity,Storage,Artemisia dracunculus L,Antioxidant}, title_fa = {تأثیر نگهداری طولانی‌مدت اسانس ترخون (Artemisia dracunculus L.) بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و LD50 آن}, abstract_fa = {داروهای گیاهی به‌دلیل طبیعی بودن ترکیب‌های سالمی هستند ولی عوارض سوئی به دنبال استفاده بی‌رویه از آنها اتفاق می‌افتد. هدف این پژوهش ارزیابی سمّیت حاد و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس ترخون (Artemisia dracunculus L.) می‌باشد. اسانس ترخون توسط دستگاه کلونجر با روش تقطیر با آب استخراج شد. تمام پروتکل‌های آزمایش برای اسانس تازه و اسانس کهنه که به مدت سه ماه در شرایط آزمایشگاهی نگهداری شده بود، انجام گردید. میزان LD50 براساس روش لورک و با روش آنالیز احتمال و Maximum Likelihood با استفاده از نرم‌افزار MINITAB تعیین شد. برای بررسی مسمومیت حاد و تغییرات رفتاری ایجاد شده از دوزهای (mg/kg) 10، 100، 1000،1600،2900 و 5000 اسانس (به روش خوراکی و تزریق داخل صفاقی) استفاده گردید. فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس دوزهای مختلف (mg/ml32-1)، با بهره‌گیری از دو روش DPPH و ABTS ارزیابی شد. مقدار LD50 برای اسانس ترخون تازه و کهنه در روش خوراکی به‌ترتیب بیشتر از g/kg5 و mg/kg33/3801 وزن بدن بود. با تزریق داخل صفاقی مقدار LD50 برای اسانس تازه و اسانس کهنه به‌ترتیب 06/4810 و 33/3013 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تعیین شد. اسانس تازه فعالیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌تری را در مقایسه با اسانس کهنه در هر دو روش ارزیابی نشان داد. یافته‌های اولیه این تحقیق نشان می‌دهد که اسانس این گیاه غیر سمّی بوده و دارای ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانتی است که مؤید استفاده از این گیاه در طب سنتی می‌باشد.}, keywords_fa = {سمّیت حاد,زمان نگهداری,ترخون (Artemisia dracunculus L.),آنتی‌اکسیدان}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106137.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106137_2acbeaa370320a48ec8bfeb61aa62110.pdf} }