علی حسنی؛ محمد هادی خوش تقاضا؛ محمدتقی عبادی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.142.99.1.1578.41
در این تحقیق تأثیر روش خشک کردن با دستگاه مایکروویو (در پنج توان: 200، 400، 600، 800 و 1000 وات) بر زمان خشک کردن، تغییرات رنگ، میزان اسیدهای آلی و ویتامین C میوه سماق (Rhus coriaria L.) بررسی گردید و با روش سنتی (خشک کردن در سایه و آفتاب) مقایسه شد. این آزمایش براساس طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.142.99.1.1578.41
در این تحقیق تأثیر روش خشک کردن با دستگاه مایکروویو (در پنج توان: 200، 400، 600، 800 و 1000 وات) بر زمان خشک کردن، تغییرات رنگ، میزان اسیدهای آلی و ویتامین C میوه سماق (Rhus coriaria L.) بررسی گردید و با روش سنتی (خشک کردن در سایه و آفتاب) مقایسه شد. این آزمایش براساس طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد و برای یافتن نقاط بهینه از نظر کمترین زمان خشک شدن و تغییرات رنگ و بیشترین میزان اسیدهای آلی و ویتامین C در طی خشک کردن میوه سماق از روش سطح پاسخ (RSM) استفاده شد. نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار روش خشک کردن مایکروویو در سطح 5% بر تغییرات رنگ، میزان اسیدهای آلی و ویتامین C و در سطح 1% بر زمان خشک شدن بود. در بین توانهای مختلف خشککن مایکروویو، بیشترین و کمترین مقدار اسیدهای آلی بهترتیب در توانهای 1000 و 600 وات با مقادیر 1.46 و 1.11 میلیگرم بر 100 گرم بدست آمد و بیشترین و کمترین میزان ویتامین C بهترتیب در توانهای 600 و 1000 وات با مقادیر 0.40 و 0.26 میلیگرم بر 100 گرم حاصل شد. بهترین نقطه خشک کردن سماق بهوسیله خشککن مایکروویو از نظر کمترین زمان خشک شدن و تغییرات رنگ و بیشترین مواد شیمیایی در توان 815 وات بدست آمد. در نهایت کمترین تغییرات رنگ و بیشترین مقدار اسیدهای آلی و ویتامین C در روش خشک کردن سنتی در سایه مشاهده شد.
زهرا سلیمی؛ رضا حیدری؛ وحید نجاتی؛ آزاده اسکندری؛ زهرا قاسمی
چکیده
سماق (Rhus coriaria L.) درختچهایست که سابقه طولانی در طب سنتی دارد و بهدلیل داشتن ترکیبهای فنلی بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی در درمان بیماریها مورد توجه قرار میگیرد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی بهدلیل حداقل عارضه جانبی آنها، در این تحقیق عصاره آبی سماق برای تعیین خاصیت آنتیدیابتیک مورد بررسی قرار گرفت.در این تحقیق از ۳۰ ...
بیشتر
سماق (Rhus coriaria L.) درختچهایست که سابقه طولانی در طب سنتی دارد و بهدلیل داشتن ترکیبهای فنلی بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی در درمان بیماریها مورد توجه قرار میگیرد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی بهدلیل حداقل عارضه جانبی آنها، در این تحقیق عصاره آبی سماق برای تعیین خاصیت آنتیدیابتیک مورد بررسی قرار گرفت.در این تحقیق از ۳۰ رت نر بالغ به وزن متوسط ۱۸۰ تا ۲۳۰ گرم استفاده شد. موشها به ۵ گروه ۶ تایی تقسیم شدند. به رتهای گروه کنترل، هم حجم ماده تزریقی سرم فیزیولوژی تزریق شد. رتهای گروه دوم، با تزریق داخل صفاقی آلوکسان مونوهیدرات با دوز mg/kgbw١٢٠ دیابتی شدند. به رتهای گروه سوم، چهارم و پنجم علاوهبر تیمار، مشابه گروه دوم، عصاره آبی سماق بهترتیب با دوزهای ٥٠، ١٠٠ و mg/kgbw٢٥٠ به مدت ٤ هفته گاواژ گردید. میزان گلوکز خون در شروع دوره تیمار، همچنین در پایان هفته دوم و چهارم اندازهگیری شد. در پایان ۲۸ روز، از قلب رتها خونگیری بعمل آمد و میزان کلسترول تام، تریگلیسرید، LDL-C و HDL-C سرم اندازهگیری شد. تیمار با عصاره منجر به کاهش معنیدار در میزان گلوکز خون در مقایسه با گروه دیابتی شد (05/0>p). همچنین سطح کلسترول تام، تریگلیسرید و LDL-C در گروههای دیابتی تحت تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی کاهش یافت (05/0>p). البته تغییرات HDL-C سرم در گروههای تحت تیمار با عصاره نسبت به گروه دیابتی معنیدار نبود. نتایج نشان داد که عصاره آبی سماق در مدل تجربی دیابت قندی در موش صحرایی موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح گلوکز خون و لیپیدهای سرم میگردد.