نگین فرومند؛ سپیده کلاته جاری؛ وحید زرین نیا
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.291.94.2.1575.1575 رز یکی از مهمترین گلهای شاخه بریده دنیاست که نگهداری بعد از برداشت آن چالشی مهم محسوب میشود. در این تحقیق اثر رقتهای 200، 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان و اسانسهای زیره (Cuminum cyminum L.) و دارچین (Cinnamomum verum L.) بر کیفیت پس از برداشت و مهار قارچ Botrytis cinerea، عامل بیماری پوسیدگی خاکستریگل شاخه بریده ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.291.94.2.1575.1575 رز یکی از مهمترین گلهای شاخه بریده دنیاست که نگهداری بعد از برداشت آن چالشی مهم محسوب میشود. در این تحقیق اثر رقتهای 200، 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان و اسانسهای زیره (Cuminum cyminum L.) و دارچین (Cinnamomum verum L.) بر کیفیت پس از برداشت و مهار قارچ Botrytis cinerea، عامل بیماری پوسیدگی خاکستریگل شاخه بریده رز رقم دلسویتا در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. برای این منظور گلها به مدت 1 ساعت در رقتهای مختلف تیمار و بعد تا پایان عمر گلجایی در آب مقطر قرار گرفتند. صفاتی مانند عمر گلجایی، شاخص ثبات غشاء گلبرگ، محتوای کلروفیل برگ، محتوای آبی برگ، گلبرگ و ساقه و محتوای کربوهیدرات محلول گلبرگ تا 9 روز پس از برداشت و با دورههای زمانی 9 روزه، بررسی و ثبت شدند. کاربرد اسانسهای گیاهی و کیتوزان در زمانهای مختلف پس از برداشت، منجر به بهبود بیشتر صفات مورد بررسی گردید. اثر اسانسهای دارچین و زیره و همچنین کیتوزان با رقت 200 قسمت در میلیون، در بهبود بیشتر صفات مربوط به ماندگاری بهتر از سایر غلظتها بود. رقتهای 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان، اسانسهای دارچین و زیره نیز بهطور کامل مانع از رشد قارچ B. cinerea شد. در نهایت، نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که کاربرد کیتوزان و اسانسهای گیاهیزیره و دارچین منجر به بهبود ویژگیهای کیفی پس از برداشت و مهار قارچ B. cinerea و در نتیجه افزایش عمر گلجایی گل رز رقم دلسویتا شد. بنابراین، کاربرد این ترکیبهای زیستی در قالب یک فرمولاسیون پایدار بهمنظور افزایش مدت زمان ماندگاری و ارتقاء سطح کمّی و کیفی گل شاخه بریده رز توصیه میشود.
سیما کاظمیان؛ وحید زرین نیا؛ محمود خسروشاهلی؛ نادر حسنزاده
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.54.93.1.1575.1610 قارچ Botrytis cinerea از مهمترین بیمارگرهای گوجهفرنگی و عامل بیماری کپک خاکستری است. امروزه استفاده از نانوذرات برای مهار بیماریهای گیاهی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. در این پژوهش، تأثیر نانو ذره اکسید مس بیوسنتز شده توسط گیاه اکالیپتوس بر مهار رشد قارچ B. cinerea، طی سه آزمایش بررسی شد. در آزمایش ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.54.93.1.1575.1610 قارچ Botrytis cinerea از مهمترین بیمارگرهای گوجهفرنگی و عامل بیماری کپک خاکستری است. امروزه استفاده از نانوذرات برای مهار بیماریهای گیاهی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. در این پژوهش، تأثیر نانو ذره اکسید مس بیوسنتز شده توسط گیاه اکالیپتوس بر مهار رشد قارچ B. cinerea، طی سه آزمایش بررسی شد. در آزمایش اول اثر غلظتهای 100، 200، 400 و 600 قسمت در میلیون و در آزمایش دوم اثر غلظتهای 400، 600، 800 و 1200 قسمت در میلیون نانوذرات اکسید مس بر شدت بیماری کپک خاکستری در شرایط گلخانهای بررسی شد. در آزمایش سوم اثر غلظتهای 400، 600 و 800 قسمت در میلیون نانوذرات اکسید مس بر شدت بیماری کپک خاکستری روی برگهای بریده مورد تحقیق قرار گرفت. نتایج هر سه آزمایش بیانگر آن بود که نخست نانوذرات اکسید مس قادر به کنترل رشد قارچ B. cinerea و بیماری کپک خاکستری در شرایط درون شیشه و درون زیوه هستند. درثانی در هر سه آزمایش بین میزان غلظت نانو ذرات اکسید مس و میزان بازدارندگی از رشد قارچ و کنترل بیماری یک رابطه معکوس و معنیدار در سطح احتمال 1% (P≤1%) وجود دارد. به گونهای که در شرایط درون شیشه غلظتهای 400 و 600 قسمت در میلیون و در شرایط درون زیوه شامل آزمایشهای گلخانهای غلظتهای 800 و 1200 قسمت در میلیون و در آزمون برگهای بریده بهترتیب غلظتهای 600 و 800 قسمت در میلیون نانو ذرات مؤثرترین غلظتها در کنترل قارچ و بیماری حاصل از آن بودند. بر این اساس با افزایش غلظت نانو ذرات اکسید مس میزان رشد کلنی قارچ کمتر و میزان شدت بیماری نیز کاهش یافت. در نهایت نتایج نشانگر آن بود که نانوذرات اکسید مس بر مهار قارچ B. cinerea و میزان گسترش بیماری کپک خاکستری حاصل از این قارچ مؤثر است و کاربرد آن توصیه میگردد.