@article { author = {}, title = {Evidence of Vol. 14}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {-}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {شناسنامه جلد 14}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120063.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_120063_cf3aa0f69edfb8131618e7289bcf6439.pdf} } @article { author = {Jaimand, K. and Rezaee, M.B.}, title = {Measurment of glycyrrhizin in Glycyrrhiza glabra L. by High Performance Liquid Chromatography}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {1-14}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Roots or storon of Glycyrrhizia glabra L. commonlly called licorice, which is used for over 2000 years, mainly as a sweetening agent and a drug. Licorice known to contain the pentacyclic triterpene saponin glycyrrhizinic acid, which belong to the b-amyrin series. Licorice is presently recognized for its sweet tast and pronounced to be effective as an anti – inflammatory, anti-allergenic and anti-ulcer agent. Most of licorice determination methods of glycyrrhizin in the roots are non-specific and relying on indirect methods. The results obtained from these methods are usually unreal and unreliable. In this research glycyrrhizin in plants was estimated directly by High Performance Liquid Chromatography without hydrolysing glycyrrhizin to its aglycone. All sample collected from Iranian National Botanical Garden, then after extraction, component identified with compare standard. Hence the existing problems that considerably change results are eliminated. In this method, glycyrrhizin was separated from other components of total extract using reverse phase HPLC and the results of determinations have been satisfactory and reproducible. }, keywords = {Glycyrrhizia glabra L,Licorice,Glycyrrhizin,-amyrin and High Performance Liquid Chromatography}, title_fa = {اندازه‌گیری گلیسیریزین در ریشه گیاه شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC)}, abstract_fa = {ریشه گیاه شیرین‌بیان (Glycyrrhizia glabra L.) به طور عام لیکوریس نامیده می‌شود که به عنوان عامل شیرین‌کننده و بیش از دو هزار سال کاربرد دارویی داشته است. لیکوریس دارای پنج حلقه ساپونین تری‌ترپن به نام اسید گلیسیریزینیک است. این ترکیب متعلق به مشتقات بتا-آمیرین(b-amyrin) می‌باشد. شیرین‌بیان به خاطر مزه شیرین آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژی و زخم شناخته شده است. تا کنون جهت ارزیابی مقدار گلیسیریزین در ریشه گیاه شیرین‌بیان و عصاره‌های حاصل از آن از روشهای مختلفی استفاده شده است، که تماماً غیر اختصاصی و متکی به روشهای غیر مستقیم می‌باشند. در این تحقیق جهت تشخیص مقدار گلیسیریزین در نمونه‌های ریشه شیرین‌بیان، از روش (بدون هیدرولیز ماده) یعنی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) صورت گرفته است. در این روش جداسازی گلیسیریزین از دیگر اجزای موجود در عصاره ریشه گیاه با استفاده از مرحله معکوس صورت گرفت، که نتایج رضایت‌بخش و قابل تکرار می‌باشند. ریشه گیاه از مزرعه گیاهان دارویی در باغ گیاه شناسی ملی ایران، جمع‌آوری گردید. سپس اقدام به استخراج عصاره توسط حلال و شناسایی ترکیب اسید گلیسیریزینیک توسط دستگاه (HPLC) نمودیم. مقدار ترکیب در نمونه 1.5 درصد تعیین گردید. این روش مشکلات در روشهای قبلی را دفع کرده است.}, keywords_fa = {شیرین‌بیان,لیکوریس,گلیسیریزین,بتا-آمیرین و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118230.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118230_30c790868f58b4d317536b0b432dfa1b.pdf} } @article { author = {Rezaee, M.B. and Jaimand, K. and Stodeh, M.K. and Asadian, Gh. and Zandy, P. and -, -}, title = {Idetification of mineral elements in gum tragacathim from Astragalus gossypinus of 4 climatic regions in Iran}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {15-23}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Consumption of in organic compounds from plants source are very noticeable from different aspects to science. However these compounds are useful to prevent and treating the diseases, but they can be harmful if used more than usual. Not only the measurement of these elements enable us to use them appropriatly in food, hygenic, pharmaceutical and cometic products but also it lets us to Know relationship between plants and their field collected. In this research gum of Astragalus gossypinus are collected from Chaharmahal Bakhtiuary, Kermanshah, Hamedan and Fars provinces, of Iran and gum used in order to determination of mineral compounds including N, P, K, Na, Mg and Ca. Determination was done by colorimetric, Flamephotometery, Kjeldahl and Complexometery method. In this study the phosphorus has at least and Calcium has the highest percentages of others inorganic elements.}, keywords = {Astragalus gossypinus,gum tragacanth,Phosphour,Calcium flame photometry,Colorimetry}, title_fa = {بررسی عناصر معدنی کتیرا در گون سفید Astragalus gossypinus در چهار استان ایران}, abstract_fa = {مصرف ترکیبهای معدنی موجود درگیاهان از جنبه‌های مختلف مورد توجه محققان می‌باشد. گرچه این ترکیبها در ارتقاء سلامتی، پیشگیری و درمان برخی بیماریها مفید می‌باشند، اما در مواردی نیز مصرف بیش از حد آنها سمی است. از اینرو با اندازه‌گیریی این عناصر درگیاه یا فرآورده‌های گیاهی می‌توان ضمن تعیین میزان مجاز مصرف آنها در فرآورده‌های غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی، ارتباط بین گیاه و محیط کشت را نیز تعیین نمود. در این تحقیق پس از جمع‌آوری صمغ گونه گون سفید (Astragalus gossypinus) از استانهای چهارمحال بختیاری، همدان،‌ فارس و کرمانشاه جهت تعیین عناصر معدنی آنها از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، فسفر و نیتروژن از روشهای پیچیده مختلف و دستگاه‌های نور سنجی شعله‌ای (Flame photometry)، رنگ‌سنجی (Colorimetry) و کجلدال استفاده گردید. بیشترین کد میزان هر کدام از عناصر به ترتیب، 0.84، 0.56، 0.21، 0.49 ، 0.85، 0.06 درصد عنصر فسفر کمترین (0.01%) درصد و کلسیم بیشترین (0.85%) درصد را در کتیرای مناطق مختلف تشکیل دادند. البته مقدار این عناصر تابع مناطق رویشی گیاه بوده است.}, keywords_fa = {گون,کتیرا,فسفر,کلسیم,کجلدال,رنگ‌سنجی و نور سنجی‌ شعله‌ای}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118231.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118231_8d791ab81725559136d1f9d7b0ba0aa2.pdf} } @article { author = {Mirza, M. and Baher Nik, Z.}, title = {Identification of chemical constituents of the absolute of Tilia platyphyllos Scop.}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {25-37}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Tilia platyphyllos which belongs to Tiliaceae family has aromatic flowers. The flowers were collected from Research Institute of Forests and Rangelands and extracted by hexane solvent. The absolute of linden was prepared by using Ethyl alcohol. The absolute were analyzed by GC/MS. Nineteen compounds reperesenting 96% of the absolute were identified of which Dihydrocarvone (29%), Limonene (12.9%), Caryophtllene (26%) and Carvone (6%) were the major constituents.}, keywords = {Tilia platyphyllos,essential oil,Absolute,Tiliacea,Carvone,Dihydrocarvone,limonene}, title_fa = {شناسایی ترکیبهای شیمیایی عصاره گیاه نمدار (Tilia platyphyllos Scop.)}, abstract_fa = {گیاه نمدار (Tilia platyphyllos) از تیره Tiliaceae دارای گلهای بسیار معطر است. گلهای گیاه نامبرده در خرداد ماه از باغ گیاه‌شناسی ملی ایران جمع‌آوری شدند. کانکریت آن با استفاده از حلال هگزان استخراج گردید. پس از جدا نمودن ناخالصی‌های موجود، عصاره مطلق با بازده 0.6% بدست آمد. تجزیه و تحلیل عصاره مطلق به کمک دستگاه GC/MS انجام گرفت که به شناسایی 19 ترکیب منجر شد که در مجموع 96% آن را تشکیل می‌دهد. از این میان ترکیبهای دی‌هیدروکارون به دو فرم سیس و ترانس (29%)، لیمونن(12.9%)، کاریوفیلن (26%) و کارون به مقدار 6% بیشترین مقدار را در عصاره مطلق تشکیل دادند.}, keywords_fa = {نمدار,اسانس,عصاره مطلق,کارون,دی‌هیدروکارون و لیمونن,Tilia platyphyllos,Tiliaceae}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118232.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118232_6a9f170eb664208ae4e01268cf85e90c.pdf} } @article { author = {Kashki, M. and Kalantari, A. and Abbasi, M.}, title = {Introducing of producing factors and production mechanism of Trehala manna in Khorasan}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {39-54}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Identification of mannifer plants and determination of their provenances are necessary for economic and sustainable exploitation of natural resources. In this, investigation on plants with general name of Globe tistyle was carried out in khorassan province. The method of study includes revviewing scientific references, field practices including collection of various species of Echinops spp., derermination of active provenances, collection of biological factor processing manna and finally both studing of biology of producer factor and production mechanisms. The results indicate the sources and factors producing Trehala manna are active in three regions including Nehvandan, Sabzevar and Bardaskan, but there is not any local or national exploitonal exploitation from the host plants. Also it is found that the host plant is Echinops robustus from family Asteraceae and producer insect is Larinus onopordi from family Curculionidae. This insect has only one generation Per year initiation from March- April to September- October. Furthe more, the manna is produced by both feeding secretive function of the larva in various ages processing host plant tissues and after using for its metabolic functon, the surplus is secreted as manna from downer labium of insect glands. These secretions crystalized gradually from a liquid form to solid..Chemical analysis indicates the manna constitues of trehalose sugar (23%), Starch (6%), musilage (15.8%), albaminoids substances (14%) and ash (4%). Thrapaetic properties of this manna correlate to the active substances containing mostly musilage, starch and sugar. The high amounts of these substances have a significant effect on diseases of respiratory system.}, keywords = {Production mechanism,Echinops robustus,Larinus onopordi,biology,manna and exploitation}, title_fa = {معرفی منابع و عوامل تولیدکننده و سازوکار تولید شکر تیغال در خراسان}, abstract_fa = {لازمه بهره‌برداری پایدار و اقتصادی از مانهای گیاهی، شناسایی و تعیین پراکندگی منابع و عوامل مؤثر بر تولید آنها و اعمال شیوه‌های صحیح بهره‌برداری است. در این بررسی، با مراجعه به عرصه‌های منابع طبیعی استان و بررسی گونه‌های مختلف جنس گیاه شکر تیغال، مناطق رویشگاهی فعال از نظر تولید و بهره‌برداری مان شناسایی گردید. سپس از گیاه میزبان، عامل بیولوژیک و شکر تیغال تولید شده در منطقه نمونه‌برداری بعمل آمد. نمونه‌های گیاه و حشره با استفاده از کلیدهای گیاه‌شناسی مورد شناسایی قرار گرفت و نمونه‌های محصول شکر تیغال تجزیه شیمیایی شد. در ادامه با شناسایی عامل بیولوژیک مؤثر در تولید مان و مطالعه دقیق بیولوژی آن،‌ سازوکار تولید شکر تیغال تعیین گردید. در نهایت ضمن برآورد میزان تولید در واحد سطح و ارزیابی اقتصادی،‌ تأثیر بهره‌برداری به روشهای سنتی در ادامه حیات و بقای عوامل زنده دخیل در تولید مان (گیاه و حشره) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان دادند که در سه منطقه بردسکن، سبزوار و نهبندان منابع و عوامل تولیدکننده شکرتیغال موجود هستند، و لیکن بهره‌برداری محلی از محصول شکرتیغال مرسوم نیست. همچنین بررسیها نشان دادند که مان شکرتیغال بر اثر فعالیت نوعی سوسک با نام علمیLarinus onopordi از خانواده سرخرطومی‌ها بر روی گیاهی با نام علمی Echinops robustus Bunge. از خانواده مرکبان تشکیل می‌گردد. حشره مولد با داشتن یک نسل در سال،‌ زندگی و فعالیت خود را بر روی برگهای جوان گیاه میزبان از فروردین ماه شروع و چرخه آن تا مهرماه کامل می‌گردد. در واقع مان شکر تیغال حاصل فعالیت تغذیه‌ای- ترشحی لارو‌های سنین مختلف بوده که با تغذیه از بافتهای گیاه میزبان، مواد گیاهی را گرفته و پس از صرف مقداری از آن جهت رفع فعالیتهای متابولیسمی، مازاد آن همراه با ترشحات غدد بزاقی به صورت مان (پیله) ظاهر می‌گردد. بررسیهای تکمیلی نشان دادند که بهره‌برداری از مان شکر تیغال به روشهای سنتی هیچ گونه آثار تخریبی بر روی عوامل تولید‌کننده نداشته و مصادف بودن زمان بهره‌برداری با دوره دیاپوز (رکود فعالیت) حشره مولد و فرم زیستی گیاه میزبان (همی کریپتوفیت بودن) از اهم دلایل عدم انهدام آنها به شمار می‌رود.}, keywords_fa = {سازوکار,شکرتیغال,سوسک سرخرطومی,بیولوژی,مان و بهره‌برداری}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118233.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118233_8f625fd3cac9443ef0e9c32a04840a67.pdf} } @article { author = {Howizeh, H. and Dinarvand, M. and Salehi, H.}, title = {Medicinal plants of Khuzestan}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {55-72}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {Utilization of medicinal plants in treatment of diseases has a long history and human know their benficial effects for treatment. Since recognition and dissociation medicinal from unmedicinal plants is very difficult and need long time, then recognize medicinal plant and dissociate them from other plants can help interested user to utilize.  In this survey according botanical resources, based upon evidences, people experiences, perfect questionnaire by grocery in different city of Khuzestan and also field investigation in the four season on fourfold regions of Khuzestan, wrote all medicinal plant and their dispersion, characteristics of specified growing region, utility and ect. From 950 species in Khuzestan about 225 species were introduced as medicinal plants in the books and grocerys.  Family of Labiatae, Compositae, Papilionaceae and Umbelliferae have most medicinal plant species in Khuzestan.  From this collecton, the aromatic plants are worth and number of them are able to develop their industiral cultivation. Medicinal plant that need the best method to exploitation and the species that must protect to control decay is introduced.}, keywords = {Introduction,plants,medicinal and Khuzestan}, title_fa = {گیاهان دارویی خوزستان}, abstract_fa = {استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماریها از قدیمترین ایام معمول بوده و بشر به اثرات مفید آنها پی‌برده و برای درمان خود مورد استفاده قرار می‌داده است. چون شناخت و تفکیک گیاهان دارویی و غیر دارویی از یکدیگر به سادگی میسر نبوده و انجام آن به زمان زیادی جهت مطالعه در این زمینه نیاز دارد، بنابراین شناسایی گیاهان دارویی و تفکیک آنها از سایر گیاهان می‌تواند کمک مؤثری به علاقه‌مندان استفاده از آنها و گیاه درمانی باشد. در انجام این بررسی با استفاده از منابع معتبر گیاه‌شناسی موجود و استناد به مدارک مدون و تجربیات مردمی از طریق تکمیل فرم پرسشنامه‌ای توسط عطاریها و خبرگان محلی شهرستانهای مختلف استان و همچنین پیمایشهای میدانی در فصول چهارگانه در چهار منطقه رویشی بزرگ خوزستان کلیه گیاهان موجود مورد بررسی و نقاط پراکنش آنها، اطلاعات رویشگاهی، موارد مصرف و … یادداشت برداری شد و مورد تحقیق قرار گرفت. از تعداد بیش از 950 گونه گیاهی فهرست شده در خوزستان حدود 225 گونه گیاهی در کتابهای موجود و عطاریهای استان تحت عنوان گیاهان دارویی معرفی شده‌اند. خانوده‌های گیاهی نعناعیان (Labiatae)، مینا (Compositae)،‌ پروانه‌آسا (Papilionaceae)، و چتریان (Umbelliferae) دارای بیشترین تعداد گیاه دارویی در خوزستان می‌باشند. از مجموعه گیاهان جمع‌آوری شده گروه گیاهان اسانس‌دار و معطر در خوزستان قابل توجه و تعدادی قابل توصیه جهت توسعه کشت صنعتی، می‌باشند. گیاهان دارویی که نیاز به تعیین شیوه‌های مناسب بهره‌برداری دارند و نیز گونه‌هایی که به حفاظت و نگهداری آنها به منظور جلوگیری از انقراض آنها نیاز است معرفی گردیدند.}, keywords_fa = {معرفی,گیاهان دارویی و خوزستان}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118234.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118234_5d6b4881a77c52e0f38b1de93f36afc4.pdf} } @article { author = {Zarezadeh, A. and Babaklanlo, P. and Baghestam, N. and Shamszadeh, M.}, title = {Collection, identification and cultivation of medical plants for domestication in Yazd Province}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {14}, number = {1}, pages = {73-135}, year = {2002}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {During the first phase (collection and identifiction) 250 species of Yazd province medicinal plants were identified. They classified in 181 genera and 65 family. Scientific, persian, and local name of species, habitat, usefull parts, chemical compounds, folklore of medicinal action of uses, preparation and consumption method and distribution Were mentiened in this paper. Most of the medicinal plants were related to Labiatae with 24 species, Compositae with 19 species and Cruciferae with 18 species, Rosaceae with 20 species, Umbelliferae and Liliaceae each with 12 species and Solanaceae and Malvaceae families each with 9 species, in Yazd province. In second phase (domestication) seeds and seedling were used from Natural Resources and Animal Affirs Center of Yazd Province, and Research Institute of Forests and Rangelans for cultivation. They were planted in spring and autumn. Planting date, phenology and compativility of species with Yazd climatical conditions were studied. In addition to familiarity with propagation method, plant and diseases, water and fertilizer requirements were surveyed, as far as possible. The results show that 136 species out of 154 species completed their phenology stage, 72 species had compatible with research station of medicinal plants, 12 species did not germinat and 6 species died after germination. }, keywords = {Medicinal plants,identification,collection,cultivation and domesticate}, title_fa = {جمع‌آوری، شناسایی و اهلی کردن گیاهان دارویی استان یزد}, abstract_fa = {با اتمام مرحلة‌ اول طرح (جمع‌آوری و شناسایی) 250 گونه گیاهی دارویی استان یزد شناسایی گردیدند و در 181 جنس و 65 تیره طبقه‌بندی شدند. نام علمی،‌ نام فارسی و محلی گونه‌ها، زیستگاه، قسمتهای مورد استفاده گیاه، ترکیبهای شیمیایی، تاریخچه و مصارف سنتی و محلی، خواص مهم دارویی و مصارف گیاه،‌ طرز تهیه و نحوة‌مصرف و پراکندگی جغرافیایی گونه‌ها شرح داده شده‌اند. بیشترین تعداد گونه گیاه دارویی در استان به ترتیب به تیره‌های Labiatae با 24 گونه، Rosaceae با 20 گونه، Compositae با 19 گونه و Cruciferae با 18 گونه، Umbelliferae و Liliaceae هر یک با 12 گونه Solanaceae و Malvaceae هر یک با 9 گونه تعلق دارند. در فاز دوم (اهلی کردن گیاهان دارویی) بذور و نهالهای گیاهان مورد نظر از طبیعت، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و مراکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استانها و تعداد معدودی از گونه‌های وارداتی تأمین و به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در دو فصل بهار و پاییز کشت گردیدند. بدین ترتیب فصل کاشت، فنولوژی و سازگاری گونه‌ها با شرایط اقلیمی ایستگاه تحقیقات گیاهان داروئی استان یزد مورد بررسی قرار گرفتند. در ضمن علاوه بر نحوة  تکثیر گیاه، آفات و بیماریها و نیاز آبی و کودی گیاهان کشت شده نیز در حد امکان مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان می‌دهند که از 154 گونه گیاه دارویی کشت شده،‌ 136 گونه مراحل فنولوژیکی خود را کامل نمودند، 72 گونه با شرایط اقلیمی ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی یزد سازگار بودند، 12 گونه سبز نشدند و 6 گونه سبز شده بعد از مدتی خشک گردیدند.}, keywords_fa = {گیاهان دارویی,شناسایی,جمع آوری,کشت و اهلی کردن}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118235.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118235_29dd743cc238fc616a6976b621f09292.pdf} }