@article { author = {}, title = {Evidence of Vol. 12}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {-}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {شناسنامه جلد 12}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120065.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120065_f303877c437fcb5d39497ba87578bf4e.pdf} } @article { author = {Rezaee, M.B. and Jaimand, K. and Sharifi Asorabadi, E. and Maddah, M. and Majd, A.}, title = {Study of the effect of ultraviolet radiations on quantity and quality of the essential oils of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) in vegetative phases}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {1-27}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Ozone layer depletion has increased ultraviolet-B radiation influence. As this radiation has harmful effects on plants, this research studies the essential oils quality and quantity changes of Fennel all affected by high ultraviolet radiation emanated form a 40-watt lamp in the field conditions in three phases: before flowering, flowering and after the formation of seed.  Fennel is one of the precious medicinal plants widely used in pharmacy, purfurm, cometic and hygienic industries as well as food industries. The seeds or fruits of this plant have so much essential oils that medicinal properties of the plant are attributed tothis essential oils.  The water and steam distilled (Long & Kaiser) essential oils of seeds, flowers, leaves and stems of Fennel in different vegetative phases was analyzed by GC and GC/MS.   The amount of essential oils in leaf, stem, flower and seeds has been decreased in the most of phases and essential oils’ components changed under ultraviolet radiations. The amount of Trans-anthole, which is the most important compound of this essential oil, has been decreased in the seed and flower of under treatment plants but this compound has been increased in the stem in spite of less amount of essential oils in this organg, this compound has been decreased in leaf before flowering phase but incraesed in flowering period. The other main compounds, Estragol, Fenchon and Limonene have been increased, in most cases. This results indicates this plants is very sensetive to ultraviolet radiations.}, keywords = {Foeniculum vulgare Mill,Ultraviolet radiation,anthole and Essential oil composition}, title_fa = {بررسی تاثیر پرتوهای فرابنفش بر کمیت وکیفیت اسانس گیاه رازیانه Foeniculum vulgare Mill.)) درمراحل مختلف رویشی}, abstract_fa = {با توجه به سوراخ شدن لایه ازن وافزایش پرتوهای فرابنفش ونظر به اثرات زیانبار این پرتوها بر گیاهان، در بررسی حاضر به مطالعه تاثیر پرتوهای فرابنفش حاصل از لامپ 40 وات uv بر کمیت و کیفیت اسانس اندامهای مختلف گیاه رازیانه در مراحل مختلف رویشی ودر شرایط مزرعه ای پرداخته شد. گیاه رازیانه از تیره چتریان و از جمله گیاهان دارویی ارزنده ای است که در صنایع داروسازی، عطرسازی، صنایع آرایشی وبهداشتی وصنایع غذایی کاربرد وسیعی دارد. بذر این گیاه دارای مقدار زیادی اسانس است که خواص دارویی گیاه را به آن نسبت می‌دهند. اسانس بذر، گل، برگ در زمان قبل از گلدهی وزمان گلدهی و نیز ساقه در سه مرحله قبل از گلدهی، گلدهی و زمان رسیدن بذر گیاهان شاهد وپرتودهی شده به روش تقطیر با آب و بخار آب (روشKaiser) استخراج گردید وبه کمک دستگاه GC و GC/MS مورد تجزیه وشناسایی قرار گرفت. مقدار اسانس در برگ، ساقه، گل و بذر گیاه در اغلب موارد کاهش یافت و ترکیبهای تشکیل دهنده آنها دستخوش تغییر شد. میزان ترانس آنتول که مهمترین و عمده‌ترین ترکیب اسانس این گیاه می‌باشد, در بذر و گل گیاهان تحت تیمار کاهش یافته و در ساقه با وجود میزان کم اسانس در این اندام, ترکیب مذکور افزایش یافته است ودربرگ , در مرحله قبل گلدهی کاهش ودر زمان گلدهی افزایش داشته است.استراگول، فنچون ولیمونن که از دیگر ترکیبهای عمده اسانس گیاه می‌باشند در اکثر موارد تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش افزایش یافتند. نتایج نشان دادند که گیاه رازیانه نسبت به پرتوهای فرابنفش حساس است.}, keywords_fa = {رازیانه,پرتوهای فرابنفش,آنتول و ترکیبهای اسانس}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118297.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118297_be3d6448e278808e3c3570c947fd2af3.pdf} } @article { author = {Sefidkon, F. and Askari, F.}, title = {Essential Oil Composition of 5 Thymus species}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {29-51}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {The genus of Thymus presents 14 species in Iran, some of them are endemic (1). In this project some of the endemic and non-endemic Thymus species, named: T. pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak, T. carnosus Boiss, T. kotschyanus Boiss and Hohen, T. persicus (Ronniger ex Rech. F.) Jalas and T. serpyllum L. were collected from different regions at before flowering and full flowering stage. The air-dried aerial parts of these species were steam distilled for obtaning their essential oils. The oil yields are as follow respectively: at before flowering (0.66%, 0.28%, 0.26%, 0.55% and 0.57%) and at full flowering stage (0.86%, 2.1%, 0.43%, 1.45% and 0.90%). Totally the oil yields were lower for theses Thymus species before flowering. The highest oil yields were obtained from T. kotschyanus and T. pubescens. Analysis and identification of chemical composition of the oils were performed by GC and GC/MS. Thirty-seven components (representing 93.1%-98.3% of the oils) at before flowering stage and thirty-nine components (representing 88.2%-99.3% of the oils) at full flowering stage were identified. The main components of the oils were as follow, before and full flowering stage, respectively: T. carnosus, thymol (27.2% and 36.1%), g-terpinene (19.6% and 19.1%), p-cymene (26.2% and 21.3%), b-caryophyllene (2.5% and 2.8%), carvacrol (2.2% and 2.5%) and borneol (1.6% and 1.6%). T. kotschyanus carvacrol (40.7% and 41.4%), thymol (26.9% and 19.5%), g-terpinene (7.3% and 10.3%), p-cymene (3.9% and 5.3%), b-caryophyllene (1.8% and 2.5%) and borneol (1.3% and 2.4%) T. persicus (39.0% and 27.1%), thymol (6.5% and 11.9%), g-terpinene (6.1% and 6.5%), p-cymene (7.5% and 10.2%), b-caryophyllene (2.0% and 3.0%) and borneol (1.6% and 2.9%). T. pubescens carvacrol (64.8% and 48.8%), thymol (11.9% and 13.9%), g-terpinene (6.1% and trace), p-cymene (2.9% and 12.7%), b-caryophyllene (1.5% and 1.3%) and borneol (0.7% and 3.8%). T. serpyllum, thymol (18.7% and 18.7%), g-terpinene (21.9% and 22.7%), p-cymene (21.1% and 20.7%), b-caryophyllene (7.1% and 0.1%) and borneol (3.9% and 3.1%) Geraniol (15.7% and 9.4%), Geranyl acetate (5.3% and 5.3%) and a-terpineol (0 and 9.5%) were found just in T. persicus oil before and full flowering stage, respectively. Germacrene D was also found in T. serpyllum oil (6.0% and 5.1%).}, keywords = {Thymus,Esential oil,Thymol,Carvacrol,-terpinene,P-cymene}, title_fa = {مقایسه کمی و کیفی اسانس پنج گونه آویشن (Thymus)}, abstract_fa = {جنس آویشن در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد که برخی از آنها انحصاری ایرانند(جم زاد، 1373).در این طرح تعدادی از گونه‌های بومی و غیربومی آویشن شامل: Thymus carnosus Boiss.، آویشن کوهی T. kotschyanus Boiss. and Hohen، آویشن ایرانی T. persicus (Ronniger ex Rech. F.) Jalas، آویشن کرک آلود T. Pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak وآویشن واقعی T. serpyllum L. از مناطق مختلف ایران در دو مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی جمع آوری گردیدند. از اندامهای هوایی خشک شده این گیاهان به روش تقطیر با بخارآب  اسانس‌گیری بعمل آمد. مقدار اسانس به ترتیب ذکر گونه‌ها در زمان قبل از گلدهی  (0.66% ، 0.28% ، 0.26% ، 0.55% ، 0.57%) و در مرحله گلدهی (0.86% ، 2.1% ، 0.43% ، 1.45% ، 0.90%) بود. درمجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. مقدار اسانس در دو گونه T. kotschyanusو  T. Pubescensبیشتر از سایر گونه‌ها بود. تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها به وسیله دستگاههای GC و GC/MS، با محاسبه شاخصهای بازداری کواتس و مطالعه طیف‌های جرمی صورت گرفت. در مجموع 37 ترکیب (93.1% تا 98.3% اسانس) در مرحله رویشی و 39 ترکیب (88.2% تا 99.3% اسانس) در مرحله گلدهی شناسایی شدند.ترکیبهای عمده اسانسها  در مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی کامل به ترتیب عبارت بودنداز: T. carnosus ،  کارواکرول (2.2% و 2.5%)، تیمول (27.2% و 36.1%)، گاما-ترپینن (19.6% و 19.1%)، پارا-سیمن (26.2% و21.3%)، بتا-کاریوفیلن (2.5% و 2.8%)، کارواکرول (2.2% و 2.5%) و بورنئول (1.6% و 1.6%) T. kotschyanus ، کارواکرول (40.7% ، 41.4%)، تیمول (26.9% و 19.5%)، گاما-ترپینن (7.3% و 10.3%)، پارا-سیمن (3.9% و 5.3%) ، بتا-کاریوفیلن (1.8% و2.5%) و بورنئول (1.3% و 2.4%) T. persicus ، کارواکرول (0.39% و27.1%)، تیمول (6.5% و 11.9%)، گاما-ترپینن (6.1% و 6.5%)، پارا-سیمن (7.5% و 10.2%) ، بتا-کاریوفیلن (2.0% و 3.0%) و بورنئول (1.6 % و 2.9%) T. Pubescens،  کارواکرول (64.8%، 48.8%)، تیمول (11.9% و 13.9%)، گاما-ترپینن (6.1% و جزئی)، پارا-سیمن (2.9%  و 12.7%) ، بتا-کاریوفیلن (1.6% و 1.3%) و بورنئول (0.7% و 3.8%) T. serpyllum،  تیمول (18.7% و18.7%)، گاما-ترپینن (21.9% و22.7%)، پارا-سیمن (21.1% و20.7%) ، بتا-کاریوفیلن (7.1 % و 0.1%) و بورنئول (3.9% و3.1%) در اسانس گونه T. persicus در مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی به ترتیب ترکیبهای ژرانیول (15.7% و9.4%) ، ژرانیل استات (5.3% و 5.3%) و آلفا-ترپینئول (0 % و 9.5%) یافت شدند. همچنین در گونه T. serpyllumجرماکرن دی (6.0% و 5.1%) یافت شد.}, keywords_fa = {آویشن (Thymus),اسانس,تیمول,کارواکرول,گاماترپینن,پارا-سیمن}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118312.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118312_ba1faa994c0507968f08f7a09e7a6852.pdf} } @article { author = {Mirza, M.}, title = {Essential oil composition of Salvia atropatana Bunge.}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {53-65}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Fresh Aerial parts of Salvia atropatana Bunge were collected during their Flowering periods (Mai-june 1998) near shiraz. The essential oil isolated by steam distillation for 90 min was obtained in yied of 0.1% w/w. The chemical composition of the essential oil was extracted by steam distillation method and analysed by GC/MS. Twenty-nine components were characterized with b-Caryophyllene (16.3%), Sclareol (13.3%), Hexyl octanoate (12.2%), Bicyclogermacrene (10%) as the major constituents respectively.}, keywords = {Sclareol,Salvia atropatana,Caryophyllene}, title_fa = {استخراج و بررسی ترکیبهای موجود در اسانس مریم گلی آذربایجانی (Salvia atropatana Buge)}, abstract_fa = {مریم گلی(Salvia atropatana) از انواع گونه‌های بومی و متعلق به خانواده Labiatae است. سرشاخه گلدار تازه این گونه معطر در اواسط اردیبهشت ماه از شیراز جمع‌آوری و به روش تقطیر با آب برای اولین بار مورد استخراج و شناسایی قرار گرفت که در مجموع 32 ترکیب را شامل شد. در میان ترکیبهای شناسایی شده به ترتیب -Caryophyllene β (16.3%)، Sclareol  (13.3%)، Hexyl octanoate (12.2%) و Bicyclogermacrene (10%) بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند. این ترکیبها با استفاده از گاز کروماتوگراف توأم شده با طیف‌سنج جرمی (GC/MS) شناسایی گردیدند.}, keywords_fa = {مریم گلی,سالویا,بتاکاریوفیلن,اسکلارئول}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118313.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118313_6d819ce0f93268b9f9b6015cc47b4238.pdf} } @article { author = {Dini, M. and Babakkhanlou, P. and Mohammadi, M. and Gholipour, M.}, title = {Investigation and Identification of Shekertighal manna in Tehran province}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {67-85}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Acording to result of the inverstigation the manna knows as Shekar Tighal is excretion of insect and obtained from the cocoon case of a beetle, larinus spp. This is found on the leaves and stalks of species of Echinops. The cocoon collected from the Echinops orientalis. E. cephalotes in the North east (Ozgol 1750 m), North west (Kohedashteh 1800 m), West (Qazvin 1000 m), and South (parandak 1600 m) in province of Tehran. Species of Larinus in this province is Larinus mellificus (coloptera), (curculionidae). Distribution in dry sandy places, wast places in hills and mountains. Altitud of collection area between 1000-2000 m. There are species Echinops leiopolycoras, E.ritrodes and E. spp. In province of Tehran that some of them had no cocoon. The time for collection  sep-oct. A decoction of Trehala was used to relieve respiratory ailments.}, keywords = {Shekar TighalManna,Producer,Echinops,Tehran province}, title_fa = {بررسی منابع تولیدکننده شکر تیغال در استان تهران}, abstract_fa = {شکر تیغال یکی از مان‌های مشهور ایران می باشد که از زمانهای گذشته تا امروز به عنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرین‌مزه توسط لارو حشره‌ای بر روی گیاهی ارخانواده کاسنی3، به نام اکی‌نوپس4 ایجاد می‌گردد. جهت تعیین نام گونه‌های موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیر طرحهای طرح ملی بررسی منابع تولید کننده و عوامل تولید شیرابه‌های قندی (مان‌ها) اجرا شد و طی دو مرحله کتابخانه‌ای و صحرایی مطالعه صورت گرفت. ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه به‌دست آمد. از نقشه پوشش گیاهی در استان استفاده شد و با شروع فصل رویش بازدید‌های منظم از گیاه اکی‌نوپس در نقاط مختلف استان در ارتفاعات و اقالیم مختلف انجام گردید. با مشاهده حشره عامل روی نمونه گیاه نسبت به جمع آوری گیاه و حشره جهت شناسایی اقدام گردید. بر طبق بررسی انجام شده مشخص شد که به روی سه گونه از گیاه اکی‌نوپس به نامهای E. cephalotes Dc. Echinops orientalis Trautv و E. robustus Bunge  حشره فعالیت می‌کند: گونه‌های مذکور در جنوب، شرق و غرب استان پراکنش دارند و علاوه بر آنها دو گونه دیگر به نامهای E. ritrodes Bunge و E. leiopolyceras Bornm نیز وجود دارند که بر روی آنها اثری از فعالیت حشره مشاهده نشد. این گونه‌ها منشعب و در ارتفاعات استان پراکنش دارند. نام حشره عامل تولید شکر تیغال لارینوس ملیفیکوس از راسته سخت بالپوشان و خانواده سرخرطومی می‌باشد. حدود ارتفاعی پراکنش گیاه اکی‌نوپس در استان تهران 2700-1000 متر و حدود ارتفاعی فعالیت حشره تا 2000 مشاهده شد. تولید شکرتیغال در استان تهران قابل توجه نمی‌باشد و جمع‌آوری آن مقرون به‌صرفه نیست.}, keywords_fa = {مان شکرتیغال,نحوه تولید,عامل تولیدکننده,استان تهران,اکی‌نوپس}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118314.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118314_9bc11efa52df89d015380f43216f06f4.pdf} } @article { author = {Askari, F. and Sefidkon, F. and Rezaee, M.B.}, title = {Essential Oil of Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak from Different Locality of Lar valley}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {87-127}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {The genus of Thymus Presents 14 species, which are found wild in different regions of Iran (1). One of the more distributed of these species is Thymus pubescens (2). The aerial parts of Thymus pubescens were collected from three various localities of Lar valley (in East of Tehran province). Essential oils isolated by steam distillation from the plant material at two stages, before flowering (BF) and full flowering (FF). Yields of essential oils were 0.53% to 0.93% (at BF stage) and 1.23% to 2.03% (at FF stage). Therefore the oil content at BF stage was less than FF stage. At BF stage 26 compounds (representing 98% to 99.3% of the oils) and at FF stae 32 compounds (representing 97.7% to 98.5% of the oils) were characterized. Major constituents at BF stage were: carvacrol (52.6% - 77.9%), thymol (2.7%-21.8%), g-terpinene (3.3%-7.4%), p-cymene (2.2%-4.4%), and b-caryophyllene (1.7%-2.5%). Major constituents at FF stage were: carvacrol (54.7% - 69.2%), p-cymene (6.7%-9.7%), borneol (1.7%-5.1%), methyl carvacrol (0.6%-6.6%) and 1,8-cineol +limonene (1.7%-3.2%). Twenty-three constituents were common at two stages. d-cadinene, thymyl acetate and g-muurolene (E)-b-ocimene were found just at BF stage and a-phellandrene, a-terpineole, terpinen-4-ol, spathunelol, camphor, linalool, methyl linalo, methyl thymol, thymoquinone and thymodihydroquinone were found just at FF stage.}, keywords = {Thymus pubescens,Labiatae,essential oil,Carvacrol,Thymol}, title_fa = {بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار}, abstract_fa = {جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (1). یکی از گونه‌هایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است. معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی دارویی و معطر، شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن، مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیل‌دهنده اسانس در نقاط مختلف، در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه، معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی معطر در جهت تولید تولید اسانس از آن در سطح نیمه‌صنعتی، از اهداف فرعی این طرح به‌شمار می‌رود. نمونه‌های گیاهی از سه نقطه رویشی در دره لار (شرق استان تهران) و در دو مرحله قبل از گلدهی (اواسط اردیبهشت) و گلدهی (اواسط تیرماه) جمع‌آوری شدند. از اندامهای هوایی خشک شده T. pubescens با روش تقطیر با بخار آب در دستگاههای شیشه‌ای به مدت 45 دقیقه اسانس‌گیری بعمل آمد. اسانسها پس از آبگیری با کلرید کلسیم در شیشه‌های تیره رنگ و در یخچال نگهداری شدند. مقدار اسانس در مرحله رویشی از 0.53% تا 0.93% و در مرحله گلدهی از 1.23% تا 2.03% متغیر بود. در مجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. در مرحله قبل از گلدهی تفاوت قابل توجهی در بازده اسانس نقاط مختلف مشاهده نشد، درحالی‌که این تفاوت در مرحله گلدهی معنی‌دار بود. اسانسها جهت تجزیه و شناسایی به دستگاههای GC و GC/MS تزریق شدند. در مجموع 26 ترکیب (0.98% تا 99.3%) در مرحله رویشی و 32ترکیب (97.7% تا  98.5%) در مرحله گلدهی شناسایی شدند. 24 ترکیب در هر دو مرحله مشترک بودند. ترکیبهای شاخص در مرحله قبل از گلدهی کارواکرول (52.6% تا 77.9%)، تیمول  (2.7% تا 21.8%)، گاماترپینن (3.3% تا 7.4%)، پاراسیمن (2.2% تا 4.4%) و بتا کاریوفیلن (1.7% تا 2.5%) بودند. ترکیبهای شاخص مرحله گلدهی شامل: کارواکرول (54.7% تا69.2%)، پاراسیمن (6.7% تا 9.7%)، 1و8 سینئول + لیمونن (1.7% تا 3.2%)، متیل کارواکرول (0.6% تا 6.6%) و بورنئول (1.7% تا 5.1%) بودند. ترکیبهایی مانند تیمیل استات، گامامورولن، سیگماکادینن فقط در مرحله رویشی و آلفافلاندرن، آلفاترپینئول، ترپینن 4-ال، اسپاچونلول، کامفور، لینالول، متیل تیمول، تیموکینون و تیمودی‌هیدروکینون فقط در مرحله گلدهی وجود داشتند.  }, keywords_fa = {آویشن,اسانس,تیمول,کارواکرول,Thymus pubescens,Labiatae}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118315.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118315_b497c0091be490e2ad27cab82b4da74b.pdf} } @article { author = {Rahmanpour, A. and Nassage, F.}, title = {Assigning the best treatment for increasing germination of seed in 5 medicinal and fragrant plants}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {12}, number = {1}, pages = {129-153}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {In Iran National Botanical Garden, ripe seeds of 5 Fragrant and Medicinal plants (Campsis grandiflora (Thunb.) Schuman, Catalpa speciosa Warder, Cupressus sempervirens L. var. fastigiata, Melia azedarach L., Thuja orientalis L.) were collected in periods. They were put under pretreatment for consideration of suitable germination methods of seeds as follows. 1-    Phisical motive; soaking the seeds for 1 to 24 hours, making a hole on the top of the seeds, scratching the cortex of the seeds. 2-    Chemical motive: sodium hypochloride, potassium nitrate, diluted and concentarated sulphoric acid. As a result the best method for germination of seeds were determined. This consideration shows the best times for collecting of seeds and the best pretreatment and treatment with high percentages in germination of seeds as well. The best pretreatment and treatment for Campsis grandiflora are: Washing in sodium hypochlorice and distilled water, 20:30C  temprature, 16h. light and 8h. darkness for 2 weaks, For Catalpa speciosa are: washing in sodium hypochloride and distilled water, 20:30C  temprature, 16h. light and 8h. darkness for 1 to 2 weaks, For Cupressus sempervirens var. fastigiata are: soaking in water for 24h., 5 minutes in potasium nitrate and washing in distilled water,chilling (1-5C ) for 8 to 12 weaks, For Melia azedarach are: soaking in water for 24h., scratching the cortex of seeds, 10 minutes in diluted sulphoric acid and washing in distilled water,planting in sand and , 20:30 C  temprature for 1 weak, For Thuja orientalis are: soaking in water for 24h., washing in diluted sodium hypochloride and distilled water, 20 C  temperature, 16h. light and 8h. darkness for 21 days.}, keywords = {seed,germination,Pretreatment,Treatment,Campsis grandiflora,Catalpa speciosa,Cupressus sempervirens,Melia azedarach,Thuja orientalis}, title_fa = {تعیین بهترین تیمار افزایش جوانه‌زنی بذرهای 5 گیاه معطر و دارویی}, abstract_fa = {بذرهای رسیده 5 گیاه معطر و دارویی: پیچ اناری گل درشت، جوالدوزک، سرو شیرازی، زیتون تلخ و سرو خمره‌ای در زمانهای مختلف از پایه‌های موجود در باغ گیاه‌شناسی ملی ایران جمع‌آوری شدند و جهت بررسی روشهای مناسب جوانه‌زنی، تحت پیش تیمارهای: 1- محرک فیزیکی: خیساندن بذر از 1 تا 24 ساعت، سوراخ نمودن نوک بذر، خراش دهی پوسته بذر با چاقو، سمباده کشیدن بذر 2- محرک شیمیایی: هیپوکلرید سدیم، نیترات پتاسیم و اسیدسولفوریک رقیق و غلیظ قرار گرفتند. پس از اعمال تیمار مناسب در نهایت بیشترین درصد جوانه‌زنی بذرها با مناسبترین پیش تیمار مشخص گردید. حاصل این بررسی مناسبترین زمان جمع‌آوری بذر، بهترین پیش تیمار و تیمار با بیشترین درصد جوانه‌زنی آنها می‌باشد. مناسبترین پیش تیمار و تیمار برای پیچ اناری، شستشو با هیپوکلریدسدیم و آب مقطر، دمای C° 30/20 با نور 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی به مدت 1 تا 2 هفته، برای سرو شیرازی، خیساندن به مدت 24 ساعت در آب، 5 دقیقه در نیترات پتاسیم و شستشو با آب مقطر، سرمادهی C°  5-1 به مدت 8 تا 12 هفته، برای زیتون تلخ، خیساندن به مدت 24 ساعت در آب، خراش دهی سطح بذر، 10 دقیقه در اسید سولفوریک رقیق و شستشو با آب مقطر، کاشت در شن و دمای C° 30/20 به مدت 1هفته، برای سرو خمره‌ای، خیساندن به مدت 24 ساعت در آب، شستشو با هیپوکلرید سدیم رقیق شده و آب مقطر، دمای °C20 و نور 16 ساعت روشنایی و 8ساعت تاریکی به مدت 21 روز می‌باشد.}, keywords_fa = {بذر,جوانه زنی,پیش تیمار,تیمار,پیچ اناری گل درشت,جوالدوزک,سرو شیرازی,زیتون تلخ و سرو خمره‌ای}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118316.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118316_caa81a9f40037dac48ad236e07340cee.pdf} }