شناسایی، معرفی، اکولوژی و دانش بومی
زهرا اصلانی؛ احد هدایتی؛ بهروز اسماعیل پور
چکیده
سابقه و هدف: گیاه سنجد تلخ (Hippophae rhamnoides L.) درختچه یا درخت خزانکننده از خانواده سنجد است. این گیاه از گونههای بومی مناطق ایران تورانی با رویشگاههای محدود و پراکنده در گچسر، هراز، ارسباران، خوی و الموت میباشد که یک گیاه معجزهآسای قدیمی، به دلیل غنی بودن از مواد فعال زیستی و تغذیهای بسیار مورد توجه است. سنجد تلخ یکی از گونههای ...
بیشتر
سابقه و هدف: گیاه سنجد تلخ (Hippophae rhamnoides L.) درختچه یا درخت خزانکننده از خانواده سنجد است. این گیاه از گونههای بومی مناطق ایران تورانی با رویشگاههای محدود و پراکنده در گچسر، هراز، ارسباران، خوی و الموت میباشد که یک گیاه معجزهآسای قدیمی، به دلیل غنی بودن از مواد فعال زیستی و تغذیهای بسیار مورد توجه است. سنجد تلخ یکی از گونههای پیشآهنگ ارزشمند از نظر تثبیتکنندگی ازت برای خاک بهشمار میرود و درختچهای خزانکننده، مقاوم به سرما، خشکی و محیطهای کم پوشش است. سنجد تلخ حاوی حدود 200 ترکیب تغذیهای و زیست فعال است و میوههای این گیاه غنی از ترکیباتی مانند لیپیدها، کاروتنوئیدها، آسکوربیک اسید و فلاونوئیدها میباشد. با توجه به اهمیت دارویی و اکولوژیکی بالای گیاه سنجد تلخ و مطالعه ناکافی در ایران، بهویژه در زمینه ترکیبات فیتوشیمیایی این گیاه ارزشمند، هدف از این مطالعه، معرفی گیاه سنجد تلخ، ترکیبات فیتوشیمیایی و برخی کاربردهای آن در صنایع دارویی و غذایی است.مواد و روشها: این مقاله، مقالهای مروری میباشد که مطالب آن از مقالات علمی منتشر شده بین سالهای 2001 تا 2023 از پایگاهای علمی Google Scholar، Web of Science، Scopus و Pub Med گردآوری شده است.نتایج: همه اندامهای سنجد تلخ (میوه، برگ، ساقه، شاخه، ریشه و خار) بهطور سنتی در پزشکی و مکملهای غذایی استفاده شده است. برگها و میوههای سنجد تلخ و روغن بدست آمده از آن سرشار از عناصر ماکرو، میکرو، ویتامین A، C، E، لیپیدها، کاروتنوئیدها، اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب غیراشباع و فنلها هستند. در سالهای اخیر، گزارشهای متعددی در مورد فعالیتهای دارویی سنجد تلخ ازجمله فعالیتهای ضد سرطانی، ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد ویروسی و توانایی آن در محافظت از قلب و عروق گزارش شده است. روغن بدست آمده از بذر و میوه سنجد تلخ شامل ترکیبات زیست فعالی مانند پالمیتولئیک اسید (امگا 7) است که جزئی از لیپیدهای پوستی بوده و باعث تحریک فرایندهای ترمیم کننده در اپیدرم و بهبود زخم میشود. گلیکوزیدهای فلاونول از فراوانترین ترکیبات فنلی موجود در سنجد تلخ هستند. فلاونوئیدها از آنتیاکسیدانهای موجود در سنجد تلخ، از تجمع پلاکتهای خون جلوگیری میکنند، گردش خون را بهبود میبخشند، التهاب را کاهش داده و از رشد و گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند. سنجد تلخ در حال حاضر بدلیل فعالیت بالای آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی بهعنوان یک افزودنی طبیعی در انواع محصولات غذایی استفاده میشود. سنجد تلخ به شکلهای مختلفی مانند روغن، پودر خشک شده، آب میوه، قرص، نوشیدنیها، میوه و چای استفاده میشود.نتیجهگیری: گونه Hippophae rhamnoides علاوه بر ارزش تغذیهای بالا بهعنوان یک غذا، دارای مزایای اقتصادی متعددی بهعنوان ماده اولیه برای مواد آرایشی، مواد غذایی، صنایع داروسازی و حفاظت از محیطزیست است. به دلیل تحمل زیاد آن در برابر سرما، خشکی، شوری، قلیایی و توانایی تثبیت نیتروژن در خاک، بهعنوان محصولی ایدهآل برای حفاظت از خاک و آب و بادشکن از مزرعه در زمینهای حاشیهای و مستعد فرسایش در خاک شناخته شده است.
رزیتا کبیری؛ حسن فرحبخش؛ فاطمه نصیبی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی ناشی از پلیاتیلن گلایکول بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل وزن خشک اندام هوایی، نشت یونی، محتوی نسبی آب برگ، رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئیدها)، مالوندآلدهید و سایر آلدهیدها، آنتوسیانینها، ترکیبهای پلیفنلی، فلاونوئیدها، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی ناشی از پلیاتیلن گلایکول بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل وزن خشک اندام هوایی، نشت یونی، محتوی نسبی آب برگ، رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئیدها)، مالوندآلدهید و سایر آلدهیدها، آنتوسیانینها، ترکیبهای پلیفنلی، فلاونوئیدها، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، محتوی قندهای محلول و پروتئین در گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.)، آزمایشی در سال 1390 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و در شرایط کشت هیدروپونیک انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش خشکی در سطوح صفر، 2/0-، 4/0- و 6/0- مگاپاسکال بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنیدار وزن خشک اندام هوایی، محتوی نسبی آب برگ، رنگیزههای فتوسنتزی، آنتوسیانینها، ترکیبهای پلیفنلی، فلاونوئیدها و پروتئین و افزایش نشت یونی، مقدار مالوندآلدهید و سایر آلدهیدها، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و محتوی قندهای محلول گردید. براساس نتایج بدست آمده به نظر میرسد که این گیاه در برابر تنش خشکی حساس بوده، بنابراین بکار بردن ترکیبهای حفاظتی خارجی میتواند ظرفیت آنتیاکسیدانی این گیاه را در برابر شرایط تنش افزایش دهد.