زری مجیدی؛ مرتضی بهنام رسولی؛ ایران جهانسوز
چکیده
در این تحقیق اثرات تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو (Juglans regia L.)بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در موش صحرایی مبتلا به دیابت نسبی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا عصاره الکلی برگ درخت گردو به روش خیس کردن تهیه و میزان دوز کشنده آن تعیین شد. سپس برای انجام آزمایش از 32 موش (از هر دو جنس) که بهطور تصادفی انتخاب شده بودند 8 موش بهعنوان گروه کنترل ...
بیشتر
در این تحقیق اثرات تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو (Juglans regia L.)بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در موش صحرایی مبتلا به دیابت نسبی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا عصاره الکلی برگ درخت گردو به روش خیس کردن تهیه و میزان دوز کشنده آن تعیین شد. سپس برای انجام آزمایش از 32 موش (از هر دو جنس) که بهطور تصادفی انتخاب شده بودند 8 موش بهعنوان گروه کنترل (دست نخورده) انتخاب شدند و بقیه با تزریق زیر جلدی آلوکسان منوهیدرات (mg/kg120) دیابتی شدند. موشهای دیابتی نیز به 3 گروه تجربی 1 عصاره الکلی (تجویز g/kg75/0 عصاره)، تجربی 2 عصاره الکلی (تجویز g/kg5/0 عصاره) و گروه کنترل دیابتی تقسیم شدند (در هر گروه 4 موش ماده و 4 موش نر). به موشهای گروههای تجربی به مدت 4 هفته عصاره تجویز شد (از طریق آب آشامیدنی). در طول این مدت بهطور هفتگی از سینوس چشمی خونگیری بعمل آمد. سطح سرمی انسولین (فقط در هفته 2)، گلوکز، اوره، تریگلیسرید و کلسترول تام اندازهگیری شد. نتایج حاصل از این ارزیابی نشان داد که تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو موجب کاهش معنیدار سطح گلوکز و اوره خون و افزایش معنیدار سطح تریگلیسرید و کلسترول تام خون در موشهای دیابتی شد. با توجه به نتایج حاصل میتوان نتیجهگیری کرد که تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو احتمالاً میتواند موجب تصحیح و یا رفع بعضی اختلالات متابولیکی ناشی از بیماری دیابت گردد.
محمدرضا شهرکی؛ حمیده میرشکاری؛ احمدرضا شهرکی؛ الهام شهرکی
چکیده
از آنجاییکه ریحان بهعنوان یک داروی گیاهی استفاده میشود، هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره برگ ریحان (Ocimum basilicum L.) بر قند خون، لیپوپروتئینهای سرم و آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی نر تغذیه شده با فروکتوز بود. این مطالعه بر روی 32 سر موش صحرایی نر از نژاد Whistar-Albino که شامل یک گروه کنترل (A)، و 3 گروه آزمایش (B، C، D) بودند، انجام شد (n= ...
بیشتر
از آنجاییکه ریحان بهعنوان یک داروی گیاهی استفاده میشود، هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره برگ ریحان (Ocimum basilicum L.) بر قند خون، لیپوپروتئینهای سرم و آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی نر تغذیه شده با فروکتوز بود. این مطالعه بر روی 32 سر موش صحرایی نر از نژاد Whistar-Albino که شامل یک گروه کنترل (A)، و 3 گروه آزمایش (B، C، D) بودند، انجام شد (n= 8). گروههای آزمایش از آب سرشار از فروکتوزاستفاده کردند و مقادیر صفر و mg/kg20 عصاره آبی و الکلی برگ ریحان را روزانه دریافت نمودند. در پایان دوره کمّیتهای مورد بررسی اندازهگیری و با استفاده از آزمایشهای آماری آنالیز واریانس و توکی آنالیز گردیدند. نتایج بدستآمده بهصورت mean ± SD گزارش و اختلافات آماری با p < 0.05 معنیدار تلقی شد. نتایج این بررسی نشان داد که شاخص مقاومت به انسولین حیوانات گروههای آزمایش افزایش معنیداری نسبت به مقدار این کمّیت در گروه A داشت. سطح سرمی انسولین گروه D افزایش معنیداری داشت و میزان AST و ALT سرم این گروه نسبت به مقدار این کمّیت در گروههای B و C کاهش معنیداری را نشان داد. سطح سرمی LDL حیوانات گروه C کاهش معنیداری نسبت به مقدار این کمّیت در گروههای B و D نشان داد. همچنین مصرف عصاره برگ ریحان بر میزان LDL سرم و آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی نر تغذیه شده با فروکتوز مؤثر بود.
صدیقه عسگری؛ احمد امامی؛ محمد رضا شمس اردکانی؛ غلامعلی نادری؛ ساناز اصلانی؛ تقی کشر؛ آتوسا آیرین
دوره 23، شماره 1 ، اردیبهشت 1386، ، صفحه 59-72
چکیده
امروزه عدم تعادل سیستم آنتی اکسیدان و اکسیدان به عنوان عامل ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروز، سرطانها و پیری شناخته شدهاست. در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدان سه غلظت متفاوت از هر یک از اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه Juniperus excelsa subsp excelsa بر روی چند سیستم اکسیداتیو (همولیز گلبولهای قرمز، اکسیداسیون LDL، گلیکوزیلاسیون ...
بیشتر
امروزه عدم تعادل سیستم آنتی اکسیدان و اکسیدان به عنوان عامل ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروز، سرطانها و پیری شناخته شدهاست. در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدان سه غلظت متفاوت از هر یک از اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه Juniperus excelsa subsp excelsa بر روی چند سیستم اکسیداتیو (همولیز گلبولهای قرمز، اکسیداسیون LDL، گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین و نیز پراکسیداسیون لینولئیک اسید) مورد بررسی قرار گرفتهاست. نتایج نشان میدهد که: 1) اسانسهای مورد بررسی به خوبی گلیکوزیلاسیون انسولین و هموگلوبین را مهار نمودهاست. 2) اکسیداسیون LDL در حضور غلظتهای مختلف اسانس سرشاخه گیاه به خوبی مهار شدهاست، در صورتیکه اسانس میوه در غلظتهای مورد مطالعه تأثیری بر اکسیداسیون LDL نداشتهاست. 3) اکسیداسیون لینولئیک اسید در حضور اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه به خوبی مهار گردیده و میزان مهار با افزایش زمان انکوباسیون رابطه مستقیم نشان داد. 4) اسانسهای مورد مطالعه، در غلظت کم، همولیز گلبولهای قرمز را مهار و در غلظتهای بیشتر تسریع نموده و در مورد این سیستم بیشتر خاصیت پراکسیدان داشتهاند. به طور خلاصه نتایج نشان میدهد که اسانسهای بدست آمده از میوه و سرشاخه گیاه در غلظتهای اندک به خوبی توانستهاست بر چند سیستم اکسیداتیو مؤثر و خاصیت آنتی اکسیدان بروز دهد، هرچند موجب همولیز برونتن (in vitro) گلبولهای قرمز شدهاست. بنابراین مطالعه بر روی تأثیر این گیاه بر برخی از بیماریها از جمله آترواسکلروز و دیابت میتواند حائز اهمیت باشد.