صبا پیرطریقت؛ مریم قنادنیا
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.381.95.3.1578.46 بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) از خانواده نعنا بهعنوان یک گیاه دارویی مهم شناخته شده و از زمانهای قدیم مورد استفاده مردم بوده است. مطالعه مسیرهای بیوسنتزی ترکیبهای دارویی گیاه برای شناسایی مواد تأثیرگذار بر این مسیرها بهمنظور تغییر در کمّیت یا کیفیت تولید ترکیبهای آنها اهمیت ویژهای دارد. ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.381.95.3.1578.46 بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) از خانواده نعنا بهعنوان یک گیاه دارویی مهم شناخته شده و از زمانهای قدیم مورد استفاده مردم بوده است. مطالعه مسیرهای بیوسنتزی ترکیبهای دارویی گیاه برای شناسایی مواد تأثیرگذار بر این مسیرها بهمنظور تغییر در کمّیت یا کیفیت تولید ترکیبهای آنها اهمیت ویژهای دارد. مسیر متابولیکی فنیل پروپانوئید شامل مسیرهای پیچیدهای از واکنشهای بیوشیمیایی است که مجموعهای از متابولیتهای ثانویه گیاهی مثل فلاونوئیدها، ایزوفلاونوئیدها، لیگنینها، آنتوسیانینها و غیره را سنتز میکنند. فنیل آلانین آمونیالیاز و 4-کومارات کوآ لیگاز دو آنزیم اصلی مسیر فنیل پروپانوئید میباشند که در بیوسنتز ترکیبهای فنولی گیاهان نقش اساسی دارند. با توجه به اینکه بخشی از پاسخ به تنش و تغییرات محیطی در گیاهان شامل تغییر در بیان ژنهای خاصی میشود، در این مطالعه بیان ژنهای این دو آنزیم در گیاه بادرنجبویه رشد کرده در شرایط درون شیشهای تحت تیمار کلسیم کلراید به روش Real Time PCR بررسی شده و همچنین پروتئین کل استخراج شده و بهصورت کمّی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که افزایش و کاهش کلسیم کلراید به میزان mg/L 880 و 220 باعث کاهش بیان ژن فنیل آلانین آمونیالیاز و افزایش بیان ژن 4-کومارات کوآ لیگاز شده و همچنین میزان پروتئین کل گیاه به میزان g/L 585 و 595 بهترتیب در تیمارهای mg/L 880 و 220 کاهش یافت. همچنین براساس نتایج طیفسنجی مادون قرمز مشخص شد که در تیمارها نسبت به شاهد برخی ترکیبهای فنلی، کربوهیدراتها، لیپیدها و پروتئینها کاهش یافته است. این نتایج تأثیر یون کلسیم را در تنظیم بیان برخی ژنها و تولید متابولیتهای آنها نشان میدهد. بنابراین کلسیم در برخی از انواع فعلوانفعالات گیاهی و سنتز متابولیتهای آنها نقش داشته و با تغییر مقدار آن میتوان به میزان کنترل شده از ترکیبهای گیاهی بهمنظور اهداف خاص استفاده کرد.
وثیقه السادات میرباقری؛ سعید مشکینی؛ حامد غفاری فارسانی؛ مهدی نادری فارسانی؛ مرتضی بهره مند
چکیده
افزایش بازدهی رشد و بازماندگی از اهداف مهم آبزیپروری نوین میباشد. بدینمنظور در این مطالعه با توجه به اثرات مثبت اسانس گیاهان در جیره غذایی، تأثیر اسانس گیاهی مرزه (Satureja hortensis L.) با هدف بهبود شاخصهای رشد، بیوشیمایی خون و ترکیبهای بدن بچه ماهی کلمه (Rutilus caspicus) بهمدت 60 روز بررسی شد. در این بررسی 360 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی ...
بیشتر
افزایش بازدهی رشد و بازماندگی از اهداف مهم آبزیپروری نوین میباشد. بدینمنظور در این مطالعه با توجه به اثرات مثبت اسانس گیاهان در جیره غذایی، تأثیر اسانس گیاهی مرزه (Satureja hortensis L.) با هدف بهبود شاخصهای رشد، بیوشیمایی خون و ترکیبهای بدن بچه ماهی کلمه (Rutilus caspicus) بهمدت 60 روز بررسی شد. در این بررسی 360 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 07/0±29/2 گرم با جیره غذایی بهترتیب حاوی 100، 200 و 400 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا و گروه شاهد (فاقد اسانس) تغذیه شدند. نتایج نشان داد که بالاترین وزن نهایی و درصد افزایش وزن بدن، پایینترین ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه، بیشترین میزان پروتئین و کمترین میزان چربی در جیره حاوی 200 میلیگرم اسانس بود (0.05>P). پروتئین کل و آلبومین تیمار 200 میلیگرم اسانس افزایش معنیداری را با سایر تیمارها نشان داد (0.05>P). همچنین پایینترین سطح کورتیزول و گلوکز، در جیره حاوی 200 میلیگرم اسانس با اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نشان داده شد (0.05>P). در مجموع بهنظر میرسد سطح 200 میلیگرم اسانس مرزه در جیره غذایی بچه ماهیان کلمه خزری میتواند بر شاخصهای رشد، بازماندگی، پروتئین کل، گلوکز و ترکیب بدنی بچه ماهیان کلمه مؤثر باشد.