@article { author = {}, title = {Evidence of Vol. 31-4}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {-}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {شناسنامه جلد 4-31}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119807.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119807_dfd1830025182cb45141e964036f8412.pdf} } @article { author = {Mohammadi, F. and Heidari, R. and Hosieni, S. and Jamei, R.}, title = {Extraction and determination of morphinane alkaloids from different parts of three Papaver species in the flowering stage using HPLC}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {563-573}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102675}, abstract = {Medicinal plants are rich sources of secondary metabolites. Among these metabolites, alkaloids are an important group. Papaver bracteatum Lindl., Papaver orientale L. and Papaver fugex Poir are medicinal plants from Papaveraceae family. Medicinal characteristic of these plants depend on their capability to produce and biosynthesis of benzophenanthridine alkaloids which are a sub-group of isoquinoline alkaloids. Morphinanes (morphine, codeine and thebaine) are a class of isoquinoline alkaloids with different functionality in medicine. Due to the importance of morphinanes in clinical and pharmacology fields, identification and extraction of these compounds from natural sources are a necessity. In this study, the plants were collected in the first stage of flowering. Sonicator and high-performance liquid chromatography (HPLC) were used for extracting and determining of the morphinanes, respectively. UV-Spectrophotometer was also used to determine total alkaloids. The results showed that high amounts of thebaine alkaloid were found in three studied plants. Codeine content was lower than other alkaloids; however the distribution of these alkaloids was dissimilar in different parts of the plants. According to the results, the highest total alkaloid content was found in capsules and roots of Papaver bracteatum L. and Papaver orientale L., while shoot of Papaver fugax Poir. contained.}, keywords = {Alkaloid,Papaver,HPLC}, title_fa = {استخراج و اندازه‌گیری آلکالوئیدهای مورفینان از اندام‌های مختلف سه گونه Papaver در مرحله گلدهی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا}, abstract_fa = {گیاهان دارویی منابعی غنی از متابولیت‌های ثانویه هستند. در میان این متابولیت‌ها، آلکالوئیدها گروه مهمی را تشکیل می‌دهند.Papaver bracteatum Lindl.، Papaver orientale L. و Papaver fugax Poir. گیاهان دارویی از خانواده خشخاش هستند. خصوصیات دارویی این گیاهان مربوط به قابلیت تولید و بیوسنتز گروهی از آلکالوئیدهای بنزوفنانتریدین (از زیرگروه آلکالوئیدهای بنزوایزوکوئینولین) است. مورفینان‌ها (مورفین، کدئین و تبائین) رده‌ای از آلکالوئید‌های ایزوکوئینولین با عملکرد متنوع دارویی هستند. در تحقیق حاضر، گیاهان در مراحل آغازین گلدهی جمع‌آوری شدند. سونیکاتور و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا به‌ترتیب برای عصاره‌گیری و اندازه‌گیری مورفینان‌ها استفاده شدند. همچنین برای سنجش آلکالوئید تام از اسپکتروفتومتر استفاده شد. نتایج نشان داد مقادیر نسبتاً بالایی از آلکالوئید تبائین در سه گونه فوق وجود دارد. میزان کدئین نسبت به تبائین کمتر بوده اما توزیع این آلکالوئیدها در قسمت‌های مختلف هر کدام از گیاهان متفاوت بود. طبق نتایج بالاترین میزان آلکالوئید تام در کپسول و ریشه P. Bracteatum و P.orientale وجود داشت، در حالی‌که بیشترین آلکالوئید P. fugax در ساقه مشاهده شد.}, keywords_fa = {آلکالوئید,خشخاش,HPLC}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102675.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102675_5024683d899ee78fa2d7619f4989c600.pdf} } @article { author = {Shahhoseini, R. and Moghaddam, M. and Kiani, D. and Mansori, R.}, title = {Effect of different concentrations of IBA and NAA on rooting of semi-hardwood cuttings of rosemary (Rosmarinus officinalis L.)}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {574-586}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102676}, abstract = {Rosemary (Rosmarinus officinalis L.), belonging to Lamiaceae family, is a perennial, medicinal and aromatic plant. The plant and its secondary metabolites are widely used in landscape designing and pharmaceutical, cosmetic and food industries. This research was conducted as two experiments in a RCBD (Randomized Complete Block Design) with six treatments (0, 1000, 2000, 3000, 4000 and 5000 mg l-1) and four replications in order to evaluate the effects of different concentrations of IBA and NAA on rooting of semi-hardwood cuttings of rosemary. Cuttings were treated in solutions of IBA and NAA for 1 min and held in plastic tunnel under mist system. After 70 days, the percentage of rotting, number of roots, average root length, the root fresh and dry weight, length of cutting, leaves and stem fresh and dry weight were measured. The analysis of variance showed that application of IBA and NAA had a significant effect on all the parameters studied. The highest rooting percentage was obtained at concentration of 1000 mg l-1 NAA (84%) and 5000 mg l-1 IBA (66%). The concentration of 4000 mgl-1 IBA was the best treatment on quality and rooting of the semi-hardwood cuttings of rosemary.}, keywords = {Rosmarinus officinalis L,rooting,semi-hardwood cuttings,IBA,NAA}, title_fa = {بررسی اثر ایندول‌بوتیریک‌اسید (IBA) و نفتالین‌استیک‌اسید (NAA) بر ریشه‌زایی قلمه‌های نیمه‌خشبی گیاه دارویی رزماری (Rosmarinus officinalis L.)}, abstract_fa = {رزماری (Rosmarinus officinalis L.) گیاهی چندساله، دارویی، معطر و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. این گیاه به‌دلیل تنوع کاربرد در طراحی فضای سبز و همچنین استفاده مواد مؤثره آن در صنایع مختلف نظیر دارویی، آرایشی- بهداشتی و غذایی مورد توجه بسیار واقع شده‌است. این تحقیق به‌صورت دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌منظور بررسی اثر غلظت‌های مختلف (0، 1000، 2000، 3000، 4000 و 5000 mgl-1) تنظیم‌کننده‌های رشد ایندول‌بوتیریک‌اسید (IBA) و نفتالین‌استیک‌اسید (NAA) در چهار تکرار بر ریشه‌زایی قلمه‌های نیمه‌خشبی گیاه رزماری انجام شد. قلمه‌های تیمار شده در زیر سیستم مه‌پاش نگهداری و درصد و کیفیت ریشه‌زایی قلمه‌ها پس از گذشت 70 روز ارزیابی گردید. اثر سطوح مختلف تنظیم‌کننده‌های رشد مورد استفاده بر روی همه صفات مورد بررسی مؤثر (1%≤p) بود. نتایج نشان داد که در IBA غلظت‌های بیشتر و NAA غلظت‌های کمتر موجب افزایش ریشه‌زایی و رشد قلمه رزماری گردیدند. در NAA با افزایش غلظت بیشتر از mgl-12000 میزان رشد در مقایسه با شاهد کاهش یافت. بیشترین درصد ریشه‌زایی مربوط به تیمار NAA mgl-11000 (84%) و IBA mgl-15000 (66%) بود. نتایج حاصل از ارزیابی صفات کیفی در قلمه‌ها (تعداد، قطر، طول و وزن تر و خشک ریشه‌های تولیدی، وزن و طول گیاهچه حاصل، وزن تر و خشک ساقه و برگ) نشان داد که بهترین کیفیت قلمه‌های تولیدی مربوط به تیمار mgl-14000 IBA بود.}, keywords_fa = {رزماری (Rosmarinus officinalis L.),ریشه‌زایی,قلمه نیمه‌خشبی,IBA,NAA}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102676.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102676_8b33e1eb4497b1d6bcd07c41c14025b9.pdf} } @article { author = {Layeghhaghighi, M. and Abbaszadeh, B. and Tabaei Aghdaei, S.R. and Samadiyan Sarbangholi, V.}, title = {Morphophysiological response of Nepeta racemosa Lam. to drought stress}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {587-597}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102677}, abstract = {Nepeta, belonging to Lamiaceae family, includes 250 species in the world and 67 species in Iran, 39 of which are native to Iran. In order to investigate the effects of drought stress on yield quantity and quality of Nepeta racemosa Lam., this experiment was conducted in 2011, at the Alborz Research Station, Karaj, Iran. Drought levels were 100% (control), 80% (low stress), 60% (medium stress), and 40% (severe stress) field capacity (FC). Different traits including plant height, number of tillers, number of lateral branches, root weight, root length, main stem diameter, number of inflourcences, inflorescence length, leaf length, leaf width, yield of leaf, inflorescences, stem and shoot, and essential oil percentage and yield of leaf, inflorescence, stem and shoot were measured at flowering stage.   Variance analysis revealed significant effect of drought stress on plant height, root weight, inflorescence length, leaf length, leaf width, yield of leaf, stem, inflorescence, and essential oil percentage of leaf, stem, inflorescence, and essential oil yield of the leaf, stem, inflorescence (P≤0.01), root length, and main stem diameter (P≤0.05). Mean comparison showed that the highest essential oil percentage was observed in leaves (1.72%), shoot (1.27%) and inflorescences (1.93%) at medium stress (60% field capacity). It could be concluded that Nepeta is a drought tolerant plant, and the maximum essential oil percentage could be achieved under medium stress with 60% field capacity.}, keywords = {Drought Stress,Medical plants,Nepeta racemosa Lam,essential oil}, title_fa = {واکنش مورفوفیزیولوژیک پونه‌سای خوشه‌ای (Nepeta racemosa Lam.) به تنش خشکی}, abstract_fa = {جنس Nepeta 250 گونه در دنیا دارد. این گونه در ایران دارای 67 گونه است که 39 گونه آن بومی ایران می‌باشد. به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی بر صفات کمّی و کیفی گیاه دارویی پونه‌سای خوشه‌ای (Nepeta racemosa Lam.) آزمایشی در شرایط مزرعه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقات البرز، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال 1390 اجرا شد. سطوح مختلف تنش خشکی شامل 100% (شاهد یا بدون تنش)،80% (تنش ملایم)، 60% (تنش متوسط) و 40% (تنش شدید) ظرفیت مزرعه‌ای بود. در مرحله گلدهی ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، تعداد ساقه جانبی، وزن ریشه، طول ریشه، قطر ساقه اصلی، تعداد ساقه گل‌دار، طول گل‌آذین‌ها، طول برگ و عرض برگ، عملکرد برگ، گل‌آذین، ساقه و سرشاخه، درصد و عملکرد اسانس برگ، گل‌آذین، ساقه و سرشاخه اندازه‌گیری شدند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تنش خشکی اثر معنی‌دار بر ارتفاع گیاه، وزن ریشه، طول گل‌آذین‌ها، طول برگ، عرض برگ (1%≥α)، طول ریشه و قطر ساقه اصلی (5%≥α) داشت. همچنین تنش خشکی اثر معنی‌دار بر درصد اسانس برگ، درصد اسانس سرشاخه، عملکرد برگ، ساقه، گل‌آذین و سرشاخه، عملکرد اسانس برگ و گل‌آذین (1%≥α) داشت. بیشترین درصد اسانس برگ (72/1%)، گل‌آذین (93/1%) و درصد اسانس سرشاخه (27/1%) مربوط به تنش ملایم (60% ظرفیت مزرعه) بود. نتایج نشان داد که پونه‌سای خوشه‌ای گیاهی مقاوم به خشکی بوده و با اعمال 60% تنش خشکی می‌توان بیشینه اسانس را بدست آورد.}, keywords_fa = {تنش خشکی,گیاهان دارویی,پونه‌سای خوشه‌ای (Nepeta racemosa Lam.),اسانس}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102677.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102677_1a10dfe2f2f73d6ec50a316e5f1f6900.pdf} } @article { author = {Boomi, T. and Daneshyar, M.}, title = {Effects of different thyme (Thymus vulgaris L.) extracts on growth, blood metabolites and carcass characteristics of broiler chickens consuming sodium nitrate in drinking water}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {598-609}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102678}, abstract = {Two hundred and twenty day-old male broiler chicks (Ross 308) were randomly used in five groups to investigate the effects of sodium nitrate consumption or different levels of 0, 0.2, 0.4 and 0.6% thyme (Thymus vulgaris L.) extract along with sodium nitrate in drinking water on growth, carcass characteristics and some blood indices. No significant differences were observed between the treatments for body weight gain, feed consumption and feed conversion ratio during the whole experiment period (p>0.05). Thyme extracts or nitrate consumption had no effect on blood glucose, cholesterol and triglyceride and aspartate amino transferase (p>0.05). Nitrate consumption increased the blood HDL content as compared to control (p<0.05); however, thyme extract at concentrations of 0.2 and 0.4% along with nitrate decreased the blood HDL content (p<0.05). Moreover, proportional weights of the thigh, breast, liver, heart, lung, spleen and abdominal fat were not affected by dietary treatments (p>0.05). Totally, thyme extract consumption had no effect on the performance of chickens consuming nitrate but it decreased blood HDL level by reducing the oxidation of LDL.}, keywords = {High density lipoproteins,nitrates,Plant extract,weight gain}, title_fa = {تأثیر سطوح مختلف عصاره‌ آویشن (Thymus vulgaris L.) بر رشد، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی مصرف‌کننده نیترات سدیم در آب آشامیدنی}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثرات مصرف 4/27 میلی‌گرم نیترات سدیم یا سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصاره‌ آویشن (Thymus vulgaris L.) در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی، تعداد 220 قطعه جوجه نر یک‌روزه نژاد راس (308) به‌طور تصادفی در 5 گروه انتخاب شدند. تفاوت معنی‌داری برای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بین جوجه‌های گوشتی تیمارهای مختلف در کل دوره‌ آزمایشی مشاهده نشد (05/0p) ولی مصرف سطوح 2/0% و 4/0% آویشن به همراه نیترات باعث کاهش میزان HDL گردید. در مقایسات مستقل هم مصرف عصاره‌ آویشن منجر به کاهش HDL خون گردید. همچنین وزن نسبی ران، سینه، کبد، قلب، شش، طحال و چربی محوطه‌ بطنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0p). البته اثر تیمارهای آزمایشی بر ارتفاع پرز ژژونوم اختلاف معنی‌داری را نشان داد (001/0>p). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از آلوئه‌ورا و اسید آلی و همچنین مخلوط اسید آلی و آلوئه‌ورا سبب کاهش میزان کلسترول سرم و زرده شده‌است. استفاده توأم از گیاه دارویی آلوئه‌ورا و گلیسریدهای اسید بوتیریک به‌طور معنی‌داری ارتفاع و سطح پرز را افزایش داد و بیشترین عرض و عمق کریپت را به خود اختصاص داد.}, keywords_fa = {آلوئه‌ورا (Aloe vera L.),اسید بوتیریک,بلدرچین ژاپنی,کیفیت تخم بلدرچین,مورفولوژی روده}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102682.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102682_06f2edcf57a346e6e2e038d34b06bf75.pdf} } @article { author = {Alimardan, E. and Salehi Shanjani, P. and Jafari, A.A. and Tabaei Aghdaei, S.R.}, title = {Evaluation of yield and morphological traits in Iranian populations of Yarrow (Achillea millefolium L. and A. bieberestini L.)}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {661-675}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102683}, abstract = {Achillea L. is one of the most important native medicinal genuses of Iran.  Morphological and agronomic traits in 27 populations of A. millefolium and in 14 populations of A. bieberestini were studied using a random complete blocks design with three replications in Alborz Research Center, Karaj, Iran. ANOVA suggested significant differences among 27 populations of A. millefolium for all morphological and agronomic traits except full flowering time. Significant differences were found among 14 populations of A. bieberestini for all morphological and agronomic traits. In both species of A. millefolium and A. bieberestini significant correlation coefficient were found between the plant height and the flower diameter. Comparison of dry matter yield and other characteristics of different populations indicated that populations with dry and hot origin in both species of A. millefoliuum and A. bieberestini had better productivity. Population Semnan (21657) in A. millefoliuum and population Park golestan in A. bieberestini showed better characteristics in plant height, plant diameter, main inflorescence diameter, dry matter yield and inflorescence number as compared with other populations, which could be suggested for breeding programs.}, keywords = {Achillea L,intra-specific diversity,agronomic traits,Morphology}, title_fa = {بررسی عملکرد و صفات مورفولوژیکی جمعیت‌های مختلف بومادران ایران (گونه‌های A. bieberestini L. و Ahillea millefolium L.)}, abstract_fa = {بومادران (Achillea L.) یکی از جنس‌های مهم گیاهان دارویی بومی ایران است. به‌منظور بررسی عملکرد و صفات مورفولوژیکی 27 جمعیت A. millefoliumو 14 جمعیتA. bieberestini، آزمایشی به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی البرز کرج اجرا شد. نتایج نشان دادند که اختلاف معنی‌داری بین 27 جمعیت A. millefolium از نظر کلیه خصوصیات مورفولوژیکی و زراعی بجز زمان گلدهی کامل وجود داشت. جمعیت‌های مورد مطالعه گونه A. bieberestini در کلیه صفات مورفولوژیکی و زراعی اختلافات معنی‌داری نشان دادند. مهمترین همبستگی در خصوصیات گونه A. millefoliumمربوط به قطر گل‌آذین اصلی با حداکثر ارتفاع بوته و در گونه A. biberestini مربوط به عملکرد بوته با ارتفاع بوته بود. مقایسه میزان عملکرد و سایر ویژگی‌های زیستی جمعیت‌های هر گونه، با دیدگاه اهلی کردن و اصلاحی نشان داد که جمعیت‌های گرم و خشک هر دو گونه A. millefolium و گونه A. bieberestini عملکرد بهتری برای کشت و کار دارند و جمعیت سمنان (21657) در گونه A. millefolium و جمعیت پارک گلستان در گونه A. bieberestiniنسبت به سایر جمعیت‌ها برتری داشتند. بنابراین در برنامه‌های اصلاحی جمعیتهای فوق برای تولید گیاه دورگی با صفات مطلوب‌تر از نظر ارتفاع بوته، قطر بوته، قطر گل‌آذین اصلی، عملکرد بوته و تعداد ساقه گل‌دهنده، توصیه می‌شوند.}, keywords_fa = {بومادران (Achillea L.),تنوع درون گونه‌ای,خصوصیات زراعی,مورفولوژی}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102683.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102683_26ac6da23665cb136b53d19d0c89e181.pdf} } @article { author = {Abdolahi, M. and Maleki Farahani, S.}, title = {Evaluation of seed yield, mucilage and protein of different species and ecotypes of balangu (Lallemantia spp.) under drought stress}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {676-687}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102684}, abstract = {Irrigation treatments were applied at two levels of 40% and 60% available soil water (ASW) depletion on Mashhad and Urmia ecotypes of two Lallemantia speciesincluding L. iberica Fisch. & C.A.Mey. and L. royleana. (Benth.) Benth. Increased available soil water depletion caused an increased seed mucilage percentage. The highest percentage of seed mucilage was obtained in 60% ASW depletion, L. royleana, and ecotype of Mashhad. The highest (11.22kg/ha) and lowest (6.25kg/ha) seed mucilage yield was obtained in 40% and 60% ASW depletion, respectively. In L. iberica, seed mucilage yield of Mashhad ecotype was 34.04 kg/ha higher as compared to Urmia ecotype. By increasing available soil water depletion, seed protein content decreased to 7.30% in L. iberica; however, it remained unchanged in L. royleana. Oil content was not affected by irrigation treatments. Oil yield of Mashhad ecotype of L. iberica was 41.5% higher as compared with Urmia ecotype. The highest grain yield (208.4kg/ha) was obtained at 40% available soil water depletion. The grain yield at 60% available soil water depletion (107.3kg/ha) decreased to 43.84% as compared to 40% available soil water depletion. Contrary to L. iberica, significant differences were observed among the ecotypes of L. royleana in terms of grain yield. In general, under deficit irrigation, seed mucilage percentage of balangu increased, however, the protein percentage decreased.}, keywords = {ecotype,balangu (Lallemantia spp.),mucilage,Oil,protein}, title_fa = {بررسی عملکرد، موسیلاژ و پروتئین دانه در گونه و اکوتیپ‌های مختلف بالنگو (Lallemantia spp) تحت تنش خشکی}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و برخی ویژگی‌های کیفی دانه گیاه دارویی بالنگوی شهری و شیرازی، آزمایشی به‌صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. رژیم‌های آبیاری در دو سطح 40% و 60% تخلیه آب قابل استفاده خاک بر روی اکوتیپ‌های مشهد و ارومیه در دو گونه Lallemantia royleana (Benth.) Benth. (شیرازی)و L. iberica Fisch. & C.A.Mey. (شهری) اعمال شد. افزایش تخلیه آب قابل استفاده خاک باعث افزایش درصد موسیلاژ دانه شد. بیشترین درصد موسیلاژ دانه مربوط به تیمار 60% تخلیه آب قابل استفاده خاک، گونه L. royleana و اکوتیپ مشهد بود. بیشترین عملکرد موسیلاژ دانه (22/11 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 40% تخلیه آب قابل استفاده خاک و کمترین مقدار آن (25/6 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 60% تخلیه آب قابل استفاده خاک بدست آمد. اکوتیپ مشهد گونه L. iberica در مقایسه با اکوتیپ ارومیه 04/34% عملکرد موسیلاژ بیشتری داشت. با افزایش شدت تخلیه آب قابل استفاده خاک مقدار پروتئین دانه L. iberica 30/7% کاهش یافت اما در گونه L. royleana تغییری نکرد. درصد روغن تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. عملکرد روغن در L. iberica و اکوتیپ مشهد در مقایسه با اکوتیپ ارومیه 50/41% بیشتر بود. بیشترین عملکرد دانه در سطح 40% تخلیه آب قابل استفاده خاک با 4/208 کیلوگرم در هکتار و در گونه L. iberica با 4/189 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. عملکرد دانه در سطح 60% تخلیه آب قابل استفاده خاک (3/107 کیلوگرم در هکتار)، نسبت به تیمار 40%، 84/43% کاهش یافت. در گونه L. royleana برخلاف L. iberica تفاوت معنی‌داری به لحاظ عملکرد دانه بین اکوتیپ‌ها دیده شد. به‌طور کلی درصد موسیلاژ در دانه بالنگو تحت تأثیر کاهش مقدار آب آبیاری، افزایش و درصد پروتئین کاهش یافت.}, keywords_fa = {اکوتیپ,بالنگو (Lallemantia spp),موسیلاژ,روغن,پروتئین}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102684.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102684_eeabdb640da9166ccfbf3de71bf86062.pdf} } @article { author = {Asghari, J. and Sadeghipour, H.R. and Hashemi Dost, S.Kh. and Mazaheri Tehrani, M.}, title = {Study of the tannin and fatty acid composition of acorn of chestnut- leaved oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) in Golestan province}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {688-697}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102685}, abstract = {Oak acorn is an edible nut with a long history in human nutrition. In this study, the kernel fatty acid composition and tannin contents of chestnut leaved oak (Quercus castaneifolia C.A. Mey.) was investigated in Alangdarreh forest in Golestan province. Oil extraction from kernel was carried out by Soxhelt apparatus using n-hexane as solvent. Fatty acids were methyl esterified before quantitative and qualitative gas chromatography analysis. The results revealed the presence of saturated fatty acids including palmitic acid (C16:0), margaric acid (C17:0), stearic acid (C18:0) and unsaturated fatty acids such as oleic acid (C18:1), linoleic acid (C18:2), linolenic acid (C18:3) and gadoleic acid (C20:1). The net yield of extraction for oil was 7.49%, constituting 81.13% unsaturated and 18.87% saturated fatty acids. The three major identified fatty acids and their respective relative amounts were linoleic acid (49.57 mg.g-1 oil), oleic acid (34.74 mg.g-1 oil) and palmitic acid (20.58 mg.g-1 oil). Tannin extraction was carried out by water as solvent. The total tannin content of acorn was determined using gallic acid as standard spectrophotometrically. Results showed that the total tannin content of acorn was equivalent to about 178.13 mg galic acid.g-1 dry weight and the total oil content of acorn was 1.49 mg. 20 g-1 dry weights.}, keywords = {Chestnut- leaved oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.),Acorn,Fatty acid,Tannin,Linoleic acid,Oleic acid}, title_fa = {بررسی تانن و اسید چرب میوه بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در جنگل‌های النگدره استان گلستان}, abstract_fa = {میوه‌ بلوط یکی از انواع مغزهای خوراکی بوده که استفاده از آن در تغذیه انسان قدمتی طولانی دارد. در این پژوهش، ترکیب و مقدار اسید چرب و تانن موجود در میوه بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در جنگل النگدره استان گلستان بررسی شد. استخراج روغن موجود در میوه از طریق دستگاه سوکسله و با استفاده از حلال هگزان انجام گردید. اسیدهای چرب قبل از تزریق به دستگاه کروماتوگرافی گازی، برای بررسی کمّی و کیفی به متیل‌استر تبدیل شدند. نتایج حکایت از حضور اسیدهای چرب اشباع شامل اسید پالمتیک (C16:0)، اسید مارگاریک (C17:0)، اسید استئاریک (C18:0) و اسیدهای چرب غیراشباع شامل اسید اولئیک (C18:1)، اسید لینولئیک (C18:2)، اسید لینولنیک (C18:3) و اسید گادولئیک (C20:1) داشت. بازده خالص استخراج برای روغن 49/7% بدست آمد که 13/81% آن‌ را اسیدهای چرب غیراشباع و 87/18% آن‌ را اسیدهای چرب اشباع تشکیل می‌دادند. سه اسید چرب عمده شناسایی شده به‌ترتیب شامل لینولئیک اسید به میزان 57/49 (میلی‌گرم اسید چرب بر گرم روغن)، اولئیک اسید به میزان 74/34 (میلی‌گرم اسید چرب بر گرم روغن) و پالمتیک اسید به میزان 58/20 (میلی‌گرم اسید چرب بر گرم روغن) بود. استخراج تانن نیز با حلال آب انجام شد. میزان کل تانن موجود در میوه با استفاده از نمودار استاندارد برحسب گالیک اسید و با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار کل تانن در میوه این گونه 13/178 میلی‌گرم معادل گالیک اسید در 2 گرم ماده خشک و میزان روغن آن 49/1 گرم در 20 گرم ماده خشک بود.}, keywords_fa = {بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.),میوه‌ بلوط,اسید چرب,تانن,لینولئیک اسید,اولئیک اسید}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102685.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102685_afdd7e83533a56b87c9f38a4cedb8032.pdf} } @article { author = {Nobakht, A.}, title = {Effects of different levels of Silybum marianum L. medicinal plant powder on performance, blood biochemical parameters and blood cells of laying hens}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {698-708}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102686}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of Silybum marianum L. aerial parts powder on performance, egg quality, blood biochemical parameters, and blood cells of laying hens. A number of 240 Hy-line (W36) laying hens from 65 to 76 weeks were used in five treatments and four replicates (12 birds per each replicate) in a completely randomized design. The powder of Silybum marianum L. was 0, 0.5, 1, 1.5 and 2% of the diet. The results showed that the diet containing 2% of Silybum marianum L., in comparison with control group, increased the amounts of egg weight, egg production percentage, egg mass and feed intake (p<0.05).Whereas, the highest amount of egg weight and egg specific gravity and eggshell percentage were observed with 1% of Silybum marianum L. (p<0.01). The use of Silybum marianum L. in diets caused the values of blood triglyceride, cholesterol, albumin and total protein to be decreased (p<0.05). The diet containing 2% Silybum marianum L. had increasing effects on hematocrit, hemoglobin and white blood cells (p<0.05). The overall results indicated that in laying hens, the use of Silybum marianum L. up to 2% of diet significantly improved the performance, egg quality traits, biochemical parameters, and blood cells.}, keywords = {Silybum marianum L,Egg quality traits,performance,Laying hens}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف پودر گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum L.) بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار}, abstract_fa = {این آزمایش به‌منظور بررسی اثراتسطوح مختلف پودر قسمت‌های هوایی گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum L.) بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار انجام شد. تعداد 240 قطعه مرغ‌ تخم‌گذار سویه‌‌های-لاین W36، از سن 65 تا 76 هفتگی در پنج تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. پودر گیاه خارمریم مورد استفاده صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد جیره بود. نتایج نشان داد که استفاده از پودر گیاه خارمریم تا 2% نسبت به شاهد موجب افزایش وزن تخم‌مرغ، درصد تولید تخم‌مرغ، توده‌ تخم‌مرغ تولیدی و خوراک مصرفی گردید (05/0>p). در حالی‌که بیشترین وزن مخصوص تخم‌مرغ، در ‌بالاترین درصد پوسته با استفاده از 1% خارمریم مشاهده شد (01/0>p). استفاده از خارمریم موجب کاهش سطح تری‌گلیسرید، کلسترول، آلبومین و پروتئین تام خون مرغ‌ها شد (05/0>p). 2% خارمریم در جیره اثرات افزایشی بر سطح هماتوکریت، هموگلوبین و گلبول‌های سفید خون مرغ‌ها داشت (05/0>p). به‌طور کلی در مرغ‌های تخم‌گذار استفاده از پودر گیاه خارمریم تا سطح 2% جیره، موجب بهبود عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و پارامترهای بیوشیمیایی و سلول‌های خون شد.}, keywords_fa = {خارمریم (Silybum marianum L.),صفات کیفی تخم‌مرغ,عملکرد,مرغ تخم‌گذار}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102686.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102686_8a22037d82f4fc3b1c5e64b214089671.pdf} } @article { author = {Faraji, A. and Esmailpoor, B. and Sefidkon, F. and Abaszadeh, B. and Khavazy, K.}, title = {Effect of salicylic acid and putrescine on growth and essential oil compounds of summer savory (Satureja hortensis L.)}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {709-722}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102687}, abstract = {In order to investigate the effect of salicylic acid and putrescine as foliar spray on plant yield and growth, essential oil yield and composition of summer Savory (Satureja hortensis L.), a field experiment was carried out based on randomized complete blocks design (RCBD), with three replication.  Different concentrations of salicylic acid (0, 1, 2 and 3mM) and putrescine (0, 0.5, 1, 1.5 and 2mM) were applied as foliar spray at early stages of shooting, blooming and floweing. Results showed that foliar application of salicylic acid and putrescine had significant effect (p<0.01) on some vegetative parameters such as dry weight and yield of total aerial shoots, leaves and inflorescences as well as total chlorophyll concentration. All treatments had a significant effect (p<0.01) onessential oil efficiency, percentage, yield and composition of Satureja hortensis. The highest value of total aerial shoots dry weight (45.63g/p), total aerial shoots yield (5070kg/ha), leaf dry weight (6.39g/p), leaf yield (710kg/ha), inflorescence dry weight (15/65g/p), inflorescence yield (1739kg/ha), and total chlorophyll concentration (1.46mg/l) were observed in 3mM salicylic acid. The essential oil efficiency (2.35kg/ha) and essential oil yield (76.76%) reached a maximum range in 1.5mm putrescine. The concentration of thymol (47.76%) as the main volatile component of summer savory, reached the highest value in 2mM salicylic acid while other components, such as α-pinene, limonene and E-B-ocimene, reached the highest value in 50mg/L putrescine.}, keywords = {Summer savory (Satureja hortensis L.),essential oil,putrescine,salicylic acid,yield}, title_fa = {اثر سالیسیلیک اسید و پوتریسین بر رشد و ترکیب‌های اسانس مرزه (Satureja hortensis L.)}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و پوتریسین بر عملکرد گیاه، عملکرد اسانس و اجزای اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.)، آزمایشی در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. سالیسیلیک اسید به‌صورت محلول‌پاشی، در 4 غلظت (0، 1، 2 و 3 میلی‌مولار بر لیتر) و محلول‌پاشی پوتریسین نیز در 5 غلظت (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی‌مولار بر لیتر) در سه مرحله (مرحله شروع ساقه‌‌دهی، ابتدای مرحله غنچه‌دهی، شروع مرحله گلدهی) بکار برده شدند. نتایج نشان داد که اثر محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و پوتریسین بر وزن خشک و عملکرد اندام هوایی کل، برگ و گل‌آذین، کلروفیل کل، درصد وزنی، بازده و عملکرد اسانس گیاه مرزه و نیز ترکیب‌های اسانس گیاه مرزه در سطح 1% معنی‌دار بود. بیشترین مقدار وزن خشک اندام هوایی (g/p63/45)، عملکرد اندام هوایی (kg/ha5070)، وزن خشک برگ (g/p39/6)، عملکرد برگ (kg/ha710)، وزن خشک گل‌آذین (g/p65/15)، عملکرد گل‌آذین (kg/ha1739) و کلروفیل کل (mg/l44/1) مربوط به محلول‌پاشی با 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید بود و بیشترین میزان بازده اسانس (35/2%) و عملکرد اسانس (76/76) در تیمار 5/1 میلی‌مولار بر لیتر پوتریسین مشاهده شد. بیشترین میزان تیمول (76/47%) به‌عنوان ترکیب شاخص گیاه مرزه در تیمار 2 میلی‌مولار بر لیتر سالیسیلیک اسید حاصل شد و بیشترین میزان آلفا-پینن، لیمونن و ترانس-بتا-اوسیمن در گیاهان تیمار شده با 50 میلی‌گرم بر لیتر پوتریسین تولید گردید.}, keywords_fa = {مرزه (Satureja hortensis L.),اسانس,پوتریسین,سالیسیلیک اسید,عملکرد}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102687.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102687_0b14986dc5e0ab9f4794a0f82418fca7.pdf} } @article { author = {Ahmadi, O. and Hosseinzadeh, J. and Panahi, O. and Farazmand, H.}, title = {Insecticidal effects of Pistacia atlantica Desf. var. kurdica, essential oil on adults of Lasioderma serricorne F. (Col.: Anobiidae)}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {723-731}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102688}, abstract = {In order to find new environment-friendly and easily formulated and accessible insecticides, the essential oils of Pestacia atlantica var. kurdica (Anacardiaceae)were used against the adults of Lasioderma serricorne F. (Col.: Anobiidae) in vitro. Analysis of Pestacia atlantica var. kurdica (Anacardiaceae)essential oil used for insect fumigation by GC Mass analysis revealed the presence of 13 compounds including α-pinene (77.75%), camphene (6.6%), and β-pinene (3.45%). The experiment was conducted in a completely randomized design with six treatments (five various concentrations and one control). The essential oil was prepared by water distillation method with Clevenger Apparatus. Experiment was carried out at 30±2 °C and 60±5% R. H. under dark condition. Treatments consisted of five different concentrations of essential oils and a control group. Each concentration consisted of three replicates and each replicate consisted of 20 one to seven- day adult insects. The LC50 for the oil of P. atlantica, in this experiment was 216.67 μl/l airs for L. serricorne. Results showed that essential oils of Pestacia atlantica var. kurdica (Anacardiaceae) had significant fatality on adult pests studied.}, keywords = {Pistacia atlantica Desf. Var. kurdica,Lasioderma serricorne F,essential oil,fumigation toxicity}, title_fa = {اثر حشره‌کشی اسانس پسته وحشی (Pistacia atlantica Desf. var. kurdica)، بر روی حشرات کامل سوسک توتون (Lasioderma serricorne F. (COL.: Anobiidae))}, abstract_fa = {در راستای تهیه مواد حشره‌کش جدید، که سازگار با محیط‌ زیست بوده و به آسانی قابل فرمولاسیون و کاربرد باشند، اسانس پسته وحشی (بنه، سقز یا چاتلانقوش) با نام علمی Pistacia atlantica Desf. var. kurdica (Anacardiaceae)، روی حشرات بالغ سوسک توتون (Lasioderma serricorne F. (Anobiidae))، در شرایط آزمایشگاهی استفاده شد. بررسی و آنالیز اسانس پسته وحشی به‌وسیله کروماتوگراف گازی (GC/MS)، نشان داد که این اسانس شامل 13 نوع ماده شیمیایی مختلف است که مهمترین آنها عبارتند از: آلفا-پینن (75/77%)، کامفن (6/6%) و بتا-پینن (45/3%). این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار (5 غلطت مختلف از اسانس به همراه شاهد) انجام شد. اسانس با استفاده از روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه گردید. آزمایش در شرایط دمایی 2±30 درجه سیلسیوس و رطوبت نسبی 5±60% و در تاریکی انجام شد. تیمارها شامل 5 غلظت مختلف از اسانس به همراه شاهد، که هر غلظت در 3 تکرار و هر تکرار شامل 20 حشره بالغ 1 تا 7 روزه بود، انجام شد. مقدار LC50 بدست آمده 67/216 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اسانس پسته وحشی (Pistacia atlantica var. kurdica)، کشندگی معنی‌داری بر روی حشرات بالغ آفت مورد مطالعه داشت.}, keywords_fa = {پسته وحشی (Pistacia atlantica Desf. var. kurdica),سوسک توتون (Lasioderma serricorne F.),اسانس گیاهی,سمّیت تدخینی}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102688.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102688_c325d4c614a940854566223d7c249648.pdf} } @article { author = {Mirzaei, M. and Ahmadi, N. and Sefidkon, F. and Shojaeiyan, A. and Mazaheri, A.}, title = {Evaluation of phytochemical profiling of damask rose (Rosa damascena Mill.) at various post-harvest incubation conditions and determination of the best hydro-distillation time}, journal = {Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research}, volume = {31}, number = {4}, pages = {732-742}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0905}, eissn = {2383-1243}, doi = {10.22092/ijmapr.2015.102689}, abstract = {Damask rose (Rosa damascena Mill.) is one of economically important species of the Rosaceaefamily for production of rose oil and rose water. High respiration rate of harvested flowers resulting from increasing temperature inside the stacks of flowers causes a reduction in the quantity and quality of essential oil. In order to study the effects of different storage conditions on essential oil yield and composition, we conducted a factorial analysis based on completely randomized design with three replications and factors of storage durations, temperatures, and incubation conditions. In addition, the effects of different duration of distillation process were investigated using a completely randomized design experiment in three replications by considering quality and quantity of extracted essential oils. Identification of chemical compositions of essential oils was performed by GC and GC/MS. The results indicated that the storage of Damask rose petals in water at 4°C, especially for 48 hours, resulted in a good amount of essential oil content as well as compositions compared to the other storage methods and even fresh petals, distillated just after harvesting. Moreover, the essential oil content increased by increasing the duration of distillation, so that a distillation time of 3 hours and 3.5 hours was identified as the best time for the oil extraction process in terms of yield and essential oil compounds.}, keywords = {Rosa damascena Mill,essential oil yield,storage methods,oxygenated monoterpenes}, title_fa = {بررسی پروفایل فیتوشیمیایی گل‌محمدی (Rosa damascena Mill.) در شرایط مختلف نگهداری پس از برداشت و تعیین بهترین مدت زمان تقطیر}, abstract_fa = {گل‌محمدی از خانواده گل‌سرخیان (Rosaceae)، مهمترین گونه برای تهیه عطر رُز و گلاب است. به‌دلیل حجم زیاد گل‌های برداشت شده در زمان گلدهی و انباشته شدن آنها در کارخانه‌ها و کارگاه‌های استحصال اسانس، از زمان برداشت تا استخراج اسانس به‌طور معمول مدت زمان زیادی طول می‌کشد. انباشته شدن گل‌ها افزایش سرعت تنفس و دما و در نتیجه کاهش کمّیت و کیفیت اسانس آنها را به‌دنبال خواهد داشت. در این مطالعه برای بررسی تأثیر شرایط متفاوت نگهداری گل‌ها پس از برداشت، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با عوامل مدت زمان نگهداری پس از برداشت، دمای نگهداری و ظرف نگهداری، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. همچنین به‌منظور بررسی تأثیر مدت زمان‌های متفاوت فرایند اسانس‌گیری بر میزان و کیفیت اسانس، آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. استخراج اسانس از گلبرگ‌ها به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه طرح کلونجر انجام شد و به‌منظور جداسازی و شناسایی ترکیب‌های موجود در اسانس، از دستگاه‌های GC و GC/MS استفاده گردید. نتایج بیانگر بالاتر بودن میزان اسانس و همچنین برتری کیفیت اسانس حاصل در روش نگهداری پس از برداشت گلبرگ‌ها در ظرف حاوی آب در یخچال، به‌خصوص به مدت 48 ساعت، نسبت به سایر روشهای نگهداری و حتی نسبت به استخراج اسانس بلافاصله پس از برداشت گل‌ها بود. به‌علاوه اینکه با افزایش مدت زمان اسانس‌گیری میزان اسانس حاصل افزایش یافت و اسانس حاصل از 5/3 ساعت اسانس‌گیری از نظر بازده و ترکیب‌های اسانس بهترین مدت زمان برای فرایند استخراج اسانس از گل‌محمدی در این آزمایش شناخته شد.}, keywords_fa = {Rosa damascena Mill,بازده اسانس,روشهای نگهداری,منوترپن‌های اکسیژن‌دار}, url = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102689.html}, eprint = {https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_102689_5dfb9c5b4d058e6bdded71f618c7c1de.pdf} }