سیدعبداله حسینی؛ مهدی گودرزی؛ ابوالفضل زارعی؛ امیر میمندیپور؛ ابوالحسن صادقیپناه
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات گیاهان دارویی رازیانه و شیرینبیان بر ایمنی و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (کنترل منفی)، 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم رازیانه، 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم شیرینبیان و جیره با آنتیبیوتیک محرک رشد (کنترل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات گیاهان دارویی رازیانه و شیرینبیان بر ایمنی و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (کنترل منفی)، 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم رازیانه، 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم شیرینبیان و جیره با آنتیبیوتیک محرک رشد (کنترل مثبت) بود. برای بررسی پاسخ ایمنی در سن 28، عیار آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) و همچنین ایمنوگلوبولینهای G و M مورد بررسی قرار گرفتند. در سن 35 روزگی بررسی هورمونهای T3 و T4 با استفاده از کیتهای الایزا انجام شد و در پایان در سن 42 روزگی از هر تکرار 3 پرنده برای بررسی خصوصیات لاشه، اندامهای گوارشی و ایمنی کشتار گردید. استفاده از این گیاهان، اثر معنیداری بر عیار آنتیبادی بر علیه گلبول قرمز گوسفند و ایمنوگلوبولینهای G و M، اندامهای ایمنی بورس و طحال، وزن اندامهای گوارشی (کبد، سنگدان و قسمتهای دئودئوم، ژژنوم و ایلئوم) و طول قسمتهای مختلف روده نداشت (05/0 > p). همچنین درصد لاشه، ران، سینه، چربی حفره بطنی و هورمونهای T3 و T4 تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند (05/0 > p).
نرگس جعفری دینانی؛ صدیقه عسگری؛ حسین مدنی؛ غلامعلی نادری؛ پروین محزونی
دوره 23، شماره 1 ، اردیبهشت 1386، ، صفحه 1-12
چکیده
آترواسکلروز که اساساً در سرخرگهای بزرگ و متوسط اتفاق میافتد یکی از عوامل اصلی در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی میباشد. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهند، در جوامعی که از گیاهان دارویی استفاده میکنند بیماریهای قلبی عروقی و از جمله آترواسکلروز کمتر دیده میشود. شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) گیاهی از خانواده نخود است که وجود ترکیبهای ...
بیشتر
آترواسکلروز که اساساً در سرخرگهای بزرگ و متوسط اتفاق میافتد یکی از عوامل اصلی در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی میباشد. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهند، در جوامعی که از گیاهان دارویی استفاده میکنند بیماریهای قلبی عروقی و از جمله آترواسکلروز کمتر دیده میشود. شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) گیاهی از خانواده نخود است که وجود ترکیبهای هیپولیپیدمیک و فلاونوئیدهای با فعالیت آنتیاکسیدان قوی در این گیاه به اثبات رسیدهاست. هدف این تحقیق بررسی اثرات عصاره شیرینبیان بر لیپیدهای سرم و ایجاد آترواسکلروز در خرگوشهای تغذیه شده با رژیم پر کلسترول میباشد. در این تحقیق 15 سر خرگوش نر به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه رژیم معمولی، گروه کنترل پر کلسترول (1% کلسترول) و گروه پر کلسترول + شیرینبیان (مصرف یک روز در میان عصاره شیرینبیان با میزان mg/kg body weight50). غلظت کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، LDL کلسترول و HDL کلسترول سرم در زمان شروع آزمایش، پایان ماه اول و پایان ماه دوم در خرگوشها تعیین شدهاست. در پایان مطالعه خرگوشها با میزان بالای کلروفرم کشته و آئورت آنها برای تعیین شدت ضایعات آترواسکلروتیک برداشته شد. شیرینبیان به طور معنیدار سطح TC،TG و LDLکلسترول را کاهش و سطح HDL کلسترول را افزایش میدهد و سبب کاهش ضایعات آترواسکلروتیک در آئورت میشود (p-value<0.05). نتایج بیانگر آن است که عصاره شیرینبیان برای جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز در خرگوش مؤثر میباشد. بنابراین مطالعات گسترده جهت بررسی این اثرات در انسان به منظور مصرف شیرینبیان در پیشگیری و درمان آترواسکلروز مورد نیاز است.
کامکار جایمند؛ محمدباقر رضایی
دوره 14، شماره 1 ، دی 1381، ، صفحه 1-14
چکیده
ریشه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhizia glabra L.) به طور عام لیکوریس نامیده میشود که به عنوان عامل شیرینکننده و بیش از دو هزار سال کاربرد دارویی داشته است. لیکوریس دارای پنج حلقه ساپونین تریترپن به نام اسید گلیسیریزینیک است. این ترکیب متعلق به مشتقات بتا-آمیرین(b-amyrin) میباشد. شیرینبیان به خاطر مزه شیرین آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژی و ...
بیشتر
ریشه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhizia glabra L.) به طور عام لیکوریس نامیده میشود که به عنوان عامل شیرینکننده و بیش از دو هزار سال کاربرد دارویی داشته است. لیکوریس دارای پنج حلقه ساپونین تریترپن به نام اسید گلیسیریزینیک است. این ترکیب متعلق به مشتقات بتا-آمیرین(b-amyrin) میباشد. شیرینبیان به خاطر مزه شیرین آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژی و زخم شناخته شده است. تا کنون جهت ارزیابی مقدار گلیسیریزین در ریشه گیاه شیرینبیان و عصارههای حاصل از آن از روشهای مختلفی استفاده شده است، که تماماً غیر اختصاصی و متکی به روشهای غیر مستقیم میباشند.
در این تحقیق جهت تشخیص مقدار گلیسیریزین در نمونههای ریشه شیرینبیان، از روش (بدون هیدرولیز ماده) یعنی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) صورت گرفته است. در این روش جداسازی گلیسیریزین از دیگر اجزای موجود در عصاره ریشه گیاه با استفاده از مرحله معکوس صورت گرفت، که نتایج رضایتبخش و قابل تکرار میباشند. ریشه گیاه از مزرعه گیاهان دارویی در باغ گیاه شناسی ملی ایران، جمعآوری گردید. سپس اقدام به استخراج عصاره توسط حلال و شناسایی ترکیب اسید گلیسیریزینیک توسط دستگاه (HPLC) نمودیم. مقدار ترکیب در نمونه 1.5 درصد تعیین گردید. این روش مشکلات در روشهای قبلی را دفع کرده است.