اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
زهرا تهامی؛ سید محمد حسینی؛ امین ولیزاده قلعه بیگ
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl)، نعناع (Mentha pulegium L.) و فلفل (Capsicum annuum L.) بر وزن نسبی اندامهای داخلی و گوارشی، اسیدیته دستگاه گوارش، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان درشتنی جوجههای گوشتی سویه راس 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر مخلوط عصاره گیاهان دارچین (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl)، نعناع (Mentha pulegium L.) و فلفل (Capsicum annuum L.) بر وزن نسبی اندامهای داخلی و گوارشی، اسیدیته دستگاه گوارش، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان درشتنی جوجههای گوشتی سویه راس 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه، جیره پایه+500 میلیگرم در کیلوگرم اکسیتتراسایکلین، جیره پایه+50 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط، جیره پایه+100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط و جیره پایه+200 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط بودند. بعد از 42 روز پرورش جوجهها با عصاره مخلوط، نمونهگیری بهمنظور ارزیابی صفات موردنظر انجام شد. نتایج نشان داد مصرف 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط سبب افزایش وزن پانکراس و قلب، طول نسبی ایلئوم و ژژنوم و وزن و طول نسبی استخوان درشتنی و کاهش معنیدار اسیدیته دئودنوم و ژژنوم نسبت به شاهد شد (0.05>p ). نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی بر روی غلظت عناصر خون جوجههای گوشتی تأثیرگذار نبودند، اما میزان عناصر منیزیم و فسفر استخوان درشتنی تحتتأثیر (0.05>p ) 50 و 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط قرار گرفتند. بر اساس یافتههای این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که مصرف 100 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مخلوط با افزایش طول و وزن نسبی اندامهای گوارشی و کاهش اسیدیته دستگاه گوارش سبب بهبود عملکرد جوجههای گوشتی میشود.
کوثر سوری؛ سید مهدی اجاق؛ معظمه کردجزی؛ حجت میرصادقی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر عصاره آبی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در شرایط یخچال (1±4 درجه سانتیگراد) براساس بار میکروبی کل، ارزیابی شیمیایی و خصوصیات حسی انجام شد. بدینمنظور ماهیان به سه گروه شامل ماهیانی با تزریق وریدی عصاره رزماری در مقادیر 0.1% و 0.3% (تیمار 2 و 3)، ماهیانی با تزریق عضلانی ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر عصاره آبی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در شرایط یخچال (1±4 درجه سانتیگراد) براساس بار میکروبی کل، ارزیابی شیمیایی و خصوصیات حسی انجام شد. بدینمنظور ماهیان به سه گروه شامل ماهیانی با تزریق وریدی عصاره رزماری در مقادیر 0.1% و 0.3% (تیمار 2 و 3)، ماهیانی با تزریق عضلانی عصاره رزماری در دوزهای 0.1% و 3/0% (تیمار 4 و 5) و گروه فاقد تزریق (تیمار 1) تقسیمبندی گردیدند. بعد از 62 ساعت از زمان تزریق، ماهیان صید و فیله شده، سپس به مدت 16 روز در شرایط یخچال نگهداری شدند. در طی این مدت، هر 4 روز یکبار شاخصهای پراکسید (PV)، تیوباربیوتیکاسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و بار باکتریایی کل (TVC) اندازهگیری شده و ارزیابی حسی نیز انجام گردید. با توجه به نتایج، تیمارهای 3 و 5 در شاخصهای PV، TBA، FFA، TVB-N و TVC تفاوت معنیداری (0.05≥P) با سایر تیمارها داشتند. همچنین بین تیمار 5 در شاخصهای TVC، TBA، FFA و TVB-N با تیمار 3 تفاوت معنیداری (0.05≥P) مشاهده شد که نشاندهنده عملکرد بهتر تزریق وریدی عصاره رزماری 0.3% در مقایسه با تزریق عضلانی عصاره رزماری 0.3% است، ضمن اینکه عصاره رزماری موجب بهبود خواص حسی نیز گردید.
توحید بومی؛ محسن دانشیار
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات مصرف 4/27 میلیگرم نیترات سدیم یا سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی، تعداد 220 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس (308) بهطور تصادفی در 5 گروه انتخاب شدند. تفاوت معنیداری برای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات مصرف 4/27 میلیگرم نیترات سدیم یا سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی، تعداد 220 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس (308) بهطور تصادفی در 5 گروه انتخاب شدند. تفاوت معنیداری برای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بین جوجههای گوشتی تیمارهای مختلف در کل دوره آزمایشی مشاهده نشد (05/0<p). البته استفاده از سطوح مختلف عصاره آویشن یا نیترات تأثیری بر میزان گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید و همچنین سطح آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفراز خون جوجههای گوشتی نداشت (05/0<p). مصرف نیترات میزان HDL را بهطور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد (05/0>p) ولی مصرف سطوح 2/0% و 4/0% آویشن به همراه نیترات باعث کاهش میزان HDL گردید. در مقایسات مستقل هم مصرف عصاره آویشن منجر به کاهش HDL خون گردید. همچنین وزن نسبی ران، سینه، کبد، قلب، شش، طحال و چربی محوطه بطنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<p). بهطور کلی مصرف عصاره آویشن تأثیری بر عملکرد جوجههای مصرفکننده نیترات نداشت ولی از طریق کاهش اکسیداسیون LDL موجب کاهش سطح HDL خون جوجههای گوشتی گردید.
بهنام کریمی؛ شعبان رحیمی؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش 480 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308 بهطورتصادفی به 8 گروه آزمایشی هر کدام با 3 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. جیره پایه (ذرت و سویا) با ppm15 ویرجینیامایسین (Virginiamycin) و هر کدام از عصارههای گیاهی اکالیپتوس (Eucalyptus ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش 480 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308 بهطورتصادفی به 8 گروه آزمایشی هر کدام با 3 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. جیره پایه (ذرت و سویا) با ppm15 ویرجینیامایسین (Virginiamycin) و هر کدام از عصارههای گیاهی اکالیپتوس (Eucalyptus globulus L.)، بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.)، بومادران (Achillea millefolium L.)، زیره سیاه ایرانی (Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch.)، سیر (Allium sativum L.) و شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) به میزان 1/0% در آب آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفت. در روز 41 پرورش جوجههای گوشتی از هر واحد آزمایشی 3 قطعه پرنده انتخاب شده و از آنها برای اندازهگیری کلسترول، تریگلیسرید، LDL و HDL سرم، خونگیری بعمل آمد. واکسن نیوکاسل نوبت دوم (لاسوتا) در سن 23 روزگی از طریق آب آشامیدنی به جوجهها داده شد و در روزهای 34 و 41 روزگی خونگیری برای تعیین تیتر نیوکاسل انجام شد. بالاترین تیتر آنتیبادی علیه پادتن نیوکاسل در گروه مصرفکننده بابونه مشاهده شد (05/0>p). بالاترین تیتر آنتیبادی علیه پادتن گلبول قرمز گوسفند در گروه مصرفکننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p) و بالاترین میزان تریگلیسرید سرم در 42 روزگی در گروه ویرجینیامایسین مشاهده شد که تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشت (05/0>p). پایینترین سطح کلسترول سرم در گروه مصرفکننده سیر دیده شد (05/0>p) و کمترین سطح LDL در گروه مصرفکننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p).
نجمه غزلباش؛ محمد عبدالهی
چکیده
نماتد ریشهگرهی ازجمله نماتدهای مهم انگل گیاهیست که خسارت بسیاری به محصولات کشاورزی، بهویژه جالیز وارد میسازد. براساس آزمایشهای انجام شده در شرایط گلخانه، میزان خسارت این نماتد، بر مبنای وزن خشک ساقه و ریشه، 56-49 درصد برآورد گردید. افزایش روزافزون استفاده از سموم دفع آفات موجب نگرانی متخصصان محیطزیست و علوم تغذیه شدهاست ...
بیشتر
نماتد ریشهگرهی ازجمله نماتدهای مهم انگل گیاهیست که خسارت بسیاری به محصولات کشاورزی، بهویژه جالیز وارد میسازد. براساس آزمایشهای انجام شده در شرایط گلخانه، میزان خسارت این نماتد، بر مبنای وزن خشک ساقه و ریشه، 56-49 درصد برآورد گردید. افزایش روزافزون استفاده از سموم دفع آفات موجب نگرانی متخصصان محیطزیست و علوم تغذیه شدهاست و استفاده از مواد طبیعی برای کنترل آفات و بیماریهای گیاهی در اولویت قرار گرفتهاست. این تحقیق در راستای کاهش مصرف سموم و کشاورزی ارگانیک، بهمنظور بررسی اثر نماتدکشی پودر و عصاره آبی گیاهان چویل (Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss.) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) بر نماتد مولد گره ریشه در گوجهفرنگی (گونه Meloidogyne javanica) انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کاملاً تصادفی با سه فاکتور، 1- گونه گیاهی در دو سطح چویل و آویشن شیرازی در مقایسه با شاهد (آب مقطر) 2- غلظت عصاره و پودر در سه سطح با نسبتهای 1/0، 2/0 و 4/0 درصد 3- اندام عصارهگیری در سه سطح گل، برگ و ساقه و در چهار تکرار برای هر تیمار انجام شد. نتایج نشان داد که بهترین تیمار به لحاظ اثر بر فاکتورهای مرتبط با نماتد ریشهگرهی، تیمار 2/0% گل چویل و 2/0% ساقه چویل میباشد. از نظر بهبود اندامهای رویشی گیاه، تیمار پودر برگ و ساقه چویل در سطوح 1/0% و 2/0% بهعنوان تیمارهای قابل توصیه مطرح هستند که تیمارهای برگ چویل 1/0% و 2/0% علاوه بر تأثیر کافی بر فاکتورهای مرتبط با نماتد، به فاکتورهای رشدی گیاه نیز صدمهای وارد نمیکنند.
مریم عالمپور؛ شعبان رحیمی؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
در سالهای اخیر توجه خاصی به پرورش و تولید طیور گوشتی شدهاست. در این راستا استفاده از گیاهان دارویی بهعنوان بهبوددهندههای رشد مورد توجه قرار گرفت. خاصیت هیپولیپیدیمیک و آنتیاکسیدانی بسیاری از گیاهان دارویی و عصارههای آنها به اثبات رسید. هدف از این پژوهش، مقایسه اثر هیپولیپیدیمیک پنج عصاره گیاهی و آنتیبیوتیک ...
بیشتر
در سالهای اخیر توجه خاصی به پرورش و تولید طیور گوشتی شدهاست. در این راستا استفاده از گیاهان دارویی بهعنوان بهبوددهندههای رشد مورد توجه قرار گرفت. خاصیت هیپولیپیدیمیک و آنتیاکسیدانی بسیاری از گیاهان دارویی و عصارههای آنها به اثبات رسید. هدف از این پژوهش، مقایسه اثر هیپولیپیدیمیک پنج عصاره گیاهی و آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین بهعنوان بهبوددهندههای رشد در صنعت طیور است. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس بهطور تصادفی به 9 تیمار و 4 تکرار (تعداد 20 پرنده در هر تکرار) تقسیم شدند. تیمارها بهترتیب شامل: عصاره آویشن (Thymus vulgaris)، سیر (Allium sativum)، کاکوتی (Thymus kotschyanus)، مریمگلی (Salvia officinalis)، نعناع (Mentha piperita)، مخلوط آویشن و نعناع و تیمار مخلوط کاکوتی و مریمگلی با دوز مصرف 1%، آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین با دوز مصرف ppm15 و گروه شاهد بدون هیچیک از افزودنیها بود. کلسترول تام (TC)، تریگلیسرید (TG)، -LDL کلسترول (LDL) و HDL-کلسترول (HDL) سرم در پایان دوره پرورش (42 روزگی) تعیین شدند. بین عصارههای استفاده شده عصاره سیر بهطور معنیداری TC، TG و LDL را کاهش و سطح HDL را افزایش داد. نسبت هتروفیل به لنفوسیت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت و بالاترین و پایینترین نسبت فوق بهترتیب در تیمارهای نعناع و سیر مشاهده شد. البته عصارههای گیاهی استفاده شده فاکتورهای خونی را در مقایسه با گروههای آنتیبیوتیک و شاهد، بهبود دادند.
مرضیه طاهرزاده؛ کیوان زندی؛ رامین یعقوبی؛ سعید تاجبخش؛ زهرا راستیان
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، ، صفحه 38-46
چکیده
خانواده Avicenniaceae یکی از اعضـای گیاهـان مانگرو حقیقی است که دارای یک جنس، یـازده گونـه و چند زیر گونـه میباشد. گیاه حرا با نام علمی Avicennia marina (Forssk.) Vierh. رایجترین گونه این گیاهان در جنگلهای مانگرو ایران است. با توجه به وجود ترکیبهای بیولوژیک فعال موجود در آن و استفادههایی که از این گیاه در طب سنتی بهعمل میآید، بر آن شدیم که اثر ...
بیشتر
خانواده Avicenniaceae یکی از اعضـای گیاهـان مانگرو حقیقی است که دارای یک جنس، یـازده گونـه و چند زیر گونـه میباشد. گیاه حرا با نام علمی Avicennia marina (Forssk.) Vierh. رایجترین گونه این گیاهان در جنگلهای مانگرو ایران است. با توجه به وجود ترکیبهای بیولوژیک فعال موجود در آن و استفادههایی که از این گیاه در طب سنتی بهعمل میآید، بر آن شدیم که اثر ضد ویروسی عصاره حاصل از برگ گیاه مذکور را بر روی ویروس پولیو (سویه واکسنی) مورد بررسی قرار دهیم. در این پژوهش از محلول گلیسیرین 10% بهعنوان حلال جهت عصارهگیری از برگ گیاه استفاده شد. سپس سمیت عصاره حاصل بر روی سلولهای Vero مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان اثر عصاره مذکور بر عفونتزایی ویروس پولیو، قبل و بعد از اتصالش به سلول مورد ارزیابی قرارگرفت. بر اساس نتـایج این مطالعه غلظتی از عصـاره کـه موجب آثار سمی در50 درصد از سلولها میشود (CC50)، به میــزان g/mlm 96/5750 محاسبــه شد و متعاقبـاً غلظتی از عصـاره کـه مانع بروز 50 درصد آثار تخریب سلولی میشود (IC50)، قبـل و بعد از اتصــال ویروس بــهترتیب g/mlm 7/145 و g/mlm 3/314 بدست آمد. در نهایت معیار SI عصاره مذکور قبل و بعد از اتصال ویروس پولیو به سلول، بهترتیب 5/39 و 3/18 محاسبه شد. با توجه به SIهای بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که عصاره گلیسیرینی برگ حـرا اثر قابل توجهی در ممانعت از عفونتزایی این ویروس در کشت سلول Vero داشتـه و میتواند کاندید مناسبی جهت بررسیهای بعدی و در نتیجه طراحی دارو با منشأ طبیعی ضد ویروسی باشد.